Θέμα: Αντικατάσταση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω ανάπτυξης νέας δραστηριότητας (άρθρο 6 της Κ.Υ.Α. 10551/07)


Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην υπηρεσία μας σχετικά με το αντικείμενο του θέματος και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Οι περιπτώσεις για τις οποίες αντικαθίσταται η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος όταν εντός αυτού αναπτύσσεται νέα δραστηριότητα είναι:

  1.                I.      η προσθήκη νέων τμημάτων στα καταστήματα τροφίμων που καταναλώνονται σε άλλους χώρους έξω από εκείνους της διάθεσής τους. Δηλαδή μικτά καταστήματα τροφίμων (παντοπωλείο, οπωρολαχανοπωλείο, καφεκοπτείο κλπ). Επίσης, είναι δυνατή η προσθήκη της δραστηριότητας ψητοπωλείου ή οβελιστηρίου σε κρεοπωλείο (παρ. 4 του άρθρου 43 της Αιβ 8577/1983 Υγειονομικής Διάταξης όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 3 του άρθρου 8 της Κ.Υ.Α. 10551/2007),
  2.              II.      η προσθήκη νέων τμημάτων σε υπεραγορές τροφίμων με είδη που επιτρέπεται να πωλούνται στις υπεραγορές τροφίμων του άρθρου 44 της Αιβ 8577/83 Υγειονομικής Διάταξης,
  3.            III.      η προσθήκη επιπλέον χρήσης ως ομοειδούς στα καταστήματα του άρθρου 40 και 42 της Αιβ 8577/83 Υγειονομικής Διάταξης. Δηλαδή αντικαθίσταται η άδεια μόνο στις περιπτώσεις προσθήκης ομοειδών χρήσεων που εμπίπτουν σε ένα από τα αναφερόμενα στο άρθρα 40 & 42 της Αιβ 8577/83 Υγειονομικής Διάταξης καταστήματα, π.χ. προσθήκη καφέ σε μπαρ, πισταρίας σε εστιατόριο, γαλακτοπωλείου σε ζαχαροπλαστείο (ομοειδή του άρθρου 40), παγωτοπωλείου σε αναψυκτήριο (άρθρο 42).

Η προσθήκη όμως μη ομοειδούς χρήσης κατά τις διατάξεις του άρθρου 40 της εν λόγω Υ.Δ. απαιτεί νέα εξυπαρχής άδεια γιατί θεωρείται ίδρυση νέου καταστήματος (π.χ. προσθήκη εστιατορίου σε καφέ),

  1.           IV.      η προσθήκη πρατηρίου άρτου σε ζαχαροπλαστεία, γαλακτοπωλεία, καταστήματα τροφίμων και ζαχαρωδών προϊόντων, στα μικτά καταστήματα τροφίμων και στις υπεραγορές τροφίμων (άρθρο 14 του ν. 3526/2007),
  2.             V.      η προσθήκη παροχής υπηρεσιών διαδικτύου μόνον όμως στα καταστήματα του άρθρου 37 της Αιβ 8577/83 Υγειονομικής Διάταξης, δηλαδή στα καταστήματα προσφοράς ποτών, χωρίς φαγητό, σε καθισμένους πελάτες (όπως καφετέρια, κυλικείο, μπαρ) σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 1 της Κ.Υ.Α. 1107414/1491/Τ. & ΕΦ/26.11.03 περί όρων και προϋποθέσεων χορήγησης αδειών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου,
  3.           VI.      η προσθήκη λειτουργίας παιδότοπου κλειστού ή υπαιθρίου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 της Κ.Υ.Α. 36873/2.7.07.

Σημειώνουμε ότι για όλες τις ανωτέρω περιπτώσεις η αντικατάσταση της άδειας είναι δυνατή εφόσον δεν υφίσταται καμία κτιριοδομική μεταβολή στο κατάστημα για το οποίο έχει χορηγηθεί άδεια και η ανάπτυξη της νέας δραστηριότητας είναι επιτρεπτή από άλλες διατάξεις νόμων, κανονιστικών αποφάσεων κ.λ.π. (π. χ. χρήσεις γης).

 

Παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους δήμους και τις κοινότητες της χωρικής σας αρμοδιότητας.

1 Responses to Θέμα: Αντικατάσταση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω ανάπτυξης νέας δραστηριότητας (άρθρο 6 της Κ.Υ.Α. 10551/07)

  1. Ο/Η Anna Arvaniti λέει:

    Καλημέρα σας και συγχαρητήρια
    Διαθέτω ένα αναψυκτήριο με καφέ και σάντουιτς.
    Επιθυμώ να κρατήσω μόνο τον καφέ και να βάλω μέσα τυποποιημένα προϊόντα όπως μαρμελάδες βιολογικές,ταχίνι, και συμπληρώματα διατροφής (βιταμίνες)
    Τι θα πρέπει να κάνω ευχαριστώ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.