Άρθρο 37 (ΚΑΦΕΝΕΙΑ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ – ΚΥΛΙΚΕΙΑ – ΜΠΑΡ)


ΒΑΣΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΡΘΡΟΥ 37 ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ Α1β/8577/83

ΚΑΦΕΝΕΙΑ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ – ΚΥΛΙΚΕΙΑ – ΜΠΑΡ

1.ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ: Καφές – ροφήματα – γλυκίσματα – αναψυκτικά –

οινοπνευματώδη ποτά με πρόχειρο μεζέ (ελιές,

τυρί, αγγούρι, τομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί

κ.τ.ομ.) καθώς και τοστ – σάντουιτς – τυρί

τηγανιστό – λουκάνικο (βραστό, ψητό, τηγανιστό) –

χταπόδι (ψητό, βραστό).

2. ΟΙΚΗΜΑ: Άδεια πολεοδομίας – μόνιμης κατασκευής.

Απαγορεύονται πρόχειρες κατασκευές από ξύλα, λαμαρίνες, κλπ.

Απαγορεύεται η επικοινωνία με κατοικίες ή άλλα καταστήματα και

κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω καταστημάτων σε

ισόγειους ή άλλους χώρους πολυκατοικιών, εφόσον η εγκατάσταση

τους απαγορεύεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας ή ελλείψει

κανονισμού από την πλειοψηφία των ιδιοκτητών των στεγαζομένων

στο ίδιο κτίριο κατοικιών.

Απαγορεύεται να λειτουργούν σε ορόφους πολυκατοικιών που

έχουν διαμερίσματα κατοικιών και σε υπόγεια, εκτός αν είναι χώροι

κυρίας χρήσης.

Με βεβαίωση (κυρίας χρήσεως) Πολεοδομίας επιτρέπεται η χρήση

νόμιμων ανοικτών εξωστών.

Επιτρέπεται η χρήση υπογείων μόνο για βοηθητικούς χώρους

(αποθήκη – αποχωρητήριο).

Για δυναμικότητα άνω των 50 καθισμάτων απαιτείται εξειδίκευση

χρήσης του χώρου από την πολεοδομία.

3. ΥΨΟΣ: Το προβλεπόμενο από το Γ.Ο.Κ. και όχι μικρότερο από 2,5 μ. και

σε παραδοσιακούς οικισμούς 2,2 μ.

4. ΤΟΙΧΟΙ: Λείες επιφάνειες και μέχρι ύψος 2 μ. – αδιαπότιστες( πλακάκια

πάνω από τους πάγκους εργασίας και το νεροχύτη σε ύψος 0,75 μ..

5. ΟΡΟΦΗ: Λείες επιφάνειες χωρίς ρωγμές, οπές.

Απαραίτητη ψευδοροφή στην κεραμοσκεπή και σε όσα έχουν οροφή

ξύλινη και αμέσως πάνω κατοικεί άλλη οικογένεια.

6. ΔΑΠΕΔΟ: Λείο και αδιαπότιστο.

7. ΑΕΡΙΣΜΟΣ: Πλήρης φυσικός ή τεχνικός με εγκατάσταση ανανέωσης του αέρα.

8. ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Πλήρης φυσικός και τεχνητός.

9. ΥΔΡΕΥΣΗ: Από εγκεκριμένο δίκτυο ύδρευσης.

10. ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ: Στο δίκτυο αποχέτευσης ή σε βόθρους( εφόσον δεν υπάρχει

δίκτυο αποχέτευσης).

11. ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ: Μέχρι 40 άτομα απαιτείται 1 αποχωρητήριο.

Από 41 μέχρι 120 άτομα απαιτούνται 2 αποχωρητήρια.

Από 121 μέχρι 250 άτομα απαιτούνται 4 αποχωρητήρια.

Από 251 μέχρι 500 άτομα απαιτούνται 6 αποχωρητήρια.

Τα αποχωρητήρια πρέπει να βρίσκονται εντός του

καταστήματος αλλά μακριά από το παρασκευαστήριο.

Διαστάσεις αποχωρητηρίου και προθαλάμου: ύψος

2,10μ. –  μήκος 1,20 μ. –  πλάτος 1,00 μ.

Συνολικό εμβαδόν ενός πλήρους αποχωρητηρίου 2,50 μ.

Οι τοίχοι να είναι μόνιμης κατασκευής με πλακίδια

υποχρεωτικά σε ύψος 1,80 μ.  ή άλλο κατάλληλο υλικό

Ξυλοκατασκευές απαγορεύονται.

Στον προθάλαμο θα βρίσκονται νιπτήρες, κρεμάστρες,

Σαπούνι χειροπετσέτες ή συσκευή ζεστού αέρα.

Το αποχωρητήριο πρέπει να έχει φυσικό ή τεχνητό

Αερισμό .Τα  καταστήματα  από 100 τμ και πάνω πρέπει να έχουν επιπλέον ένα αποχωρητήριο για άτομα με ειδικές ανάγκες.

12. ΛΑΝΤΖΑ: Δύο ανοξείδωτες λεκάνες με ζεστό και κρύο νερό και πλακάκια στον

τοίχο μέχρι ύψους 0,50μ.

Άνω των 200 καθισμάτων χρειάζεται ηλεκτρικό πλυντήριο.

13. ΠΡΟΘΗΚΕΣ: Για τοποθέτηση πλυμένων σκευών και τροφίμων, κλειστές.

14. ΨΥΓΕΙΑ: Με επαρκή χωρητικότητα.

15. ΑΙΘΟΥΣΑ: Δεν έχει όρια εμβαδού.

16. ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ: (ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ –

ΛΑΝΤΖΑ – ΨΥΓΕΙΑ).

Μέχρι 50 καθίσματα απαιτούνται 8 τμ.

Από 51-100 καθίσματα απαιτούνται 11 τμ.

Από 101-200 καθίσματα απαιτούνται 15 τμ.

Απαγορεύονται τοποθετήσεις εκτός καταστήματος εγκαταστάσεων και

εξοπλισμού τους.

Όλοι οι εργαζόμενοι γενικά στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών ως χειριστές τροφίμων ή και ποτών με οποιοδήποτε τρόπο οφείλουν να προσαρμόζονται σε θέματα εκπαίδευσης και ειδίκευσης τους σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να έχουν βιβλιάρια υγείας.

Άρθρο 37

Καταστήματα προσφοράς ποτών, χωρίς φαγητό, σε καθισμένους πελάτες

1. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στα καταστήματα, στα οποία προσφέρονται σε καθισμένους πελάτες καφές και άλλα ροφήματα, ορισμένα είδη γλυκισμάτων, που παρασκευάζονται σε αναγνωρισμένα εργαστήρια ή εργοστάσια, αναψυκτικά ποτά και οινοπνευματώδη ποτά με συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, σαλάμι, τυρί, αγγούρι, ντομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.ομ.), καθώς και τοστ ή άλλου είδους σάντουιτς, που περιέχουν είδη, τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα, τυρί τηγανιστό, λουκάνικο βραστό ή ψητό ή τηγανιστό και βραστό ή ψητό χταπόδι.

2. Αναλόγως των κυρίως προσφερομένων σε ένα κατάστημα του παρόντος άρθρου ειδών, το κατάστημα τούτο χαρακτηρίζεται ως:

α. Καφενείο (παραδοσιακό), αν προσφέρονται σ’ αυτό κυρίως ελληνικός καφές και με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευασμένος καφές και άλλα ροφήματα, γλυκά κουταλιού και ταψιού, τυποποιημένα παγωτά και ποτά, γενικά, είτε οινοπνευματώδη, είτε αναψυκτικά (εμφιαλωμένα και μη).

Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, σαλάμι, τυρί, αλίπαστα, αγγούρι, ντομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί, κ.τ.ομ.), καθώς και τυρί τηγανιστό, λουκάνικο βραστό ή ψητό ή τηγανιστό και χταπόδι βραστό ή ψητό.

β. Καφετέρια (εκσυγχρονισμένο καφενείο), αν προσφέρονται σ’ αυτό κυρίως κάθε είδους καφές και άλλα ροφήματα, ποτά οινοπνευματώδη και αναψυκτικά, ορισμένα γλυκίσματα, όπως γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, πάστες, αμυγδαλωτά, κωκ, εκλαίρ, παγωτά, γενικά, και τυρόπιττες, τοστ ή και άλλου είδους σάντουιτς, τα οποία περιέχουν είδη, που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα.

Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, τυρί, σαλάμι, αλίπαστα κλπ.).

γ. Μπάρ, αν προσφέρονται σ’ αυτό κυρίως οινοπνευματώδη ποτά, με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, τυρί, σαλάμι, αλίπαστα, αγγούρι, ντομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.ομ.), καθώς και τυρόπιττες, τοστ ή άλλου είδους σάντουιτς που περιέχουν είδη, τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα, τυρί τηγανιστό, λουκάνικο βραστό ή ψητό ή τηγανιστό και χταπόδι βραστό ή ψητό. Στο μπάρ είναι δυνατό να προσφέρονται περιστασιακώς, πλην των ανωτέρω ειδών, και καφές γενικά και διάφορα αναψυκτικά ποτά.

Το κατάστημα, στο οποίο προσφέρεται κυρίως κρασί με τη συνοδεία ή μη των ανωτέρω αναφερομένων μεζέδων, χαρακτηρίζεται ειδικότερα ως οινοπωλείο. Τα οινοπωλεία μπορούν να διαθέτουν κρασί χύμα για κατανάλωση στην κατοικία του πελάτη.

δ. Κυλικείο, αν προσφέρονται καφές ελληνικός ή άλλου είδους καφές και ροφήματα γενικά, ποτά οινοπνευματώδη και αναψυκτικά, ορισμένα είδη γλυκισμάτων, όπως γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, κώκ, εκλαίρ, πάστες και παγωτά, τοστ ή άλλα σάντουιτς, που περιέχουν είδη τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα, και πίττες γενικά. Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, τυρί, αλίπαστα, σαλάμι, ντομάτα, κ.τ.ομ.). Τα ανωτέρω γλυκίσματα, τα παγωτά και οι πίττες θα παρασκευάζονται σε αναγνωρισμένα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με τα τιμολόγια πωλήσεως.

Στα κυλικεία του παρόντος άρθρου, τα οποία κατά κανόνα λειτουργούν σε λέσχες, σφαιριστήρια, αίθουσες αναμονής αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών ή άλλου είδους παρόμοιους χώρους, στους οποίους παραμένουν επί πολύ χρόνο καθισμένοι πελάτες, δεν υπάγονται τα κυλικεία, που εξυπηρετούν περαστικούς πελάτες και που αναφέρονται στο άρθρο 42 της παρούσας.

«(ε) Ανοικτό Μπαρ (ΟΡΕΝ BAR) είναι το κατάστημα στο οποίο προσφέρονται τα είδη που προσφέρονται στα Μπαρ, σύμφωνα με το εδάφιο (γ) του παρόντος.

Επιτρέπεται η λειτουργία ΟΡΕΝ BAR σαν ανεξάρτητο κατάστημα ή μικτό με άλλα καταστήματα μόνο του άρθρου αυτού» – προσθ. από την υπ’ αριθμ. Α1/4162/92, ΦΕΚ-367 Β απόφαση Υπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

3. Στα καταστήματα του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η εγκατάσταση μηχανημάτων στιγμιαίας παρασκευής παγωτού, υπό τους περιγραφόμενους στην παρ. 14 του άρθρου 39 της παρούσας όρους και προϋποθέσεις.

Επίσης επιτρέπεται η παρασκευή και η διάθεση λουκουμάδων στα καταστήματα του παρόντος άρθρου, με την προϋπόθεση ότι η παρασκευή τούτων θα γίνεται σε ιδιαίτερο παρασκευαστήριο, όπως ορίζεται κατωτέρω στην παρ. 4α (2) του παρόντος. Η προσφορά φαγητών στα ανωτέρω καταστήματα απαγορεύεται, εκτός αν λειτουργούν ως μικτά καταστήματα με εστιατόριο, σνακ μπάρ, πιτσαρία κλπ., οπότε θα έχουν την απαραίτητη συγκρότηση, σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 40 της παρούσας, και θα μπορούν να διαθέτουν τα επιτρεπόμενα για το συστεγαζόμενο κατάστημα είδη.

4. Τα καταστήματα του παρόντος άρθρου θα πληρούν, εκτός των γενικών όρων, που αναφέρονται στα σχετικά άρθρα του προηγούμενου Κεφαλαίου, και τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:

α. Για την εγκατάσταση των ανωτέρω καταστημάτων απαιτείται χώρος επαρκής, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και άνετης εκτελέσεως των προβλεπομένων εργασιών και παραμονής των πελατών, και πάντως δεν θα είναι μικρότερος από το άθροισμα των επιβαλλομένων με τις ακόλουθες διατάξεις του παρόντος άρθρου, ως ελάχιστων, εμβαδών των απαραίτητων διαμερισμάτων του καταστήματος, όπως αναλυτικά καθορίζονται στο Παράρτημα 1.

Ο χώρος κάθε καταστήματος θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα διαμερίσματα, τα οποία θα πληρούν, πλην των όρων, που επιβάλλουν οι σχετικές διατάξεις του Κεφαλαίου III της παρούσας ή άλλων Υγειονομικών Διατάξεων, και τους κατωτέρω αναφερόμενους όρους και προϋποθέσεις:

(I). Αίθουσα πελατών, στην οποία αναπτύσσονται τα τραπέζια και τα καθίσματα και, πέρα από αυτά, τοποθετούνται το ψυγείο και ο μπουφές. Το δάπεδο της ανωτέρω αίθουσας θα είναι αδιαπότιστο και λείο, όπως ορίζει το άρθρο 20 της παρούσας.

Προκειμένου όμως για καταστήματα πολυτελούς κατασκευής, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί να επιτρέψει, κατά την κρίση της και κατόπιν σύμφωνης γνώμης της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την επικάλυψη του δαπέδου της αίθουσας πελατών με πυράντοχο τάπητα – μοκέττα, αν διαπιστώσει ότι υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα καθαρισμού του, αλλά και οφείλει να επιβάλει την αφαίρεσή του, αν διαπιστώσει ότι είναι μόνιμα ακάθαρτος σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι αδύνατος ο καθαρισμός του.

Απαγορεύεται η επικάλυψη των τοίχων των ανωτέρω αιθουσών με ψάθα ή ύφασμα καναβιού (λινάτσα) κ.τ.ομ. ή με οποιοδήποτε άλλο μη αδιαπότιστο και μη λείο υλικό, το οποίο δεν επιδέχεται πλύσιμο, επιτρέπεται όμως η χρησιμοποίηση για τον σκοπό αυτόν αδιάβροχης ταπετσαρίας.

Εξαιρετικώς, προκειμένου για καταστήματα πολυτελούς κατασκευής, επιτρέπεται κατόπιν σύμφωνης γνώμης της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η επικάλυψη των τοίχων των εν λόγω αιθουσών με στιλβωμένο ξύλο, με τον όρο ότι τέτοιες επιφάνειες θα καθαρίζονται συχνά, ώστε να διατηρούνται συνεχώς καθαρές και απαλλαγμένες από σκόνες. Επίσης, σε καταστήματα πολυτελούς κατασκευής επιτρέπεται, για λόγους διακοσμητικούς, η δημιουργία με ειδική επεξεργασία ανώμαλων, αλλά αδιαπότιστων, επιφανειών των τοίχων, με την προϋπόθεση ότι οι σχηματιζόμενες κοιλότητες θα είναι αβαθείς και λείες, ώστε να πλύνονται εύκολα, και ότι θα διατηρούνται καθαρές με τη φροντίδα και την ευθύνη του καταστηματάρχη ή του νόμιμου εκπροσώπου του. Απαγορεύεται η επικόλληση στους τοίχους αφισών, λιθογραφιών κλπ. διακοσμητικών, διαφωτιστικών και ενημερωτικών έντυπων υλικών, εκτός αν αυτά αναρτώνται τοποθετημένα εντός υαλόφρακτων πλαισίων, τα οποία θα διατηρούνται καθαρά και απαλλαγμένα από σκόνες, ή είναι τέτοια η κατασκευή τους, ώστε να καθαρίζονται εύκολα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά την κρίση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας, επιτρέπεται η τοποθέτηση ή και η ανάρτηση σε διάφορα σημεία της αίθουσας πελατών διαφόρων αντικειμένων, για λόγους διακοσμητικούς, με τον όρο ότι τα αντικείμενα αυτά θα είναι απαλλαγμένα από σκόνες και γενικά θα διατηρούνται καθαρά.

Ο μέγιστος αριθμός των καθισμάτων, που είναι δυνατόν να αναπτυχθούν στην αίθουσα πελατών των καταστημάτων του παρόντος άρθρου, ισοδυναμεί με το πηλίκον της διαιρέσεως του ωφέλιμου εμβαδού αυτής δια του απαιτούμενου για κάθε κάθισμα χώρου 1,40 τ.μ., αν τα καθίσματα είναι κινητά, ή 0,70 τ.μ. αν τα καθίσματα είναι σταθερά.

Ως ωφέλιμος χώρος της αίθουσας πελατών εννοείται εδώ ο χώρος, ο οποίος προσφέρεται για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων μετά την αφαίρεση της συνολικής εκτάσεως, που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση στην αίθουσα αυτή των ψυγείων, προθηκών, ερμαριών, μπουφέ, ταμείου κλπ., καθώς και, προκειμένου για Κέντρα Διασκεδάσεως, της πίστας και της ορχήστρας ή των στερεοφωνικών μηχανημάτων.

Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, προκειμένου για μικρά καταστήματα, ως απαιτούμενος για κάθε κάθισμα χώρος στην αίθουσα πελατών μπορεί να θεωρηθεί ο χώρος 1 τ.μ., αν τα καθίσματα είναι κινητά, ή 0,65 τ.μ., αν τα καθίσματα είναι σταθερά.

Πάντως ο καθοριζόμενος με βάση τους ανωτέρω συντελεστές μέγιστος αριθμός καθισμάτων σε καμία περίπτωση δεν θα υπερβαίνει τα πενήντα (50) καθίσματα.

Τα τρία προηγούμενα εδάφια δεν εφαρμόζονται σε περιπτώσεις αναπτύξεως τραπεζιών και καθισμάτων σε υπαίθριο χώρο, στις οποίες ο κατά κάθισμα χώρος υπολογίζεται ανάλογα με το μέγεθος των χρησιμοποιούμενων τραπεζιών και καθισμάτων. Πάντως ο συνολικός αριθμός των αναπτυσσόμενων στον υπαίθριο χώρο καθισμάτων δεν θα υπερβαίνει τον αναλογούντα στο μέγεθος και στη συγκρότηση των στεγασμένων χώρων εργασίας και βοηθητικών χώρων του καταστήματος αριθμό τούτων (Παράρτημα I).

Γενικά, ο κατά τα ανωτέρω υπολογιζόμενος μέγιστος αριθμός των καθισμάτων, που είναι δυνατό να αναπτυχθούν στην αίθουσα πελατών του καταστήματος ή σε υπαίθριο χώρο τούτου, προσδιορίζει τη δυναμικότητα του καταστήματος, με βάση την οποία υπολογίζονται οι άλλοι χώροι του. Αν για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων καταστήματος χρησιμοποιούνται, κατά καιρούς, άλλοτε κλειστή αίθουσα πελατών και άλλοτε ανοικτός υπαίθριος χώρος, για τον υπολογισμό της δυναμικότητας του καταστήματος και των απαραίτητων εμβαδών των χώρων εργασίας και των βοηθητικών χώρων του, θα λαμβάνεται υπόψη ο ένας από τους ανωτέρω χώρους και συγκεκριμένα αυτός, στον οποίο μπορούν να αναπτυχθούν τα περισσότερα καθίσματα.

Ο μέγιστος αριθμός καθισμάτων, που υπολογίζεται ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν στην αίθουσα πελατών καταστήματος του παρόντος άρθρου ή σε υπαίθριο χώρο τούτου, θα αναφέρεται στη γνωμοδότηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ή, εν ελλείψει, της Υγειονομικής Υπηρεσίας και στην άδεια λειτουργίας του καταστήματος μετά την αναγραφή του είδους τούτου, με την ένδειξη «δυναμικότητας (τόσων) καθισμάτων». Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, οι αναφερόμενες στον υπολογισμό της δυναμικότητας καταστήματος του άρθρου τούτου, δεν εφαρμόζονται στα ήδη λειτουργούντα όμοια καταστήματα, για τα οποία ο αριθμός των καθισμάτων, που επιτρέπεται να αναπτύσσονται σ’ αυτά, έχει υπολογισθεί διαφορετικά με βάση παλαιότερες Υγειονομικές Διατάξεις.

Η ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων σε υπαίθριο χώρο, ιδιωτικό (αυλή, κήπος κλπ.) ή κοινόχρηστο (πεζοδρόμιο, πλατεία, στοά κ.τ.ομ.), μπορεί να επιτραπεί με την προϋπόθεση ότι ο χώρος αυτός, όπως και το περιβάλλον του, θα είναι απαλλαγμένος ανθυγιεινών εστιών και κάθε είδους δυσμενών παραγόντων και κινδύνων για ατυχήματα.

Η γνωμοδότηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ή, εν ελλείψει, της Υγειονομικής Υπηρεσίας για την ανάπτυξη των καθισμάτων καταστήματος σε κοινόχρηστο υπαίθριο χώρο, εκδιδόμενη βάσει αποκλειστικά Υγειονομικών κριτηρίων, δεν πρέπει να θεωρηθεί σαν υποκατάσταση της σχετικής άδειας της οικείας Δημοτικής ή Κοινοτικής Αρχής, μόνης αρμόδιας για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσεως του κοινόχρηστου χώρου, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τις προσόδους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοικήσεως.

Σε περιπτώσεις που κατάστημα δεν διαθέτει κλειστή αίθουσα πελατών και για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων χρησιμοποιείται εποχιακώς μόνον ιδιωτικός ή κοινόχρηστος υπαίθριος χώρος, όλοι οι άλλοι απαραίτητοι χώροι εργασίας (χώρος μπουφέ και ψυγείων, παρασκευαστήριο, χώρος πλύσεως σκευών κλπ.) και βοηθητικοί χώροι (αποθήκη, αποχωρητήρια, αποδυτήρια προσωπικού κλπ.) θα είναι στεγασμένοι σε κατάλληλο κτίριο και θα πληρούν, ως προς την κατασκευή και τη συγκρότησή τους, τους όρους και τις προϋποθέσεις, που περιγράφονται στα σχετικά άρθρα του προηγούμενου Κεφαλαίου, στο παρόν άρθρο και σε κάθε άλλη σχετική Υγειονομική Διάταξη. Προκειμένου για καταστήματα, που λειτουργούν κατά τη θερινήν μόνον περίοδο, είναι δυνατό να επιτραπεί η εγκατάσταση των αποχωρητηρίων τους έξω από το κτίριο, στο οποίο στεγάζονται οι άλλοι χώροι εργασίας και βοηθητικοί χώροι, σύμφωνα με το τρίτο εδάφιο της παρ. 4 άρθρου 25 της παρούσας.

Το ελάχιστον εμβαδόν του κτιρίου, που προορίζεται, για τη στέγαση των χώρων εγκαταστάσεως των ψυγείων, μπουφέ, κλπ. του παρασκευαστηρίου, των συστημάτων πλύσεως σκευών, των αποχωρητηρίων και των τυχόν άλλων απαραίτητων, ανάλογα με τη δυναμικότητα του καταστήματος, χώρων εργασίας και βοηθητικών χώρων των καταστημάτων του προηγούμενου εδαφίου, θα είναι όσο και του απαιτούμενο για τα αντίστοιχα καταστήματα με αίθουσα πελατών της ίδιας δυναμικότητας, μετά την αφαίρεση του απαραίτητου για την αίθουσα πελατών εμβαδού και τον διπλασιασμό περίπου του χώρου εγκαταστάσεως ψυγείων, μπουφέ, ταμείου κλπ., όπως ορίζεται στο Παράρτημα I (στήλη 13).

Γενικά, αν για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων χρησιμοποιείται υπαίθριος χώρος, ιδιωτικός ή κοινόχρηστος, οι στεγασμένοι χώροι εργασίας και βοηθητικοί χώροι του καταστήματος και η συγκρότηση τούτου θα είναι ανάλογοι με τον αριθμό των αναπτυσσομένων καθισμάτων (δυναμικότητας του καταστήματος), όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του παρόντος, ή, και αντίστροφα, ο αριθμός των αναπτυσσομένων σε υπαίθριο χώρο, ιδιωτικό ή κοινόχρηστο, καθισμάτων θα είναι ανάλογος με το μέγεθος και τη συγκρότηση των υπαρχόντων στεγασμένων χώρων εργασίας και βοηθητικών χώρων, όπως φαίνεται στο Παράρτημα I.

Δεν επιτρέπεται υπέρβαση του αναλογούντος στους ανωτέρω χώρους αριθμού καθισμάτων αναπτυσσομένων σε υπαίθριο χώρο. Αν η Υγειονομική Υπηρεσία διαπιστώσει ότι κατάστημα έχει αναπτύξει σε υπαίθριο χώρο, ιδιωτικό ή κοινόχρηστο, καθίσματα περισσότερα από όσα αναλογούν στους στεγασμένους χώρους εργασίας και βοηθητικούς χώρους του, καθώς και στη συγκρότησή του, ζητεί τον άμεσο περιορισμό του αριθμού των καθισμάτων στον αναλογούντα, σύμφωνα με τα ανωτέρω, αριθμό τούτων. Σε περιπτώσεις μη συμμορφώσεως του νομέα του καταστήματος ή υποτροπής, πέρα από την ποινική δίωξη τούτου, εφαρμόζεται και το άρθρο II της παρούσας.

[Αρχή Τροποποίησης]

Aν κατάστημα διαθέτει στεγασμένη αίθουσα και συγ­χρόνως χρησιμοποιεί και υπαίθριο χώρο για ανάπτυξη καθισμάτων, τότε η δυναμικότητά του θα υπολογίζεται από το σύνολο του εμβαδού της αίθουσας και του υπαί­θριου χώρου διαιρούμενο δια 1,40 τ.μ. – ΑΝΤΙΚ. ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡ. 4α(1) ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 37 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 10 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. Υ1Γ/ΓΠ/ΟΙΚ.94643/07 (ΦΕΚ-1384 Β) ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ[Τέλος Τροποποίησης]

Σε καταστήματα με είσοδο σε στοά μπορεί για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων να χρησιμοποιηθεί, κατά τα οριζόμενα ανωτέρω, τυχόν υπάρχουσα απέναντι ή δίπλα από το κατάστημα αίθουσα με είσοδο στη στοά.

[Αρχή Τροποποίησης]

Μπορεί να επιτραπεί η ανάπτυξη καθισμάτων σε υπαίθριους χώρους (πλατείες, πεζόδρομοι, πρασιές ή σε ισόγειες αίθουσες συνάθροισης κοινού κ.λπ.) που πρόσκεινται στα ήδη λειτουργούντα καταστήματα με πρόσθετη πράξη προσδιορισμού καθισμάτων που εκ­δίδεται από την αδειοδοτούσα αρχή μετά από τη σύμ­φωνη γνώνη της Υγειονομικής Υπηρεσίας – ΠΡΟΣΘ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΕΔΑΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡ. 4α(1) ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 37 ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡ. 11 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 1 ΤΗΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. Υ1Γ/ΓΠ/ΟΙΚ.94643/07 (ΦΕΚ-1384 Β) ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ[Τέλος Τροποποίησης]

2. Παρασκευαστήριο, στο οποίο γίνεται παρασκευή του καφέ και των άλλων ροφημάτων και η ετοιμασία των πρόχειρων μεζέδων και γενικά των προσφερομένων ειδών, ο χώρος του παρασκευαστηρίου θα είναι ιδιαίτερος, έστω και νοητά χωρισμένος από την αίθουσα πελατών, και θα έχει εμβαδόν, προκειμένου για καταστήματα που έχουν δυνατότητες αναπτύξεως από 51 μέχρι 100 καθισμάτων, 4 τ.μ.. Αν το κατάστημα έχει δυνατότητες αναπτύξεως περισσοτέρων από 100 καθισμάτων, το ανώτερο ελάχιστο εμβαδόν του παρασκευαστηρίου θα είναι αυξημένο κατά 2 τ.μ. για κάθε μία επί πλέον 100/τάδα ή μέρος αυτής καθισμάτων. Ως μέρος της 100/τάδας καθισμάτων θα θεωρείται αριθμός καθισμάτων μεταξύ 20 και 100. Στα καταστήματα που έχουν δυνατότητες αναπτύξεως μέχρι και 50 καθισμάτων, το εμβαδόν του παρασκευαστηρίου θα είναι 3 τ.μ. τουλάχιστον.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν ιδιαίτερο παρασκευαστήριο τα αμιγή μπαρ, στα οποία κατά κανόνα δεν παρασκευάζονται καφές και άλλα ροφήματα, και οι καφετέριες, τα καφενεία και κυλικεία, εφόσον ο καφές και τα ροφήματα γενικά παρασκευάζονται με ειδική ηλεκτρική συσκευή στον χώρο του μπουφέ. Στα καταστήματα όμως αυτά τα οινοπνευματώδη ποτά θα προσφέρονται με ξηρούς καρπούς ή με πρόχειρους μεζέδες (τυρί, ελιές, ντομάτα κλπ.), που δεν απαιτούν οποιαδήποτε επεξεργασία με χρήση εστίας.

Οι επιφάνειες των τοίχων του παρασκευαστηρίου, μέχρι 1,80 μ. ύψος, θα είναι λείες και αδιαπότιστες (επενδυμένες με πλακίδια εφυαλωμένης πορσελάνης ή ελαιοχρωματισμένες κατόπιν σχετικής προεργασίας).

Σύστημα απαγωγής αερίων καύσεως κλπ. στα παρασκευαστήρια των καταστημάτων του παρόντος άρθρου δεν είναι απαραίτητο.

