Διαγράμματα Ροής επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος


Ευχαριστούμε το συνάδελφο Ηλία Χαϊδούτη Επόπτης Δημόσιας Υγείας, MSc

ΕΦΕΤ :Δ/νση Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Πληροφορικής Τμήμα Εκπαίδευσης

που μας έστειλε διαγράμματα ροής διαφόρων επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος

Διάγραμμα ροής_Αρτοποιεία_πρατήρια άρτου

Διάγραμμα ροής_Διατήρηση τροφίμων σε ψύξη_κατάψυξη

Διάγραμμα ροής_Καταστήματα Λιανικής

Διάγραμμα ροής_Μαζική εστίαση_Ζαχαροπλαστική

Διάγραμμα ροής_Ξενοδοχεία

 

 

27 Responses to Διαγράμματα Ροής επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος

  1. Ο/Η Παναγιώτης Βξεβανίδης λέει:

    παρακαλώ ενημερώστε με ποιοί μπορούν να υπογράφουν τα διαγράμματα ροής επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. ευχαριστώ Παναγιώτης

  2. Θεωρώ ότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης , ο υπεύθυνος της ομάδας HACCP , ή και ο μηχανικός είναι άτομα που μπορούν να υπογράψουν

    Η διάταξη αναφέρει :
    Ο υπεύθυνος της επιχείρησης τόσο στο σχεδιάγραμμα κάτοψης όσο και στο διάγραμμα ροής να έχει λάβει υπόψη του τις αρχές του ΗACCP σε όλες τις λειτουργικές διαδικασίες της επιχείρησής του καθώς και τις υποδείξεις των οδηγών υγιεινής της κάθε επιχείρησης.
    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
    ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  3. Ο/Η ΣΤΕΛΙΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.) λέει:

    ΟΙ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΣΕ ΠΟΙΑ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΡΟΗΣ, ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΗΚΟΥΝ?

  4. Καλημέρα

    το διάγραμμα ροής δεν είναι κάτι το τυποποιημένο . Δημιουργείται αποκλειστικά σύμφωνα με την παραγωγική διαδικασία της κάθε επιχείρησης ανεξάρτητα κατηγορίας . Αυτά που έχω ανεβάσει εδώ είναι ενδεικτικά μιας και για πολλούς η έννοια διάγραμμα ροής ήταν μέχρι σήμερα άγνωστη . Θα πρότεινα λοιπόν να μιλήσετε με τον πελάτη σας και να καταγράψετε βήμα βήμα καθετί έχει σχέση με τρόφιμα. Αν δεν υπάρχει εμπλοκή τροφίμων παρά μόνο καφέ μπορεί και να είναι πολύ απλό .
    Σας αναφέρω κομμάτι από το άρθρο μου για καλύτερη κατανόηση :
    Βιβλιογραφικά αναφέρεται ότι κάθε διάγραμμα ροής πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

    Εισερχόμενα υλικά (πρώτες ύλες, κύριες και βοηθητικές),
    εξερχόμενα υλικά (τελικό προϊόν, σε τι συσκευασία βρίσκεται και τι συνθήκες αποθήκευσης απαιτεί),
    χρόνοι επεξεργασίας και όλες οι μετρήσιμες παραμέτροι (π.χ. pH, ιξώδες, ενεργότητα νερού, υπολειμματικό χλώριο) κρίσιμα σημεία ελέγχου CCP ή OPRP,
    να αποτυπώνεται σε ποιο χώρο γίνεται κάθε βήμα και διαδικασία ,
    να φαίνεται ότι κατά το σχεδιασμό της παραγωγικής διαδικασίας, έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη το δομικό και αρχιτεκτονικό σχέδιο των εγκαταστάσεων και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για αποφυγή επιμόλυνσης τελικού προϊόντος από πρώτες ύλες.
    Το καλύτερο σενάριο δημιουργίας διαγράμματος ροής είναι να ενσωματώνεται στο αρχιτεκτονικό σχέδιο της επιχείρησης (π.χ. διάγραμμα κάτοψης), ώστε μελετώντας το διάγραμμα ροής μαζί με το διάγραμμα κάτοψης και γνωρίζοντας σε ποιο χώρο γίνεται κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η επιβεβαίωση του στην πράξη .
    Για την διευκόλυνση της επαλήθευσης καλό είναι να προσκομίζεται μαζί με το διάγραμμα ροής και τεχνική έκθεση των εργασιών που απεικονίζονται σε αυτό .

