ΕΦΕΤ Βασικοί κανόνες Υγιεινής


Βασικοί κανόνες Υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων
ΜΕΡΟΣ A

ΜΕΡΟΣ B

ΜΕΡΟΣ Γ

ΜΕΡΟΣ Δ

13 Responses to ΕΦΕΤ Βασικοί κανόνες Υγιεινής

  1. Ο/Η salto mortale λέει:

    Μπορεί κατάστημα πώλησης νωπών κοτόπουλων, να τα τεμαχίζει, μεταποιεί (σουβλάκια-ρολά-τηγανια κλπ) και τι άδεια χρειάζεται; Ρωτάω γιατί εντός του καταστήματος πουλά και άλλα προιόνται και είναι μέσα στη βρωμιά ο χώρος

  2. Καλημέρα
    συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση λόγω τεχνικών προβλημάτων

    η βρωμιά και οι άθλιες συνθήκες είναι άσχετες με την άδεια που διαθέτει μια επιχείρηση και τιμωρούνται .

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .

    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
    ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  3. Ο/Η Tiny λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια απαγόρευση σχετικά με το εάν μπορούν να αποθηκεύονται και άλλα συσκευασμένα τρόφιμα δίπλα στα συσκευασμένα κοτόπουλα στα Σουπερ Μαρκετ;

  4. Καλημέρα

    η ερώτησή σας δεν είναι εύκολο να απαντηθεί … κύριο μέλημα στα τρόφιμα είναι η αποφυγή της διασταυρούμενης επιμόλυνσης . Στην περίπτωση των συσκευασμένων τροφίμων κάτι τέτοιο είναι θεωρητικά αδύνατο . Από την άλλη τα κοτόπουλα θέλουν διατήρηση σε ψύξη οπότε συνήθως τα κρεατικά τοποθετούνται σε ξεχωριστά ψυγεία . Αυτά μπορώ να πω ως προβληματισμούς …

  5. Ο/Η frozenlottus λέει:

    κ. Παπαδάκη,

    Έχω ένα εργαστήριο γαλακτοκομικών και σκέφτομαι να ανοίξω και ένα πρατήριο σε απόσταση (με αμάξι) 15 λεπτών, προκειμένου να μεταφέρω τα προϊόντα μου (100 τμχ. το μέγιστο) θα χρειαστώ αναγκαστικά φορτηγάκι ψυγείο ή έχω και εναλλακτικές λύσεις όπως π.χ. κιβώτια συντήρησης?

    Με εκτίμηση για το έργο και τη βοήθειά σας,
    Νίκος

  6. Καλημέρα

    θα σας πρότεινα να περάσετε από την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής προκειμένου να ενημερωθείτε για τις απαιτήσεις και την αδειοδότηση της δραστηριότητας που αναφέρετε (ταξινόμηση του οχήματος αν πρόκειται να αγοράστε κλπ ) . Αν θα μεταφέρετε ευαλλοίωτα τρόφιμα απαιτείται ψυγείο αν όχι κλειστό . Οι περιέκτες τώρα θα πρέπει να είναι κατάλληλοι . Με ΙΧ απαγορεύεται η διακίνηση τροφίμων και ποτών .

  7. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρετε σε όλους!
    Θα ήθελα να ρωτήσω που μπορώ να εκπαιδευτώ για να γίνω ο αγορανομικός υπεύθυνος επιχείρησης με έδρα στο Ηράκλειο; Οφείλει να εκπαιδεύεται κάθε χρόνο όλο το προσωπικό ή μόνο ο υπεύθυνος αρκεί; Μπορεί να είναι αγορανομικός υπεύθυνος κάποιος που δεν είναι ασφαλισμένος στην επιχείρηση και δεν είναι και ιδιοκτήτης;
    Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος σε μαγαζιά αγορανομικού ενδιαφέροντος σε κατοικίδια (σκυλιά – γάτες);
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.