Στα καταστήματα του παρόντος άρθρου, εφόσον παρασκευάζονται και προσφέρονται σ’ αυτά λουκουμάδες, θα υπάρχει επιπλέον και ιδιαίτερο παρασκευαστήριο λουκουμάδων εμβαδού 6 τ.μ. τουλάχιστον. Το παρασκευαστήριο τούτο θα είναι τελείως απομονωμένο από τους άλλους χώρους του καταστήματος με υαλοστάσιο ή άλλο κατάλληλο χώρισμα, θα έχει τους τοίχους επενδυμένους μέχρι 1,80 μ. ύψος με πλακίδια εφυαλωμένης πορσελάνης και θα διαθέτει απαραίτητα κατάλληλο σύστημα εξουδετερώσεως των οσμών και αερίων, σύμφωνα με το άρθρο 27 της παρούσας.

3. Χώρος πλύσεως σκευών, ο οποίος, προκειμένου για καταστήματα που έχουν δυνατότητες αναπτύξεως από 51 μέχρι 100 καθισμάτων, θα έχει εμβαδόν 3 τ.μ. τουλάχιστον. Στα καταστήματα δυναμικότητας μεγαλύτερης των 100 καθισμάτων το ανωτέρω ελάχιστο εμβαδόν του χώρου πλύσεως των σκευών αυξάνεται κατά 1 τ.μ. για κάθε μία επιπλέον 100/τάδα ή μέρος αυτής (μεταξύ 20 και 100) καθισμάτων. Στα καταστήματα δυναμικότητας μικρότερης των 50 καθισμάτων το εμβαδόν του ανωτέρω χώρου θα είναι τουλάχιστον 2 τ.μ..

Στα καταστήματα του παρόντος άρθρου επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση της σχετικής διατάξεως του άρθρου 26 της παρούσας, η συνύπαρξη του παρασκευαστηρίου και του συστήματος πλύσεως σκευών σε ενιαίο, νοητώς χωρισμένο από την αίθουσα πελατών, χώρο συνολικού εμβαδού ίσου με το άθροισμα των προβλεπόμενων ανωτέρω για κάθε ένα από τα διαμερίσματα αυτά εμβαδών.

Στον χώρο πλύσεως σκευών θα υπάρχει σύστημα πλύσεως των σκευών με δύο λεκάνες. Κατά τα άλλα, για τον τρόπο κατασκευής, τη συγκρότηση και τον εξοπλισμό του χώρου τούτου, καθώς και για τον τρόπο πλύσεως των σκευών, εφαρμόζεται το άρθρο 26 της παρούσας.

Τα καταστήματα του παρόντος άρθρου, στα οποία αναπτύσσονται πάνω από 200 καθίσματα, πρέπει απαραίτητα να διαθέτουν ηλεκτρικό πλυντήριο για την πλύση των σκευών, αλλά και εφεδρικό διπλό σύστημα πλύσεως σκευών, σύμφωνα με το άρθρο 26 της παρούσας.

Απαλλάσσονται από την υποχρέωση να έχουν ιδιαίτερο χώρο πλύσεως σκευών με την ανωτέρω συγκρότηση ορισμένα μικρά κυλικεία με δυνατότητες αναπτύξεως μέχρι και 20 καθισμάτων, εφόσον χρησιμοποιούν μόνο μιας χρήσεως σκεύη προσφοράς ποτών, γλυκισμάτων κλπ. Στα καταστήματα όμως αυτά θα υπάρχει μονός νεροχύτης με εγκατάσταση ζεστού και κρύου νερού, τοποθετημένος στον χώρο του μπουφέ ή στο παρασκευαστήριο, στον οποίο θα πλύνονται τα χρησιμοποιούμενα κατά τους διάφορους χειρισμούς των τροφίμων σκεύη (πιατέλες, λαβίδες, σπάτουλες, μπρίκια κλπ.). Στην άδεια τέτοιου καταστήματος, μετά την αναγραφή του είδους του κλπ., θα προστίθεται η φράση: «(εξυπηρέτηση των πελατών μόνο με σκεύη μιας χρήσεως»).

4. Αποχωρητήρια. Ο αριθμός τούτων θα είναι ανάλογος με τον αριθμό των καθισμάτων, που είναι δυνατό να αναπτυχθούν στην αίθουσα πελατών ή σε ανοικτό υπαίθριο χώρο και με τον αριθμό των απασχολουμένων κατά βάρδια ατόμων, σύμφωνα με το άρθρο 25 της παρούσας.

β. Εκτός από τους ανωτέρω χώρους, τα μεγάλης κινήσεως καταστήματα του παρόντος άρθρου, τα οποία απασχολούν προσωπικό πάνω από τρία άτομα, θα διαθέτουν και αποδυτήριο προσωπικού, όπως ορίζεται στο άρθρο 30 της παρούσας.

Η αποθήκη τροφίμων δεν είναι απαραίτητη στα καταστήματα του παρόντος άρθρου.

Συνιστάται όμως η ύπαρξη ιδιαίτερου χώρου, προοριζόμενου για την τοποθέτηση των κιβωτίων με τις γεμάτες ή τις κενές φιάλες των ποτών. Ο χώρος αυτός θα έχει εμβαδόν ανάλογο με τη δυναμικότητα του καταστήματος, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του, και θα είναι χωρισμένος από τους άλλους χώρους έστω και με ξυλοκατασκευή.

5. Σκεύη. Τα καταστήματα του παρόντος άρθρου θα διαθέτουν επαρκή, για την εύρυθμη λειτουργία τους, αριθμό σκευών προσφοράς γλυκισμάτων, ποτών κλπ. Τα επιτραπέζια αυτά σκεύη θα είναι κατασκευασμένα από κατάλληλο, ώστε να μη φθείρονται εύκολα, και μη απαγορευμένο από τη σχετική νομοθεσία υλικό και δεν θα παρουσιάζουν φθορές και ρωγμές ή, προκειμένου για μεταλλικά σκεύη, οξιδώσεις ή παραμορφώσεις. Όσα σκεύη παρουσιάζουν φθορές ή ρωγμές ή οξιδώσεις ή παραμορφώσεις θα απομακρύνονται με τη φροντίδα του καταστηματάρχη.

Αν χρησιμοποιούνται σκεύη μιας χρήσεως θα υπάρχει αναρτημένη σε εμφανές σημείο του καταστήματος επιγραφή, με την οποία θα υποδεικνύεται στους πελάτες να καταστρέφουν μόνοι τους τα ανωτέρω σκεύη αμέσως μετά τη χρήση τους.

Τα κάθε είδους σκεύη θα διατηρούνται καθαρά σε κατάλληλες κλειστές προθήκες ή ερμάρια, ώστε να προστατεύονται από τις ρυπάνσεις.

Οι σωληνίσκοι αναρροφήσεως των ποτών και τα κουταλάκια μιας χρήσεως, που ενδεχομένως συνοδεύουν τα αναψυκτικά ποτά και τα παγωτά, θα έχουν αποστειρωθεί στο εργοστάσιο παραγωγής τους και θα έχουν τοποθετηθεί κατά τεμάχιο σε κλειστή θήκη από αδιάβροχο χαρτί ή πλαστική.

6. Έπιπλα – Ψυγεία. Τα χρησιμοποιούμενα έπιπλα θα είναι καλής κατασκευής με λείες, ελαιοχρωματισμένες ή στιλβωμένες επιφάνειες και θα διατηρούνται απόλυτα καθαρά. Οι ταπετσαρίες των καθισμάτων, αν χρησιμοποιούνται τέτοια καθίσματα, θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, χωρίς σχισίματα ή άλλες φθορές. Η τσόχα με την οποία καλύπτονται οι επιφάνειες των χρησιμοποιούμενων για χαρτοπαίγνιο τραπεζιών, των μπιλιάρδων κλπ., θα διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και απόλυτα καθαρή.

Οι οριζόντιες επιφάνειες των πάγκων, πάνω στις οποίες γίνονται διάφοροι χειρισμοί τροφίμων, θα είναι κατασκευασμένες από σκληρό υλικό (μάρμαρο, ανοξίδωτος χάλυβας, ή όπου επιβάλλεται τούτο λόγω της φύσεως της εργασίας, σκληρό ξύλο) χωρίς ρωγμές ή άλλες φθορές.

Οι προθήκες και τα ερμάρια σκευών ή τροφίμων θα κλείνουν ερμητικά, ώστε να εμποδίζεται η είσοδος ποντικών, βλαβερών εντόμων και σκόνης. Θα υπάρχουν ψυγεία, σύμφωνα με το άρθρο 29 της παρούσας, τα οποία θα διατηρούνται απόλυτα καθαρά.

7. Αν το κατάστημα προσφέρει για χρήση από τους πελάτες παιγνιόχαρτα, τάβλια κ.τ.ομ. τα είδη αυτά θα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και θα καθαρίζονται συχνά, ώστε να είναι πάντοτε απόλυτα καθαρά. Φθαρμένα ή ακάθαρτα παιγνιόχαρτα θα απομακρύνονται ή θα καταστρέφονται με τη φροντίδα του καταστηματάρχη.

8. Τα γλυκίσματα και άλλα παρασκευάσματα, καθώς και όλα γενικά τα τρόφιμα, που τρώγονται όπως έχουν, θα διατηρούνται σε κατάλληλες κλειστές προθήκες ή ερμάρια για να προστατεύονται από κάθε είδους ρυπάνσεις και μολύνσεις (μύγες, κατσαρίδες, ποντικοί, κονιορτός κλπ.).

Ειδικότερα, τα ευαλλοίωτα τρόφιμα θα διατηρούνται σε κατάλληλα ψυγεία υπό σταθερή ψύξη, κάτω από +7οC ή προκειμένου για παγωτά σε κατάψυξη 10οC τουλάχιστον. Τα παρασκευάσματα, που προσφέρονται ζεστά, (τυρόπιττες κ.τ.ομ.) θα διατηρούνται σε θερμοθαλάμους υπό θερμοκρασία + 60οC τουλάχιστον.

Η κατ’ αντίθετο προς τα ανωτέρω τρόπο έκθεση και διατήρηση των προαναφερομένων τροφίμων, καθώς και η ψηλάφησή τους από το προσωπικό του καταστήματος ή τους πελάτες, απαγορεύεται.

9. Η λήψη των γλυκισμάτων ή άλλων παρασκευασμάτων και τροφίμων γενικά, που τρώγονται όπως έχουν, για την τοποθέτηση τους στα πιάτα ή για την προσφορά τους στον πελάτη θα γίνεται με ειδικά για τον σκοπό αυτό προοριζόμενα όργανα (κουτάλια, λαβίδες, σπάτουλες κλπ.) και όχι με τα χέρια.

Η μεταφορά των σκευών, που περιέχουν γλυκίσματα, ποτά κλπ., θα γίνεται με δίσκους και κατά τρόπο, που να μην τοποθετείται το ένα σκεύος πάνω στο άλλο. Η μεταφορά των καφέδων, γλυκών, ποτών κλπ. από τα καφενεία, κυλικεία κλπ. σε άλλα εξυπηρετούμενα καταστήματα ή γραφεία θα γίνεται με ειδικούς κλειστούς δίσκους κατά τρόπο που να προστατεύονται από τις κάθε είδους ρυπάνσεις.

10.Τα τρόφιμα και ποτά που θα έχουν τους συνήθεις οργανοληπτικούς χαρακτήρες (οσμή, γεύση, όψη) και θα πληρούν, ως προς την επίδρασή τους στην υγεία του ανθρώπου, τους υγειονομικούς όρους και προϋποθέσεις, που ορίζουν ο Κώδικας τροφίμων, οι αναφερόμενες στα τρόφιμα διατάξεις Υγειονομικών Διατάξεων και γενικά οι διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας για τα τρόφιμα.

11.Τα προσφερόμενα γλυκίσματα κλπ. παρασκευάσματα θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια και θα μεταφέρονται από τους χώρους παραγωγής τους σε κλειστά δοχεία ή κιβώτια, όπως ορίζουν η παρ. 3 περ. α (2) άρθρου 38 και η παρ. 9 άρθρου 39 της παρούσας.

12. Οι διατάξεις των άρθρων 32, 33, 34, 35 και 36 της παρούσας εφαρμόζονται και στα καταστήματα του παρόντος άρθρου.

13. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, οι αναφερόμενες στην υγιεινή και καθαριότητα των χώρων (όχι όμως και στο μέγεθος τούτων), του εξοπλισμού και του προσωπικού των καφενείων, μπαρ, κυλικείων και άλλων συναφών καταστημάτων, καθώς και στην καταλληλότητα των προσφερομένων τροφίμων και ποτών, εφαρμόζονται ανάλογα και στα όμοια καταστήματα, που λειτουργούν στα συγκοινωνιακά μέσα.

14.Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται και στα Κέντρα Διασκεδάσεως, τα οποία προσφέρουν ποτά και άλλα είδη από τα αναφερόμενα στην παρ. Ι, χαρακτηριζόμενα, αναλόγως των κυρίως προσφερομένων ειδών, ως Κέντρα Διασκεδάσεως με συγκρότηση ενός από τα αναφερόμενα στην παρ. 2 καταστήματα, όπως «Κέντρο Διασκεδάσεως με συγκρότηση μπαρ», αν σ’ αυτό προσφέρονται τα είδη της περιπτώσεως γ’ της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, κλπ..

«15. Ειδικά για τα Ανοικτά Μπαρ (ΟΡΕΝ BAR) θα ισχύουν και οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) Να λειτουργούν σε κτίσμα μόνιμης κατασκευής ή προκατασκευασμένα λυόμενα οικήματα στηριζόμενα σε σταθερή βάση από μπετόν και θα πληρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πολεοδομικής Νομοθεσίας. Ως ελάχιστο εμβαδόν ορίζεται το εμβαδόν που προβλέπεται για τα εποχιακά λειτουργούντα Μπαρ.

β) Το κτίσμα θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένο μέχρι ένα (1) μέτρο ύψος, περιμετρική κλειστή κατασκευή (υαλοστάσιο κ.λπ.) η οποία θα τοποθετείται κατά τρόπο αποδεκτό και θα κλείνεται κατά τις ώρες που δεν θα λειτουργεί το κατάστημα για να εξασφαλίζεται η αποφυγή εισόδου σ’ αυτό ζώων, τρωκτικών, σκόνης κ.λπ.

γ) Ο αριθμός των αποχωρητηρίων θα υπολογίζεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 25 της Α1β/8577/83 Υγειονομικής Διάταξης. Κατ’ εξαίρεση στα μικτά καταστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια αποχωρητήρια εφόσον βρίσκονται σε χώρο ευχερώς προσπελάσιμο. Σε αντίθετη περίπτωση, κατά την κρίση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα αποχωρητήρια.

16. Δεν επιτρέπεται η λειτουργία ΟΡΕΝ BAR στον περιβάλλοντα χώρο στεγασμένων Κέντρων Διασκέδασης.

17. Η χρήση μουσικής επιτρέπεται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στα σχετικά άρθρα των Α1β/8577/83 και Α5/3010/85 Υγειονομικών Διατάξεων.

18. Για τα καταστήματα ΟΡΕΝ BAR που λειτουργούν σε ξενοδοχεία ύπνου σύμφωνα με την Α1β/3659/82 (ΦΕΚ 297/τ.Β’/26.5.82) Υγειονομική Διάταξη, όπως συμπληρώθηκε με την Α1β/11804/83 (ΦΕΚ 683/83/Β’) όμοια, θα ισχύουν και οι παραπάνω αναφερόμενοι όροι και προϋποθέσεις.

19. Η εκτέλεση της παρούσας ανατίθεται στα αρμόδια, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Α1β/8577/83 Υγειονομικής Διάταξης, Κρατικά όργανα και η ισχύς της αρχίζει μετά από 15 ημέρες από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» (προσθ. παρ. 15 έως 19 από την υπ’ αριθμ. Α1/4162/92, ΦΕΚ-367 Β’.)

 

313 Responses to Άρθρο 37 (ΚΑΦΕΝΕΙΑ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ – ΚΥΛΙΚΕΙΑ – ΜΠΑΡ)

  1. Ο/Η Anna Zevgara λέει:

    Καλησπέρα,

    Θα ήθελα να μάθω αν μπορώ να ανοίξω καφετέρια σε χώρο που είναι χαρακτηρισμένος σαν αποθήκη.

    Ευχαριστώ εκ των προταίρων

  2. Καλησπέρα

    για την ίδρυση καταστήματος Υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται ο χώρος να είναι ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  3. Ο/Η ΜΑΝΟΛΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ λέει:

    Σε κατάστημα παραδοσειακο καφενειο τι ακριβώς μπορω να προσφέρω

  4. Καλησπέρα

    με την νέα υγειονομική διάταξη δεν υπάρχουν πλέον διαχωρισμοί σε τέτοιες κατηγορίες . Η κατηγορία που θα ανήκει είναι : Επιχειρήσεις Αναψυχής

    Οι επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρονται κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία πρόχειρου γεύματος καθώς και υπηρεσίες αναψυχής (καφενεία, open bar, αναψυκτήρια και τα όμοια).

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  5. Ο/Η xristoforos λέει:

    Καλησπερα.
    Θα ηθελα να ρωτησω τι προβλεπεται για τις θεσεις σταθμευσης για τα καφενεια.

  6. Ο/Η βασιλης λέει:

    καλησπερα.με ποιο τροπο θα μπορουσα να βαλω φαγητο μεσα σε καφενειο?

  7. Ο/Η vera λέει:

    μια ερωτηση για ανοιξω ενα το ηδη υπαρχων καφενειο τι χρειαζεται???

  8. ΚΑΛΉ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
    Εάν υπάρχει άδεια και δεν έχει περάσει χρόνος από την ημέρα που έκλεισε η επιχείρηση ή άδεια ισχύει

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες
    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  9. Ο/Η ΒΑΣΙΛΗΣ λέει:

    Καλημέρα.Αν μπορώ να έχω απάντηση σε σχολείο διαμορφωμένο προς ενοικίαση καφενείου απο Δήμο μπορώ να το ενοικιάσω και να κάνω έναρξη «καφενείο-υπαίθριες δραστηριότητες?», αν ναί τί κωδικό λαμβάνω απο εφορία?επίσης ασφαλίζομαι ΟΓΑ θεωρώ καθώς στο χωριό μου απογράφηκαν 90 άτομα.

  10. Ο/Η Φώτης λέει:

    Καλό μεσημέρι και χρόνια πολλά!

    Έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια σε γήπεδο εκτός σχεδίου με προβλεπόμενη χρήση καταστήματα γενικής χρήσης χωρίς να έχει γίνει καμία απολύτως εργασία μέχρι σήμερα. Ενδιαφέρομαι στον προβλεπόμενο χώρο των καταστημάτων αφού προβώ στην απαραίτητη αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας, να σχεδιάσω χώρο με χρήση κυλικείου δυναμικότητας 36 τραπεζοκαθισμάτων και χώρο παιδοτόπου (κλειστού). Παρακαλώ να με ενημερώσετε 1ον) εάν θα εκδοθεί μία άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από τον Δήμο και για τις δύο χρήσεις 2ον) ποια είναι τα ακριβή ελάχιστα μεγέθη των χώρων κουζίνας, αποδυτηρίου, WC κλπ και 3ον) ποια τα δικαιολογητικά για την χορήγηση της προέγκρισης από τον Δήμο.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων Φώτης Πινάκος

  11. Καλημέρα

    αυτά τα ερωτήματα δεν έχουν σχέση με την Υγειονομική Νομοθεσία και επομένως δεν μπορώ να σας απαντήσω .

    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  12. ΚΑλημέρα Χριστός Ανέστη

    Θέματα με δικαιολογητικά και εγκρίσεις του Δήμου δεν τα γνωρίζω μιας και δεν είναι υγειονομικά . Επίσης πλέον με την νέα υγειονομική διάταξη δεν υπάρχουν ελάχιστα τετραγωνικά παρασκευαστηρίων κλπ χώρων . Τέλος παιδότοπος ορίζεται ο οριοθετημένος μη κοινόχρηστος χώρος δηλαδή ιδιωτικός χώρος, στεγασμένος ή υπαίθριος, στον οποίο παρέχεται αποκλειστικά ψυχαγωγία σε νήπια και παιδιά, μέχρι δέκα ετών, παρουσία συνοδών, υπό την επίβλεψη προσωπικού. Επίσης παιδότοπος μπορεί να λειτουργεί και σε χώρους όπου αναπτύσσεται διαφορετική δραστηριότητα, όπως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία, πλοία, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια κλπ.

    Συνεπώς ο παιδότοπος διακρίνεται σε:

    α) κλειστό ή υπαίθριο που λειτουργεί ως αμιγής επιχείρηση

    β) κλειστό ή υπαίθριο, που λειτουργεί εντός χώρου όπου θα αναπτυχθεί ή αναπτύσσεται διαφορετική δραστηριότητα

    Στις ρυθμίσεις του άρθρου αυτού, δεν εμπίπτουν οι παιδικές χαρές που είναι εγκατεστημένες σε πλατείες, πάρκα κ.α κοινόχρηστους χώρους καθώς επίσης και «παιδότοποι» οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι σε χώρους όπου αναπτύσσεται ανάλογη ή συναφής δραστηριότητα, η οποία διέπεται από ειδικές διατάξεις, όπως:

    Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία
    Οι χώροι πανηγυριών και τα γήπεδα ή αίθουσες αθλοπαιδιών ή παιδικές κατασκηνώσεις
    Οι εγκαταστάσεις αναψυχής (όπως λούνα παρκ, τσίρκο, υδροπάρκα κ.α.)
    Οι χώροι δημιουργικής απασχόλησης κτλ.

    Η εγκύκλιος για τους παιδότοπους σε Ms Word

    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  13. Ο/Η legio314 λέει:

    Καλησπέρα.είναι νόμιμο να αρνηθεί ο καταστηματάρχης να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε πελάτη?
    Μιλάμε για ένα καφέ-μπαρ..
    Ευχαριστώ..

  14. Αν και δεν είναι υγειονομικό θέμα νομίζω όχι … Καλύτερα να ρωτήσετε τη γραμματεία Καταναλωτή ή Δ/νση Εμπορίου

  15. Ο/Η Καδμος Δρίτσας λέει:

    αν ο κανονισμος της πολυκατοικιας απαγορευει ρητα την λειτουργια καφενειου ή καφετεριας λογω της προβλεψης οτι σε συγκεριμενο χωρο θα λειτουργει κυλικειο για την πολυκατοικια το οποίο ομως δεν υφισταται σημερα και ουδεποτε λειτουργησε, υπαρχει θεμα με την εκδοση αδειας καφετεριας ?

  16. Η νομοθεσία ρητά αναφέρει :
    ΟΙΚΗΜΑ

    Το οίκημα στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση τροφίμων και ποτών θα πληροί τις διατάξεις του εκάστοτε ισχύοντα Οικοδομικού Κανονισμού. Σε περιπτώσεις κτιρίων που βρίσκονται σε χώρους εκτός αρμοδιότητας της πολεοδομικής υπηρεσίας (κτίρια εντός μοναστηριών, σε αρχαιολογικούς χώρους, σε σχολικά κτίρια, σε μετασκευασμένα οχήματα, σε πλωτά ναυπηγήματα, κ. λ. π. ), επιτρέπεται η λειτουργία επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, εφόσον διαθέτουν σχετική έγκριση της αρμόδιας τεχνικής υπηρεσίας στην αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν. Κτίρια εντός παραδοσιακών οικισμών τηρούν τους ειδικότερους όρους και προϋποθέσεις των πολεοδομικών διατάξεων, στις οποίες υπάγονται.

    Επιτρέπεται η ίδρυση σε ισόγειους ή άλλους χώρους πολυκατοικιών και γενικά οικημάτων, στα οποία στεγάζονται κατοικίες, ορισμένων ειδών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, εφόσον η εγκατάσταση στους χώρους τούτους δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό της πολυκατοικίας ή, εν ελλείψει κανονισμού, με υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας για τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο κατοικιών.

    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  17. Ο/Η lia λέει:

    θα ήθελα να με βοηθησετε σε κατι που εχει δυσκολεψει πολυ! διαθετω ενοικιαζομενα δωματια και θα ηθελα να φτιαξω μες στον υπαιθριο χωρο ένα open bar! Επισης 1 δωματιο απο το ξενοδοχειο που είναι δηλωμενο ως αποθηκη θα τον χρησιμοποιησω ως αποθηκευτικο χωρο και χωρο για αποχωρητηρια! Η αδεια δινεται απο τον ΕοΤ! Αυτο που θα ηθελα απο εσας είναι να μου πειτε πως πρεπει να ειναι κατασκευασμενο το υπαιθριο μπαρ για να ειμαι υγειονομικα καλυμμενη και τι μπορω να σερβιρω! Μια μικρη παρατηρηση θα εχουμε ομπρελες και ξαπλωστρες στην παραλια.
    Ευχαριστω πολυ εκ των προτερων

  18. Ο/Η stavroula λέει:

    kalispera.ti xreiazete apo xartia gia na anoikso ena santouitsadiko?

  19. Καλημέρα συγγνώμη αλλά μια ίωση με κράτησε μακριά και έτσι καθυστερημένα σας απαντώ .

    Ο ΕΟΤ αδειοδοτεί και ελέγχει και την νομιμότητα των χώρων οπότε καλό είναι να έρθετε σε επαφή μα την Υπηρεσία της περιοχής σας για πληροφορίες . Τα υγειονομικά τώρα θέματα στη λειτουργία open var είναι να υπάρχει κατάλληλη προστασία το βράδυ (καπάντζες ή ρολά ) και φυσικά ικανοποιητικός αριθμός γουρνών εκπαίδευση , αποδυτήρια , διάγραμμα ροής που πηγάζουν από τη νέα νομοθεσία )

    Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση

    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  20. Καλημέρα

    Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

    Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

    Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

    Τώρα πέρα από το ότι το κατάστημα πρέπει να είναι νόμιμο και χαρακτηρισμένο ως ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ απαιτείται εκπαίδευση , διάγραμμα ροής , αποδυτήρια κλπ κλπ που πρέπει να ενημερωθείτε από την υγειονομική υπηρεσία της περιοχής σας και από το Δήμο για τα γραφειοκρατικά .

    Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση

    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  21. Ο/Η lia λέει:

    ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΑΣ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ!
    ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙ ΥΛΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΤΟ ΜΠΑΡ?

  22. Ο/Η mixalis λέει:

    pos mporo na prostheso fai?
    px makaronades?

  23. Τα υλικά πρέπει να είναι λεία και αδιαπότιστα έτσι ώστε να μπορούν να καθαρίζονται και να μην ποτίζονται απο βρωμιές και υγρασία

  24. Ο/Η Andrew λέει:

    Καλημερα θα ηθελα να μαθω πως μπορω και εαν υπαρχει καποιος νομος που να απαγορευει να δουλεψει καταστημα υγειονομικου ενδιαφεροντος και που μας χωριζει στην κυριολεξια ενας τοιχος να μην βαλει ιδιο ειδος που δουλευω και εγω.

  25. Καλημέρα

    συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση . Δυστυχώς δεν υπάρχει τέτοιου είδους απαγόρευση από πλευράς υγειονομικής νομοθεσίας .

  26. Ο/Η spetsiotis polychronis λέει:

    καλημερα σας!
    υπαρχει καποιοσ τροπος να εχω καφε – σαντουιτς – ποτα σε ενα οπεν μπαρ χωρισ βοθρους? (yparxei nerο αλλα το κτισμα δεν εχει βοθρους ουτε τουαλετες) εστω και για ορθιους ή περαστικου?

  27. Αυτό καταρχήν (ότι δεν έχει σύστημα διάθεσης αποβλήτων ) είναι πρόβλημα πολεοδομικό επομένως πρέπει να λυθεί

  28. Ο/Η diamantaki dimitra λέει:

    Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι να ανοίξω μια καφετέρια, στήνοντας το μαγαζί από την αρχή. Θα μπορούσατε να μου πείτε πόσα τετραγωνικά πρέπει να είναι το μπαρ καθώς και αν θα πρέπει να υπάρχει ξεχωριστός χώρος για κουζίνα και πόσο μεγάλος? Πρόκειται για ένα μαγαζί 50 τ.μ. Για τις τουαλέτες υπάρχει και πάλι όριο στο μέγεθος?
    Σας ευχαριστώ πολύ!

  29. Καλημέρα

    δεν υπάρχουν πλέον με την νέα υγειονομική διάταξη ελάχιστα τετραγωνικά . Θα σας πρότεινα όμως πριν ξεκινήσετε να επισκεφτείτε την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας για περισσότερες λεπτομέρειες μιας και οι απαιτήσεις πλέον είναι διαφορετικές .

  30. Ο/Η spetsiotis polychronis λέει:

    σας ευχαριστω πολυ

  31. Ο/Η ΒΑΓΓΕΛΗΣ λέει:

    Για σας

    Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με το νέο κανονισμό για τις άδειες .
    Μπορώ σε υπάρχων κατάστημα με εμπόριο & επισκευή Η/Υ να λειτουργήσω καφέ με πρόχειρο φαγητό και αναψυκτικό; Αν ναι σε ποια κατηγορία υγειονομικού ενδιαφέροντος υπάγεται;

    Ευχαριστώ εκ τον προτέρων

  32. Καλησπέρα μπορείτε με προυποθέσεις σύμφψνα με το άρθρο : 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
    Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

    Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

    Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

  33. Ο/Η Κωστής Αργυράκης λέει:

    Καλησπέρα, επειδή δε βλέπω διαφορές ανάμεσα σε μια καφετέρια και σε ένα μπαρ θα μπορούσατε, χάρις στην εμπειρία σας, να μας εξηγήσετε ποιες είναι οι ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ διαφορές και σε γενικές γραμμές πότε είναι προτιμότερη η ίδρυση της μίας αντί της άλλης επιχείρησης; Σας ευχαριστώ.