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
    ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  5. Ο/Η ΣΤΕΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.) λέει:

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΩΣΑΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ.

  6. Ο/Η ΜΠΑΚΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Τ.Ε.) λέει:

    καλημέρα σας και καλή βδομάδα. θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: σε ένα κατ/μα, παντοπωλείο,η τεχνική έκθεση,θα περιγράφει απλά την παραλαβή των προϊόντων, ανά κατηγορία και την τοποθέτηση τους στα ράφια και τα ψυγεία, καθώς και τον τρόπο επεξεργασίας (φρέσκων) και πώλησης ‘η χρειάζεται κάτι πιο εξειδικευμένο; ευχαριστώ.

  7. Καλημέρα κ. Μπακάλη ζητώ συγγνώμη αλλά δεν ξέρω γιατί δεν είδα το ερώτημά σας . Ευτυχώς συνάδελφος το είδε και έτσι θα σας απαντήσω . Το διάγραμμα ροής θα πρέπει να αποτυπώνει κάθε παραγωγική διαδικασία σχετική με τα τρόφιμα . Διαβάζοντας το σχετικό άρθρο δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα . Συγγνώμη και πάλι .

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες
    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  8. Ο/Η Antiermitianos λέει:

    Μηχανικός εννοείτε κάποιoν μηχανικό (ΠΕ) στον οποίο έχει απευθυνθεί κάποιος για την κατάρτιση του διαγράμματος ροής υποθέτω. Οποιασδήποτε ειδικότητας ; Ποιά είναι η προβλεπόμενη μορφή υποβολής του διαγράμματος στην αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία, πώς πρέπει ακριβώς να υποβληθεί ; Πάνω σε αρχιτεκτονική κάτοψη όπου να φαίνεται η θέση της κάθε ενέργειας καθώς επίσης και σε μία Α4 όπως είναι τα ανωτέρω υποδείγματα ; Καθορίζονται τα ανωτέρω, σαφώς, σε κάποιο κανόνα δικαίου και εάν ναι ποιός είναι αυτός;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  9. Καλησπέρα

    από παρεξήγηση στην ερμηνεία της εγκυκλίου διαφαίνεται ότι το διάγραμμα ροής πρέπει να το υπογράφει μηχανικός είναι όμως ΛΑΘΟΣ . Αναμένεται μάλιστα διευκρινιστική εγκύκλιος .Σας παραθέτω μια αναφορά μου σχετικά :
    Πρέπει να ξεκαθαριστεί εδώ σε αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την κατασκευή διαγραμμάτων ροής ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία copy paste (αντιγραφή ) . Κάθε επιχείρηση έχει τις δικές τις διαδικασίες και επομένως το διάγραμμα ροής θα διαφέρει . Επίσης εκεί που οι διαδικασίες είναι πολλές απαιτούνται και περισσότερα του ενός διαγράμματα ροής . Στο ερώτημα ποιος είναι αρμόδιος να το κατασκευάζει καταρχήν πρέπει να πούμε ότι νομοθετικά δεν ορίζεται . Είναι γεγονός ότι αυτός που θα το δημιουργήσει απαιτείται να έχει άριστη γνώση των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στην επιχείρηση και φυσικά γνώση θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων .
    Όσο αφορά την αποτύπωση των διαγραμμάτων ροής πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες παρουσίασης. Ωστόσο, παρατηρείται συχνά ότι τα διαγράμματα που αποτελούνται αποκλειστικά από λέξεις και γραμμές είναι τα ευκολότερα σε κατασκευή και χρήση. Η κατασκευή σχεδίων και τεχνικών συμβόλων χρησιμοποιείται από κάποιες εταιρίες, αλλά εξαιτίας της πολυπλοκότητάς τους, μπορεί να προκαλέσουν μπέρδεμα και επομένως δε συνιστώνται .
    Βέβαια η υγειονομική διάταξη αναφέρει ότι πρέπει να ενσωματώνεται το διάγραμμα ροής στο αρχιτεκτονικό σχέδιο της επιχείρησης (π.χ. διάγραμμα κάτοψης), ώστε μελετώντας το διάγραμμα ροής μαζί με το διάγραμμα κάτοψης και γνωρίζοντας σε ποιο χώρο γίνεται κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η επιβεβαίωση του στην πράξη .Αυτό σε περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται περισσότερα τους ενός δεν είναι εφικτό .