  8. Ο/Η Helias Valenti λέει:

    Καλησπέρα σας,
    δεδομένου ότι η τεχνολογία καλπάζει και το Youtube πλέον επιτρέπει πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας και μεγαλύτερη διάρκεια, θα ήθελα να ζητήσω αν έχετε σε κάποιο καλύτερο μέσο (πχ DVD) το εν λόγω βίντεο, ώστε να μεταφορτωθεί στο Youtube εκ νέου και να διαθωθεί κατά τω δυνατώ περισσότερο. Αν χρειαστείτε βοήθεια σε αυτό, προσφέρομαι.

  9. Καλησπέρα.. Όταν το ανέβασα όντως υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί

  10. Ο/Η Helias Valenti λέει:


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsΤο είχα πρωτοπαρακολουθήσει από DVD στην εκπαίδευσή μου για πρακτική άσκηση σε ΜΥ του ΠΕΔΥ. Δυστυχώς δεν διαθέτω καμία επαφή με το μέσο αυτό. Αν μπορείτε να το ξανανεβάσετε;

  11. Οκ μόλις ευκαιρήσω

  12. Ο/Η Σέβη Νομικού λέει:

    Σε ενα αναψυκτήριο πως πρέπει η εργαζόμενη να έχει τα μαλλιά της;

  13. Όσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή να εργαστούν σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη υπ. αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797(ΦΕΚ1199/τβ/11-4-2012) όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον θα πρέπει:

    Να φροντίζουν την υγεία τους.
    Να αναφέρουν στον προϊστάμενό τους πιθανή ασθένειά τους (γαστρεντερικά προβλήματα,
    πονόλαιμο, βήχα, εκκρίσεις από μύτη ή μάτια, τροφική δηλητηρίαση, κ.α). Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η παραμονή σε χώρους που διαχειρίζονται τρόφιμα (π. χ. προετοιμασία, επεξεργασία, διάθεση).

    Να επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με ιατρική βεβαίωση.
    Να καλύπτουν τις πληγές, εγκαύματα, δερματικές μολύνσεις, με έντονα χρωματιστό αδιάβροχο επίδεσμο.
    Επίσης σύμφωνα με το Κεφάλαιο VIII του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 απαιτείται υψηλός βαθμός ατομικής καθαριότητας από κάθε πρόσωπο που εργάζεται σε χώρους τροφίμων και θα πρέπει :

    Να φορά κατάλληλο, καθαρό και, όταν είναι αναγκαίο, προστατευτικό ρουχισμό.
    Να τηρεί τους κανόνες και διαδικασίες ατομικής υγιεινής με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας επιμόλυνσης των τροφίμων (μικροβιολογική, φυσική, χημική επιμόλυνση) άμεσα ή έμμεσα.
    Να έχει καλές συνήθειες (να πλένει τα χέρια πριν αναλάβει εργασία, να φορά πάντα καθαρή ποδιά, να μη φορά κοσμήματα όπως (ρολόγια, σκουλαρίκια, δακτυλίδια, βραχιόλια κ.α) , να έχει κοντά και καθαρά νύχια και όχι βαμμένα ή πρόσθετα νύχια.
    Να χειρίζεται σωστά τα τρόφιμα και να συνεργάζεται προς όφελος της υγιεινής και ασφάλειας αυτών.
    Να έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να πλένει τα χέρια του και ότι μετά το πλύσιμο των χεριών ακολουθεί πάντα η απολύμανσή τους με κατάλληλο απολυμαντικό.
    Όταν χρησιμοποιούνται γάντια αυτά δεν υποκαθιστούν το πλύσιμο των χεριών, ενώ συνιστάται να τα αλλάζει όταν λερωθούν ή σχιστούν, ή όταν αλλάξει η εργασία το είδος του τροφίμου που χειρίζεται (πχ. από ωμό κρέας σε έτοιμο για κατανάλωση τρόφιμο).

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.