  34. Καλημέρα

    εκτός και χωρίς διαδίκτυο καθυστέρησα να ανταποκριθώ στην ερώτησή σας …

    καταρχήν με την νέα νομοθεσία ανήκουν στην ίδια υποκατηγορία επομένως υγειονομικά δεν υπάρχει καμία διαφορά . Το πρόβλημα βρίσκεται στις χρήσεις γης που επιτρέπει ο κάθε Δήμος για να προστατεύσει τους κατοίκους περιοχών . Το μπαρ είναι επιχείρηση μεγαλύτερης όχλησης που έχει σαν κύριο σκοπό την πώληση αλκοολούχων ποτών .

  35. Ο/Η ΑΟ Κριτσά λέει:

    Καλησπέρα,
    Για κυλικείο στο γήπεδο που θα λειτουργεί μόνο την ώρα που διεξάγεται ένας αγώνας (συνήθως κάθε 15 μέρες μια φορα ή κάθε βδομάδα) τι χρειαζεται και τι λέει η νομοθεσία για κάτι τέτοιο;
    Αν κατασκευαστεί προκατ χωρος κυλικείου δίπλα στις εξέδρες αλλάζει κάτι;
    Τι ισχύει στην περίπτωση που δεν υπάρχει κυλικείο και βάλουμε μια κοπέλα να σερβίρει αναψυκτικά ή σαντουιτς; Θέλουμε άδεια για αυτό; Η πρέπει η κοπέλα να είναι υπάλληλος κάποιου σχετικού με το είδος καταστήματος; Οι πλανώδιοι επιτρέπονται;
    Συγχωρέστε με για τις πολλές ερωτησεις αλλά ψαχνόμαστε στην ομάδα και άκρη δεν βρίσκουμε με το δήμο και τους υπόλοιπους…
    Περιμένω απάντηση σας

  36. Καλημέρα

    όταν έχουμε διάθεση τροφίμων και ποτών απαιτείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας . Αν πρόκειται για σταθερό χώρο η νομοθεσία απαιτεί ο χώρος να είναι νόμιμος και χαρακτηρισμένος ως κυρίας χρήσεως .
    Μιλήστε με το Υγειονομικό της περιοχής σας αν μπορεί να υπάρξει λύση ως πλανόδιο αν και ο νόμος είναι ασαφής . Αυτό σχετικά με την κοπέλα δεν ισχύει .

  37. Ο/Η koumi λέει:

    Καλημέρα
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν απαιτείτε διάγραμμα ροής και τεχνική έκθεση
    για κυλικείο που βρίσκετε σε σχολικό συγκρότημα. Τα κυλικεία σύμφωνα με την νέα Υγειονομική διάταξη που κατατάσσονται? Επίσης που μπορώ να βρω
    τι πρέπει να πουλάει ένα τέτοιο κυλικείο?.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  38. Καλησπέρα

    όλα τα καταστήματα στα οποία γίνεται επεξεργασία και διάθεση τροφίμων και ποτών οφείλουν να έχουν διάγραμμα ροής εργασιών . Ανήκει στο άρθρο 14 στην υποκατηγορία Επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους σύμφωνα με την αντιστοίχηση με το άρθρο 42 της παλιά διάταξης .
    Βέβαια πιστεύω ότι είναι λάθος η αντιστοίχηση και πρόκειται για Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος του ίδιου βέβαια άρθρου.

  39. Ο/Η koumi λέει:

    Αν δεν κάνω λάθος στα κυλικεία δεν επιτρέπετε πλέον να πουλάνε τρόφιμα που παρασκευάζονται εκεί (π.χ. τοστ με αλλαντικά ή λουκάνικο), αλλά μόνο να διαθέτουν τα έτοιμα προϊόντα (τυρόπιτες , γάλα, κ.τ.λ.).
    Διαβάζοντας το άρθρο 14 μιλάει ποιο πολύ για εστιατόρια, καντίνες , καφέ που προσφέρουν και φαγητό κτλ.
    Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση σας.

  40. Σύμφωνα με νέα υγειονομική διάταξη θα ξεχωρίζουν τα σχολικά κυλικεία με παρασκευαστήριο και αυτά χωρίς . Το άρθρο 14 έχει διάφορες υποκατηγορίες . Δεν αναφέρεται μόνο σε εστιατόρια άλλα και σε αναψυκτήρια κλπ. Υπάρχει τέλος ειδική λίστα με το τι επιτρέπεται . Πλέον τοστ με τυρί και γαλοπούλα επιτρέπεται .

    ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ: ΑΡΘΡΟ 1 Σκοπός

    Σκοπός της παρούσας είναι ο καθορισμός: i. των κανόνων υγιεινής που διέπουν τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων, των σταθερών καντινών και των χώρων εστίασης εντός των σχολείων, ii. του καταλόγου των προϊόντων που επιτρέπεται να διατίθενται από αυτά και iii. των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής σε ότι αφορά τη διαχείριση και διάθεση των τροφίμων εντός των σχολείων.

    ΑΡΘΡΟ 2 Ορισμοί

    Για το σκοπό αυτό νοούνται ως:

    Σχολικό κυλικείο :
    Είναι ο χώρος εντός σχολικού συγκροτήματος, στον οποίο προετοιμάζονται και διατίθενται ή απλά διατίθενται τρόφιμα, χυμοί, αφεψήματα έτοιμα προς κατανάλωση από τους μαθητές, το προσωπικό και τους επισκέπτες του σχολείου.

    Χώρος εστίασης(εστιατόριο) εντός σχολικού συγκροτήματος:
    Είναι ο χώρος εστίασης εντός σχολικού συγκροτήματος, στον οποίο προετοιμάζεται, διατίθεται ή απλά προσφέρεται φαγητό το οποίο προέρχεται από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις παραγωγής μαγειρεμένων φαγητών (catering), εργαστήρια τροφίμων & ποτών και το οποίο προορίζεται για τη σίτιση των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου.

    Σταθερή καντίνα
    Στις περιπτώσεις που υπάρχει αδυναμία λειτουργίας κυλικείου λόγω έλλειψης χώρου ή άλλων λόγων, επιτρέπεται η λειτουργία σταθερής καντίνας εντός του χώρου σχολικού συγκροτήματος η οποία θα πληροί τις προϋποθέσεις της Υ.Δ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.96967(ΦΕΚ2718/τβ/8-10-2012) και θα διαθέτει μόνο τα επιτρεπόμενα προς πώληση προιόντα για τα σχολικά κυλικεία, σύμφωνα με το άρθρο 6 της παρούσης.

    ΑΡΘΡΟ 3 Άδεια Ίδρυσης & λειτουργίας σχολικών κυλικείων, καντινών(σταθερών) και χώρων εστίασης εντός σχολικού συγκροτήματος.

    1. Οι επιχειρήσεις του άρθρου 2 της παρούσης, υποχρεούνται να κατέχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από τον οικείο Ο.Τ.Α μετά από γνωμοδότηση της αρμόδιας υγειονομικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας, σύμφωνα με τις διαδικασίες της ΚΥΑ ΔΙΑΔΠ/ΦΑ.3.1/21220 /2011 ΦΕΚ (2496/τ.Β./4-11- 2011) όπως κάθε φορά ισχύει.

    Οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των ανωτέρω επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών ρυθμίζονται από την Υ.Δ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.96967(ΦΕΚ2718/τβ/8-10-2012) όπως αυτή κάθε φορά ισχύει.

  41. Ο/Η apostolos λέει:

    εχω ενα μαγαζι 44 τ.μ. και θελω να το κανω παραδοσειακο καφενειο και καμια φορανα φιλοξενο και μουσικη ζωντανη χωρισ μικροφονα και ηχεια τη παιζει με αυτο θα παρω αδεια.

  42. Ο/Η apostolos λέει:

    και υπαρχει ηδη μια τουαλετα χρειαζεται και αλλη?

  43. Σας παραθέτω ακριβώς τι αναφέρει η νέα διάταξη . Η τουαλέτα είναι συνάρτηση των πελατών και όχι των τμ του καταστήματος . Απευθυνθείτε στην υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας για λεπτομέρειες .
    Χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων στις λοιπές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών.

    Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που κάνουν χρήση μουσικής δύναται με τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας ή μεταβίβασης αυτής (στον αρμόδιο ΟΤΑ) να υποβάλλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και για τη χορήγηση άδειας χρήσης μουσικών οργάνων.

    Στην περίπτωση που διαθέτουν και επιθυμούν χρήση μουσικής σε υπαίθριο χώρο θα υποβάλλουν τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού σε τρία αντίτυπα, που θα συνοδεύεται με τοπογραφικό διάγραμμα με τη θέση και τη φορά των ηχείων.

    Η τεχνική έκθεση θα τεκμηριώνει ότι η ισχύς των ηχείων, η θέση, η απόσταση από κατοικίες, καθώς και τα τυχόν μέτρα ηχοπροστασίας, που έχουν ληφθεί, με μεγίστη Α-ηχοστάθμη 80 db δεν δημιουργούν προβλήματα στα σημεία προστασίας σύμφωνα με την προαναφερόμενη υγειονομική διάταξη (ΥΔ).

    Τα τρία αντίγραφα θεωρούνται από την υγειονομική υπηρεσία μετά από αυτοψία χωρίς την διενέργεια ηχομέτρησης και τα δύο επιστρέφονται στο Δήμο και το ένα εξ αυτών συνοδεύει την άδεια χρήσης μουσικής και επιδεικνύεται στις αρμόδιες για τον έλεγχο υπηρεσίες.

    Οι υπηρεσίες ελέγχου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΥΔ Α5/3010/1985, ελέγχουν τους όρους και προϋποθέσεις καθώς και την προβλεπόμενη ηχοστάθμη κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

    Εγκύκλιος 2 Αριθ.Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476

    ΧΡΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

    Με τη νέα ΥΔ πλέον για τη χορήγηση άδειας χρήσης μουσικών οργάνων στην αίθουσα της επιχείρησης α) δεν απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για την ηχοαπομόνωση του κτιρίου β) δεν απαιτείται ηχομέτρηση αλλά μόνο αυτοψία.

    Όσον αφορά τη χρήση μουσικής στους υπαίθριους χώρους απαιτείται η τεχνική έκθεση του μηχανικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη διάταξη και το τοπογραφικό σχεδιάγραμμα, τα οποία και θεωρούνται από την υγειονομική υπηρεσία .

    Εξυπακούεται ότι γενικά η χορήγηση γνωμοδότησης για χρήση ή μη μουσικών οργάνων εντός ή και εκτός της επιχείρησης, πέραν των προαναφερομένων δικαιολογητικών, γίνεται μετά από αυτοψία και αφού ληφθούν υπόψη η θέση της επιχείρησης σε σχέση προς κατοικίες, τυχόν ανοίγματα στην αίθουσα της επιχείρησης, παράπονα πολιτών κ.λ.π. καθώς και διαπιστώσεις των αρμόδιων αρχών κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία

  44. Ο/Η apostolos λέει:

    ευχαριστω παρα πολυ κυριε παπαδακη θα το κοιταξω και οτι χρειαστεί θα σας ενημερώσω. και συνχαρητηρια για το σαιτ που ενημερωνετε τον κοσμο ενα μεγαλο μπραβο.

  45. Ο/Η Ελένη λέει:

    θα ήθελα να μάθω εάν σε καφενείο μπορώ να σερβείρω για συνοδεία ούζου τηγανιτό ψαράκι.Εχω πάντα τους ίδιους πελάτες και βαριούντε να τρώνε πάντα αλαντικά, χταποδάκι αλμυρά και λουκάνικα. Ευχαριστώ.

  46. Όπως έχω ξαναπεί πρέπει το Υπουργείο υγείας να μας ενημερώσει τι εννοεί στην νομοθεσία ότι ένα καφενείο μπορεί να προσφέρει ποτά συνοδεία πρόχειρου γεύματος .
    Κατά τη γνώμη μου μάλλον δεν εννοεί τηγανητό ψάρι

  47. Ο/Η DIMITRIS λέει:

    TELO NA NIKIASO ENA OPEN BAR.SE XENODOXIO.EXI ADEIA OPEN BAR.AYTH H ADEIA METAVIVAZETE SE MENA?TI TELO GIA NA METAVIVASTI H ADEIA TOU SE MENA APO TON PROHGOUMENO POU TO IXE?

  48. Ο/Η sofia ξεινη λέει:

    μου ζητηθηκε διαγραμμα ροης για ενα καφε μπαρ…υπαρχει καποιο υποδειγμα;;;;

  49. Νομίζω ότι μπορεί να γίνει αντικατάσταση της άδειας αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη του προηγούμενου ιδιοκτήτη και αν δεν έχουν γίνει τροποποιήσεις στο κατάστημα από την αρχική αδειοδοτημένη του μορφή

  50. Ο/Η Andrew λέει:

    Καλημερα σας, μπορειτε να μου πειτε εαν ο νομος Ν.3498 ΦΕΚ.230 Α/24-10-2006, άρθρο 53 που αναφερεται στην »ΑΓΡΑ ΠΕΛΑΤΩΝ» υσχειει και για καταστηματα υγειονομικου ενδιαφεροντος εφοσον εχεουν αναρτηση τιμοκαταλογο στο πεζοδρομιο και αναγραφουν ειδη που προσφερω και εγω με πολυ χαμηλοτερη τιμη απο την δικη μου; Σας ευχαριστω εκ των προτερω!!

  51. Δεν γνωρίζω να σας απαντήσω μιας και το θέμα δεν είναι υγειονομικό .

  52. Ο/Η Savvas λέει:

    Καλήμερα .θα ήθελα να μάθω αν επιτρέπεται τηλεόραση για το κοινό, σε κυλικείο αεροδρομίου

  53. Καλημέρα

    Η χρήση τηλεόρασης απαιτείται άδεια χρήσης μουσικών οργάνων . Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος αλλά νομίζω απαιτεί και πνευματικά δικαιώματα (ΑΕΠΙ)

    Τα τέλη που πληρώνετε στην ΕΡΤ δεν έχουν καμία σχέση με τα πνευματικά δικαιώματα. Για τη δημόσια εκτέλεση σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο, έργων που ανήκουν σε πνευματικούς δημιουργούς / δικαιούχους μέλη της ΑΕΠΙ, πρέπει προηγουμένως να εφοδιασθείτε με την γραπτή άδεια Δημοσίας Εκτέλεσης της ΑΕΠΙ.

  54. Ο/Η giannis λέει:

    Καλημέρα. Θα ήθελα να μάθω τι δικαιολογητικά πρέπει να υπάρχουν σε μια καφετέρια σε περίπτωση ελέγχου από το υγειονομείο , με την νέα νομοθεσία? Η καφετέρια έχει δύο εργαζόμενους και 70 καθίσματα συνολικά . Ευχαριστώ εκ ο προτέρων .

  55. Αν η άδεια είναι παλιά θα σας ενημερώσουν και θα σας δώσουν χρονικό διάστημα να προσαρμοστείτε

  56. Ο/Η christina λέει:

    καλημερα.θα ηθελα να μαθω για αδεια καφε που η εταιρεια που την ειχε εκανε λυση πριν απο 3 μηνες μπορει να μεταβιβαστει στην καινουργια εταιρεια μου που στεγαζεται στον ιδιο χωρο

  57. Ο/Η christina λέει:

    καλημερα.θα ηθελα να μαθω ποιες ειναι οι κυρωσεις για καταστημα που εχει 120 καθισματα στον υπαιθριο χωρο και 45 στον εσωτερικο και εχει μονο 2 wc

  58. Καλημέρα

    με κάποιες προϋποθέσεις μπορεί . Πρέπει να μιλήσετε με το Δήμο για τις λεπτομέρειες .

  59. Καλημέρα

    αν η άδεια του δεν προβλέπει τον αριθμό των καθισμάτων είναι σοβαρή παράβαση αφού πρόκειται για ουσιώδη τροποποίηση .

  60. Ο/Η Angeliki Antonakopoulou λέει:

    Καλημερα σας. θα ηθελα να ξερω με τον καινουργιο νομο τι ισχυει για την δημιουργια αποδυτηριων προσωπικου. Προκειται για καταστημα ζαχαροπλαστειο-αναψυκτηριο με 2 w.c για το κοινο. (παραπανω απο 40 ατομα δηλ). Ευχαριστω.

  61. Καλησπέρα

    ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά βρισκόμουν μια εβδομάδα στην Αθήνα για σεμινάρια και δεν υπήρχε χρόνος αλλά και υπολογιστής να σας απαντήσω μιας και μόνος προσπαθώ να ανταποκριθώ στις ερωτήσεις των αναγνωστών .

    Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία απαιτούνται 2 αποδυτήρια προσωπικού (ξεχωριστό ανδρών – γυναικών ) αν το προσωπικό υπερβαίνει τα 5 άτομα . Ειδάλλως απαιτείται υποχρεωτικά ένα με ξεχωριστό ερμάριο ανά εργαζόμενο

  62. Ο/Η Κική Βάσσου λέει:

    Παρακαλώ πολύ, θα ήθελα να μάθω αν οι διατάξεις του άρθρου 37 της ΥΓ ΔΙΑΤ του 83, ως προς τα εμβαδά των επί μέρους χώρων, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ. Ευχαριστώ

  63. Φυσικά και όχι σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην νέα διάταξη …. τώρα αν αυτό εφαρμόζεται δεν το γνωρίζω

  64. Ο/Η Κική Βάσσου λέει:

    κ. Παπαδάκη, η νέα διάταξη δεν αναφέρει τα ελάχιστα εμβαδά για τους επί μέρους χώρους όπως, χώρος παρασκευής – μεριδοποίησης ή χώρος πλύσης σκευών. Η αρμόδια υπηρεσία με βάση ποια σταθερότυπα ελέγχει το σχεδιάγραμμα για την αδειοδότηση λειτουργίας; Ευχαριστώ πολύ.

  65. Καλημέρα ..δυστυχώς ή ευτυχως το αφήνει στην κρίση του επιθεωρητή …..με την ευκαιρια να πω οτι η διαταξη αυτη θα αλλαξει ….αναμενονται εξελιξεις …θα σας ενημερωσω με αρθρο

  66. σταθερη καντινα σε υπαιθριο χωρο.
    τι χρειαζεται και πως ξεκιναμε;

  67. Καλησπέρα

    η απάντηση μου έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση αλλά βρισκόμουν σε σεμινάριο στο εξωτερικό και τώρα προσπαθώ να απαντήσω στα πολλά ερωτήματα που μαζεύτηκαν .
    Μιλήστε αρχικά με τον Δήμο και την Υγειονομική Υπηρεσία . Για αρχή ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω

    Επιχειρήσεις παρασκευής ή και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους.

    Α. Οι επιχειρήσεις αυτές τηρούν τους προβλεπόμενους στο κεφάλαιο ΙΙΙ του ΕΚ 852/200 όρους

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΙΙ ΕΚ 852/200 Απαιτήσεις για κινητούς ή/και προσωρινούς χώρους (όπως σκηνές πανηγυριών, περίπτερα σε αγορές, οχήματα πώλησης τροφίμων), για χώρους που χρησιμοποιούνται κυρίως ως ιδιωτικές κατοικίες, αλλά όπου παρασκευάζονται συνήθως τρόφιμα για τη διάθεση στην αγορά, και για αυτόματους πωλητές

    1. Οι χώροι και οι αυτόματοι πωλητές πρέπει να είναι κατάλληλα χωροθετημένοι, σχεδιασμένοι και κατασκευασμένοι, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και καθαροί, ούτως ώστε να αποφεύγεται η μόλυνση, ιδίως από ζώα και επιβλαβείς οργανισμούς.

    2. Ειδικότερα, όταν είναι αναγκαίο:

    α) πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διατήρηση κατάλληλου επιπέδου ατομικής υγιεινής (μεταξύ άλλων, για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να πλένουν και να στεγνώνουν τα χέρια τους και να εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες με υγιεινό τρόπο, καθώς και κατάλληλα αποδυτήρια)·

    β) οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση και να μπορούν να καθαρίζονται και, όταν είναι αναγκαίο, να απολυμαίνονται εύκολα. Αυτό απαιτεί τη χρήση λείων, μη τοξικών υλικών που να είναι ανθεκτικά στη διάβρωση και να μπορούν να πλένονται, εκτός εάν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης τροφίμων μπορούν να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές ότι άλλα τυχόν χρησιμοποιούμενα υλικά είναι κατάλληλα·

    γ) πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα μέσα για τον καθαρισμό και, όταν είναι αναγκαίο, την απολύμανση των σκευών και του εξοπλισμού εργασίας·

    δ) όταν καθαρίζονται τρόφιμα στο πλαίσιο των εργασιών της επιχείρησης τροφίμων, πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα για να γίνεται ο καθαρισμός υπό συνθήκες υγιεινής·

    ε) πρέπει να υπάρχει επαρκής παροχή ζεστού ή/και κρύου πόσιμου νερού·

    στ) πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες διατάξεις ή/και εγκαταστάσεις για την υγιεινή αποθήκευση και διάθεση των επικίνδυνων ή/και μη βρώσιμων στερεών ή υγρών ουσιών και αποβλήτων·

    ζ) πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις ή/και διατάξεις για τη διατήρηση των τροφίμων υπό κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και για τον έλεγχο αυτών·

    η) τα τρόφιμα πρέπει να τοποθετούνται σε χώρους και κατά τρόπο ώστε να αποφεύγεται, στο μέτρο του ευλόγως εφικτού, ο κίνδυνος μόλυνσης.

    και επιπρόσθετα:

    Οι θέσεις λειτουργίας των παραπάνω επιχειρήσεων καθορίζονται από τις αδειοδοτούσες αρχές (Δήμοι, Λιμενικές αρχές κ.λπ.) σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.

    Ο προβλεπόμενος χώρος τους, θα είναι αναλόγου εμβαδού ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των παρασκευαζόμενων και προσφερόμενων τροφίμων ή και ποτών και να διασφαλίζεται ότι οι πρώτες ύλες προέρχονται από νόμιμες επιχειρήσεις.

    Η κατασκευή θα είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαπότιστο, το οποίο επιδέχεται καθαρισμό και απολύμανση ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και να παρεμποδίζεται η αερόφερτη επιμόλυνση ειδικά από τις καιρικές συνθήκες.

    Οι εσωτερικοί χώροι των παραπάνω κατασκευών μετά το πέρας της εργασίας θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται και στη συνέχεια να κλείνονται ερμητικά ώστε να προστατεύεται ο εξοπλισμός στο σύνολό του.

    Οι ανωτέρω επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν σκεύη μιας χρήσης. Πρέπει να υπάρχει επαρκής παροχή νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και δεξαμενή συγκέντρωσης υγρών αποβλήτων αποκομιδή

    στερεών αποβλήτων κλπ. Οι καντίνες (αυτοκινούμενες ή ρυμουλκούμενες) πρέπει να έχουν τις

    κατάλληλες διαστάσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής παραγωγή και διάθεση τροφίμων, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Στις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας στην άδεια λειτουργίας τους θα αναγράφονται τα προσφερόμενα είδη (π.χ. παγωτό, μαλλί της γριάς, λουκάνικα, κ.λπ.) ώστε να ελέγχεται η διασφάλιση των συνθηκών παρασκευής και προσφοράς σύμφωνα με την αρχική γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας.

  68. Ο/Η vpap λέει:

    Εάν πρόκειται να ανοίξει στο ισόγειο πολυκατοικίας καφενείο, το οποίο δεν επιθυμούν να λειτουργήσει οι κάτοικοι της εν λόγω πολυκατοικίας, και στον κανονισμό αναφέρεται ότι απαγορεύεται να λειτουργήσει μπαρ και οτιδήποτε άλλο κατάστημα που προκαλεί φασαρίες, αναθυμιάσεις κ.α. πως μπορούμε να αποτρέψουμε την λειτουργία?

  69. Ο/Η vpap λέει:

    Υπάρχουν συγκεκριμένες ώρες λειτουργίας για τα καφενεία?

  70. Καλημέρα

    εάν το κατάστημα δημιουργεί προβλήματα μπορείτε να το αναφέρετε στην Υγειονομική Υπηρεσία (ηχορύπανση από μουσική ) ή στην Ελληνική Αστυνομία για ωράριο ή φασαρία από τους θαμώνες .
    Σχετικά με τον κανονισμό ή νομοθεσία αναφέρει : Επιτρέπεται η ίδρυση σε ισόγειους ή άλλους χώρους πολυκατοικιών και γενικά οικημάτων, στα οποία στεγάζονται κατοικίες, ορισμένων ειδών επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών, εφόσον η εγκατάσταση στους χώρους τούτους δεν απαγορεύεται από τον Κανονισμό της πολυκατοικίας ή, εν ελλείψει κανονισμού, με υπεύθυνη δήλωση του διαχειριστή της πολυκατοικίας για τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών, των στεγαζόμενων στο ίδιο κτίριο κατοικιών.

  71. Το ωράριο είναι θέμα αστυνομικών διατάξεων και δεν το γνωρίζω

  72. Ο/Η Κική Βάσσου λέει:

    Αν η επιχείρηση είναι μικρής δυναμικότητας, 34 άτομα, και δεν απασχολείται προσωπικό αλλά μόνον ο ιδιοκτήτης, χρειάζεται αποδυτήριο; Ευχαριστώ πολύ.

  73. Καλημέρα

    τα αποδυτήρια είναι υποχρεωτικά ακόμα και αν εργάζεται μόνο ο ιδιοκτήτης .

  74. Ο/Η κωστας λέει:

    θα ηθελα να ρωτησω το εξις:σε ινερνετ-καφε(25τμ περιπου) το σημειο παρασκευης του καφε και ο χωρος που οδηγει στην τουαλετα εχει υψος 2μ(λογω παταριου), στον χωρο ομως με τα τραπεζοκαθισματα εχει προβλεπομενο υψος.επιτρεπεται αυτο?ευχαριστω εκ των προτερων.

  75. ΚΑλημέρα

    πολεοδομικό πιο πολύ είναι το ερώτημά σας . Ο χώρος που αναπτύσσονται οι τουαλέτες μπορεί να μην είναι και κυρίας χρήσεως όχι όμως εκεί που αναπτύσσονται τα καθίσματα . Αυτό όμως θα το ξεκαθαρίσετε με την αρμόδια υγειονομική αρχή που είναι και αρμόδια στην περιοχή σας

  76. Ο/Η geor λέει:

    Γεια σας. Θα ήθελα να ανοίξω καφετέρια σε έναν χώρο συνολικού εμβαδού 37 τμ με μπαρ 8 τμ. Πόσα καθίσματα μου επιτρέπεται να χρησιμοποιήσω;

  77. Τον ωφέλιμο χώρου που θα απομείνει αν αφαιρέσετε το παρασκευαστήριο και τουαλέτες πρέπει να τον διαιρέσετε με το 1,2 και προκύπτει ο αριθμός των εξυπηρετούμενων ατόμων (πλέον δεν προβλέπονται καθίσματα αλλά άτομα )

  78. Ο/Η LITHOS BAR λέει:

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ… ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.. ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΚΑΦΕΤΕΡΕΙΑς ΕΧΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΩ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΑ ΕΤΟΙΜΟ ΦΑΓΗΤΟ (ΠΙΤΣΑ, ΣΑΛΑΤΑ, ΓΥΡΟς ) ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΜΑΓΑΖΙ?

  79. Καλησπέρα

    όχι δεν προβλέπεται από την ισχύουσα υγειονομική διάταξη κάτι τέτοιο .Επιχειρήσεις Αναψυχής : Οι επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρονται κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία πρόχειρου γεύματος καθώς και υπηρεσίες αναψυχής (καφενεία, open bar, αναψυκτήρια και τα όμοια).

    Στην κατηγορία αυτή οι προϋποθέσεις είναι αντίστοιχες με τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης υποκατηγορίας παρασκευής ή και προσφοράς προχείρου γεύματος.

  80. Ο/Η Podiotis chris λέει:

    Γεια σας κ σας ευχαριστούμε που μας βοηθάτε με τις απαντήσεις σας. Θελω να νοικιασω ένα μικρο χώρο 15-20τμ να το κανω κυλικείο. Χωρίς τραπεζοκαθίσματα εντός του καταστήματος. Ο χώρος ειναι στον 1ο όροφο κ ειναι σε δημόσιες υπηρεσίες κ θελω να βγάζω κ φωτοτυπίες. α)Υπάρχει τέτοια αδεια
    Β)πρεπει να εχω τουαλέτα (εχει το κτίριο για το κοινό)
    Γ)για να ψήνω τυρόπιτες σε μικρο φουρνακι (smeg) πρεπει να εχω φούσκα
    Σας ευχαριστω πολυ

  81. Ο/Η Achilleas λέει:

    Κύριε Παπαδάκη, συγχαρητήρια για την πολλή και καλή δουλειά και την ενημέρωση που προσφέρετε.
    Είμαι ιδιοκτήτης καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με άδεια καφέ-μπαρ. Μέχρι τώρα το μαγαζί λειτουργεί κυρίως ως μπαρ. Υπάρχει ξεχωριστή κουζίνα (περίπου 15τμ) με επαγγελματικά ψυγεία, φούρνο μικροκυμάτων, 2 λαντζες και πληντύριο πιάτων.
    Σύμφωνα με αυτά που ήξερα μέχρι τώρα μπορούσα να προσφέρω «μεζέ» στο μαγαζί μου ή όπως διαβάζω «πρόχειρο φαγητό». Πως ορίζεται το πρόχειρο φαγητό; Να γίνω πιο συγκεκριμένος. Μπορώ να σερβίρω σάντουιτς (με υλικά που είναι του εμπορίου, πχ ζαμπον, τυρι κλπ); Χαμπουργκερ; Στο συγκεκριμένο χρειάζεται να φτιαχτεί το μπιφτέκι από πρώτες ύλες. Μπορώ ή θα πρέπει να παίρνω έτοιμα για ψήσιμο μπιφτέκια; Η ομελέτα θεωρώ ότι είναι πρόχειρο φαγητό, μπορώ να σερβίρω κάτι τέτοιο; Τηγανίτες ή κρέπες; Για τις κρέπες π.χ. θα πρέπει να αγοραστεί ένα επαγγελματικό σκεύος (κρεπιέρα) αλλά τον χυλό θα πρέπει να τον αγοράζω έτοιμο ή θα μπορώ να τον φτιάχνω εγώ; Καταλαβαίνω ότι με το νέο νόμο, υπάρχει μια ελαστικότητα όσον αφορά τα προσφερόμενα είδη και μια ηθική και τυπική υποχρέωση του επαγγελματία να τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες.
    Συγγνώμη για το μακροσκελές της ερώτησής μου, αλλά προσπαθώ να καταλάβω τα όρια αυτού του νέου νόμου και ΥΓ διάταξης.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  82. Καλημέρα

    Ύστερα από μια εβδομάδα εκτός Ελλάδας και από μια ίωση κατορθωθώ να σας απαντήσω … Ζητάω συγνώμη

    Φυσικά και υπάρχει τέτοιο κατάστημα για το οποίο απαιτείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας
    Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

    Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

    Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

    Τέλος για τις τυρόπιτες δεν απαιτείται πλήρες απαγωγικό σύστημα

  83. Καλημέρα

    Ύστερα από μια εβδομάδα εκτός Ελλάδας και από μια ίωση κατορθωθώ να σας απαντήσω … Ζητάω συγνώμη

    Δυστυχώς ούτε εγώ έχω κατορθώσει να οριοθετήσω την διαφορά του πρόχειρου γεύματος από το πλήρες … θεωρώ ότι η μόνη αρμόδια και έγκυρη Υπηρεσία που μπορεί να σας απαντήσει είναι η υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας μιας και ο κάθε επιθεωρητής αντιλαμβάνεται διαφορετικά .. επομένως ισχύει η άποψη της υπηρεσίας που γνωμοδοτεί .

