Ενημερωτικό δελτίο της Π.Ε.Ε.Δ.Υ σχετικά με την Ημερίδα με τίτλο «Τα νέα ακαδημαϊκά δεδομένα στην Κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας. Επαγγελματικά δικαιώματα – προσόντα και προοπτικές στην αγορά εργασίας»


Ως Δ.Ε. της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας εκφράζουμε τη βαθειά ικανοποίηση μας για την πετυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε το «Ερευνητικό Εργαστήριο Στατιστικής Μοντελοποίησης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στη Δημόσια και Περιβαλλοντική Υγιεινή», στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημιούπολης Άλσους Αιγάλεω του Π.Α.Δ.Α, το Σάββατο 1/1/2020.

Στην πρόταση και πρόσκληση συμμετοχής και συνεργασίας της Διεύθυνσης του Εργαστηρίου, ανταποκριθήκαμε πρόθυμα και με συνέπεια, καθ’ ότι το αντικείμενο της ημερίδας αποτελούσε και αποτελεί ένα διαχρονικό καθήκον της ΠΕΕΔΥ προς τους φοιτητές και αποφοίτους του Τμήματος.

Το νεοϊδρυθέν αυτό εργαστήριο που εξυπηρετεί ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες σε γνωστικά αντικείμενα και τομείς δραστηριότητας «ταυτοτικές» για το κλάδο (Δημόσια και Περιβαλλοντική Υγιεινή…) αποτελεί μια καινοτόμα ερευνητική εργαστηριακή δομή που αναβαθμίζει τον Τομέα και το Τμήμα και δίνει πρόσθετη υπεραξία στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και συνολικά στο ΠΑΔΑ.

Η εξωστρεφής αυτή πρωτοβουλία και άλλες παρόμοιες που αφορούν στο επαγγελματικό μέλλον των φοιτητών, θα πρέπει να τύχουν περαιτέρω στήριξης και συνέχειας μιας και αποτελούν το έμπρακτο παράδειγμα της καθιέρωσης μιας λειτουργικής κι αμφίδρομης οργανικής σχέσης ανάμεσα στο Σύγχρονο Πανεπιστήμιο και τους θεσμικούς συλλογικούς φορείς των αποφοίτων.

Η συμμετοχή μας στη θεματική αυτή ημερίδα επιβεβαιώνει τη συνέχεια μιας ειλικρινούς και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η ΠΕΕΔΥ (αθόρυβα και αποτελεσματικά) με τον τομέα Δημόσιας Υγείας τα τελευταία χρόνια, συνεργασία έμπρακτη και καθοριστική τόσο στη φάση Πανεπιστημιοποίησης του Τμήματος και της ίδρυσης του ΠΑΔΑ, όσο και σ’ αυτή της ένταξης της πρώην ΕΣΔΥ στο ΠΑΔΑ και στη συμπερίληψη μας σ’ αυτήν.

Στις θεματικές ενότητες της επιδραστικής αυτής ημερίδας:

  • Αναδείχθηκε ο σημαντικός ρόλος της Δημόσιας Υγείας όχι μόνο ως θεσμός

άσκησης δημόσιας πολιτικής αλλά και ως διακριτής επιστήμης καθώς και η

διαχρονική συμβολή του ΕΔΥ στην επίτευξη των σκοπών της.

  • Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα νέα ακαδημαϊκά δεδομένα και δυνατότητες σε

προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο καθώς και τα αντικείμενα και οι τομείς –

δράσεις του νέου ερευνητικού αυτού εργαστηρίου.

  • Επικαιροποιήθηκαν κρίσιμα επαγγελματικά αντικείμενα, «ταυτοτικά» για τον

κλάδο (υγειονομικοί έλεγχοι, περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις, κολυμβητικές

δεξαμενές, λεγεωνέλλα, επιδημιολογική επιτήρηση,καταπολέμηση διαβιβαστών…)

αλλά και ο ρόλος των συναδέλφων λειτουργών του Δημοσίου Τομέα στις υπηρεσίες

των Περιφερειών, Δήμων, Νοσοκομείων, Υπ. Εργασίας και ΕΟΔΥ.

  • Αναδείχθηκαν οι νέες επαγγελματικές προοπτικές και δυνατότητες (βάσει των ισχυόντων επαγγελματικών μας δικαιωμάτων) στη διευρυνόμενη διαρκώς αγορά εργασίας του Ιδιωτικού τομέα και ειδικότερα: στις Επιχειρήσεις Απεντομώσεων- Μυοκτονιών-Απολυμάνσεων, στα Γραφεία μελετών, στην υγειονομική συμβουλευτική, στις Βιομηχανίες τροφίμων, στα εργαστήρια ελέγχου περιβάλλοντος, νερών και τροφίμων και στις υπηρεσίες προστασίας υγείας και ασφαλείας της εργασίας.

Ως ΠΕΕΔΥ εκφράζουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας στους διοργανωτές και τα θερμά συγχαρητήρια μας σε όλους τους συναδέλφους εισηγητές όχι μόνο για την αρτιότητα και την ευστοχία των παρουσιάσεων τους αλλά και για το πετυχημένο παράδειγμα της ορθής και αποτελεσματικής ενδοκλαδικής συνεργασίας. Ένα παράδειγμα που αξίζει συνέχειας και επιβεβαιώνει την πανθομολογούμενη ανάγκη της ενιαίας, θεσμικής συλλογικής μας λειτουργίας, μέσω της αναβάθμισης μας σε ΝΠΔΔ, έναν καταξιωμένο θεσμό που άλλοι ισχυροί κλάδοι Επαγγελματιών Υγείας από καιρό έχουν συστήσει.

Ένα μεγάλο ΕΥΓΕ στους 250 και πλέον φοιτητές/τριες που σε μια δύσκολη και πιεστική (λόγω εξεταστικής) ημέρα, ανταποκρίθηκαν με συνέπεια και ενδιαφέρον μέχρι τέλους συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην επιτυχία αυτής της «δικής τους ημερίδας».

Μιας διδακτικής ημερίδας για το επαγγελματικό τους μέλλον, που η διασφάλιση του δεν επιτυγχάνεται «από μηχανής» μόνο με την επίδειξη του ακαδημαϊκού τίτλου, αλλά και που απαιτεί τόσο τη συνεχή διεκδίκηση νέων θέσεων εργασίας, όσο και τη διαρκή αναζήτησή νέων επαγγελματικών πεδίων και χώρων που οι σημερινές υγειονομικές και κοινωνικές ανάγκες διαμορφώνουν.

About Αντώνης Παπαδάκης

Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
This entry was posted in Επόπτες Δημόσιας Υγείας, Επιμόρφωση - Σεμινάρια - Συνέδρια. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.