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες
    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  10. Ο/Η Κατερίνα λέει:

    Καλημέρα σας, χρειάζεται διάγραμμα ροής για καφετέρια? αν ναι, πρέπει να φτιαχτεί πάνω στην κατοψή? και ποιες λειτουργίες καταγράφονται?

  11. Καλημέρα

    συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά λόγω εκλογών ήμουν όλη την εβδομάδα Αθήνα .
    Λοιπόν φυσικά και χρειάζεται διάγραμμα ροής το οποίο μπορεί και να ενσωματωθεί στην κάτοψη .Παρακάτω σας παραθέτω άρθρο μου σχετικά με διαγράμματα .
    Επειδή συνεχίζονται τα ερωτήματα σχετικά με τα διαγράμματα ροής και σε αναμονή διευκρινιστικής εγκυκλίου που θα αποσαφηνίσει το ζήτημα κυρίως αντικαθιστώντας την παρερμηνεία ότι το διάγραμμα ροής πρέπει να υπογράφεται από Μηχανικό σας παραθέτω άρθρο το ποίο θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της ΟΕΝΕΤ ΟΔΗΓΌΣ ΕΡΓΑΤΙΚΉΣ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΉ & ΕΚΔΟΤΙΚΉ . Επίσης χρήσιμο θα ήταν να λυθεί και νομοθετικά με έκδοση εγκυκλίου η επαλήθευση του διαγράμματος ροής που θεωρώ ότι μπορεί να γίνει μόνο με την κατάθεση τεχνικής έκθεσης που καλό είναι να είναι απαραίτητη και στα υπόλοιπα καταστήματα ανεξάρτητα εφαρμογής HACCP .

    ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

    Σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/ οικ. 96967/8-10-2012 ΑΠΑΙΤΕΊΤΑΙ : στις κατόψεις των σχεδιαγραμμάτων του μηχανικού να αποτυπώνεται η διάταξη όλων των χώρων, η συγκρότηση και ο εξοπλισμός, καθώς και αναλυτικό διάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης (δηλ. η ροή των πρώτων υλών από το σημείο που εισέρχονται στην επιχείρηση μέχρι την έξοδο του προϊόντος) το οποίο να επαληθεύεται κατά τον έλεγχο και τέλος ο χώρος καθήμενων πελατών . Τα διαγράμματα ροής είναι αντίστοιχα με τις κατηγορίες και δραστηριότητες που συνυπάρχουν. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων θεσπίζουν εφαρμόζουν και διατηρούν πάγια διαδικασία ή διαδικασίες βάση των αρχών HACCP (Εγκύκλιος 2 Αριθ.Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476).

    Όπως συμβαίνει και με τα συστήματα αυτοελέγχου αλλά και στην εφαρμογή της νέας υγειονομικής η ρεαλιστική απεικόνιση της παραγωγικής διαδικασίας διάταξης αποτελεί το ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ λειτουργικό μέρος της όλης διαδικασίας .

    Διάγραμμα ροής (flow diagram) ονομάζεται η απεικόνιση η οποία δείχνει πώς η πρώτη ύλη εισέρχεται στην παραγωγική μονάδα, ποια μεταποιητικά και παρασκευαστικά στάδια ακολουθεί και πώς προωθείται το τελικό προϊόν και ακολούθως ποιες παραγωγικές διαδικασίες πραγματοποιούνται παρασκευή και επεξεργασία , συσκευασία , αποθήκευση – διακίνηση – τελική διάθεση κλπ στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπου εμπλέκονται τρόφιμα και ποτά .

    Πρέπει να ξεκαθαριστεί εδώ σε αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την κατασκευή διαγραμμάτων ροής ότι δεν πρόκειται για μια διαδικασία copy paste (αντιγραφή ) . Κάθε επιχείρηση έχει τις δικές τις διαδικασίες και επομένως το διάγραμμα ροής θα διαφέρει . Επίσης εκεί που οι διαδικασίες είναι πολλές απαιτούνται και περισσότερα του ενός διαγράμματα ροής . Στο ερώτημα ποιος είναι αρμόδιος να το κατασκευάζει καταρχήν πρέπει να πούμε ότι νομοθετικά δεν ορίζεται . Είναι γεγονός ότι αυτός που θα το δημιουργήσει απαιτείται να έχει άριστη γνώση των εργασιών που λαμβάνουν χώρα στην επιχείρηση και φυσικά γνώση θεμάτων υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων .

    Όσο αφορά την αποτύπωση των διαγραμμάτων ροής πρέπει να αναφέρουμε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες παρουσίασης. Ωστόσο, παρατηρείται συχνά ότι τα διαγράμματα που αποτελούνται αποκλειστικά από λέξεις και γραμμές είναι τα ευκολότερα σε κατασκευή και χρήση. Η κατασκευή σχεδίων και τεχνικών συμβόλων χρησιμοποιείται από κάποιες εταιρίες, αλλά εξαιτίας της πολυπλοκότητάς τους, μπορεί να προκαλέσουν μπέρδεμα και επομένως δε συνιστώνται .

    Βέβαια η υγειονομική διάταξη αναφέρει ότι πρέπει να ενσωματώνεται το διάγραμμα ροής στο αρχιτεκτονικό σχέδιο της επιχείρησης (π.χ. διάγραμμα κάτοψης), ώστε μελετώντας το διάγραμμα ροής μαζί με το διάγραμμα κάτοψης και γνωρίζοντας σε ποιο χώρο γίνεται κάθε βήμα της παραγωγικής διαδικασίας, μπορούμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι η επιβεβαίωση του στην πράξη .Αυτό σε περιπτώσεις μεγάλων επιχειρήσεων με πολύπλοκες διαδικασίες που απαιτούνται περισσότερα τους ενός δεν είναι εφικτό .

    Για την διευκόλυνση της επαλήθευσης καλό είναι να προσκομίζεται μαζί με το διάγραμμα ροής και τεχνική έκθεση των εργασιών που απεικονίζονται σε αυτό

    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  12. Ο/Η viveta λέει:

    καλησπέρα!θα ήθελα, αν σας είναι ευκολο, κάποιες διευκρινήσεις στα εξής θέματα :
    α) πώς υπολογιζεται ο ωφέλιμος χώρος προκειμένου για την υποχρέωση τουαλέτας ΑΜΕΑ για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα καφετέρια? (το μικτο εμβαδο του καταστήματος είναι 120τμ, χωρις τον υπαιθριο χωρο)
    β) σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη για λειτουργία κουζίνας (προχειρου ζεστου και κρυου πιατου) η αναπτυξη φουγάρου?
    γ) αν γίνει μεταβιβαση παλαιας άδειας λειτουργίας, που έχει εκδοθεί το έτος 1997, ισχυουν εκείνοι οι υγειονομικοί όροι ή πρέπει να γίνει αναθεώρηση?

  13. Ο/Η edfmyname λέει:

    καλησπερα σας,θελω να ρωτησω αν θα ¨περνουσε¨ ο παγκος του μπαρ σε καφε αν ηταν απο δερματινη.

  14. Καλησπέρα

    συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά πλέον λόγω υπηρεσιακού και εκπαιδευτικού φόρτου δεν υπάρχει περίπτωση μόνος μου να κατορθώσω να απαντάω στα ερωτήματα. Οι πάγκοι εργασίας πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από λείο και αδιαπότιστο υλικό….

  15. Ο/Η edfmyname λέει:

    ειστε απο τους ελαχιστους που δειχνουν τετοιο ζηλο στην εξυπηρετηση του κοινου,θα ηταν ντροπη μου να σας κατηγορω για οτιδηποτε,την στιγμη που δεν μπορω να εχω την ελπιδα(οχι την απαιτηση) οτι αυτο που κανετε θα το κανουν και αλλοι.σας ευχαριστω πολυ και ευχομαι να μου δωθει η ευκαιρια να ακολουθισω το παραδιγμα σας.

  16. Ο/Η edfmyname λέει:

    η δερματινη ειναι λεια κ΄ αδιαποτιστη αλλα δεν ξερω αν θα υπαρχει προβλημα γιατι ειναι ενα μη συμβατικο υλικο…ο νομος αφηνει πολλα στην κριση του ελεγκτη και δεν θα ηθελα ουτε εσας να σας φερω σε δυσκολη θεση ουτε να ειμαι ¨ακρεος¨ απεναντη απο τον συναδελφο σας,εσας θα σας ¨επειθε¨ ως καταλληλο υλικο?