  84. Ο/Η crispod λέει:

    Σας ευχαριστω πολυ για την απάντηση σας. Μονο που έκανα λάθος στα τετραγωνικά του καταστήματος, ειναι 40-45τμ (15-20 οφελειμο) 1ο όροφο με δημόσιες επιχειρήσεις κ μεγάλο πολυκατάστημα. Τουαλέτες εχει το κτήριο σε κάθε όροφο για το κοινό. Εγω σαν μικρο καταστημα χωρίς τραπεζοκαθίσματα εντός πρεπει να εχω wc…??? θα εχω 4-5 σκαμπο μονο στον τοίχο σ´ενα πάσο που θα φτιάξω. Σας ευχαριστω πολυ κ παλι

  85. Καλημέρα

    Από την υποχρέωση να διαθέτουν αποχωρητήρια απαλλάσσονται:

    α. Οι μικρές επιχειρήσεις , που λειτουργούν σε μέγαρα, απασχολούν μέχρι τρία άτομα προσωπικό και εξυπηρετούν το προσωπικό των γραφείων και καταστημάτων, που στεγάζονται σ’ αυτά, εφόσον δεν διαθέτουν τραπέζια και καθίσματα για την παραμονή των πελατών και υπάρχουν δυνατότητες εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε αποχωρητήρια του μεγάρου.

    β. Οι επιχειρήσεις των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αγορών ή παρόμοιων συγκροτημάτων, το προσωπικό και οι πελάτες των οποίων θα εξυπηρετούνται στα κοινόχρηστα αποχωρητήρια, που έχει υποχρέωση να κατασκευάσει ο φορέας, που νέμεται το συγκρότημα των καταστημάτων τούτων.

    γ. Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποχωρητηρίου προσωπικού, αν απασχολούνται σ’ αυτά λιγότερα από 5 (πέντε) άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το προσωπικό θα χρησιμοποιεί τα αποχωρητήρια των πελατών.

    δ. Επιχειρήσεις ενταγμένες σε συγκροτήματα (εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα ομοειδών δραστηριοτήτων, ή άλλες μορφές πολλαπλής εγκατάστασης ) που παρέχουν γενικές διευκολύνσεις και βοηθητικούς χώρους (αποχωρητήρια κ.λπ.), εφόσον υπάρχει σχετική σύμφωνη γνώμη από τον εκπροσωπούντα το συγκρότημα, και οι χώροι αυτοί επαρκούν για το εξυπηρετούμενο κοινό και προσωπικό .

  86. Ο/Η Χαριλαος λέει:

    καλημερα σας. θα ηθελα να ρωτησω το εξης. εχω ενα καταστημα με αδεια καφενειο-αναψυκτηριο χωρις παρασκευαστηριο. μπορω να χρησιμοποιω αλιπαστα παστα και καπνιστα προιοντα? σας ευχαριστω για τον χρονο σας.

  87. Καλησπέρα και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

    συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά οι εορτές αναγκαστικά με απομάκρυναν από το διαδίκτυο …

    Σύμφωνα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν επιτρέπεται πλέον η πώληση καπνικών προϊόντων σε λοιπά καταστήματα (όπως και το δικό σας ) .

    Για τα αλίπαστα τώρα πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας που γνωρίζει την επιχείρησή σας .

  88. Ο/Η Γιάννης λέει:

    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά.
    Είμαι ιδιοκτήτης ενός κενού καταστήματος (δεν ήταν ποτέ ΚΥΕ) και θα ήθελα να κάνω το εξής :
    να βάλω μέσα 3-4 τραπεζάκια με καρέκλες, ένα πάγκο με μηχανή καφέ και ένα πετρογκάζ για κανένα μεζέ. Η διαφοροποίηση είναι ότι δεν θα υπάρχει τιμοκατάλογος αλλά ο καθένας θα δίνει . Δηλαδή δεν θα γίνεται εμπόριο, με την πραγματική έννοια του όρου.Αυτό μπορεί να γίνει ή θα πρέπει το κατάστημα να από έναν μη κερδοσκοπικό σύλλογο ή κάτι τέτοιο ??(πχ σύλλογος χχχχχ Γαλατσίου, μαζεύονται κάθε Παρασκευή, μαγειρεύουν μέσα στο κατάστημα και το φαγητό προσφέρεται στα μέλη και τους φίλους του συλλόγου. Αυτό έχει καμία σχέση ή διέπεται από κάποια νομοθεσία ως προς το υγειονομικό μέρος ??)
    Ευχαριστώ

  89. Καλησπέρα

    δεν νομίζω το ότι δεν θα πουλάτε τα προϊόντα σας απαλλάσσει από την απαιτούμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας . Ρωτήστε όμως στην Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας για επίσημη απάντηση .

  90. Ο/Η Δημήτρης λέει:

    Γεια σας και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.Θέλω να ρωτήσω αν μπορεί ένα μαγαζί που λειτουργεί ως καφενείο να διαθέτει και προιοντα προς πώληση στους πελάτες π.χ. καφέ κομμένο, τσάι κλπ. Φαντάζομαι ότι γίνεται αν σκεφτεί κανείς τη λειτουργία επώνυμης αλυσίδας, υπάρχει όμως περιορισμός στα προιόντα; Ευχαριστώ!

  91. Καλημέρα
    συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά Υπηρεσιακές υποθέσεις με κράτησαν μακρυά όλες αυτές τις μέρες …

    ναι σωστά το λέτε η νέα διάταξη το επιτρέπει :Επιτρέπεται να λειτουργούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μη, εντός επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών (κατάστημα εντός καταστήματος) και αντιστρόφως, εφόσον υπάρχει επαρκής χώρος σαφώς ή νοητά διαχωρισμένος ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας της δραστηριότητας και δεν δημιουργείται κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

  92. Ο/Η kallia maggana λέει:

    καλησπέρα σας κύριε Παπαδάκη

    σε μαγαζί το οποίο εχει άδεια ως παραδοσιακό καφενείο και προσφέρει καφέ με τα γλυκίσματα καθώς και παραδοσιακά οινοπνευματώδη μαζι με μεζέ γινεται να προστεθούν προιόντα δική μας παραγωγής η μικρών παραγωγών ( ισως ενας μικρός χώρος με 10 περιπου ειδη προιόντων ) τα οποία θα πουλάμε σε τουριστικές περιόδους? πρεπει να υπαρξει συμπληρωματική άδεια ? αλλαζουν οι νόμοι απο λογιστικής απόψεως και πρεπει να αναφερθεί και στην υπηρεσίας σας?

    αν δεν γνωρίζετε ισως μπορούσατε να μου στέλνατε καποια λινκς να τα μελετήσω.

    θα ηταν πολυ βοηθητικό για μένα

    σας ευχαριστώ πολύ

  93. Ο/Η kallia maggana λέει:

    και κάτι άλλο το οποίο ειναι σημαντικό και ξέχασα να σας ρωτήσω.

    σε μαγαζί παραδοσιακό καφενείο 45τ.μ το οποίο βρίσκεται σε τουριστική περιοχή υπάρχει πρόβλημα να είναι η τουαλέτα μέσα στον χώρο η πρέπει να είναι εξωτερική?

    σας ευχαριστώ και παλι

  94. Καλημέρα

    ζητώ συγγνώμη που δεν σας απάντησα … δεν υπάρχει θεωρητικά δικαιολογία .. όμως από την μια η παραμονή στον Έβρο αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου μου με απέτρεψαν να απαντήσω ως όφειλα .
    Σύμφωνα με την νέα υγειονομική διάταξη αυτό είναι εφικτό . Μάλιστα πλέον δεν απαιτείται έλεγχος κατά την έναρξη και εν γένει έχει αλλάξει και απλουστευτεί η διαδικασία . Μιλήστε με τον Δήμο σας για περισσότερα .

  95. Η τουαλέτα προβλέπεται να είναι μέσα στις επιχειρήσεις , δεν είναι πρόβλημα αρκεί να πληρούνται οι προδιαγραφές .

  96. Ο/Η Katsaounis Giannis λέει:

    κ.Παπαδακη καλημερα σας!Κανω ενα νεο ξεκινημα στο χωριο μου ενα καφεπαντοπωλειο- σνακ μπαρ.Επειδη ηταν εκτος λειτουργιας αρκετα χρονια προσπαθω να το φτιαξω γιατι ειχε σχεδον ρημαξει.Ο χωρος ειναι συνολικα 70τμ.Θα ηθελα να σας ρωτησω εαν χρειαζεται ειδικη αδεια για να φτιαξω wc εντος του καταστηματος και εαν επιτρεπεται ο διαχωρισμος του χωρου με γυψοσανιδα και ακομη εχει κουζινα 12 τμ με 2 ινοξ γουρνες και παγκο μαρμαρινο 2,20μ Χ 0,60μ.Εαν θεωρησουμε την κουζινα και σαν παρασκευαστηριο (επιτρεπεται?) πρεπει να βαλω σε ολον τον τοιχο πλακακια υψους 2μ η μονο 0,75 πανω απο τον παγκο?Συγνωμη εαν σας κουρασα αλλα ειστε ο μονος πιστευω που μπορειτε να μου δωσετε μια ορθη απαντηση.Κριμα που ειστε μακρια απο Θεσσαλια!

  97. Καλημέρα

    η τουαλέτα εντός του καταστήματος επιτρέπεται αφού όμως θα κατασκευαστεί πρέπει να υπάρχει έγκριση από την πολεοδομία . Με την νέα υγειονομική διάταξη δεν προβλέπονται ελάχιστα τετραγωνικά παρασκευαστηρίου . Πρέπει λοιπόν να ρωτήσετε τους συναδέλφους της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Θεσσαλίας ( οι οποίοι είναι άριστοι γνώστες της νομοθεσίας ) για τα απαιτούμενα πλέον για την ίδρυσης επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος .

  98. Ο/Η Κουφιανακη Μυρτω λέει:

    Καλησπερα σας,
    Παρακαλω θα ηθελα να με ενημερωσετε ποια ειναι πλεον η διαδικασια για να βγαλω βιβλιαριο υγειας (ή οπως αλλιως λεγεται) για να εργαστω σε κυλικειο σχολειου? τι ακριβως εξετασεις υγειας θα πρεπει να κανω? Να ειστε καλα!

  99. Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (αρ. Πρωτ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.35797(ΦΕΚ 1199 τ.β΄/11-04-2012 και ΑΔΑ Β4ΩΝΘ-14Ι), τα βιβλιάρια υγείας εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταργούνται και αντ’ αυτών εκδίδονται Πιστοποιητικά Υγείας από γιατρούς του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.

    Σημείωση: Τα ατομικά βιβλιάρια υγείας τα οποία έχουν ήδη εκδοθεί, ισχύουν μέχρι και την ημερομηνία λήξης τους.

    Προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό υγείας εργαζομένων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χρειάζονται οι παρακάτω εξετάσεις:

    1.Ακτινογραφία θώρακος, με γνωμάτευση και φωτογραφία.

    2. Αιματολογική εξέταση για Αυστραλιανό Αντιγόνο (για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων) .

    3. Παρασιτολογική εξέταση κοπράνων .

    4. Εξέταση Mantoux

    5. Κλινική εξέταση στο Παθολογικό Εξωτερικό Ιατρείο κατόπιν προσκομίσεως εισιτηρίου από τη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων και τα αποτελέσματα όλων των παραπάνω εξετάσεων .

    Επίσης, για την έκδοση του Πιστοποιητικού Υγείας χρειάζονται:

    1. α. Για τους Έλληνες πολίτες (Αστυνομική ταυτότητα, Διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητα),

    β. Για τους αλλοδαπούς (Διαβατήριο και Άδεια Διαμονής ή επίσημο έγγραφο, που να πιστοποιεί ότι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν δικαίωμα να εργασθούν).

    2. Μια (1) φωτογραφία.

  100. Ο/Η Ρηγας Αγγελος λέει:

    Καλησπερα,
    Θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω σε μια ιδιωτικη εταιρεια να φταιξω κυλικειο μεςα στις εγκαταςταςεις της που θα προσφερει καφε,ζεστα κρυα σαντουιτς,γλυκα και πιθανον ενα μαγειρευτο φαγητο και τι προβλεπεται απο την νομοθεσια.θα εξυπηρετει αποκλειστικα τους εργαζομενους της εταιρειας.
    Ευχαριστω εκ των προτερων..

  101. Οι εργαζόμενοι θα αγοράζουν τα προϊόντα ?
    Αν ναι προσωπική μου γνώμη είναι ότι απαιτείται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας .

  102. Ο/Η Giannis λέει:

    Για σας ενοικίασα ένα μαγαζί 38 τετραγωνικα το θέλω για καφετέρια θα ήθελα να μάθω πόσες τουαλέτες χρειαζετε να έχει και αν χρειάζονται αποδητιρια .ευχαριστω πολλή .

  103. Το σίγουρο είναι ότι πλέον όλα τα καταστήματα πρέπει να έχουν αποδυτήρια και wc . Από εκεί και πέρα η διάταξη αναφέρει :
    ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΑ- ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ.

    Στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών θα υπάρχουν κατάλληλα αποδυτήρια προσωπικού ανάλογα με τα απασχολούμενα στην επιχείρηση άτομα, όπου θα υπάρχει ξεχωριστό ερμάριο για κάθε εργαζόμενο.

    Για περισσότερους από πέντε εργαζόμενους κατά βάρδια απαιτείται η ύπαρξη διαφορετικών κατά φύλο αποδυτηρίων σε κατάλληλα απομονωμένο και διαμορφωμένο χώρο.

    Θα υπάρχουν επαρκή και κατάλληλα αποχωρητήρια με προθάλαμο και υδραυλική εγκατάσταση, συνδεδεμένη με κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα.

    Θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, με υγειονομικά αποδεκτούς μηχανισμούς στους προθαλάμους των αποχωρητηρίων και εφοδιασμένους με τα απαραίτητα για το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών μέσα.

    Από την υποχρέωση να διαθέτουν αποχωρητήρια απαλλάσσονται:

    α. Οι μικρές επιχειρήσεις , που λειτουργούν σε μέγαρα, απασχολούν μέχρι τρία άτομα προσωπικό και εξυπηρετούν το προσωπικό των γραφείων και καταστημάτων, που στεγάζονται σ’ αυτά, εφόσον δεν διαθέτουν τραπέζια και καθίσματα για την παραμονή των πελατών και υπάρχουν δυνατότητες εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε αποχωρητήρια του μεγάρου.

    β. Οι επιχειρήσεις των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αγορών ή παρόμοιων συγκροτημάτων, το προσωπικό και οι πελάτες των οποίων θα εξυπηρετούνται στα κοινόχρηστα αποχωρητήρια, που έχει υποχρέωση να κατασκευάσει ο φορέας, που νέμεται το συγκρότημα των καταστημάτων τούτων.

    γ. Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποχωρητηρίου προσωπικού, αν απασχολούνται σ’ αυτά λιγότερα από 5 (πέντε) άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το προσωπικό θα χρησιμοποιεί τα αποχωρητήρια των πελατών.

    δ. Επιχειρήσεις ενταγμένες σε συγκροτήματα (εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα ομοειδών δραστηριοτήτων, ή άλλες μορφές πολλαπλής εγκατάστασης ) που παρέχουν γενικές διευκολύνσεις και βοηθητικούς χώρους (αποχωρητήρια κ.λπ.), εφόσον υπάρχει σχετική σύμφωνη γνώμη από τον εκπροσωπούντα το συγκρότημα, και οι χώροι αυτοί επαρκούν για το εξυπηρετούμενο κοινό και προσωπικό .

    Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις ισχύουσες Διατάξεις.

    Οι εσωτερικές επιφάνειες των τοίχων των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένες.

    Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα φωτίζονται και θα αερίζονται επαρκώς, είτε φυσικώς, είτε τεχνητώς. Για τον τεχνητό αερισμό θα τοποθετείται υποχρεωτικά κατάλληλη εγκατάσταση αερισμού (απαγωγός σωλήνας επαρκούς διαμέτρου με εξαεριστήρα).

    Τα παράθυρα θα καλύπτονται μόνιμα με κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα για να εμποδίζεται η είσοδος βλαβερών εντόμων.

    Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία όπου αυτό προβλέπεται .

    Ο αριθμός αποχωρητηρίων θα πρέπει να είναι επαρκής και να ανταποκρίνεται τόσο στη δυναμικότητα της επιχείρησης, όσο και στον αριθμό των απασχολούμενων ατόμων σ’ αυτήν.

    Εγκύκλιος 2 Αριθ.Πρωτ.Υ1γ/Γ.Π/οικ.4476

    Αποχωρητήρια
    Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους θα είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με το άρθρο 4 της ανωτέρω σχετικής (6) Υγειονομικής Διάταξης.
    Ο προθάλαμος μπορεί να είναι κοινός κατά την κρίση του επιχειρηματία, αλλά θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων, τουλάχιστον ανάλογος του αριθμού αποχωρητηρίων.
    Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (αρ 26) όπου αυτό προβλέπεται .

  104. Ο/Η AΘΗΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ λέει:

    καλησπερα σας και συγχαρητηρια για την δυσκολη δουλεια που κανετε και μας την προσφερετε.θελω να ανοιξω ενα καφε μπαρ σε χωρο 40 τετραγωνικα περιπου 20 κατι ισογειο και το υπολοιπο παταρι .εχει μια τουαλετα με προθαλαμο και καθολου χωρο κουζινας .ποσα τετραγων ικα χωρο παρασκευης πρεπει να κανω και επισης εξαερισμο επιβαλλεται να εχω σε τοσο μικρο μαγαζι;να σημειωσω οτι ολοι οι τοιχοι ειναι παραθυρα που ανοιγουν και αεριζεται ο χωρος.και τελος να ρωτησω χρειαζεται οπως ειπατε παραπανω ειδικη τουαλετα για ΑΜΕΑ με τους καινουριους νομους;με τα λιγα με τα πολλα θα μπορεσω να βγαλω αδεια για καφε μπαρ,σε ενα τοσο μικρο μαγαζι με την νεα νομοθεσια;ευχαριστω εκ των προτερων

  105. Καλημέρα

    η Νομοθεσία απαιτεί :Στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών θα υπάρχουν κατάλληλα και επαρκή μέσα φυσικού ή τεχνητού αερισμού-φωτισμού σε όλους τους χώρους της επιχείρησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
    Αν δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση πλήρους φυσικού αερισμού καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας της επιχείρησης τροφίμων και ποτών, θα υπάρχει απαραίτητα ειδική εγκατάσταση τεχνικού αερισμού ικανή να ανανεώνει τον αέρα πλήρως και συνεχώς.

    Τώρα για το μπαρ οι απαιτήσεις δεν είναι τόσο πολλές όπως πχ σε ένα εστιατόριο . Δεν υπάρχουν ελάχιστα τμ αλλά μια σειρά από απαιτούμενα για τα οποία όμως πρέπει να μιλήσετε με την Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας . Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι οι χώροι πατάρι και υπόγειο για να χρησιμοποιηθούν πρέπει να είναι ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ .

  106. Ο/Η AKHS GILLAS λέει:

    Καλημερα σας,προκειται να νοικιασω ενα χωρο που προυπηρχε ως καφετερια πριν απο 3 χρονια,τωρα ειναι αδειο,θελω να βγαλω αδεια καφενειου με 2 μπιλιαρδα στον εσωτερικο χωρο (40 τμ),θελει κατι προσθετο στην αδεια για τα μπιλιαρδα η οχι,ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας

  107. Καλησπέρα

    δεν μπορώ να σας απαντήσω μιας και δεν είναι υγειονομικό θέμα …. θα το ρωτήσετε στον Δήμο …..εμείς θέλουμε απλά να αποτυπώνεται στα σχεδιαγράμματα ώστε να αφαιρεθεί από τον ωφέλιμο χώρο του καταστήματος ( εννοώ το μπιλιάρδο ) .

  108. Ο/Η AKHS GILLAS λέει:

    Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σας,συγχαρητηρια για τη βοηθεια που μας προσφερετε.

  109. Ο/Η Lary λέει:

    Καλησπέρα σας, είμαι ιδιοκτήτης Ισόγειου καταστήματος και διαμερίσματος στον όροφο ακριβώς απο πάνω. Δίπλα ακριβώς στο ισόγειο κατάστημα λειτουργεί Καφετερια.Το διαμέρισμα που είναι στον όροφο είναι ακριβώς πάνω και απο τα 2 καταστήματα, μισό ακουμπά στο κατάστημα μου και μισό ακουμπά στο κατάστημα του γείτονα. Υπάρχει όχληση μεγάλη απο την ηχορύπανση που δημιουργεί η καφετέρια κυρίως τις ημέρες που το μετατρέπει σε CLUB και κάποιες φορές κάνει και Live με διάφορα σχήματα χρησιμοποιόντας και τα ηχεία. Απο την στιγμή που ακριβώς πάνω απο την καφετέρια υπάρχουν 3 κατοικίες είναι νόμιμη η χρήση της? Αρμόδια για την ηχορύπανση είναι η αστυνομία? Έχω προσπαθήσει με το καλό να πιάσω την Υπεύθυνο της καφετέριας να παίζει μουσική τόση ωστε να μην οχλεί το διαμέρισμα απο πάνω αλλά τίποτα. Τις ημέρες που η καφετέρια μετατρέπεται σε Club η κάνει Live δεν μπορεί κανείς να κοιμηθεί…

  110. Ο/Η kamilakis nikolaos λέει:

    thelo na anikso ENA kafenio se ENA paradosiako xorio me 30 katikoys mporite na moy pite an xriazete adia kai tamiaki mixani;

  111. Ο/Η angeliki antonakopoulou λέει:

    καλησπερα! το ιντερνετ-καφε καταστημα οπως το αναγραφει στην οικοδομικη αδεια θεωρειτε χωρος υγειονομικου? εχει και συναθροιση κοινου πανω απο 50 ατομα. Ευχαριστω!

  112. Καλησπέρα

    έστω και καθυστερημένα (φόρτος εργασίας και σπουδές ) θα σας απαντήσω ότι αρμόδια για την ηχορύπανση είναι η Υγειονομική Υπηρεσία … φυσικά και η Αστυνομία μπορεί να παρέμβει και μάλιστα με 3 μηνύσεις της Αστυνομίας για παραβάσεις το κατάστημα κλείνει . Η υγειονομική Υπηρεσία με αυτοψία θα ελέγξει το χώρο και θα σας ενημερώσει αν υπάρχει άδεια και αν είναι νόμιμη η ύπαρξη του καταστήματος που αναφέρετε εξαιτίας των σπιτιών .

  113. Καλησπέρα

    έστω και καθυστερημένα (φόρτος εργασίας και σπουδές ) θα σας απαντήσω αν και δεν είναι αρμοδιότητα μου θεωρώ ότι όλες οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν ταμειακή ή έστω ισοδύναμο έκδοσης αποδείξεων λιανικής

  114. Καλησπέρα

    η καφετέρια είναι σαφέστατα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και απαιτεί ο χώρος να είναι κυρίας χρήσεων …. αυτό πάντως θα το βεβαιώσει μηχανικός

  115. Ο/Η Σταθης Παυλιδης λέει:

    εχω εναν συλλογο και θελω στα γραφεια-εντευκτηριο να μαθω αν επιτρεπεται το καπνισμα¨?

  116. Ο/Η Dimitris λέει:

    ΕΧΩ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΔΥΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΜΕΣΟΤΟΙΧΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΕΝΩΣΩ…. ΤΟ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ 18 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ 22 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ. ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΕΝΑ ΩΣ ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΦΜ ?

  117. Καλησπέρα

    δεν νομίζω να επιτρέπεται εφόσον μιλάμε για χώρο κοινού . Όμως στις μέρες μας υπάρχει και αυτό που προτείνει η ΠΑΣΚΕΔΙ: μια διαφορετική προσέγγιση για το κάπνισμα : Μη καπνιζόντων ή Λέσχη καπνιζόντων;

  118. Καλησπέρα
    Θεωρώ πως ναι (μιας και με την παλιά νομοθεσία επιτρέπονταν) … μιλήστε όμως με την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας μιας και με την νέα νομοθεσία αυτό δεν είναι σαφές

  119. Ο/Η Τάνια λέει:

    Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Σκέφτομαι να ξεκινήσω μία επιχείρηση τύπου καφέ, αλλά θέλω να έχω δικό μου παρασκευαστήριο για δυνατότητα παρασκευής μικρών γλυκών και αλμυρών με έμφαση στην διάθεση τσαγιού . Σε ποια κατηγορία θα ανήκει? Χρειάζομαι άδεια άσκησης επαγγέλματος (ζαχαροπλαστικής ή μαγειρικής)? Θα είναι κάτι μικρό, αλλά θα ήθελα να υπάρχει πλυντήριο πιάτων. Μόνο σε μεγάλους χώρους επιτρέπεται? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  120. Καλησπέρα

    ας αρχίσω από τα εύκολα .. το πλυντήριο πιάτων είναι κάτι σημαντικό και άρα ευπρόσδεκτο από τις υγειονομικές υπηρεσίες … όμως δεν αντικαθιστά την υποχρέωση ύπαρξης γουρνών πλύσης. Δεν απαιτείται από την Υγειονομική Υπηρεσία άδεια άσκησης επαγγέλματος ζαχαροπλάστη … όμως δεν γνωρίζω αν άλλη Υπηρεσία το απαιτεί . Τέλος στα δύσκολα ..απαιτείται άδεια για επιχείρηση : μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

    Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

    Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

    Για λεπτομέρειες θα μιλήσετε με την Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας

  121. Ο/Η GILLAS AKIS λέει:

    Καλησπερα,εχω την εξης απορια,το καταστημα που θελω να ενοικιασω προυπηρχε ως χωρος υγειονομικου περιεχομενου απο το 1986 (αδεια λειτουργιας),τωρα μου ειπε ο μηχανικος οτι χρειαζεται 1 θεση σταθμευσης,αυτο ισχυει για αδεια καφενειου?κ καπου πηρε το ματι μου οτι αν ο χωρος ειναι δηλωμενος σαν καταστημα υγειονομικου περιεχομενου κυριας χρησης δεν χρειαζεται αδεια σταθμευσης ,ξερετε αν ισχυει ?

  122. Ο/Η KOROKYTHAKIS dimitris λέει:

    Έχω μια εταιρεια παροχής υπηρεσιών υγιεινής και αρωματισμου. Τοποθετούμε συσκευές στα wc επιτοίχιες και με σωληνακι ελεγχόμενης ροής τροφοδοτούμε το καζανάκι με αρωματικό καθαριστικό υγρό εγκεκριμένο απο το ΓΧΚ. Δεν γράφουμε πουθενά πως απολυμαίνει και πως ειναι απολυμαντικό. Υπάρχει νόμος που να λέει πως αυτά τα προϊόντα πρέπει να έχουν απαραίτητα άδεια απο ΕΟΦ; Υπάρχει υλικό που να μπορώ να εκτυπώσω για να το δείχνω στους πελάτες μου έτσι ώστε να μην επηρεάζονται σχετικά με την έγκριση ΕΟΦ;
    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
    Με εκτίμηση
    Δημητρης

  123. Καλημέρα

    δυστυχώς αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να σας το απαντήσει υγειονομικός υπάλληλος μιας και ο ΕΟΦ δεν ανήκει στην αρμοδιότητα μας όπως συμβαίνει με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

  124. Ο/Η Φωτεινή λέει:

    Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά. Ειμαι εκπαιδευτικός και παρατηρώ να αυξάνονται οι καφετέριες που ανοίγουν ακόμη και δίπλα από την πόρτα των σχολείων. Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοι σ’ αυτό κι αν ναι, ποιος είναι υπεύθυνος για την τηρησή τους; Επίσης θα ήθελα να ξέρω σε ποιόν νόμο αναφέρονται οι περιορισμοι αυτοί.

  125. Ο/Η γιωργος λέει:

    γεια σας θα ηθελα να ρωτησω,εχω καφετερια-καφε μπαρ αδεια και θελω να βαλω κρεπες και ενα ψυγειο να φτιαχνω σαντουιτς εχω το δικαιωμα?

  126. Ο/Η anastasioy giorgos λέει:

    Καλησπέρα έχω κατάστημα καφετέρια ,θα ήθελα κα μου Πίτε εάν μπορώ να πουλώ ψαρικά – κορεάτικα σούπες μακαρονάδες κ λ π , με τον καινούριο νόμο του 2013 .
    και πως εξηγείται το ελαφρύ γεύμα
    ευχάριστο πολύ Αναστασίου Γιώργος

  127. Ο/Η Grigoris Ekonomu λέει:

    Θα ήθελα να ρωτήσω καφετέρια- και ζαχαροπλαστείο μπορούν με το νόμο του 2013 να ουλάνε καλαμαράκια -χταπόδι γαρίδες ψάρια ψαρόσουπες μουσακάδες ,παρακαλώ απαντήσετε ξεκάθαρα και τι θα πει ελαφρύ γεύμα ,,ευχάριστο πολύ Γρηγόρης

  128. Ο/Η ΠΑΝΟΣ ΜΑΝΑΛΟΣ λέει:

    Καλησπέρα.

    Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε καφενείο μπορώ να προσφέρω και καφέ για πακέτο (take away) ή/και διανομή.

    Ευχαριστώ

  129. Ο/Η zzoupas λέει:

    Καλή σας μέρα,
    θα παρακαλούσα γιά την βοήθεια σας σε κάποιο ζήτημα διότι έχω » χαθεί» ανάμεσα σε όλα που διαβάζω: θέλω να ιδρύσω ένα νέο βιβλιοπωλείο όπου ένα μέρος του θα είναι και καφέ με λίγα τραπεζάκια αλλά θα προσφέρει και αλκοολούχα ποτά και ίσως χειροποίητα γλυκά.Με τι χαρακτηρισμό πρέπει να γίνει η αναζήτηση και τι προυποθέσεις & περιορισμοί τίθενται?Ισχύει ότι είναι απαραίτητη τουαλέτα Α.Μ.Ε.Α? να τονίσω ότι πρόκειται γία διώροφο παλιό οίκημα και θα ήταν πολύ κοστοβόρο

    Σας Ευχαριστώ έκ των προτέρων

  130. Ο/Η zzoupas λέει:

    Καλή σας μέρα,
    θα παρακαλούσα γιά την βοήθεια σας σε κάποιο ζήτημα διότι έχω ” χαθεί” ανάμεσα σε όλα που διαβάζω: θέλω να ιδρύσω ένα νέο βιβλιοπωλείο όπου ένα μέρος του θα είναι και καφέ με λίγα τραπεζάκια αλλά θα προσφέρει και αλκοολούχα ποτά και ίσως χειροποίητα γλυκά.Με τι χαρακτηρισμό έναρξης πρέπει να γίνει η αναζήτηση(η κύρια δραστηριότητα θα είναι βιβλιοπωλειο) και τι προυποθέσεις & περιορισμοί τίθενται?Ισχύει ότι είναι απαραίτητη τουαλέτα Α.Μ.Ε.Α? να τονίσω ότι πρόκειται γία διώροφο παλιό οίκημα και θα ήταν πολύ κοστοβόρο

    Σας Ευχαριστώ έκ των προτέρων

  131. Καλησπέρα

    συγγνώμη αλλά λόγω εργασιακού φόρτου καθυστέρησα να σας απαντήσω

    Η τήρηση αποστάσεων σε σχέση με την ίδρυση και λειτουργία ΚΥΕ είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου που ανήκει το κατάστημα .

  132. Καλησπέρα

    συγγνώμη αλλά λόγω εργασιακού φόρτου καθυστέρησα να σας απαντήσω

    όχι πρέπει να προσθέσετε τμήμα πρόχειρου γεύματος . Περισσότερα θα σας πουν στην Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

  133. Καλησπέρα

    συγγνώμη αλλά λόγω εργασιακού φόρτου καθυστέρησα να σας απαντήσω το πρόχειρο γεύμα δεν περιλαμβάνει αυτά που αναφέρετε . Πρέπει να γίνει προσθήκη νέου τμήματος πλήρους γεύματος σύμφωνα με τα είδη που μου αναφέρετε . Περισσότερες πληροφορίες όμως μόνο από την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

  134. Καλησπέρα

    συγγνώμη αλλά λόγω εργασιακού φόρτου καθυστέρησα να σας απαντήσω .. δυστυχώς εγώ δεν είμαι νομοθέτης της υγειονομικής διάταξης ώστε να μπορέσω να ερμηνεύσω τι εννοείται με τον όρο πρόχειρο γεύμα . Θεωρώ ότι αν αντιστοιχήσουμε την κατηγορία αυτή με την κατηγορία της προηγούμενης νομοθεσίας (καφενεία καφετέριες μιας και το ζαχαροπλαστείο αναφέρεται μόνο σε γλυκά ) τότε : Καφές – ροφήματα – γλυκίσματα – αναψυκτικά – οινοπνευματώδη ποτά με πρόχειρο μεζέ (ελιές,τυρί, αγγούρι, τομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.ομ.) καθώς και τοστ – σάντουιτς – τυρί τηγανιστό – λουκάνικο (βραστό, ψητό, τηγανιστό) – χταπόδι (ψητό, βραστό).
    Επίσης τι εννοείται με τον όρο νόμο 2013 ?
    Η υγειονομική διάταξη εκδόθηκε το 2012

  135. Καλημέρα

    με την νέα υγειονομική νομοθεσία αυτό που επιθυμείτε είναι πλέον εφικτό . (το άρθρο 37 που διαβάσατε δεν ισχύει και δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο ) .
    Για να απαιτείται Wc για ΑΜΕΑ πρέπει ο χώρος ανάπτυξης καθισμάτων να είναι 100 τμ και πάνω . Όμως για περισσότερες λεπτομέρειες για τις απαιτήσεις θα μιλήσετε με την Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

  136. Ο/Η Kostantinos λέει:

    Kalispera sas kai sugxaritiria gia tin on line douleia tin opoia kanete. Tha ithela na sas rotiso ama uparxei kapoios periorismos gia eksaerismo kafe mpar se isogeio xoro opou apo epano iparxoun diamerismata spitia opou diamenoun enoikoi.

  137. Ο/Η Argiro λέει:

    Καλησπέρα κι απο μένα! Όντως ανεργη πολυυυ καιρο πηρα την αποφαση να ανοιξω ενα καφε ή μηπως καφέ σνάκ??πρωτο σημείο που θα ήθελα τη βοηθειά σας.εχει ιδιαίτερη σημασία νομιζω το πως θα πάρει την άδεια το μαγαζί.σωστα?θα ήθελα να έχει το μαγαζι και κρέπες,γλυκά, παγωτά και σαντουιτς.η πρωτη κινηση μου ποια θα ειναι???ο δήμος?

  138. Καλησπέρα

    ναι ξεκινάτε από το Δήμο και συνεχίζεται με την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας . Δεν θα σας απαντήσω τι κατηγορία γιατί υπάρχουν πολλές . καφέ σνακ δεν υπάρχει κατηγορία τέτοια Σναν μπαρ υπάρχει

  139. Ο/Η ΝΤΑΜΗ λέει:

    Καλημέρα
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα μπορούσα να πάρω άδεια λειτουργίας για ΚΥΕ μιας αυθαίρετης κατασκευής σε ιδιωτικό εκτός σχεδίου χώρο που έχει ρυθμιστεί με το ν.4014/11 και αποτελείται από: 1)ένα παρασκευαστήριο-μπαρ 9.00 τ.μ. (ξύλινη κατασκευή) επί βάσης σκυροδέματος και μέσου ύψους εσωτερικά 2.25 μ. 2) σε απόσταση από το παρασκευαστήριο τουαλέτες(1+1) παρόμοιας κατασκευής με εσωτερική επένδυση κεραμικών πλακιδίων και 3) υπαίθριο χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων όχι περισσοτέρων από 40.
    Αν ναι με ποιό είδος ΚΥΕ θα μπορούσε να επιτευχθεί?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  140. Ο/Η ΣΤΕΦΑΝΟΣ λέει:

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν σε καφετέρια που παίζουν χαρτιά και τάβλι επιτρέπεται η χρήση τραπεζιών με τσοχα χωρίς να πληρώνεις κάτι επιπλέον.Ευχαριστώ

  141. Ο/Η Μάκης λέει:

    Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν μπαρ που λειτουργεί σε ξενοδοχείο έχω την δυνατότητα να ψήσω κατεψυγμένα σφολιατοειδή προϊόντα ή χρειάζεται ειδική άδεια για την χρήση φούρνου. Ευχαριστώ.

  142. Ο/Η ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΥΛΑ λέει:

    παρακαλώ θέλω να μου πείτε αν μπορώ να μετατρέψω λυόμενο σιδηροκατασκευή σε καφέ μπαρ δεν έχει άδεια οικοδομική … τι προδιαγραφές απαιτείται και η μουσική να παίζει σε ποιες ώρες ..

  143. Καλημέρα

    πριν προχωρήσετε σε λεπτομέρειες όπως τι είδους κατάστημα εξοπλισμός κλπ πρέπει να συμβουλευτείτε μηχανικό μιας και δεν προβλέπεται δημιουργία ΚΥΑ σε αυθαίρετες κατασκευές παρά μόνο σε χώρους νόμιμους και χαρακτηρισμένους ως ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ . Επομένως η ρύθμιση έχει ορίσει τη χρήση ??

  144. Καλημέρα

    δυστυχώς δεν είναι υγειονομικό θέμα και δεν το γνωρίζω …

  145. Καλημέρα

    το μπαρ δεν έχει τέτοια δυνατότητα μιλήστε με την υγειονομική υπηρεσία για την προσθήκη νέας δραστηριότητας

  146. Ο/Η ΝΤΑΜΗ λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!!!!!! Το αυθαίρετο έχει ρυθμιστεί στο ν.4014 ως κατάστημα υγιειονομικού ενδιαφέροντος με τα τετραγωνικά και το ύψος (2.25 μ) που προανέφερα.και στα φύλα καταγραφής της βεβαίωσης ολοκληρωμένης υπαγωγής οι χώρου αναφέρονται ως χώροι κυρίας χρήσης Θα μπορούσε να πάρει άδεια σαν OPEN BAR που λειτουργεί μόνο κατά τους θερινούς μήνες?
    ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!!!

  147. Ο/Η Lily λέει:

    Καλημέρα,
    σε κατάστημα με άδεια επιχείρησης «αναψυχής με προσφορά κατά κύριο λόγο οινοπνευματωδων ποτών και κρύα κουζίνα» σε καθήμενους και όρθιους πελάτες, θέλω να προσθέσω μπαρ στον υπαίθριο χώρο του καταστήματος. Ο εν λόγο χώρος ενοικίαζεται απο Δημ. αρχή για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. θέλω νέα άδεια «open bar» ή μπορώ να κάνω επέκταση της αδείας με προσθήκη εξωτερικού μπαρ? η κατασκευή δεν θα είναι μόνιμη. (Θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία έκδοσης οικ.αδειας)
    Ευχαριστώ πολυ

  148. Καλημέρα

    ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω αλλά βρισκόμουν εκτός για μια εβδομάδα χωρίς υπολογιστή λόγω εκπαιδευτικών υποχρεώσεων …….

    τι είδους άδεια θα πάρει είναι θέμα ιδιοκτήτη … και το ανοικτό μπαρ πρέπει να είναι νόμιμο και κυρίας χρήσεως

  149. Καλημέρα

    ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω αλλά βρισκόμουν εκτός για μια εβδομάδα χωρίς υπολογιστή λόγω εκπαιδευτικών υποχρεώσεων …….

    ακόμα και τα open bar απαιτείται να είναι νόμιμα και χαρακτηρισμένα ως κυρίας χρήσεως … όμως για επίσημη απάντηση πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

  150. Ο/Η ΧΡΗΣΤΟΣ λέει:

    tha ithela na rwtisw an epitrepete i adeia na einai se diaforetiko onoma apo to atomo pou douleuei to kafeneio…gia paradeigma an kapoios einai sinta3iouxos kai i adeia einai sto onoma tis koris tou kai to magazi to douleuei o pateras…ti kirwseis iparxoun??

  151. Καλημέρα

    είναι θέμα αδειοδοτούσας αρχής (Δήμος ) εκεί θα το ρωτήσετε

  152. Ο/Η efthymis λέει:

    Καλησπέρα,
    έχω τα παρακάτω ερωτήματα:
    1)Σε κτίριο που η πολεοδομια έχει χαρακτηρίσει γενικής κατοικίας (πολεοδομικο κέντρο) , έχουμε ζητήσει προέγκριση για ζαχαροπλαστείο χωρίς παρασκευαστήριο και ο δήμος για δικους του λόγους έδωσε προέγκριση αναγράφοντας «χωρις τραπεζοκαθίσματα».(με ιδιωτική πρασιά) Τι ισχύει και Που πρεπει να απευθυνθούμε?
    2)Για την παρασκευή καφέ, ο πάγκος και ο τοιχος του πάγκου μπορεί να γίνει απο βακελίτη?

  153. Καλημέρα

    δυστυχώς δεν μπορώ να σας απαντήσω σε τόσο εξειδικευμένα ερωτήματα μιας και μόνη αρμόδια είναι η υγειονομική υπηρεσία της περιοχής σας . Άλλωστε να σας πω εγώ αν δέχομαι το βακελίτη δεν έχει καμία αξία ούτε δεσμεύει κάποιο συνάδελφο .Σας παραθέτω σχετικό κομμάτι από εγκύκλιο :Όταν χρησιμοποιούνται οι όροι «όταν είναι αναγκαίο», «επαρκής», «κατάλληλος» και « ανάλογος» είναι μία απαίτηση της Νομοθεσίας για την επίτευξη των στόχων προστασίας της Δημόσιας Υγείας και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ή φύση των τροφίμων, η
    προβλεπόμενη χρήση και το διάγραμμα ροής.
    Τέλος ο Δήμος είναι αδειοδοτούσα αρχή και επομένως καθορίζει αν θα δώσει ή όχι καθίσματα ανάλογα και με τις χρήσεις γης .

  154. Ο/Η papalexopoulos efstathios λέει:

    καλησπερα.θα ηθελα να ρωτησω αν σε παραδοσιακο καφενειο μπορω να βγαζω τηγανιτους μεζεδες και μακαροναδες απο τη στιγμη που η κουζινα μου ειναι 15 τ.μ με πληντηριο πιατων,λαντζα,ολη καλημενη με ινοχ και ειδικα ψυγεια τροφιμων.οπωσ επισης αν μπορω να τα πουλαω.ευχαριστω.

  155. Καλημέρα

    ένα καφενείο άσχετα εξοπλισμού και τετραγωνικών δεν μπορεί να παρασκευάζει τα τρόφιμα που αναφέρετε … απαιτείται άδεια επιχείρησης προσφοράς γεύματος

  156. Ο/Η Ζωη λέει:

    Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν ο συγκεκριμένος νόμος ισχύει ακόμη ή αν έχει τροποποιηθεί. Κι επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν για ένα κυλικείο εντός κλινικής υπάρχουν σαφώς καθορισμένα προϊόντα τα οποία μπορούν να πωλούνται. Δηλαδή αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη λίστα με επιτρεπόμενα προϊόντα, όπως υπάρχει αντίστοιχη για τα σχολικά κυλικεία. Σας ευχαριστώ πολυ!!

  157. Ο/Η Ζωη λέει:

    Κι επειδή πήγα στο υγειονομικό της περιοχής μου και δεν κατάφερα να λάβω μια σαφή απάντηση γίνεται να παρασκευάζονται κάποια απλά γεύματα όπως π.χ. ροφήματα με βάση το γάλα (π.χ. smoothies) ή κάποια γιαούρτια ή φρουτοσαλάτες;; Δεν υπάρχει παρασκευαστήριο αλλά υπάρχει ένας μικρός χώρος, όπου θα μπορούσαν να παρασκευαστούν αυτά τα απλά γεύματα εφόσον τηρούνται και οι κανόνες υγιεινής! Ευχαριστώ πολύ

  158. Καλημέρα

    έχει καταργηθεί η διάταξη αυτή και ισχύει η Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/ οικ. 96967/8-10-2012 (ΦΕΚ 2718, τ.β΄, 8-10-2012) . Δεν υπάρχει περιορισμός σε είδη όπως στα σχολικά κυλικεία … επίσης υπήρχε η δυνατότητα στα κυλικεία νοσοκομείων να διαθέτουν και σχετικά με το χώρο είδη που πλέον δεν υπάρχει πρόβλεψη αλλά η νέα νομοθεσία ούτως αλλιώς δίνει την δυνατότητα για πώληση μη τροφίμων σε νοητά διαχωρισμένο χώρο .

  159. δυστυχώς όμως μόνο το αρμόδιο τμήμα πρέπει να σας απαντήσει και όχι εγώ αφού η κρίση της υγειονομικής Υπηρεσίας μετράει … η αλήθεια είναι ότι η υγειονομική διάταξη δεν διευκρινίζει απόλυτα … είμαστε σε αναμονή νέας διάταξης που ελπίζω να είναι πιο συγκεκριμένη σε τέτοιου είδους ζητήματα …

  160. Ο/Η ego λέει:

    se tipou psistaria katsame 2 atoma pirame 1 ouzo kai mia mpiritsa plirosame 4.80 alla meze tipota.oute ligi ntomata ligo aggouraki . einai logiko? . poli periergo mou fanike kai den mou exei ksanatixi ……

  161. Δυστυχώς με ζητήματα τιμών ασχολούνται οι Δ/νσεις Εμπορίου

  162. Ο/Η Θανάσης λέει:

    Καλή σας μέρα,
    όταν αγόρασα το κατάστημά μου (λειτουργούσε ήδη) μεταβιβάστηκε και η άδεια (πριν το 2012), η οποία ως αναψυκτήριο ανέφερε: 4 σκαμπό στο πεζοδρόμιο, 4 εντός του καταστήματος και 4 στους κοινόχρηστους χώρους. (Σερβίρουμε καφέ, αναψυκτικά, ποτά, και σνακ)
    Ο ωφέλιμος χώρος του καταστήματος είναι 26,5τμ αίθουσα και 35τμ πρασιά.
    Επειδή έχω πρόβλημα με γειτονικό κατάστημα υγ.ενδ. που έχει λιγότερη δουλειά και απειλεί για τον αριθμό των καθισμάτων στον χώρο μου (20 εκτός + 15 εντός) θα ήθελα να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω. Αλλάζω ξανά την άδεια του καταστήματος? έχω πρόβλημα σε έλεγχο υγειονομικού? (Όσες φορές έχουν έρθει για έλεγχο δεν έχουν αναφέρει κάτι ούτε έχουν κάνει κάποια παρατήρηση – ακόμα και μετά από μήνυση του «γείτονα»)
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  163. Καλημέρα

    όταν μιλάμε για προσθήκη καθισμάτων απαιτείται νέα γνωμοδότηση της υγειονομικής Υπηρεσίας μετά από αίτηση στο Δήμο . Η προσθήκη καθισμάτων πέραν των αναγραφομένων στην άδεια αποτελεί τροποποίηση της άδειας λειτουργίας και ανακαλείτε μετά από εισήγηση της υγειονομικής Υπηρεσίας .. επομένως είναι ένα σημαντικό θέμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε … μιλήστε με την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας για λεπτομέρειες …

  164. Ο/Η Θανάσης λέει:

    Με τον ΝΥΚ, υπάρχουν ελάχιστες απαιτήσεις-προδιαγραφές για να μπορώ να χρησιμοποιώ γυάλινα σκεύη στο κατάστημά μου (ποτήρια, πιάτα κτλ), πχ 2 λάντζες & οι ελάχιστες διαστάσεις? Αν ναι, που μπορώ να τις βρω?
    Ευχαριστώ!

  165. Ο/Η Θανάσης λέει:

    1. Μιλώντας σήμερα με το υγειονομικό της περιοχής μου, μου είπαν πως το σκεύη μιας χρήσεις έχει μεν καταργηθεί αλλά μέχρι να αλλάξω την άδεια, όσο αναγράφεται στην παλιά, απαγορεύεται να σερβίρω σε γυάλινα. (Απλά σαν πληροφορία και για τα άλλα μέλη του blog)

    2, Η κουζίνα μου (παγομηχανή, φουρνάκι, τοστιέρες, 2 ψυγειάκια και μια φριτέζα) είναι στο ΥΠΟΓΕΙΟ.
    Για να την εντάξω στη νέα άδεια-διαγράμματα-κατόψεις πρέπει αρχικά να κάνω αλλαγή σε κύρια χρήση (σωστά?)
    Πλακάκια κτλ υπάρχουν κανονικά όπως επίσης και 1 λάντζα. Ζήτησαν και δεύτερη λάντζα όμως στην κουζίνα ενώ έχω ήδη 2 λάντζες & πλυντήριο πιάτων πάνω στο παρασκευαστήριο-bar. Όπως επίσης και πάνω τη μία να την κάνω με ποδοκίνητη βάνα. Γιατί τόσες λάντζες?! (<40καθίσματα)
    Είπαν επίσης ότι το πλυντήριο είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΌ και με <40άτομα! (έχω αλλά σαν εντύπωση-πληροφορία)

    3. Στο αποδυτήριο που θα φτιάξω, θέλει ντουλαπάκια κλειστά που να κλειδώνουν, ράφια ή κρεμάστρες απλά?

    4. 2 ορόφους πάνω από το κατάστημά μου, υπάρχει ιδιόκτητος χώρος-ταράτσα που ο ιδιοκτήτης μου (έχει και τα 2 "οικήματα") προτίθεται να μου νοικιάσει.
    Η υπηρεσία του Υγ. είπε ότι για να λειτουργήσει εκεί openbar ή αναψυχής, καφέ κτλ πρέπει να το κάνω ξεχωριστή επιχείρηση και όχι προσθήκη στον χώρο μου γιατί παρεμβάλλονται όροφοι με άλλα καταστήματα (επίσης του ιδιοκτήτη μου). Ποιος ο πιθανός λόγος?
    Αυτό που σκεφτόμουν να κάνω ήταν: Επέκταση του χώρου του καταστήματος στην ταράτσα, νέο μπαρ, τουαλέτες (οι οποίες υπάρχουν ήδη) στην ταράτσα, προσωπικό δικό του ο κάθε όροφος και να κόβω αποδείξεις από την ταμειακή μου στο ισόγειο.
    Ο χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων στην ταράτσα (δώμα) πρέπει να είναι Κύριας Χρήσης
    Καταλαβαίνετε πως το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα σε ίδρυση νέας επιχείρησης..

    Συγνώμη για το μακροσκελές αλλά διαβάζω διατάξεις 2 εβδομάδες και σήμερα μετά το Υγ. πελάγωσα!!

  166. Καλημέρα
    συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση αλλά βρέθηκα μεγάλο διάστημα εκτός έδρας (και διαδικτύου ) ….

    θεωρώ πως ΟΧΙ (αναφέρομαι στο πρώτο σκέλος της ερώτησης ) για το δεύτερο όμως μιλήστε με την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

  167. Καλημέρα
    η ερωτήσεις σας απαιτούν από εμένα να κρίνω την Υγειονομική Υπηρεσία που σας ελέγχει και ανήκετε διοικητικά αλλά δεν θα το κάνω … απλά και μόνο διότι ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην Υπηρεσία να έχει υγειονομική κρίση και να ορίζει απαιτήσεις ανά περίπτωση .

    Ερώτημα 2

    Ναι απαιτείται να είναι χώρος ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ .

    Ερώτημα 3
    Η νομοθεσία αναφέρει ερμάρια (ένα ανά εργαζόμενο )

    Ερώτηση 4
    Αν και δεν είμαι μηχανικός δεν μπορεί ένας ανοικτός χώρος να οριστεί ως ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ άλλωστε δεν απαιτείται κάτι ανάλογο σε εξωτερικούς χώρους ανάπτυξης καθισμάτων παρά μόνο στους εσωτερικούς … πρέπει όμως να δείτε και θέματα ασφάλειας (έξοδος κινδύνου ) που ορίζει η Πυροσβεστική πριν προβείτε στην ενοικίαση του χώρου

  168. Ο/Η Θανάσης λέει:

    Ευχαριστώ για την απάντηση!

    Η κουζίνα είναι πλέον υπό ρύθμιση ώστε να γίνει κύρια χρήση.
    Για τα ερμάρια είπαν τελικά ότι τους αρκεί και κρεμάστρα..

    Σχετικά με την ταράτσα, αφού θα υπάρχει παρασκευαστήριο για τους καφέδες κτλ στο ισόγειο και θα έρχονται από εκεί, πάνω στην ταράτσα απαγορεύεται να έχω μια μπάρα με μια λάντζα για τα τασάκια, ή να μπορώ να βάλω νερά στους πελάτες, ένα ψυγείο για τα μπουκάλια νερών για τους πελάτες και ένα κάδο σκουπιδιών? Έστω και αν όλα τα προϊόντα έρχονται από κάτω..

  169. Ο/Η Ιωάννα Σταυροπούλου λέει:

    Καλησπερα σας….Επιτρέπονται τα κατοικίδια σε καφε μπαρ?

  170. Καλησπέρα

    όταν υπάρχει παρασκευαστήριο πρέπει να βρίσκεται σε χώρο ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ακόμα και αν πρόκειται για OPEN BAR ( η λάντζα αυτόματα καθορίζει τον χώρο ως παρασκευαστήριο )

  171. Καλησπέρα

    ΖΩΑ ΣΥΝΟΔΟΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας, για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.

    Το άτομο που χρησιμοποιεί το ζώο- συνοδό, θα πρέπει να λαμβάνει κάθε μέτρο αποφυγής όχλησης των πελατών από αυτό και να φέρει τα παραστατικά που πιστοποιούν την υγεία του ζώου, την επάρκεια εκπαίδευσής του και το δικαίωμα χρήσης ( βιβλιάριο υγείας, τσιπ κ.λπ.).

  172. Ο/Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ λέει:

    Καλησπερα ….θα ηθελα να μαθω για καφετερια (χωρο αναψυχης κ προσφορας οινοπνευματωδων ποτων) στην κατηγορια κατω των 50 θεσεων τι υλικο μπορει να ειναι ο παγκος στον οποιο θα τοποθετησω την μηχανη καφε ,μυλο, φραπιερες,βραστηρα και γενικοτερα ηλεκτρικες συσκευες …ειμαι υποχρεωμενη να εχω inox η μπορω να χρησιμοποιησω κανονικα μελαμινη ? Ευχαριστω πολυ

  173. Καλησπέρα

    και συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά βρισκόμουν στην Αλεξανδρούπολη χωρίς δυνατότητα χρήσης υπολογιστή για να σας απαντήσω ….

    τα υλικά του εξοπλισμού είναι ανεξάρτητα του μεγέθους της επιχείρησης και πρέπει να είναι από λεία και αδιαπότιστα υλικά . Η μελαμίνη συνήθως δεν επιτρέπεται διότι καταστρέφεται εύκολα και δεν μπορεί να καθαριστεί και απολυμανθεί .
    Η σχετική εγκύκλιος αναφέρει :
    Ο σχεδιασμός και η κατασκευή της επιχείρησης τροφίμων και ποτών θα γίνεται έτσι
    ώστε η υποδομή των χώρων να είναι κατάλληλη, για κάθε είδος τροφίμου που
    παρασκευάζεται ή αποθηκεύεται ή προσφέρεται στο χώρο ώστε να επιτυγχάνεται η
    τήρηση των προαπαιτούμενων προγραμμάτων, η ασφαλής παραλαβή των πρώτων υλών,
    η αποθήκευση τους, η επεξεργασία και η διάθεση των τελικών προϊόντων. Σε κάθε
    περίπτωση θα πρέπει να επιτυγχάνεται η διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των
    τροφίμων και να τεκμηριώνεται ο αποτελεσματικός καθαρισμός των χώρων, των σκευών
    και του εξοπλισμού σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει καθορίσει η επιχείρηση και
    τηρείται στο αντίστοιχο αρχείο.

  174. Ο/Η athina λέει:

    Σας παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου . Εκπροσωπώ ομάδα κατοίκων για θέμα παραβάσεων κυλικείου σε δημόσιο χώρο και θα θέλαμε την επιστημονική σας συμβουλή.

  175. Ο/Η EKATERINI PREZANI λέει:

    Κε. Παπαδάκη είναι σημαντική η βοήθειά σας Συγχαρητήρια! Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Σε παιδότοπο θέλω να έχω κυλικείο αλλά με παρασκευαστήριο. Διάβασα ότι στο άρθρο 1 στο φεκ 1364Β/2007 ότι το κυλικείο πάει μαζί με τον παιδότοπο και δεν απαιτείται άδεια κυλικείου. Δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το κριτίριο για να χαρακτηριστεί ένας χώρος κυλικείο. Υπάρχει κάποιο φεκ που να ορίζει τους περιορισμούς του κυλικείου ώστε να μην χαρακτηριστεί μικτή χρήση δηλαδή παιδότοπος και ΚΥΕ? Στην περιοχή που θα ανοίξει (αν ανοίξει γιατί εξετάζω αρχικά τις δυνατότητες) δεν επιτρέπονται ΚΥΕ και θέλω ουσιαστικά να βγάλω μία άδεια λειτουργίας παιδότοπου γιαυτό ρωτάω πως θα είναι το κυλικείο και αν μπορεί να έχει παρασκευαστήριο για να μην χαρακτηριστεί μικτή χρήση
    σας ευχαριστώ πολύ

  176. Καλησπέρα

    πως μπορώ να επικοινωνήσω ?

  177. Καλημέρα

    συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση …

    με την νέα υγειονομική διάταξη το τι προσφέρουμε διαμορφώνει την κατηγορία του καταστήματος και όχι ο τίτλος , Στην παλαιότερη διάταξη αυτό γινόταν με ορισμούς τόσο προϊόντων όσο και κατηγορίας .