  17. Ο/Η Kostas Oustapasidis λέει:

    Καλησπερα ηθελα να ρωτησω εαν ειναι απαραιτητη η τεχνικη εκθεση διαγραμματος ροης για γνωμοδοτηση απο την υπηρεσια;

  18. Καλησπέρα

    το διάγραμμα ροής είναι υποχρεωτικό η τεχνική έκθεση δύναται να ζητηθεί εάν κριθεί σκόπιμο.

  19. Ο/Η Letta Picasso λέει:

    Δεν νομίζω οτι θα δεχτουν την δερματίνη γιατι υπάλληλος υγειονομικού μου εχει πει οτι εαν επιθυμεις να βαλεις καποιο αλλο προιον απο τα συνηθισμένα πλακάκια και ινοξ πρεπει να εχεις μαζί σου τα πιστοποιητικα της εταιρειας οπου βεβαιωνεται η καταλληλοτητα του προιόντος για τέτοια χρήση. Συνεπώς εαν βρεις το χαρτι που να δηλωνει οτι κανει για τετοια χρήση θα εισαι καλυμένος. Διαφορετικα ξέχνα το . 😦

  20. Ο/Η Letta Picasso λέει:

    Πως ονομάζεται η ακριβής ειδικοτητα του μηχανικού που βγάζει την κάτοψη και το διαγραμμα ροής καταστήματος υγειονομικού? Τι αλλο περιλαμβάνουν οι υπηρεσιες του απο πλευρας σχεδίων, βεβαιωσεων και μελέτης (οχι την καταθεση των χαρτιων για την εκδοση αδείας, αλλα τι πρεπει να παραδώσει στον επιχειρηματια με τα οποια αυτος θα προχωρήσει στην αίτηση αδείας)? και πόσο περίπου κοστίζουν οι υπηρεσίες του?
    Ευχαριστω.

  21. Καλημέρα και συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά οφείλεται στο φόρτο εργασίας μου.

    Από πλευράς αμοιβής των παρεχόμενων Υπηρεσιών δεν γνωρίζω.

    Σύμφωνα με την μέχρι και σήμερα ισχύουσα διάταξη Υ.Α. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/2013 ΦΕΚ 3106 Β 9-12-2013 – Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρου και Κινηματογράφου

    Απαιτείται (πέραν των άλλων :

    1) Βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης υπογεγραμμένη
    από μηχανικό, στην οποία βεβαιώνεται ότι ο χώρος
    πληροί τις προϋποθέσεις χώρου κύριας χρήσης σύμφω−
    να με τον Οικοδομικό Κανονισμό και τον Κτιριοδομικό
    Κανονισμό, του Κανονισμού Πυροπροστασίας καθώς
    και των εκάστοτε ισχυουσών πολεοδομικών διατάξεων
    για την αιτούμενη χρήση και περιγράφονται αναλυτικά
    τα νομιμοποιητικά στοιχεία αυτού (π.χ. άδεια δόμησης,
    δήλωση αυθαιρέτου, εξαίρεση από κατεδάφιση, ενημέ−
    ρωση φακέλου άδειας δόμησης, κτίριο προϋφιστάμενο
    του 1955).
    2)Η ανωτέρω βεβαίωση συνοδεύεται από αντίγραφα των
    στοιχείων νομιμότητας του χώρου, στα οποία αναφέ−
    ρεται (π.χ. άδεια δόμησης, δήλωση αυθαιρέτου με τις
    εκάστοτε περί αυθαιρέτων διατάξεις, απόφαση εξαίρε−
    σης από κατεδάφιση, βεβαίωση παλαιότητας κ.λπ.) και
    από σχεδιαγράμματα του καταστήματος εις τριπλούν
    σε κλίμακα που αναφέρεται ρητά επί των σχεδίων,
    στα οποία θα αποτυπώνονται όλοι οι χώροι του Κ.Υ.Ε,
    περιλαμβανομένων και αυτών που προβλέπονται από
    ειδικές διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου (π.χ.
    αποχωρητήρια για Α.Μ.Ε.Α).
    3) Στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών υποβάλλε−
    ται, επιπλέον, εις τριπλούν αναλυτικό επικαιροποιημένο
    διάγραμμα ροής της δραστηριότητας της επιχείρησης
    με περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας, όπου απαι−
    τείται, το οποίο συντάσσεται και υπογράφεται είτε από
    τον υγειονομικά υπεύθυνο είτε από επιστήμονα σχετικής
    ειδικότητας.