    Η αντιστοίχηση που έχει δώσει το Υπουργείο για σύγκριση με την παλιά διάταξη ορίζει :

    1) ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ =Καταστήματα άρθρου 37&39 (καφενείο-καφετέρια-μπαρ-οpen bar-κυλικείο) Ζαχαροπλαστείο χωρίς παρασκευαστήριο

    2) Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πρόχειρου γεύματος(ζεστής και κρύας κουζίνας ) = Καταστήματα άρθρου 39
    (ζαχαροπλαστείο με τραπεζοκαθίσματα γαλακτοπωλείο-αναψυκτήριο-μπουγατσάδικο- λουκουματζίδικο & Καταστήματα άρθρου 42
    (αναψυκτήρια περίπτερα-κινητά καταστήματα καντίνες- οβελιστήριο για όρθιους και διερχόμενους-παγωτοπωλεία- κυλικεία)

    Ανάλογα λοιπόν με τα προσφερόμενα είδη έχετε 2 επιλογές :Κυλικείο, αν προσφέρονται καφές ελληνικός ή άλλου είδους καφές και ροφήματα γενικά, ποτά οινοπνευματώδη και αναψυκτικά, ορισμένα είδη γλυκισμάτων, όπως γλυκά κουταλιού, γλυκά ταψιού, κώκ, εκλαίρ, πάστες και παγωτά, τοστ ή άλλα σάντουιτς, που περιέχουν είδη τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα, και πίττες γενικά. Τα οινοπνευματώδη ποτά προσφέρονται με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, τυρί, αλίπαστα, σαλάμι, ντομάτα, κ.τ.ομ.). Τα ανωτέρω γλυκίσματα, τα παγωτά και οι πίττες θα παρασκευάζονται σε αναγνωρισμένα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με τα τιμολόγια πωλήσεως.

    Στα κυλικεία του παρόντος άρθρου, τα οποία κατά κανόνα λειτουργούν σε λέσχες, σφαιριστήρια, αίθουσες αναμονής αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών ή άλλου είδους παρόμοιους χώρους, στους οποίους παραμένουν επί πολύ χρόνο καθισμένοι πελάτες, δεν υπάγονται τα κυλικεία, που εξυπηρετούν περαστικούς πελάτες και που αναφέρονται στο άρθρο 42 της παρούσας.

    Κυλικεία μεγάρων, σχολείων, δημοσίων θεαμάτων, ιδρυμάτων, κλινικών κλπ είναι μικρά καταστήματα, τα οποία λειτουργούν εντός μεγάρων (σε ισόγεια, ορόφους, και στοές), στα οποία στεγάζονται γραφεία ή καταστήματα, σε δημοτικές ή κοινοτικές αγορές, σχολεία, ιδρύματα, νοσηλευτήρια, κρατικά ή ιδιωτικά, δημόσια θεάματα και γενικά σε χώρους εργασίας ή συγκεντρώσεως πολλών ατόμων και προορίζονται να εξυπηρετούν το προσωπικό και τους επισκέπτες των ανωτέρω γραφείων ή καταστημάτων, το προσωπικό και τους μαθητές των σχολείων, τους θεατές των δημοσίων θεαμάτων, τους ασθενείς του νοσηλευτηρίου, κλπ.

  178. Ο/Η HΡΩ λέει:

    Κύριε Παπαδάκη
    Θα ήθελα ν’ ανοίξω καφετέρια / καφενείο στα πρότυπα της Αγγλίας, Ισπανίας στην οποία να επιτρέπονται τα κατοικίδια (ενίοτε να προσφέρω και κανένα μεζεδάκι στα αγαπημένα μας τετράποδα). Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;;

  179. Καλημέρα … η μόνη αναφορά που κάνει η υγειονομική Υπηρεσία σε σχέση με τα κατοικίδια στα ΚΥΕ είναι :
    ΖΩΑ ΣΥΝΟΔΟΙ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

    Επιτρέπεται η είσοδος σκύλων βοηθείας, για τυφλά άτομα και άλλα άτομα με αναπηρίες, σε αίθουσες πελατών των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών.
    Το άτομο που χρησιμοποιεί το ζώο- συνοδό, θα πρέπει να λαμβάνει κάθε μέτρο αποφυγής όχλησης των πελατών από αυτό και να φέρει τα παραστατικά που πιστοποιούν την υγεία του ζώου, την επάρκεια εκπαίδευσής του και το δικαίωμα χρήσης ( βιβλιάριο υγείας, τσιπ κ.λπ.).

  180. Ο/Η Χρήστος λέει:

    Ποια είναι τα ακριβή δικαιολογητικά που χρειάζονται για την άδεια λειτουργείας καφενείου κάτω των 50 θέσεων? Ευχαριστώ.

  181. Ο/Η Γιαννης Πανταζης λέει:

    Καλησπερα μπορουμε να μαθουμε γενικα τη υσχη για κυλικεια Γηπεδου μια σφαιρικη γνωση ευχαρηστω

  182. Ο/Η Λινάρδος Κωνσταντίνος λέει:

    Καλησπέρα, είμαι κοινοτικός σύμβουλος σε δήμο και θα ήθελα την εξής διευκρίνηση. Υπάρχει μαγαζί που στην άδεια λειτουργίας του γράφει ότι αδειοδοτήθηκε ως καφετέρια, τελικά όμως λειτουργεί καθαρά σαν Bar (Ανοίγει στις 8.30 μμ). Το γεγονός αυτό απαιτεί ή όχι την ύπαρξη αλλαγών και μετατροπών σε ότι αφορά την λειτουργία της επιχείρησης ; Ευχαριστώ.

  183. Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση

    η γραφειοκρατική διαδικασία ανήκει στον Δήμο που ανήκετε επομένως δεν θα σας αναφέρω κάτι γιατί σίγουρα θα κάνω λάθος . Υγειονομικά το αντίστοιχο άρθρο αναφέρει: Επιχειρήσεις Αναψυχής

    Οι επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρονται κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία πρόχειρου γεύματος καθώς και υπηρεσίες αναψυχής (καφενεία, open bar, αναψυκτήρια και τα όμοια).

    Στην κατηγορία αυτή οι προϋποθέσεις είναι αντίστοιχες με τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης υποκατηγορίας παρασκευής ή και προσφοράς προχείρου γεύματος.

  184. Καλησπέρα

    το γεγονός αυτό αν διαπιστωθεί από την Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί να θεωρηθεί ως ουσιώδης τροποποίηση και να ανακληθεί η άδειά του . Αν όμως επειδή ανήκουν στην ίδια κατηγορία η καφετέρια και το μπαρ ζητήσει από το Δήμο την προσθήκη τμήματος *και οι χρήσεις γης το επιτρέπουν γίνεται αντικατάσταση από το Δήμο χωρίς εμπλοκή της Υγειονομικής Υπηρεσίας (αν βέβαια δεν έχει άλλες κτιριακές κλπ μεταβολές )

  185. Ο/Η ΚΩΣΤΑΣ λέει:

    Ειναι για ενα κυληκειο γηπεδου τη νπορω να πουλαω και αν μπορω να φτιαχνω τα σαντουιτσ και να τηγανιζω κατι της και ανα επιτρεπονται τα οινοπνευματωδη προτου την διεξαγωγη παιχνιδιων ευχαρηστω πιστεω να παρω μια απαντηση εμβαδού 82,27 τμ αναλυτικά ακάλυπτο χώρο 49,56 τ.μ -κεντρική εγκατάσταση 12,24 τ.μ βοηθητικοί χώροι 20,47 τ.μ (2 wc2,87 τ.μ έκαστο ,διάδρομος 2,83 τμ 1 αποθήκη 11,90 τμ)

  186. Καλημέρα

    επίσημη απάντηση δεν θα πάρετε από εμένα αλλά από την Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε . Θα παρουσιάσετε σε σχεδιάγραμμα κάλυψης τον εξοπλισμό , θα περιγράψετε τι θα κάνετε και θα σας απαντήσουν . Συνήθως εξαιτίας του ότι τα κυλικεία στα γήπεδα δεν έχουν χώρους άρα παρασκευαστήριο δεν επεξεργάζονται τρόφιμα και διαθέτουν … επίσης δεν νομίζω να επιτρέπεται να πουλάτε οινοπνευματώδη παρά μόνο μπύρες .

  187. Ο/Η simos kiriakides λέει:

    καλημέρα
    θέλω να ανοίξω στα δωδεκάνησα επιχείρηση ενοικίασης αλόγων σε ένα κτήμα 20 στρεμμάτων.
    η ερώτηση μου έχει ως εξής: υπάρχει μίνιμουμ απόστασης του αναψυκτηρίου από τον στάβλο και ποιό??
    ευχαριστώ εκ των προτέρων

  188. Καλησπέρα

    αν δεν κάνω λάθος δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στην υγειονομική Νομοθεσία σχετικά πάντα με το αναψυκτήριο

  189. Ο/Η kostas λέει:

    Γεια σας,παρακαλω πολυ μια ερωτηση ηθελα να κανω σχετικα με το θεμα αδειας για πολυ μικρο καταστημα πωλησης καφε τυπου take away(στο χερι) εντος Στοας Αθηνων…οι τουαλετες ειναι κοινες σχεδον σε ολες τις στοες και τα καταστηματα πολυ μικρα 10-20τμ Τι μπορει να γινει σε αυτη τη περιπτωση με το θεμα?μπορει να βγει αδεια?και ως τι?σε ποια κατηγορια?βλεπω επισης αρκετα καφενεια σε στοες και λειτουργουν εδω και παρα πολλα χρονια κανονικα…ευχαριστω και θα ηθελα την απαντηση σας.

  190. Ο/Η Κική Β. λέει:

    Καλησπέρα σας.
    Θα ήθελα να γνωρίζω αν η λειτουργία internet – cafe μπορεί να συνδυαστεί με την προσφορά πρόχειρου φαγητού. Σε ποια κατηγορία εντάσσεται ένα παρόμοιο κατάστημα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας.

  191. Από την υποχρέωση να διαθέτουν αποχωρητήρια απαλλάσσονται:

    α. Οι μικρές επιχειρήσεις , που λειτουργούν σε μέγαρα, απασχολούν μέχρι τρία άτομα προσωπικό και εξυπηρετούν το προσωπικό των γραφείων και καταστημάτων, που στεγάζονται σ’ αυτά, εφόσον δεν διαθέτουν τραπέζια και καθίσματα για την παραμονή των πελατών και υπάρχουν δυνατότητες εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε αποχωρητήρια του μεγάρου.

    β. Οι επιχειρήσεις των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αγορών ή παρόμοιων συγκροτημάτων, το προσωπικό και οι πελάτες των οποίων θα εξυπηρετούνται στα κοινόχρηστα αποχωρητήρια, που έχει υποχρέωση να κατασκευάσει ο φορέας, που νέμεται το συγκρότημα των καταστημάτων τούτων.

    γ. Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη αποχωρητηρίου προσωπικού, αν απασχολούνται σ’ αυτά λιγότερα από 5 (πέντε) άτομα. Σε τέτοιες περιπτώσεις το προσωπικό θα χρησιμοποιεί τα αποχωρητήρια των πελατών.

    δ. Επιχειρήσεις ενταγμένες σε συγκροτήματα (εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα ομοειδών δραστηριοτήτων, ή άλλες μορφές πολλαπλής εγκατάστασης ) που παρέχουν γενικές διευκολύνσεις και βοηθητικούς χώρους (αποχωρητήρια κ.λπ.), εφόσον υπάρχει σχετική σύμφωνη γνώμη από τον εκπροσωπούντα το συγκρότημα, και οι χώροι αυτοί επαρκούν για το εξυπηρετούμενο κοινό και προσωπικό .

  192. ΚΑλημέρα

    οι υπηρεσίες διαδικτύου επιτρέπονται νομοθετικά μόνο με ΚΑΦΕΝΕΙΑ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ – ΚΥΛΙΚΕΙΑ – ΜΠΑΡ

  193. Ο/Η antonis λέει:

    υπαρχει κοινος βοθρος σε τριοροφη πολυκατοικια οπου στο ισογειο υπαρχει μια μικρη επιχειρηση εστιασης..απο τα 2 σπιτια το ενα αρνειται να πληρωνει βοθρο.εχει το δικαιωμα αυτο?το μαγαζι και το δευτερο σπιτι πληρωνουν κανονικα…τι γινεται σε αυτη τη περιπτωση?

  194. κΑΛΗΜΈΡΑ

    δεν είναι υγειονομικό πρόβλημα ούτε προβλέπεται από υγειονομική νομοθεσία … πιθανά στον κανονισμό της πολυκατοικίας θα υπάρχει αναφορά

  195. Ο/Η λουιζα λέει:

    καλησπερα σας θα ειθελα να ρωτησω κατι θελω να ανοιξω ενα μαγαζι που στο οποιο θελω να πουλαω σαντβιτσ με διαφορα ειδη μεσα και καφε ποτα μεζεδες κ.τ.λ το αρθρο 37 με καλυπτει για ολα αυτα που θελω ? και επισης επιτρεπεται να βαλω γυαλινο ψυγειο που θα φενονται ολα τα ειδι που θα μπενουν στα σανβιντσ ?

  196. Ο/Η λουιζα λέει:

    επισης το νταβανι μπορω να το κανω με ξυλινες ταβλες?

  197. Καλημέρα

    διαβάσατε άρθρο της νομοθεσίας που έχει καταργηθεί . Πέρα από αυτό ανάλογα με το τι σκοπεύετε να ανοίξετε πρέπει να μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε .Αν έχετε καθίσματα θεωρώ ότι στην παλιά νομοθεσία είναι το Άρθρο 39 (ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ – ΓΑΛΑΚΤΟΠΩΛΕΙΑ – ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΤΖΙΔΙΚΑ – ΛΟΥΚΟΥΜΑΤΖΙΔΙΚΑ – ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΑ ) Αναψυκτήρια καταστήματα με καθίσματα είναι τα καταστήματα, στα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες ορισμένα γλυκίσματα (γλυκά ταψιού, πάστες, κωκ, εκλαίρ, παγωτά κ.τ.ομ.), τοστ και άλλα σάντουιτς, πίττες και άλλα παρόμοια παρασκευάσματα, καθώς και καφές και κάθε είδους ποτά, οινοπνευματώδη και αναψυκτικά. Τα είδη αυτά, αν δεν παρασκευάζονται στο ίδιο το κατάστημα, θα προέρχονται από νομίμως λειτουργούντα εργαστήρια ή εργοστάσια, γεγονός που θα αποδεικνύεται κάθε φορά με βάση τα τιμολόγια πωλήσεως ή τα δελτία αποστολής.
    Το ψυγείο δεν υπάρχει περιορισμός στο να είναι διάφανο .

  198. Ο/Η Νίκος λέει:

    καλημέρα σας κ. Παπαδάκη, σας ευχαριστούμε που είστε κοντά και απαντάτε στις ερωτήσεις μας.
    Σύντομη και απλή η ερώτηση.
    Μπαρ το οποίο προσφέρει καφέ από μηχανή και ποτά με ξηρούς καρπούς, χωρίς να έχει εστίες – παρασκευαστήριο κλπ, χρειάζεται το μπαρ να είναι με ανοξείδωτο πάγκο?
    Υπάρχει δηλαδή η ανάγκη να δημιουργηθεί παρασκευαστήριο, με ότι αυτό συνεπάγεται, όταν προσφέρεις καφέ από μηχανή και ποτό με ξηρό καρπό ή πατατάκια σύμφωνα με τον τελευταίο ισχύοντα νόμο ή αρκεί το μπαρ να είναι ένα κλασικό ξύλινο μπαρ?

  199. Καλημέρα

    και συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά στην παρούσα φάση οι δραστηριότητες που τρέχουν με απέτρεψαν ..

    ο όρος παρασκευαστήριο δεν αφορά μόνο την παρασκευή τροφίμων (πχ εστιατόριο ) επομένως πρέπει να πληροί όλα εκείνα τα υγειονομικά χαρακτηριστικά όπως λείο και αδιαπότιστο κλπ επομένως ακόμα και για την παρασκευή καφέ ή ποτών απαιτείται παρασκευαστήριο με σύστημα πλύσης σκευών και κατάλληλα υλικά των πάγκων και του τοίχου

  200. Ο/Η Αριστοτελης λέει:

    Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε για τη συνδρομή σας.Προτίθεμαι να δημιουργήσω κατάστημά σε ιδιόκτητο χώρο, 80 τετρ.με πατάρι 40 τετρ.απολυτά νομίμων, σαν αθλητικό χώρο(λέσχη),αναγνωρισμένου αθλήματος μαζί με πώλησή καφέ, νερών και αναψυκτικών. Επιθυμώ να έχω όχι περισσότερα από 20 καθίσματά στο χώρο. Επιτρέπεται καταρχάς και αν ναι τι άδειά θα θα αρχίζω να ψάχνομαι για το εν θεματι κατάστημά? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  201. Ο/Η Hellen λέει:

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ!
    ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΥΕ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ-ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ-ΣΝΑΚ -ΜΠΑΡ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΙ 2 ΤΡΑΠΕΖΙΑ ΓΙΑ ΧΑΡΤΟΠΑΙΓΝΙΑ.ΤΟ ΕΜΒΑΔΟΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΩΦΕΛΙΜΟ Η ΟΧΙ?ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΔΕΙΞΤΕ ΜΟΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

  202. Καλημέρα

    και συγγνώμη που καθυστέρησα να απαντήσω αλλά στην παρούσα φάση οι δραστηριότητες που τρέχουν με απέτρεψαν ..

    Επιχειρήσεις Αναψυχής

    Οι επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρονται κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία πρόχειρου γεύματος καθώς και υπηρεσίες αναψυχής (καφενεία, open bar, αναψυκτήρια και τα όμοια).

    Στην κατηγορία αυτή οι προϋποθέσεις είναι αντίστοιχες με τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης υποκατηγορίας παρασκευής ή και προσφοράς προχείρου γεύματος.
    Εδώ θα βρείτε περισσότερα

  203. Ο/Η ΓΙΑΝΝΗΣ λέει:

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ. ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΤΡΟ ΜΕ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΓΗΠΕΔΑ ΚΑΙ ΠΙΣΙΝΑ. ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΕΞΩ.ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΤΗΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΓΟΡΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  204. Καλημέρα

    όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάτι στην υγειονομική Νομοθεσία … όμως επειδή είστε υπεύθυνος για ότι προσφέρεται στο κατάστημά σας μπορείτε να το απαγορεύσετε μιας και δεν γνωρίζετε την ποιότητα των προϊόντων αυτών και φυσικά φέρετε ευθύνη για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται στο χώρο σας ( αυτό αποτελεί προσωπική μου άποψη και δεν στηρίζεται νομικά κάπου )

  205. Ο/Η iparxeimageia λέει:

    Καλησπερα κ μπραβο σας!
    Εχουμε ενα παραδοσιακο καφενειο/αναψυκτηριο πολυ μικρο χωρις κουζινα εχει μονο μια μικρη αποθηκουλα κατω απο τις σκαλες κ θελω να ρωτησω αν στη μπαρα η στην αποθηκη μπορει να ετοιμαζεται προχειρο φαγητο κ τι αυτο εννοούμε ακριβως? Πχ μπορουμε τηγανητο λουκανικο η ψητο/βραστο χταποδι? Δικαιουμαστε φουρνο μικροκυματων η γκαζιερα για ετοθμα κατεψυγμενα? Κ εαν οχι μπορουμε να φτιαξουμε τελικα μια κουζινα στο παταρι η στο υπογειο του μαγαζιου με τροποποιηση της αδειας? Ευχαριστώ προκαταβολικα

  206. Ο/Η iparxeimageia λέει:

    Καλησπερα κ συγχαρητήρια

  207. Ο/Η iparxeimageia λέει:

    Εχουμε ένα παραδοσιακο καφενειο /ουζερι χωρίς κουζινα διαθετει μονο μια μικρη αποθηκη κατω απο τις σκαλες κ ρο μαγαχι ειναι αρκετα μικρο.. Μπορουμε στην αποθηκη η στην μπαρα που ετοιμαχουμε τους καφεδες να ετοιμαζουμε προχειρους μεζεδες? Κ τι ακριβως επιτρεπεται? Δικαιουμαστε φριτεζα η γκαζιερα με τηγανι για κατεψυγμενα προιοντα? Για λουκανικο κλπ? Αν οχι επιτρεπεται να φτιαξουμε κουζινα στο υπογειο η στο παταρι με τροποποιηση της αδειας? Ευχαριστουμε πολυ εκ των προτέρων

  208. Καλημέρα
    πολλά τα ερωτήματα και επίσης δεν γνωρίζω τι άδεια έχετε που αυτό καθορίζει και το τι μπορείτε να προσφέρετε . Θα αρχίσω από τα εύκολα υπόγειο και πατάρι δεν χρησιμοποιούνται για παρασκευαστήριο παρά μόνο αν έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ (απαιτείται σχετική βεβαίωση ) .
    Κάθε εργασία μετατροπής του καταστήματος σας απαιτεί νέα άδεια μιας και θεωρείται ως τροποποίηση της υπάρχουσας άδειας .
    Τα καφενεία μπορούν με την άδεια που διαθέτουν να προσφέρουν πρόχειρο μεζέ η νέα νομοθεσία το αναφέρει με συνοδεία πρόχειρου γεύματος ενώ η παλιά ανέφερε συγκεκριμένα τα είδη που προσφέρονται : Καφές – ροφήματα – γλυκίσματα – αναψυκτικά – οινοπνευματώδη ποτά με πρόχειρο μεζέ (ελιές, τυρί, αγγούρι, τομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.ομ.) καθώς και τοστ – σάντουιτς – τυρί τηγανιστό – λουκάνικο (βραστό, ψητό, τηγανιστό) – χταπόδι (ψητό, βραστό).

  209. Ο/Η vicki860 λέει:

    Καλημερα! Η ερωτηση που εχω να κανω ειναι η εξης:
    Μενω σε πολυκατοικια που επιτρεπεται στο ισογειο να γινουν καταστηματα…εγω μενω στιν 1 οροφο…απο κατω ανοιγει καφε σνακ μπαρ κ ενω το καταστημα εχει ηδη υπαρχων θεση για εξαερισμο αυτοι εβαλαν εκει τον απορροφητηρα κ τον εξαερισμο του καπνου τον εβγαλαν κατω απο το πισω μπαλκονι μου….επιτρεπεται αυτο;;;;;; Το καταστατικο αναφερει οτι απαγορευεται οποιαδηποτε μετατροπη των προσοψεων του κτιριου κ ανοιγματα….αλλα επιτρεπεται να βγαλει τον εξαερισμο του καπνου κατω απο το μοαλκονι μου να ερχεται ολη η τσιγαριλα στα δωματια μας;;;;;
    Ευχαριστω!!

  210. Καλημέρα

    άσχετα με κανονισμούς πολυκατοικίας και πολεοδομικά ζητήματα αν υπάρχουν προβλήματα οχλήσεων από την καμινάδα καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος επεμβαίνει η υγειονομική Υπηρεσία ζητώντας διορθωτικές ενέργειες (ανύψωση επιπλέον την καμινάδας σε αποδεκτό ύψος και ότι άλλο κριθεί απαραίτητο )

  211. Ο/Η karadanis λέει:

    Καλησπέρα,
    στην εταιρεία μου διατηρώ αιθουσα που εχει χαρακτηριστεί ως χώρος φαγητού. (εστιατόριο). Συνεργάζομαι με caterring που φέρνει το φαγητό σε θερμομποξ κ δεν το παρασκευαζει στο χώρο μας. Το caterring εχει προσωπικό 3 άτομα τα οποία μοιράζουν το φάγητο στους υπαλλήλους. Χρειάζεται κάποια ειδική άδεια για την παραμονή αυτών των 3 ων υπαλλήλων του caterring στο χώρο της εταιρείας μου?

  212. Καλησπέρα

    ή αλήθεια είναι ότι είναι ένα εύλογο ερώτημα που όμως δεν προβλέπεται από την υγειονομική νομοθεσία. Αν έχουν πιστοποιητικά υγείας και δεν προκύψει θέμα από πλευράς εφορίας ή επιθεώρησης εργασίας θεωρώ δεν θα έχετε πρόβλημα

  213. Ο/Η anthokosmos λέει:

    καταρχην συγχαρητήρια για το ιστολόγιο. Θα μπορουσατε να μου πείτε ποιος είναι ο νόμος στον οποίον αναφέρεστε στην περίπτωση μικρου καφε σε βιβλιοπωλείο; ευχαριστώ προκαταβολικά.

  214. Ο/Η marinagr78 λέει:

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας! Θα ήθελα να με διαφωτίσετε αν μπορείτε στο παρακάτω θέμα :

    Σε δημόσιο νοσοκομείο κτισμένο προ του 55, χωρίς οικοδομική άδεια, υπάρχει στον αύλειο χώρο μία τουαλέτα 8 τ.μ. και ύψους πάνω από 2,20 μ., μόνιμης κατασκευής, συνδεδεμένη με το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και ένα μικρό παράθυρο για φυσικό φωτισμό κι αερισμό. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει στο νοσοκομείο κυλικείο, που είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση του προσωπικού και του κοινού, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βγάλει άδεια λειτουργίας και αν ναι θα πρέπει να γίνει αλλαγή χρήσης ή απλά ενημέρωση φακέλου;

  215. Ο/Η Έυα Σφακιανάκη λέει:

    εχω κυλικειο σε δημοτικο σχολειο και θελω να μαθω που μπορω να κανω τα ειδικα σεμιναρια που αφορουν την σωστη λειτουργια τους για θεματα υγιεινης

  216. Ο/Η George Marampeas λέει:

    Καλησπερα σας, θα ηθελα να ρωτησω το εξης:
    Ειμαι μηχανικος και ο πελατης μου θα ηθελε να κατασκευασει στην ιδια ιδιοκτησια ,ανοιχτο υπαιθριο καφε-μπαρ με πισινα και κεντρο για γαμους . Υπαρχει ειδος μικτης αδειας για αυτες τις δυο χρησεις;

  217. Καλησπέρα

    αν και με τεράστια καθυστέρηση στην απάντηση:

    όλες οι επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ιδρύονται σε χώρους χαρακτηρισμένους ως ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ. Ο μηχανικός (φαντάζομαι εσείς) πρέπει να το ξεκαθαρίσετε και βεβαιώσετε. Η τουαλέτα αν παραχωρηθεί από το νοσοκομείο πρέπει να διαθέτει και προθάλαμο

  218. Καλησπέρα

    αν και μετά από μεγάλη καθυστέρηση στην απάντηση

    πρέπει να βρείτε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΕΦΕΤ προγραμματισμένα σεμινάρια πιστοποιημένων σχολών για να έχει και αξία το πιστοποιητικό που θα πάρετε.

  219. Καλησπέρα

    αν και μετά από μεγάλη καθυστέρηση στην απάντηση
    άποψή μου είναι ότι αν το κέντρο θα αδειοδοτηθεί ως κέντρο διασκέδασης δεν προβλέπονται μικτές επιχειρήσεις (κοινοί χώροι) πχ με αναψυκτήριο

  220. Ο/Η Tony Mettos λέει:

    Καλησπερα σας.
    Εχουμε σε ξενοδοχειο, εδω και 20 χρονια αδεια κυλικειου. Επειδη πλεον κατασκευαζουμε και πισινα θα ηθελα να ξερω εαν η υφισταμενη αδεια κυλικειου αρκει η οχι για πωληση ποτων σνακ πρωινων και οινοπνευματοδων ,στο χωρο του μπαρ πλεον.?και αν οχι, τι αδεια πρεπει να βγαλω?

  221. Ο/Η ianos ianos λέει:

    καλησπέρα
    Μένω στον πρώτο όροφο και στο ισόγειο της ποληκατοικίας υπάρχει πρατήριο άρτου τι ώρες πρέπει να γίνεται ο ανεφοδιασμός ? και τι ώρες πρέπει να λειτουργεί το κατάστημα ?

  222. Ο/Η IOANNIS DERMENTZOGLOU λέει:

    Θα μπορούσε να δοθεί άδεια σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος το οποίο βρίσκεται όμορο (μεσοτοιχία) με οικοδομή και στην ουσία σε μία απόσταση μικρότερη των 35 εκατοστών υπάρχει κρεβάτι?

  223. Ο/Η IOANNIS DERMENTZOGLOU λέει:

    Καλησπέρα σας, είμαι ιδιοκτήτης διαμερίσματος και θα ήθελα να ρωτήσω εάν επιτρέπεται στο διπλανί κτίριο το οποίο είναι ένα νεοκλασσικό οίκημα με μηδενική ηχομόνωση να λειτουργεί καφέ μπαρ. Υφίσταται μεγάλο χρόνιο πρόβλημα ηχορύπανσης και στην ουσία η απόσταση λόγω μεσοτοιχίας από το κρεβάτι μου είναι το πάχος των δύο τοίχων, δηλαδή 35 εκατοστά.

  224. Ο/Η imprografika λέει:

    Καλό θα ήταν να μετρήσετε τα ντεσιμπέλ -υπάρχουν κάποια app στο κινητό- και αν ο ηχος ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια να ακολουθήσετε το νόμο. Κατα τα άλλα πρεπει να βρείτε διάφορες «παθητικές» λύσεις όπως π.χ. ο ιδιοκτήτης του καφέ να βάλει κάποιο χαλί ή παχιά μοκέτα στον τοίχο που συνορεύει με το δωμάτιο, να ντυθεί ο δικό σας τοίχος, δάπεδο με απορροφητικά υλικά (χοντρές μοκέτες, κουρτίνες ή απορροφητικά πανέλα). Μια καλή λύση είναι πάντα οι ωτοασπίδες.

  225. Ο/Η ksaderfos8 λέει:

    γεια σας κυριε παπαδακη!ξεκεινω μια προσπαθεια με ενα μαγαζι το οποιο θα προσφερει καφε τσιπουρα και αλλα ποτα οπως και μεζεδες!η επιλογη καφενειου δεν με αφηνει να εχω επιλογες οσον αφορα τους μεζεδες γιατι οι επιλογες ειναι πολυ λιγες..μπορω να το κανω cafe snack bar ωστε να εχω παραπανω επιλογες βαση αυτης της αδειας αλλα εχω προβλημα με τα τ.μ που ζηταει αυτη η αδεια δεν ειναι αρκετα…υπαρχει μια μεση λυση η καποια αλλη λυση? ποια αδεια θα ηταν η καλυτερη επιλογη?ευχαριστω πολυ!!

  226. Καλησπέρα

    Δυστυχώς αν το παρασκευαστήριο δεν κριθεί επαρκές δεν μπορείτε να πάρετε άδεια για μεγαλύτερη κατηγορία από καφενείο. Μιλήστε με τους συναδέλφους στην περιοχή που ανήκετε να σας προσδιορίσουν τα προσφερόμενα είδη. Το λέω αυτό γιατί μόνο η καταργημένη πλέον διάταξη όριζε ρητά τι επιτρέπεται και συγκεκριμένα: ΠΡΟΣΦΕΡΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ: Καφές – ροφήματα – γλυκίσματα – αναψυκτικά – οινοπνευματώδη ποτά με πρόχειρο μεζέ (ελιές, τυρί, αγγούρι, τομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.ομ.) καθώς και τοστ – σάντουιτς – τυρί τηγανιστό – λουκάνικο (βραστό, ψητό, τηγανιστό) – χταπόδι (ψητό, βραστό). Θεωρώ πάντως ότι και με την νέα δεν μπορεί κάποιος να ξεφεύγει πολύ από αυτά τα είδη με άλλα που απαιτούν περισσότερη προετοιμασία και επεξεργασία.

  227. Ο/Η tania Gar λέει:

    Καλημερα , θα ηθελα να σας ρωτισω αν μπορώ να φτιάξω μικρό αναψυκτηριο – μπαρ σε χωρο υπογειου πολυκατοικίας, που εχει γίνει αλλαγή χρησης απο βοηθητικό σε κύριο χωρο.

  228. Καλημέρα

    αν όντως ο χώρος έχει χαρακτηριστεί κυρίας χρήσεως και είναι επαρκής σε σχέση με εξοπλισμό και χώρους νομίζω ναι

  229. Ο/Η Stefanidis Fotios λέει:

    καλημερα σας θα μπορουσα ωα βρω το θεσμικο πλαισιο για τις καφετερειες on the go τυπου cofee island..??

  230. Καλημέρα

    η νομοθεσία δεν διαφέρει σε κάτι με το αν έχετε καθίσματα ή όχι.
    ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
    1.Επιχειρήσεις Αναψυχής

    Οι επιχειρήσεις στις οποίες προσφέρονται κατά κύριο λόγο οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά με συνοδεία πρόχειρου γεύματος καθώς και υπηρεσίες αναψυχής (καφενεία, open bar, αναψυκτήρια και τα όμοια).

    Στην κατηγορία αυτή οι προϋποθέσεις είναι αντίστοιχες με τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης υποκατηγορίας παρασκευής ή και προσφοράς προχείρου γεύματος.

  231. Ο/Η Giannis Koulaouzidis λέει:

    Καλημερα και μπραβο για την βοηθεια που δινεται. Εχω καταθεσει αιτηση για προεγκριση ως επιχειρηση αναψυχης(καφε 30τ.μ. 4-5 καθισματα). 1) Πως μπορω να δηλωσω στο επομενο σταδιο οτι δεν θα προσφερω ουτε τροφιμα ουτε οινοπνευματωδη ποτα?? Απλα καφε και αναψυκτικα. 2) Απο την στιγμη που δεν θα εχω τροφιμα, με καλυπτει η υπαρξη μονο μιας λατζας(λεκανης)? χρειαζεται ποδοκινητη? Ευχαριστω εκ των προτερων

  232. Καλημέρα

    ο καφές και τα αναψυκτικά ανήκουν στην κατηγορία των τροφίμων και ποτών και επομένως ισχύουν αυτά που ισχύουν και για τα υπόλοιπα. Η ποδοκίνητη αφορά αποκλειστικά το πλύσιμο των χεριών του προσωπικού επομένως είναι υποχρεωτική. Ο αριθμός των γουρνών ορίζεται από την υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε.

  233. Ο/Η George Davanakos λέει:

    Γεια σας εχω ενα internet station και θελω να βαλω μπαρ και να πουλαω καφεδες…ξερω οτι πρεπει να παρω αδεια για καφε αλλα για να βαλω μπαρ τι ακριβως χρειαζομαι (διαστασεις κ.α)

  234. Καλημέρα

    αν και θεωρώ ότι μπορεί να έχετε απευθυνθεί αλλού για να λάβετε απάντηση μετά από το τόσο μεγάλο διάστημα που έκανα, θα σας απαντήσω με την επισήμανση ότι ο Μάιος και μέχρι τα μέσα Ιούνη είχα ιδιαίτερα μεγάλο φόρτο εργασίας και κυρίως ήμουν μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός έδρας.
    Θα μιλήσετε με την υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε αφού τους προσκομίσετε κάτοψη του καταστήματος όπως σκέφτεστε να το αναπτύξετε.

  235. Ο/Η Filippos Hiras λέει:

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια πραγματικά για την δουλειά που κάνετε ενημερώνοντας τόσο κόσμο και απαντώντας στις ερωτήσεις του. Είναι άξιο θαυμασμού. Μπράβο σας. Θα ήθελα τη συμβουλή σας στο παρακάτω θέμα: Άδεια μουσικής σε κατάστημα με άδεια οπεν μπαρ (με παρασκευαστηριο) – Υφίσταται; Που μπορώ να βρω τι απαιτείται;

  236. Ο/Η Vassilios Goudroubis λέει:

    Καλημερα σας,
    εχω αποκληστικη χρηση ταρατσας (500μ2) σε εμπορικο κεντροτησ Αθηνας στον 9 οροφο και σκευτομαι να τον αξιοποιησω σαν καλοκαιρινο open all day cafe bar και θα παιζει και μουσικη μεχρι αργα. Τι απαιτειται για αυτην την περιπτωση?

  237. Ο/Η Panos Grammatikakis λέει:

    Καλησπερα. Λειτουργω ενα καφε-αναψυκτηριο πιτσαρια σε πλατεια χωριου. Απεναντι απο το μαγαζι εχουμε τα τραπεζια μας οπως και τα διπλα μαγαζια-καφενεια. Χωρις σταθερη κατασκευη στεγαστρου ή αλλης τετοια παρομοιας κατασκευης. Παρολο αυτα εχουμε τοποθετησει ενα Παγκο και ενα Ψυγειο για Ευκολια με τους σερβιτορους και γρηγορη εξυπηρετηση. Ειμαστε καπου παρανομοι γιατι μας λενε οτι πρεπει να τα βγαλουμε χωρις ομως να μας παρουσιαζουν καποιο σχετικο νομιμο εγγραφο!

  238. Καλησπέρα

    για άδεια μουσικής σε open bar θα μπορούσε να δοθεί σαν περίπτωση μουσικής σε εξωτερικό χώρο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο 2:
    ΧΡΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
    Με τη νέα ΥΔ πλέον για τη χορήγηση άδειας χρήσης μουσικών οργάνων στην αίθουσα
    της επιχείρησης α) δεν απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μηχανικού για την ηχοαπομόνωση
    του κτιρίου β) δεν απαιτείται ηχομέτρηση αλλά μόνο αυτοψία.
    Όσον αφορά τη χρήση μουσικής στους υπαίθριους χώρους απαιτείται η τεχνική έκθεση
    του μηχανικού σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη διάταξη και το τοπογραφικό
    σχεδιάγραμμα, τα οποία και θεωρούνται από την υγειονομική υπηρεσία .
    Εξυπακούεται ότι γενικά η χορήγηση γνωμοδότησης για χρήση ή μη μουσικών οργάνων
    εντός ή και εκτός της επιχείρησης, πέραν των προαναφερομένων δικαιολογητικών, γίνεται
    μετά από αυτοψία και αφού ληφθούν υπόψη η θέση της επιχείρησης σε σχέση προς
    κατοικίες, τυχόν ανοίγματα στην αίθουσα της επιχείρησης, παράπονα πολιτών κ.λ.π.
    καθώς και διαπιστώσεις των αρμόδιων αρχών κατά τη διάρκεια λειτουργίας της
    επιχείρησης ώστε να διασφαλίζεται η δημόσια υγεία

  239. Καλησπέρα

    καταρχήν άδεια για την επιχείρηση open bar και άδεια χρήσης μουσικών οργάνων. Η άδεια σε ταράτσα απαιτεί όμως πέρα από τα υγειονομικά και άδεια από πυροσβεστική και Δήμο. Για τις προδιαγραφές αναφορικά με τα υγειονομικά ρωτήστε στην αρμόδια υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε.

  240. Καλησπέρα

    σε ανοικτούς και γενικά εξωτερικούς χώρους νομοθετικά δεν επιτρέπεται να αναπτύσσουμε ψυγεία και πάγκους εργασίας παρά μόνο πάγκους σερβιρίσματος (δεν γίνεται σε αυτούς καμία εργασία επεξεργασίας). Βάσει Υγειονομικών αρχών αυτό έχει την εξήγηση του (διασταυρούμενη επιμόλυνση, μη σωστή θερμοκρασία, ρύποι και ηλιακή ακτινοβολία κλπ) και δεν είναι απλά μια νομοθετική απαίτηση

  241. Ο/Η Filippos Hiras λέει:

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

  242. καλησπερα σας,θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω να κανω παιδοτοπο στο παταρι της καφετεριας που ειδη εχω και λειτουργει.Και ακομη θα ηθελα να σας πως το υψος του παταριου ειναι 2μ.

  243. Απαιτείται πιστοποίηση του παιδότοπου και άδεια από τον Δήμο. Το πατάρι πρέπει να είναι νόμιμο πολεοδομικά και χώρος κυρίας χρήσεως.

  244. Ο/Η Savvas Pompos λέει:

    Καλημέρα θα ήθελα να με ενημερώσετε εάν σε Τουριστικές Επιπλωμένες Κατοικίες – Έπαυλης μπορεί να λειτουργήσει ΚΥΕ (open bar- Αναψυκτήριο- καφέ οτιδήποτε άλλο δικαιούμαι ) . Ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για την έκδοση της άδειας.
    Ευχαριστώ
    (συγχαρητήρια για την δουλειά που κάνετε ενημερώνοντας τόσο κόσμο)

  245. Ο/Η teotria λέει:

    Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω κατα πόσο είναι εφικτό η κατασκευή μπαρ στον εξωτερικό χώρο καταστήματος εστίασης.πως μπορει να αποτελεί νόμιμο παρασκευαστήριο?ευχαριστω εκ των προτέρων

  246. Ο/Η Giannis Kakoul λέει:

    Καλησπέρα σας κύριε Παπαδάκη, θα ήθελα να σας ρωτήσω σε κτήριο στο οποίο λειτουργεί πολυιατρείο , θέλουμε στην είσοδο του κτηρίου να γίνει ένα κυλικείο, όμοιο με αυτά που εξυπηρετούν κτήρια γραφείων, ιδρύματα κλπ.
    α) σε ποια κατηγορία ανήκει ; (γιατί μας προβληματίζει η κατηγοριοποίηση της ΥΔ που λέει «κατα κύριο λόγο οινοπνευματώδων ποτών) γιατί στην ουσία δεν θα πουλάει καθόλου οινοπνευματώδη ποτά.
    Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

  247. Καλησπέρα

    ο τίτλος είναι αυτός αλλά μην σας μπερδεύει .. αυτό που θα κρίνει την ονομασία είναι στην ουσία τα προσφερόμενα είδη.

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
    Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πρόχειρου γεύματος(ζεστής και κρύας κουζίνας )

    Καταστήματα άρθρου 39
    (ζαχαροπλαστείο με τραπεζοκαθίσματα γαλακτοπωλείο-αναψυκτήριο-μπουγατσάδικο- λουκουματζίδικο
    Καταστήματα άρθρου 42
    (αναψυκτήρια περίπτερα-κινητά καταστήματα καντίνες- οβελιστήριο για όρθιους και διερχόμενους-παγωτοπωλεία- κυλικεία)

    Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος (ζεστής και κρύας κουζίνας )

    Καταστήματα άρθρου 38
    (εστιατόριο-ψητοπωλείο-σνακ μπαρ-οβελιστήριο- πιτσαρία-ψαροταβέρνα)

    Επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους
    Καταστήματα άρθρου 42
    (αναψυκτήρια περίπτερα-κινητά καταστήματα καντίνες-

    Καταστήματα άρθρου 49
    Πλανόδιοι και στάσιμοι μικροπωλητές τροφίμων και ποτών

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΩΝ ΠΟΤΩΝ
    Καταστήματα άρθρου 37&39
    (καφενείο-καφετέρια-μπαρ-οpen bar-κυλικείο) Ζαχαροπλαστείο χωρίς παρασκευαστήριο

  248. Καλησπέρα σας,
    Διατηρώ ξενοδοχείο. Ο ιδιοκτήτης του ομόρου με την ιδιοκτησία μου ακίνητο λειτουργεί σε αυτό ατομική επιχείρηση αναψυκτηρίο με πώληση λουκουμάδων, παγωτών κ.λ.π. εποχιακών εδεσμάτων, ενώ ταυτόχρονα ο παραπάνω ιδιοκτήτης έχει εφοδιάσει και εγκαταστήσει στο χώρο υπαίθρια μηχανοκίνητα ηλεκτρονικά παιχνίδια (2 μπασκέτες, ice hokey, μπιλιάρδο, ποδοσφαιράκι κλπ), τα οποία εκπέμπουν ενοχλητικούς θορύβους άνω των επιτρεπόμενων σε όλες τις ώρες λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα και λόγω της εφαπτόμενης γειτνίασης να ενοχλούνται οι πελάτες του ξενοδοχείου μου.
    Σας παρακαλώ να μου απαντήσετε: 1) ποιος είναι αρμόδιος για την έκδοση άδειας λειτουργίας των μηχανοκίνητων ηλεκτρονικών παιγνίων?
    2) ποιες είναι οι ελάχιστες απαιτούμενες εκ του νόμου αποστάσεις για την λειτουργία επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος με ταυτόχρονη λειτουργία μηχανοκινήτων ηλεκτρονικών παιγνίων, που εκπέμπουν ασυνήθη θόρυβο και μουσική σε περιοχές τουριστικού χαρακτήρα, προκειμένου να προστατεύσω την ιδιοκτησία μου και εν προεκτάσει την επιχείρηση μου.
    Η εν λόγω επιχείρηση λειτουργεί σε υπαίθριο χώρο σε περιοχή που αποκλειστικά και μόνο λειτουργούν επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων και αναψυχής.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας

  249. Καλησπέρα

    η αδειοδότηση αυτών των μηχανημάτων όσο και η ηχορύπανση που αυτά προκαλούν δεν ανήκει ούτε ελέγχεται από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες. Αν δεν κάνω λάθος (μιας και είναι εκτός ορίων αρμοδιότητας μου) αρμόδια Υπηρεσία είναι η Δ/νση Ανάπτυξης της Περιφέρειας και για τον θόρυβο η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

  250. Ο/Η Xristos Lampropoulos λέει:

    Καλημέρα,
    Θα ήθελα τη βοήθεια σας.
    Λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνα-εστιατόριο) στο ισόγειο κτιρίου και στο δώμα έχουν αναπτυχθεί τραπεζοκαθίσματα κάτω από νόμιμα υφιστάμενη πέργκολα (εχει εκδοθεί οικοδομική άδεια κατασκυεής περγκολας). Υπάρχει πυρασφάλεια και για το δώμα και για το ισόγειο. Ενεπλάκη η υπηρεσία δόμησης στην υπόθεση μετά από καταγγελία και ζητάει να τακτοποιηθεί το δώμα ως χώρος κύριας χρήσης για να μπορεί να λειτουργεί εκεί το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ο χώρος κάτω από την πέργκολα στο δώμα δεν είναι χώρος υπαίθριος ιδιωτικός?
    «Η ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων σε υπαίθριο χώρο, ιδιωτικό (αυλή, κήπος κλπ.) ή κοινόχρηστο (πεζοδρόμιο, πλατεία, στοά κ.τ.ομ.), μπορεί να επιτραπεί με την προϋπόθεση ότι ο χώρος αυτός, όπως και το περιβάλλον του, θα είναι απαλλαγμένος ανθυγιεινών εστιών και κάθε είδους δυσμενών παραγόντων και κινδύνων για ατυχήματα.»
    Για αυτόν τον χώρο χρειάζεται βεβαίωση κύριας χρήσης??

  251. Ο/Η Georgia Antonopoulou λέει:

    Γνωρίζετε κάποια διάταξη που να επιτρέπει ή να απαγορεύει την χρήση γυάλινων σκευών σε παραλία – αφορά snack bar που έχει τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες σε παραλία ?

  252. Καλημέρα

    δεν γνωρίζω να υπάρχει υγειονομική διάταξη με τόσο συγκεκριμένη απαγόρευση. Τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες δεν αδειοδοτούνται μαζί με την επιχείρηση και θεωρητικά είναι παράνομες

  253. Ο/Η Herod Priovolos λέει:

    Καλησπέρα σας !
    Θέλω να κάνω μία ερώτηση και είναι η εξής.

    Επιθυμώ να ανοίξω ένα μαγαζί bar-restaurant. Ποιά είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω δηλαδή τι χαρτιά χρειάζομαι για να το κάνω αναλυτικά αν θα μπορούσατε ;;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  254. Ο/Η Thanasis Mountrixas λέει:

    Καλησπέρα . θέλω να τοποθετήσω τροχήλατη καντίνα σε ερημική παράλια της Ευβοιας …που θα απευθυνθώ για την άδεια πόσο περίπου θα κοστίσει , θα μπορώ να ενοικιάσω τα βράχια που είναι πάνω από το γιαλό χωρίς να εμποδίζω την διέλευση σε αυτόν και χωρίς να χρησιμοποιώ κοινόχρηστο χώρο του γιαλού? θα μπορώ να ενοικιάσω σετ ομπρελά και ξαπλώστρα στους λουόμενους χωρίς να είναι μόνιμα στον γιαλό ??

  255. Ο/Η Ειρηνη Πειου λέει:

    Καλσπέρα σας.εχω μια καφετερια κ θα ηθελα να φτιαξωψ μεσα εναν μικρο παιδοτοπο οχι κανονικο παιδοτοπο απλα εναν χωρο οπου θα μπορουν να απασχολουνται τα παιδια κ να ειναι πιο ηρεμοι οι γονεις.αμα ειναι λιγα τετραγωνικα χρειαζεται τροποποιηση της αδειας μου?κ γενικα τι προυποθεσεις πρεπει να πληρει?θα ειναι λιγα τετραγωνικα.Σας ευχαριστω εκ των προτερων

  256. Ο/Η pukuvu λέει:

    Kαλησπέρα σας. Ανοίγουμε ένα καφενείο και έχω μια απορία.Στο ζέσταμα προιόντων εστίες μπορώ να χρησιμοποιήσω μια ηλεκτρική τυπική οικιακή κουζίνα αντί αυτή του γκαζιού; Είναι σίγουρα πιο ασφαλής!

  257. Καλημέρα

    και οι ηλεκτρικές εστίες είναι αποδεκτές

  258. Ο/Η pukuvu λέει:

    Ευχαριστώ πάρα πολύ ! Μια επιπλέον ερώτηση σας έχω, αν σας είναι εύκολο μου απαντάτε.
    Στη κουζίνα πρέπει να βάλω φούσκα επαγγελματική που θα πρέπει να βγάζει τον αέρα μετά τον τελευταίο όροφο του κτιρίου που βρισκόμαστε ή μπορώ να βάλω και οικιακό αποροφητήρα απλώς; επειδή δεν επιτρέπεται μαγείρεμα στα καφενεία γι’αυτό έχω αυτήν την απορία.
    Ευχαριστώ και πάλι ..

  259. Σας απάντησα για την κουζίνα θεωρώντας ότι δεν μιλάμε για απλό καφενείο το οποίο δεν προβλέπεται να προσφέρει πλήρες γεύμα…. Σύμφωνα όμως με την νέα υγειονομική διάταξη που πλέον ξεκαθάρισε το πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε με τα καφενεία σε όλη την Ελλάδα που ήταν στην ουσία εστιατόρια και συγκεκριμένα έχουμε πλέον 2 κατηγορίες καφενείων:

    1) Αυτά που ανήκουν στις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήρους επεξεργασίας(πλήρους γεύματος): επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα τα οποία παρασκευάζονται με πολλούς και σύνθετους χειρισμούς στην ίδια την
    επιχείρηση ή τρόφιμα που προέρχονται από νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις πχ παραδοσιακά καφενεία με παρασκευαστήριο κλπ.
    2) Αυτά που ανήκουν στις επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης μερικής επεξεργασίας (πρόχειρου γεύματος): περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν τρόφιμα τα οποία παρασκευάζονται με απλές διεργασίες πχ καφενεία χωρίς παρασκευαστήριο.

    Αν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία τότε σύμφωνα με την διάταξη: Οι επιχειρήσεις πλήρους επεξεργασίας να διαθέτουν υποχρεωτικά απαγωγικό σύστημα καθώς και οι επιχειρήσεις μερικής επεξεργασίας όπου απαιτείται, (π.χ λουκουματζίδικα κλπ).

    ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΩΝ- ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΕΩΣ
    Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, ψήσιμο κρέατος κλπ., θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε αυτά να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι.

    Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας. Το απαγωγικό σύστημα θα πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία του και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

    Η επιχείρηση πρέπει να διαθέτει αποδεικτικό συντήρησης και καθαρισμού και καλής λειτουργίας του απαγωγικού συστήματος στο φάκελό της.

    Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από την στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος κατάλληλα ψηλότερο από αυτήν ή, αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, υψηλότερα από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

    Στις περιπτώσεις που παρά τα ανωτέρω δημιουργούνται οχλήσεις στους περίοικους η επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά μέτρα ( φίλτρα, κ.λπ.) ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή οχλήσεων στους περίοικους.

    Στις επιχειρήσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι, ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο ή φυσικό αέριο αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση ειδικού συστήματος (πχ φίλτρων ενεργού άνθρακα ή άλλου υλικού) κατάλληλου για την εξουδετέρωση των αερίων οσμών κ.λπ. και το οποίο θα πρέπει να συντηρείται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα της όλης εγκατάστασης, δηλαδή η μη δημιουργία οχλήσεων.

    Το είδος των φίλτρων και του όλου εν γένει συστήματος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί από υπεύθυνο μηχανικό και θα πρέπει να συντηρείται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

    Να τηρούνται σχετικά αρχεία συντήρησης και καθαρισμού του συστήματος.

    Από τα ανωτέρω εξαιρούνται συστήματα έψησης νέων τεχνολογιών που από τις προδιαγραφές τους δεν απαιτούν απαγωγικό σύστημα σύμφωνα με σχετική βεβαίωση του κατασκευαστή ή αρμόδιου μηχανικού

  260. Ο/Η Merentitis Markos λέει:

    Καλησπέρα σας,
    Για την έναρξη λειτουργίας καφέ -μπαρ χωρίς παρασκευαστήριο (αλλά με κρύα κουζίνα) γνωρίζεται σε τι ΚΑΔ εμπίπτω?

  261. Ο/Η Natasa Geralidou λέει:

    Καλημέρα σας.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν μπορώ σε καφέ που ήδη λειτουργεί ( πρόχειρου γεύματος) να προσθέσω μηχανή ψησίματος καφέ, που ο κατασκευαστής λέει ότι δεν χρειάζεται καμινάδα, γιατί ψήνει μικρή ποσότητα και έχει ειδικά φίλτρα.
    Τι πρέπει να ζητήσω από τον κατασκευαστή του για να μην έχω θέμα σε πιθανό έλεγχο;
    Επίσης, πρέπει να το δηλώσω στο δήμο ή στο υγειονομικό και αν χρειάζεται κάποια άλλη ιδιαίτερη διαδικασία.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

  262. Ο/Η Giannis Athanasiou λέει:

    Καλησπέρα σας.
    Σε υφιστάμενο χώρο 10τμ, εντός κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου, με διαστάσεις μ 5,10 Χ π 2,10 Χ υ 2,30, ο οποίος λειτουργούσε ως WC και εδώ και χρόνια είναι ανενεργός, (χρήση ως αποθηκευτικός χώρος υλικών καθαριότητας),κρίνετε ότι θα πάρω άδεια υγιεονομικής υπηρεσίας για την λειτουργία κυλικείου (καφέ,αναψυκτικά,τοστ, φυσ.χυμός, συσκευασμένα σνακ)? Γνωρίζω ότι το ελάχιστο ύψος είναι 2,5μ , αλλά εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό να υπερυψωθεί άλλο.

  263. Καλημέρα

    θα μιλήσετε με την υγειονομική υπηρεσία που ανήκει. Πρέπει επίσης να είναι χώρος ΚΥΡΙΑΣ ΧΡΗΣΕΩΣ νόμιμος πολεοδομικά και να πληροί της απαιτήσεις από υγειονομικής άποψης.

  264. Ο/Η Aristea Gian λέει:

    Γεια σας. Θα ηθελα να σας ρωτησω σε μπαρ ξενοδοχειου με αδεια οπεν μπαρ, τι μπορω να προσφερω. Αναψυκτικα, οινοπνευματωδη, καφεδες? Μπορω να προσφερω κρυα και ζεστα σαντουιτσ, πιτσες κατεψυγμενες, χαμπουργκερ κατεψυγμενα?
    Επισης τι προδιαγραφες (τμ, λαντζες, ψυγεια κλπ) πρεπει να εχει η κουζινα του ξενοδοχειου οπου παρασκευαζονται τα πρωινα (ζεστα και κρυα εδεσματα)
    Σας ευχαριστω πολυ.

  265. Καλημέρα,

    αν και δεν υπάρχει σαφής ορισμός στην νέα υγειονομική διάταξη σύμφωνα με τον ορισμό της προγενέστερης:
    Ανοικτό Μπαρ (ΟΡΕΝ BAR) είναι το κατάστημα στο οποίο προσφέρονται τα είδη που προσφέρονται στα Μπαρ (προσφέρονται σ’ αυτό κυρίως οινοπνευματώδη ποτά, με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, τυρί, σαλάμι, αλίπαστα, αγγούρι, ντομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.ομ.), καθώς και τυρόπιττες, τοστ ή άλλου είδους σάντουιτς που περιέχουν είδη, τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα, τυρί τηγανιστό, λουκάνικο βραστό ή ψητό ή τηγανιστό και χταπόδι βραστό ή ψητό. Στο μπάρ είναι δυνατό να προσφέρονται περιστασιακώς, πλην των ανωτέρω ειδών, και καφές γενικά και διάφορα αναψυκτικά ποτά.)

    Τα ανωτέρω αποτελούν ενδεικτικά είση σύμφωνα με τον ορισμό της προγενέστερης όπως σας ανέφερα διάταξης.

    Χώρο πλύσεως σκευών/τροφίμων
    Ο χώρος πλύσεως σκευών θα είναι ανάλογος των παρασκευαζομένων τροφίμων και των σκευών που χρησιμοποιούνται , σε θέση που να αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.
    Ο αριθμός λεκανών πλύσης τροφίμων ή σκευών θα είναι επαρκής σε συνδυασμό και με την ύπαρξη ή μη πλυντηρίου ώστε να ανταποκρίνεται στο κύκλο εργασιών της επιχείρησης.
    Θα υπάρχει επαρκής εξοπλισμός για τη στράγγιση και το στέγνωμα, εκτός από τα είδη που στεγνώνουν στο πλυντήριο. Τα στεγνά σκεύη τοποθετούνται σε κλειστά ντουλάπια, ερμάρια κλπ, που πρέπει να είναι επαρκή για το σκοπό αυτό.
    Για την πλύση τροφίμων και σκευών για την πρόχειρη επεξεργασία τροφίμων ενδείκνυται να υπάρχει ένα διπλό σύστημα νεροχυτών ή ένας νεροχύτης και πλυντήριο.
    Για την πλύση τροφίμων και σκευών για την πλήρης επεξεργασία τροφίμων ενδείκνυται να υπάρχει ένα τετραπλό σύστημα νεροχυτών ή ένα τριπλό σύστημα νεροχυτών και πλυντήριο.

  266. Ο/Η Aristea Gian λέει:

    Αξιοτιμε κυριε Παπαδακη καλημερα σας και καλη εβδομαδα.
    Σας ευχαριστω παρα πολυ για την αμεση ανταποκριση στα ερωτηματα μου.
    Εαν σας ειναι ευκολο θα ηθελα να μου διευκρινετε καποια πραγματα. Απ οτι καταλαβαινω με την αδεια ΟΠΕΝ ΜΠΑΡ δεν μπορω να σερβιρω κατεψυγμενες πιτσες στις οποιες απλα προσθετω υλικα του εμποριου χωρις δηλαδη καποια κατεργασια στον χωρο και οποιες ψηνονται σε φουρνο αεροθερμο, καθως και χαρμπουγκερ τα οποια (μπιφτεκια) ειναι κατεψυγμενα και χρειαζονται λιγο χρονο ψησιμο σε τοστιερα. Με τι αδεια πρεπει να αντικατασταθει η ηδη υπαρχουσα?
    Σας ευχαριστω παρα πολυ για τον χρονο σας.

  267. Ο/Η kaith korv λέει:

    Καλημέρα. Ένα kατάστημα 16 τ.μ., που είναι τώρα πρατήριο άρτου μπορεί να διαθέτει και καφε? στο ισόγειο δεν έχει w.c. έχει στο υπόγειο τουαλέτα με προθάλαμο. Απαιτείται w,c.στο ισόγειο ?
    Αν γίνει μεταβίβαση της αδείας χρειάζονται νέες μελέτες για το υγιεινομικό ?