    Στα διαγράμματα ροής υπογράφει επιστήμονας που έχει γνώση σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων πχ Υγιεινολόγος, Τεχν. τροφίμων, Κτηνίατρος κλπ κλπ

  22. Ο/Η Letta Picasso λέει:

    Σας ευχαριστω πολύ για τον χρόνο σας και τον κόπο σας να μου απαντήσετε. Να ειστε καλα . 🙂

  23. Ο/Η βασιλης παπ λέει:

    Καλημέρα είμαι απόφοιτος ΑΤΕΙ ζωικής παραγωγής και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διασφάλιση Ποιότητας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν έχω δικαίωμα υπογραφής στην σύνταξη μελέτης-σχεδίου HACCP και στα διαγράμματα ροής (και αν υπάρχει κάποια σχετική νομοθεσία που να το υποδεικνύει).

  24. Ο/Η Vassilis Mazarakos λέει:

    Καλησπέρα σας, έχουμε άδεια κυλικειου και επι της ουσίας εκτος από ροφηματα διαθετουμε και σαντουιτς και ζεσταινουμε κατεψυγμενα προμαγειρεμενα (pizza κλπ) . Γνωριζετε κάποιον να μας φτιάξει ένα διάγραμμα ροής ? Πιστευετε ότι χρειαζόμαστε κάτι άλλο ?
    Σας ευχαριστώ πολυ

  25. ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΡΟΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

    Τα διαγράμματα ροής πρέπει να είναι αντίστοιχα με τις κατηγορίες και δραστηριότητες που συνυπάρχουν:

    Οι επιχειρήσεις του Επιπέδου Ι (χαμηλού κινδύνου) τηρούν τα διαγράμματα ροής των διεργασιών της Επιχείρησης υπογεγραμμένα από τον Υγειονομικά υπεύθυνο ή Υγιεινολόγο Τ.Ε ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.
    Οι επιχειρήσεις του Επιπέδου Ν(Μεσαίου κινδύνου) & ΙΙΙ (Υψηλού κινδύνου) όπου υπάρχει παραγωγική διαδικασία τα διαγράμματα ροής συνοδεύονται από περιγραφική έκθεση υπογεγραμμένα από Υγιεινολόγο Τ.Ε ή επιστήμονα σχετικής ειδικότητας.
    Η περιγραφή της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης περιλαμβάνει:

    α. Περιγραφή της υποδομής (χώροι, εξοπλισμός κλπ),

    β. Αναφορά των προϊόντων κατά κατηγορίες προϊόντων που διαχειρίζεται η επιχείρηση, γ. Περιγραφή του τρόπου παρασκευής, συσκευασίας και προσφοράς

    δ. Περιγραφή των σημείων ελέγχου και στη περίπτωση υψηλής επικινδυνότητας τροφίμου τα κρίσιμα σημεία ελέγχου και τα κρίσιμα όρια (π.χ. θερμοκρασίες ψυγείων, θερμοθαλάμων κλπ).

    Στις κατόψεις/τομές των σχεδιαγραμμάτων του μηχανικού αποτυπώνεται η διάταξη όλων των χώρων, η συγκρότηση, ο εξοπλισμός και οι χώροι των καθήμενων πελατών.

    Επιπλέον στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ο υπεύθυνος των διαγραμμάτων ροής παραγωγικής διαδικασίας προσδιορίζει και τη συνολική δυναμικότητα :.

    α) στην βάση των παραγόμενων μερίδων (αριθμός εξυπηρετούμενων ατόμων επί τρείς μερίδες) β) στην βάση των καθήμενων πελατών (συνολικός αριθμός εντός εκτός καταστήματος)

  26. Ο/Η Vassilis Mazarakos λέει:

    Ευχαριστώ για την απάντηση σας . Εσείς μπορείτε να μας φτιάξετε ένα διάγραμμα ροής σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης μας ? Αν όχι γνωρίζετε κάποιον άλλο ?
    Σας ευχαριστώ και πάλι

  27. Ο/Η Δήμητρα Κοντάκου λέει:

    καλησπέρα σας
    Έχω ακούσει ότι στο διάγραμμα ροής, έχουν δικαίωμα υπογραφής οι γεωπόνοι, ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους.
    γνωρίζεται αν ισχύει??
    ευχαριστώ πολύ

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.