  268. Αν και πλέον δεν υπάρχουν ορισμοί αναφορικά με τα προσφερόμενα είδη σας παραθέτω την παλαιότερη νομοθεσία που τα όριζε
    για περισσότερες όμως πληροφορίες μιλήστε με την Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε

    Μπάρ, αν προσφέρονται σ’ αυτό κυρίως οινοπνευματώδη ποτά, με τη συνοδεία ή μη πρόχειρου μεζέ, ο οποίος προσφέρεται όπως φέρεται στο εμπόριο, χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα (ελιές, τυρί, σαλάμι, αλίπαστα, αγγούρι, ντομάτα, αυγό βραστό, ξηροί καρποί κ.τ.ομ.), καθώς και τυρόπιττες, τοστ ή άλλου είδους σάντουιτς που περιέχουν είδη, τα οποία δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία στο κατάστημα, τυρί τηγανιστό, λουκάνικο βραστό ή ψητό ή τηγανιστό και χταπόδι βραστό ή ψητό. Στο μπάρ είναι δυνατό να προσφέρονται περιστασιακώς, πλην των ανωτέρω ειδών, και καφές γενικά και διάφορα αναψυκτικά ποτά.
    «(ε) Ανοικτό Μπαρ (ΟΡΕΝ BAR) είναι το κατάστημα στο οποίο προσφέρονται τα είδη που προσφέρονται στα Μπαρ, σύμφωνα με το εδάφιο (γ) του παρόντος.

    Επιτρέπεται η λειτουργία ΟΡΕΝ BAR σαν ανεξάρτητο κατάστημα ή μικτό με άλλα καταστήματα μόνο του άρθρου αυτού» – προσθ. από την υπ’ αριθμ. Α1/4162/92, ΦΕΚ-367 Β απόφαση Υπουργού Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

  269. Σύμφωνα με το ΑΡΘΡΟ 10 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

    Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της παρούσας κατατάσσονται ανάλογα με το είδος της δραστηριότητάς τους στις παρακάτω κατηγορίες Ι έως IV :

    Κατηγορία Ι – Επιχειρήσεις Παρασκευής ή & Συσκευασίας

    Κατηγορία ΙΙ – Διανομείς (Αποθήκευση-Χονδρική πώληση) & Μεταφορείς (Οχήματα μεταφοράς) Κατηγορία ΙΙΙ- Επιχειρήσεις Λιανικού Εμπορίου Κατηγορία Ιν- Επιχειρήσεις Μαζικής εστίασης

    Για όλες τις ανωτέρω κατηγορίες θα τηρούνται οι Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί και η τεκμηρίωση εκ μέρους της επιχείρησης ότι διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια

    α) των παραγομένων ή προσφερομένων τροφίμων σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής αλυσίδας (από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση). β) των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    γ) προϋποθέσεις λειτουργίας του άρθρου 5 και τις ειδικότερες διατάξεις για κάθε δραστηριότητα.

    Οι ως άνω κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών μπορούν να λειτουργούν ως μικτές ή παράλληλα με άλλες δραστηριότητες εμπορικές ή μη, εκτός αν δεν επιτρέπεται από άλλες ειδικότερες διατάξεις. Στη περίπτωση αυτή θα λειτουργούν σε χώρο σαφώς ή νοητά διαχωρισμένο, ανάλογα με την επικινδυνότητα της δραστηριότητας και με την προϋπόθεση ότι διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση. Οι παραπάνω κατηγορίες δεν είναι εξαντλητικές και επιτρέπεται η διεύρυνση αυτών εφόσον υπάρξουν νέες ή τροποποιημένες παραγωγικές διαδικασίες.

    Επιτρέπεται να λειτουργούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος ή μη, εντός επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών (κατάστημα εντός καταστήματος) και αντιστρόφως, εφόσον υπάρχει επαρκής χώρος σαφώς ή νοητά διαχωρισμένος ανάλογα με το βαθμό επικινδυνότητας της δραστηριότητας και δεν δημιουργείται κίνδυνος διασταυρούμενης επιμόλυνσης.

    Αν η τουαλέτα πληροί τους υγειονομικούς και πολεοδομικούς όρους και προϋποθέσεις δεν υπάρχει πρόβλημα.

  270. Ο/Η Βασίλης Νταϊλανι λέει:

    Καλησπέρα.θα ήθελα την βοήθεια σας καθώς αντιμετωπίζω πρόβλημα μεγάλης καθυστέρησης απο υπηρεσίες. Έχω καταθέσει φάκελο στο Δήμο με όλα τα απαραίτητα έγραφα για την λειτουργία καταστήματος( αναψυκτήριο με παρασκευαστηριο πρόχειρου γεύματος) ειναι σε κλασικό κέντρο περιοχης. Περιμένουμε ο φάκελος να περάσει απο Δημοτικό Συμβούλιο και μας πάνε απο καθυστέρηση σε καθυστέρηση,απο 15ήμερο σε 15ήμερο. Ήταν να περάσει στης 27/υ και για άλλη μια φορά μας πήγαν σε αναβολή για το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο μετα απο 15 ημέρες. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχουν το δικαίωμα να μου το κάνουν αυτο και να με ταλαιπωρουν έτσι και αν μπορώ να κάνω κάτι για ευτο? Σας ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά.

  271. Καλησπέρα

    πλέον τα καταστήματα ανοίγουν με γνωστοποίηση ΑΜΕΣΑ στο Δήμο προφανώς ζητήσατε προέγκριση … για δείτε γιατί έχουν κολλήσει … μήπως υπάρχει παλαιά οφειλή?

  272. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ λέει:


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.jsΚυριε Παπαδακη καλημερα σας
    Θελω να ρωτησω διαθετω μια επιχειρηση στην περιοχη του Θησειου με αδεια παραδοσιακο καφενειο,Μπορω να παρασκευαζω και κατ επεκταση να προσφερω λουκουμαδες?Σας εθχαριστω εκ των προτερων

  273. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ λέει:

    Κυριε Παπαδακη καλημερα σας
    Θελω να ρωτησω διαθετω μια επιχειρηση στην περιοχη του Θησειου με αδεια παραδοσιακο καφενειο,Μπορω να παρασκευαζω και κατ επεκταση να προσφερω λουκουμαδες?Σας ευχαριστω εκ των προτερων

  274. Ο/Η Achilleas Spanos λέει:

    καλησπέρα , Επειδή ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα πρώην ξενοδοχείο που είχαν οι δικοί μου και επίσης σ αυτό λειτουργούσε κυλικείο που επιτρεπόνταν να προσφέρω καφέ σε εξωτερικούς πελάτες με άδεια μέχρι των 40 ατόμων καθίμενοι μία τουαλέτα με προθάλαμο και κουζίνα 9 τ.μ. ! Θέλω να ξανα ανοίξω κανονικά επιτρέπεται μπορώ να ανοίξω ? υπαρχουν όλες οι παλιές άδειες και για βόθρους και για όλα! θα είμαι νόμιμος γιατί το οίκημα είναι παραδοσιακό ! παρασκευαστήριο για τα πρωινά μου θα είναι στον ίδιο χώρο της κουζίνας θα έχω κάποιο θέμα ?

  275. Καλημέρα, όπως καταλαβαίνω την ερώτηση έχουμε 2 διαφορετικές δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν … αυτή του πρωινού και αυτή του καφέ ή κυλικείο όπως μου το αναφέρετε. Το λέω αυτό γιατί ακόμα και άδεια κυλικείου να είχατε, επίσης πρέπει να δείτε αν είναι σε ισχύ ή άδεια αυτή, δεν μπορούσε να παρακευάζει πρωινά και μάλιστα σε μια κουζίνα 9 τμ. Επίσης πλέον η διαδικασία αδειοδότησης έχει απλουστευθεί και μετά από συνεργασία με μηχανικό μπορείτε να ξεκινήσετε με αναγγελία στο διαδίκτυο και οι έλεγχοι από τις αρμόδιες Υπηρεσίες θα ακολουθήσουν. Θα έλεγα να μιλήσετε με την αρμόδια Υγειονομική Υπηρεσία που ανήκει η δραστηριότητα μιας και εγώ εδώ δίνω κάποιες βασικές πληροφορίες και δεν μπορώ να απαντήσω σε θέματα που δεν έχω προσβαση σε βασικά έγγραφα όπως πχ άδειες, σχεδιαγράμματα κλπ .

  276. Καλημέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση … θα μπορούσε να γίνει αν πληρούνται οι υγειονομικές απαιτήσεις αυτής τησ δραστηριότητας .. επίσης δεν μου είπατε σε τι επιχείρηση θα ενταχθεί … αν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι σίγουρα ευκολότερη η διαδικασία.

  277. Ο/Η Achilleas Spanos λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση και ναι οι υγειονομικές απαιτήσεις πληρούνται !Μπορεί να ενταχθεί σε κάτι διαφορετικό από υγειονομικού ενδιαφέροντος εφόσον θα προσφέρει καφέ και πρωινά ?

  278. Ο/Η cinemarianna@hotmail.com λέει:

    Πώς μπορώ να κάνω μία καταγγελία για ένα καφενείο που έχει παράνομη κουζίνα και γκάζι χωρίς πυροσβεστικά και δεν έχει φουγάρο και όλη η τηγανιλα έχει βρωμίσει όλο το οικοδομικό τετράγωνο

  279. Ο/Η dimis Borras λέει:

    Ενα καφενείο σε ισόγειο πολυκατοικίας που έχει την έγγραφη άδεια των ενοίκων για την λειτουργία του ως παραδοσιακό , έχει ημέρα ρέπω στη εβδομαδιαία λειτουργία ή μπορεί να λειτουργεί όλες τις ημέρες την εβδομάδα νόμιμα?

  280. Καλησπέρα

    καταγγελία στην υγειονομική Υπηρεσία που ανήκει το κατάστημα

  281. Καλησπέρα

    δεν είναι θέμα υγειονομικής νομοθεσίας πρέπει να μιλήστε με την δ/νση εμπορίου

  282. Ο/Η Αλεξανδρος Νικολοπουλος λέει:

    γεια σας
    θα ηθελα να ρωτησω αν μπορω σε παραδοσιακο καφενειο να εχω στον εσωτερικο χορο ψησταρια για απλα μεζεδακια εχοντας βεβεα εωσ την ταρατσα μοτερ με μπουρια …
    στις [ παροχες παραδοσιακου καφενειου ] αναφερετε λουκανικο κ χταποδι ΨΗΤΟ η βραστο η τηγαντο ευχαρηστω

  283. Ο/Η tolis michalis λέει:

    θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορω ν ανοιξω υπαίθρια καφετέρια σε οικόπεδο που συνορεύει με πολυικατοικία και βρίσκεται σε αποσταση 10-20 μέτρων απο άλλες οικίες και πολυκατοικίες.

  284. Καλημέρα

    δεν γνωρίζω τι εννοείται υπαίθρια καφετέρια μιας και δεν υπάρχει αυτή η κατηγορία στην υγειονομική νομοθεσία αλλά πέρα από αυτό μιλήστε με μηχανικό και στην συνέχεια με την υγειονομική Υπηρεσία που ανήκετε

  285. Καλησπέρα δεν υπάρχει όρος στην υγειονομική νομοθεσία υπαίθρια καφετέρια .. απαιτείται κτίσμα

  286. Καλησπέρα.Επιτρέπεται σε καφέ-μπαρ να έχει στην πρασιά του κτιρίου τηλεοράσεις και ηχεία;

  287. Καλημέρα,

    η ερώτησή σας αν αφορά τη χρήση μουσικής σύμφωνα με την υγειονομική νομοθεσία απαιτεί γνωστοποίηση χρήσης μουσικής εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις από πλευράς αποστάσεων και ηχορύπανσης. Αν εννοείται αν μπορεί να καταλάβει το χώρο αυτό δεν γνωρίζω μιας και δεν προβλέπεται από την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία.

  288. Ο/Η George Androulakakis λέει:

    Καλησπέρα,
    Με την απόφαση Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829 (ΦΕΚ Β΄ 2161/23.6.2017) του Υπουργείου Υγείας καθορίστηκαν οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων / ποτών, οι επιχειρήσεις κατηγοριοποιούνται ως προς την εκτίμηση επιπέδου κινδύνου σε Επίπεδο Ι, Επίπεδο II και Επίπεδο III,
    θα ήθελα να ρωτήσω, ποια νομοθεσία καλύπτει τα:
    α) Κάθε είδους συγκοινωνιακά μέσα ξηράς, θάλασσας και αέρος, συμπεριλαμβανομένων και των δραστηριοτήτων τους σχετικά με τρόφιμα και ποτά;
    β) σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος που δραστηριοποιούνται σε μόνιμα αγκυροβολημένα πλοία, πλωτά ναυπηγήματα, μετασκευασμένα μεταφορικά μέσα;
    Αφορά την παρασκευή και διάθεση τύπου κυλικείου (καφέδες, σάντουιτς κτλ.) αλλά με επιπλέον παρασκευή και διάθεση διαφόρων τύπων φαγητού κυρίως φούρνου (γεμιστά, κοτόπουλο, μουσακά, πίτσα) και ψησταριάς (σουβλάκια μπριζόλες)
    Μπορεί να λειτουργήσει άδεια κυλικείου με παρασκευαστήριο επί των α και β;
    Ευχαριστώ

  289. Ο/Η galilaios2019 λέει:

    Μια διευκρίνιση παρακαλώ αν γίνεται. Υπάρχει δυνατότητα ένα ΚΥΕ με άδεια ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΩΣ να λειτουργεί ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο και σαν ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ;

  290. Καλημέρα,

    οι υγειονομικές απαιτήσεις δεν διαφοροποιούνται στους χώρους λειτουργίας απλά αλλάζει η αδειοδοτούσα – αρχή που γίνεται η γνωστοποίηση της έναρξης

  291. Ο/Η Dimitris Antonopoulos λέει:

    Καλησπερα , μια ερωτηση παρακαλω. Υπαρχει δυνατοτητα χρησης εξωτερικου μπαρ σε αυλη κτηριου(μονοκατοικιας) για μαγαζι υγειονομικου ενδοιαφεροντος?

  292. Καλημέρα

    νομοθετικά υπάρχει η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ανοικτού μπαρ απλά ο χώρος πρέπει πολεοδομικά να είναι κυρίας χρήσεως να έχει οροφή και να κλείνει το βράδυ περιμετρικά. Οι υπόλοιπες υγειονομικές προδιαγραφές είναι οι ίδιες με ένα κανονικό μπαρ

  293. Ο/Η George Marmaras λέει:

    Καλημέρα, έχω ένα καφέ αναψυκτήριο με παρασκευαστήριο μπορώ να προσφέρω σαλάτες και ομελέτες?

  294. Ο/Η Andreas Krause λέει:

    Καλημέρα.

    Έχω την εξής ερώτηση. Σε περιοχή γενικής κατοικίας με ήδη πολλά ΚΥΕ πάει να ανοίξει κατάστημα («πολυχώρος πολιτισμού», αλλά στην ουσία μπαρ) με χρήση ταράτσας. Η ταράτσα αυτή εφάπτεται με διπλανή πολυκατοικία, ενώ απέχει από άλλη (μέσω ενός μικρού αδιέξοδου στενού), περίπου 2,5 μέτρα. Απέναντι, σε απόσταση 5,5 μέτρων, άλλες κατοικίες. Επίσης στη γειτονιά υπάρχουν διάφορα τουριστικά καταλύματα.

    Μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο κατάστημα σε ταράτσα; Ο επιχειρηματίας ισχυρίζεται ότι δεν θα βάλει μουσική, τι γίνεται όμως με την όχληση από τους θαμώνες (στο σημείο αναμένεται αντίλαλος);

    Και ποιες είναι γενικά οι προδιαγραφές (υγειονομικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές), για να λειτουργήσει κάποιος open bar σε ταράτσα σε περιοχή γενικής κατοικίας;

    Ευχαριστώ για την όποια απάντηση.

  295. Ο/Η Andreas Krause λέει:

    Καλημέρα και πάλι και χρόνια ποολλά.

    Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε πολλή δουλειά με την κατάσταση που επικρατεί, αλλά θα σας παρακαλούσα να μου απαντήσετε στο παραπάνω ερώτημά μου αναφορικά με το κατάστημα σε ταράτσα σε απόσταση αναπνοής από το υπνοδωμάτιό μου (και όχι μόνο το δικό μου). Τώρα μου έβαλαν στα μούτρα μου και τα κλιματιστικά τους.

    Ευχαριστώ

  296. Ο/Η rockerman Stickys λέει:

    γεια και χαρα

    μια ερωτηση.. απλα.διαβασα παραπανω τι ισχυει σχετικα με επιχειρηση εστιασης σχετικα με πληντηριο πιατων..,ενα μπαρ με κατω απο 100 καθισματα χρειαζεται να εχει η οχι συμφωνα με τις παραπανω οδηγιες μιας και απο οτι ειδα το αρθρο ξεκιναει καπου στο 2013.
    τι ισχυει σημερα ??

    ευχαριστω εκ των προτερων

  297. Ο/Η Andreas Krause λέει:

    Καλημέρα ξανά. Θα μπορούσατε να μου πείτε κάτι για το παραπάνω ερώτημά μου (ΚΥΕ σε ταράτσα εν μέσω κατοικιών), παρακαλώ; Είναι πραγματικά μεγάλο πρόβλημα για όλη τη γειτονιά και δεν μπορεί να μας διαφωτίσει κανείς για τα δικαιώματά μας αναφορικά με την αδειοδότηση ενός τέτοιου καταστήματος και αν μπορεί ενδεχομένως να προσβληθεί μια τέτοια άδεια.

  298. Καλησπέρα

    Για την πλύση σκευών και για την πρόχειρη επεξεργασία τροφίμων ενδείκνυται να υπάρχει ένα διπλό σύστημα νεροχυτών ή ένας νεροχύτης και πλυντήριο.

  299. Ο/Η Andreas Krause λέει:

    Καλημέρα,

    επειδή είδα ότι απαντήσατε σε άλλο ερώτημα χθες, θα μπορούσατε να με διαφωτίσετε κι έμενα σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματά μου (ΚΥΕ σε ταράτσα εν μέσω κατοικιών); Ή υπάρχει λόγος και δεν μπορείτε να μου απαντήσετε;

    Ευχαριστώ.

  300. Καλησπέρα,
    όχι κανένας άλλος λόγος πλην της έλλειψης χρόνου σίγουρα όμως άκομψο από μεριάς μου και σας απαντώ αμέσως:
    Δυστυχώς με την νέα διαδικασία απλούστευσης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν γίνεται έλεγχος από την υγειονομική Υπηρεσία πριν ξεκινήσει την λειτουργία του. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται μια γνωστοποίηση στο διαδίκτυο με στοιχεία που δηλώνει ο ιδιοκτήτης σε συνεργασία με ιδιώτη μηχανικό (αυτοί έχουν και την ευθύνη) και αυτό επέχει θέση αδείας. Επίσης με την ίδια διαδικασία γνωστοποιούν την χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων. Αν έχω καταλάβει καλά έχετε προβλήματα από την λειτουργία κάποιας επιχείρησης και η διαδικασία είναι συγκεκριμένη: Δεδομένου ότι έχετε έννομο συμφέρον πρέπει να κάνετε αναφορά στην υγειονομική υπηρεσία που ανήκετε προκειμένου μετά από αυτοψία να διαπιστωθεί αν υπάρχει πρόβλημα νομιμότητας αλλά και πρόβλημα ηχορύπανσης. Αν το ερώτημά σας είναι διαφορετικό θα επανέλθω με νέα απάντηση όταν μου επαναλάβετε το ερώτημα.
    Ζητώ και πάλι συγγνώμη για την καθυστέρηση αλλά λόγω κορωνοιού και υποχρεώσεών μου δεν απαντώ σε ερωτήματα. Χτες ξεκίνησα αλλά όπως είδατε δεν ολοκλήρωσα σε όλα τα εκκρεμή

  301. Ο/Η Andreas Krause λέει:

    Αλίμονο, όλοι τρέχουμε με τον κορωνοϊό… Ευχαριστώ για την απάντηση.

    Το θέμα είναι ελαφρώς διαφορετικό. Εκείνοι είναι ακόμη στη φάση της οικοδομής. Έχουν επεκτείνει με κατασκευές στην ταράτσα ένα δώμα που προϋπήρχε για να βολέψουν περισσότερα καθίσματα με θέα (τι άλλο) την Ακρόπολη. Δεν γνωρίζω αν έχουν άδεια για αυτές τις εργασίες, έχω την εντύπωση ότι έβγαλαν μόνο για μικρής κλίμακας εργασίες και εσωτερικά. Στης e-άδειες του ΤΕΕ δεν εμφανίζεται καν το ακίνητο αυτό.

    Από την άλλη δεν τολμώ να τους καταγγείλω (τουλάχιστον μόνος μου) διότι αυτό γίνεται επωνύμως και ποτέ δεν ξέρεις ποιος κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο εγχείρημα. Ίσως σε δεύτερο χρόνο να γίνει κάτι τέτοιο ώστε να καταστεί (αν πράγματι είναι αυθαίρετες οι κατασκευές στην ταράτσα) ανίσχυρη και η άδεια λειτουργίας. Επίσης υπάρχουν οπωσδήποτε αυθαίρετες κατασκευές εξωτερικά (πάγκοι σε ιδιωτικό κοινόχρηστο διάδρομο-στενάκι για να κάθονται οι πελάτες να καπνίζουν, χωρίς τη συναίνεση ημών των συνδικαιούχων). Τέλος, δεν τους επέτρεψαν από τη διπλανή τους πολυκατοικία να σηκώσουν καμινάδα για την κουζίνα και θα τα ρίξουν στο στενάκι που ανέφερα…

    Όλα αυτά είναι λεπτομέρειες και ελπίζω να μην σας κούρασα. Το βασικό ερώτημα είναι: όταν σχεδιάζει κανείς κάτι τέτοιο -να λειτουργήσει μαγαζί σε εξωτερικό ιδιωτικό χώρο, είτε ταράτσα είτε αυλή- σε κατοικημένη περιοχή και ασχέτως αν έχει το δικαίωμα να ανοίξει ΚΥΕ στον κλειστό εσωτερικό του χώρο, δεν πρέπει να ρωτηθούν και οι περίοικοι;

    Δεν υπάρχει δικαίωμα ένστασης σε κάτι τέτοιο. Αν μη τι άλλο θα επιβαρυνθεί η ήδη επιβαρυμένη από εκατοντάδες μαγαζιά ζωή μας και θα χάσουν και αξία οι περιουσίες μας.

    Επίσης: το αν μια περιοχή γενικής κατοικίες είναι κορεσμένη από ΚΥΕ υπάρχει ακόμη; Ή έχει καταργηθεί και μπορούν δυνητικά να ανοίξουν καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια παντού και όσα θέλουν; Και αν ισχύει ο κορεσμός, που το μαθαίνει αυτό κανείς;

  302. Καλημέρα,

    σας καταλαβαίνω από όλες τις πλευρές…. Τα πολεοδομικά θέματα όπως καταλαβαίνετε δεν λύνονται από τις υγειονομικές διατάξεις ούτε οι χρήσεις γης που και αυτές ορίζονται από την πολεοδομική νομοθεσία. Αναφορικά με την καταγγελία η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος γενικά και φοβάται και συνήθως δεν θέλει να εμπλακεί

  303. Αριθμ. οικ. 16228
    Απλούστευση και προτυποποίηση των διοικητικών διαδικασιών γνωστοποίησης λειτουργίας
    Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος,
    Θεάτρων και Κινηματογράφων.

    1. Εφόσον το κατάστημα στεγάζεται σε χώρο οριζόντιας ιδιοκτησίας, με την αίτηση συνυποβάλλεται υπεύθυνη
      δήλωση του ενδιαφερόμενου, στην οποία δηλώνεται ότι ο κανονισμός της πολυκατοικίας δεν απαγορεύει τη χρήση του χώρου για τη λειτουργία του υπό ίδρυση καταστήματος. Ελλείψει κανονισμού, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη του χώρου, στον οποίο θα εγκατασταθεί το κατάστημα, στην οποία δηλώνεται ότι δεν
      υφίσταται κανονισμός της πολυκατοικίας. Σε περίπτωση που η υπεύθυνη δήλωση κριθεί αναληθής, ανακαλείται η χορηγηθείσα βεβαίωση και εφαρμόζεται το άρθρο 14.
    2. Η αρμόδια για τη λειτουργία των ΚΥΕ Υπηρεσία του Δήμου διερευνά αρμοδίως τις υφιστάμενες χρήσεις γης και τυχόν άλλους περιορισμούς που τίθενται στην κείμενη νομοθεσία ή σε κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου, οι οποίες έχουν ημερομηνία δημοσίευσης προγενέστερη του αιτήματος για την έκδοση της βεβαίωσης και χορηγεί, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, τη σχετική
      βεβαίωση. Εάν η υπηρεσία του Δήμου απευθύνεται στην Υπηρεσία Δόμησης προκειμένου να αποφανθεί επί των
      χρήσεων γης, η τελευταία θα πρέπει να αποφαίνεται με τρόπο σαφή επ’ αυτών και να καταλήγει στο αν επιτρέπεται ή δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση στη συγκεκριμένη
      τοποθεσία και να μην περιορίζεται μόνο σε αναφορά της κείμενης νομοθεσίας.
  304. Ο/Η Andreas Krause λέει:

    Καλημέρα ξανά και ευχαριστώ.

    Τις διατάξεις τις έχω υπόψη.

    Για το 1): δεν είναι σε πολυκατοικία, αλλά όλο το ακίνητο (ισόγειο, όροφος και δώμα) δικό του.

    Για το 2): απ΄ όσα γνωρίζω έχει άδεια για ΚΥΕ, η περιοχή είναι γενικής κατοικίας με ήδη πολλά μπαρ, καφενεία και ταβέρνες. Εδώ βέβαια αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει ακόμη η έννοια του κορεσμού.

    Εμένα με ενδιαφέρει πρωτίστως αν μπορεί κανείς να λειτουργήσει με το έτσι θέλω ιδιωτικό εξωτερικό χώρο σε κατοικημένη περιοχή. Πιο πάνω απαντήσατε σε κάποιον σχετικά με μια αυλή μονοκατοικίας. Στη δική μου περίπτωση (ταράτσα χωμένη μέσα στις κατοικίες), τι ισχύει; Μπορεί να λειτουργήσει εκεί open bar;

    Θυμάμαι ότι κάποτε υπήρχε πρόβλεψη για 300 (!) μέτρα από την κοντινότερη κατοικία. Έχει καταργηθεί αυτό; Ή αφορά άλλου είδους περιπτώσεις;

  305. Τα 300 μέτρα αφορούσαν την απόσταση για χρήση μουσικής σε εξωτερικό χώρο που πλέον ουσιαστικά έχει καταργηθεί δεδομένου ότι με την διαδικασία γνωστοποίησης με την κατάθεση σχεδιαγραμμάτων με τη φορά των ηχείων και τεχνική έκθεση ειδικού μπορεί να γίνει χρήση σε εξωτερικό χώρο.

  306. Ο/Η Andreas Krause λέει:

    Καλώς, ευχαριστώ. Μένει βέβαια το θέμα της γενικής όχλησης, ακόμη και χωρίς μουσική.

  307. Ο/Η Apostolos Michalis λέει:

    Κύριε Παπαδάκη αφού σας ευχαριστήσω για το πολύτιμο έργο που προσφέρετε, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν ο υγειονομικός νόμoς περί ηχορύπανσης ισχύει και για επιχειρήσεις εστίασης που δεν είναι κέντρα διασκέδασης, και τα ηχεία τους στον υπαίθριο χώρο τους είναι ενοχλητικά για εμάς τους περίοικους που είμαστε αναγκασμένοι να ακούμε μουσική μέσα στα σπίτια μας 16 ώρες το 24ωρο, 8 το πρωί με 2 τα ξημερώματα.
    Μπορώ να ζητήσω από το υγειονομικό να κάνει έλεγχο ήχοαπομονώσης της επιχείρησης σε σχέση με την οικία μου που απέχει 20 μέτρα απ’ αυτήν, και να έχω πόρισμα αν τα 80 dbl εκπομπής του έρχονται 30 dbl στην περίμετρο του οικοπέδου μου?,,
    Σωστά έχω καταλάβει το νόμο ??
    Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια σας.

  308. Καλημέρα,

    σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ναι εμπίπτει στην αρμοδιότητα των υγειονομικών Υπηρεσιών και πρέπει να απευθυνθείτε ώστε να ενεργήσουν σύμφωνα με την υγειονομική νομοθεσία για χρήση μουσικής από επιχειρήσεις υγ. ενδιαφέροντος

  309. Ο/Η jotsaousi λέει:

    Καλησπέρα σας, προσπαθώ να ανοίξω ένα αναψυκτήριο και θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με τον φούρνο που θα ψήνω τις σφολιάτες. Καθώς θα είναι μόνο αυτός που θα χρησιμοποιώ θα πρέπει να έχω φούσκα η έστω και ένας απορροφητηρας μπορεί να με καλύψει; Ο φούρνος είναι 60×60. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  310. Ο/Η PS Grigoria λέει:

    Καλημέρα! Είμαι μηχανικός, και ψαχνω σχετικά με την λειτουργία ‘open bar’ σε εξωτερικό χώρο εστιατορίου, αλλά δεν μπορώ να βρώ σχετική νομοθεσία, τα εστιατ’ορια είναι και τα δύο σε τουριστική περιοχή, και δεν έχουν χώρο πελατών στον εσωτερικό χώρο.
    Οι πελάτες μου θέλουν: Στο ένα εστιατόριο να παρασκευάζουν και να σερβίρουν ροφήματα σε open bar οπως γίνεται σε όλα τα ξενοδοχεία, ( δίπλα τους λειτουργεί ξενοδοχείο και έχει το μπάρ έξω νόμιμα) και στο δεύτερο εστιατόριο, να ‘στήνουν’ πιάτα σουσι τα συστατικά του οποίου έχουν μαγειρευτεί και προ-παρασκευαστεί στην εσωτερική κουζίνα, για να το βλέπου οι πελάτες όπως στα κινέζικα μαγαζιά.
    Επιπλέον, άλλη μια ερώτηση είναι εάν μπορεί να έχει πλυντήριο ΜΟΝΟ για ποτήρια ? (τα πιατα κτλ πλένονται στις λάντζες εσωτερικά του εστιατορίου)
    Μπορείτε να με βοηθήσετε σχετικά?

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.