Άρθρο 16 Εμβαδόν


Εμβαδόν 

1.   Το εμβαδόν καταστήματος ή εργαστηρίου τροφίμων ή/ και ποτών θα είναι ανάλογο προς το είδος και τον κύκλο εργασιών τούτου, ώστε να αποκλείεται η συμφόρηση των εμπορευμάτων και των επίπλων στον χώρο, για να γίνεται εύκολα ο καθαρισμός του και να εξασφαλίζεται η άνετη κυκλοφορία των πελατών και του προσωπικού, και πάντως δεν θα είναι μικρότερο από το ελάχιστο όριο εμβαδού, που ορίζουν οι ειδικές για κάθε είδος καταστήματος ή εργαστηρίου διατάξεις της παρούσας και των άλλων σχετικών Υγειονομικών Διατάξεων.

Ως εμβαδόν ενός χώρου εννοείται ο αριθμός σε τετραγωνικά μέτρα, που προκύπτει από το μέτρηση της εκμεταλλεύσιμης επιφάνειας του δαπέδου του χώρου τούτου.

2.   Στο συνολικό εμβαδόν καταστήματος ή εργαστηρίου τροφίμων ή ποτών μπορεί να συνυπολογισθεί και το εμβαδόν του νόμιμα κατασκευασμένου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Γ.Ο.Κ., εσωτερικού ανοικτού εξώστη (πατάρι), εφόσον ο χώρος αυτός προορίζεται για τις αναφερόμενες στην παρ. 6 του προηγούμενου άρθρου χρήσεις, πλην της περιπτώσεως χρήσεως του για την εγκατάσταση των γραφείων της επιχειρήσεως.

28 Responses to Άρθρο 16 Εμβαδόν

  1. Ο/Η γεωργία ρέντζου λέει:

    καλημέρα !θελω να φτιαξω ενα μικρο εργαστήριο για να παρασκευαζω και συσκευάζω χειροποιητα κουλουρακια και να προμηθεύω μικρα καταστήματα τροφίμων. πόσα τεραγωνικα βασει του νόμου πρεπει να ειναι το εργαστήριο?

  2. Καλημέρα , οι προδιαγραφές ορίζονται από την Δ/νση Ανάπτυξης . Είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε για λεπτομέρειες . Αν το εργαστήριο δεν προορίζεται για χονδρική πώληση τότε διαβάστε το άρθρο 52

  3. Ο/Η γεωργία ρέντζου λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση σας
    .Προκειται για χονδρική κατα βάση και ίσως αργότερα και λιανική πωληση.

  4. Ο/Η σισσυ χονδροπουλου λέει:

    Θέλω ν΄ανοίξω μαγαζί με τυριά και αλλαντικά.Πόσα τετραγωνικά χρειάζονται;

  5. Απαιτούνται 15 τμ

    δείτε πληροφορίες σχετικά με όλα τα καταστήματα αυτής τη κατηγορίας

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
    ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  6. Ο/Η Athina Gkouma λέει:

    Υπαρχει η δυνατοτητα να τοποθετησω την λαντζα του εστιατοριου στο υπογειο(που εχει επαρκεις φωτισμος κ αερισμο κ εχει κυρια χρηση) κ οχι στο ιδο χωρο (ισογειο) με το παρασκευαστηριο? η πρεπει να ειναι μαζι? αν τοποθετηθει στο παταρι που εχει επισης κυρια χρηση? ευχαριστω

  7. Ο/Η Λαυράνος Γιάννης λέει:

    Καλημέρα σας! Όταν λέτε να μεταφέρετε τη λάντζα, εννοείτε μια από τις λάντζες σας ή όλο το χώρο πλύσης σκευών? Γιατί το τελευταίο είναι προτιμότερο! Για να υπάρχει και μια συνοχή στον κύκλο εργασιών της επιχείρησης… Επίσης, σας διευκρινίζω και τα εξής:
    1ον = Βασική προϋπόθεση για την εγκατάσταση του παρασκευαστηρίου ή του χώρου πλύσης σκευών ή/και της αίθουσας πελατών σε ένα χώρο είναι, όπως είπατε, να είναι χώρος κύριας χρήσης προοριζόμενος για κατάστημα.
    2ον = Εφόσον επιθυμείτε να κάνετε αυτή την μετακίνηση του εξοπλισού σας, θα πρέπει να το κάνετε σε χώρο που έχει εγκριθεί κατά την αδειοδότηση της επιχείρησης σας. Δηλαδή δεν μπορείτε να επεκταθείτε σε χώρο, που αποκτήθηκε μετά την αδειοδότηση σας, όσο νόμιμος και αν είναι.
    3ον = Σε περίπτωση που η δυναμικότητα της επιχείρησης σας είναι πάνω από 120 καθίσματα, επιβάλλεται ο σαφής διαχωρισμός παρασκευαστηρίου και χώρου πλύσεως σκευών.
    4ον = Εάν θα μεταφέρετε τελικά το χώρο πλύσεως σκευών στο πατάρι ή στο υπόγειο, προσπαθήστε να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει κάποια σύνδεση με το παρασκευαστήριο. Π.χ. να μην αναγκάζεστε μετά να μεταφέρετε τα πλυμμένα σκεύη μέσω της αίθουσας πελατών στο παρασκευαστήριο…

  8. Ο/Η nikolaos λέει:

    gia sas..! ekana ethsh gia proekrish gia oporopolio kai mou th edose o dhmos se ena magazi me 12tm. sth sinexia anixa to magazi kai litourgouse kanonika perimena mines to yeonomiko na erthei na kanei to elexo kai en teli tora 11 mines den eirthe eimaste se nish kai den mas erxonte . I dhmarxia proxorise se sfragish tou katastimatos kai exo blexei !!! th mporo na kano tora?

  9. Ο/Η Μαρκος λέει:

    Καλησπερα σας. Αν καταλαβα καλα , δεν υπαρχει περιορισμος πια στο τι πουλαει ενα εστιατοριο? μπορει να σερβιρει καφε και τυροπιτα ? σαντουιτσ ? κρουασαν ? …. ψητα σουβλας ? δεν χρειαζεται ο διαχωρισμος σε εστιατοριο , ψητοπωλειο, η’ πιτσαρια ?

  10. Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση

    σύμφωνα με την νομοθεσία :
    4. Μετά τη συμπλήρωση του, ο φάκελος διαβιβάζεται, εντός πέντε (5) ημερών, στις συναρμόδιες υπηρεσίες
    (υγειονομική υπηρεσία για τον υγειονομικό έλεγχο του καταστήματος, πυροσβεστική υπηρεσία για χορήγηση βεβαίωσης πυρασφάλειας, πρωτοβάθμιο συμβούλιο
    θεάτρων – κινηματογράφων και λοιπών αιθουσών για γνωμοδότηση). Οι ανωτέρω υπηρεσίες οφείλουν μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από την παραλαβή του, να έχουν
    προβεί σε όλες τις αναγκαίες ελεγκτικές ενέργειες. Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εκδίδεται μέσα σε δέκα
    (10) ημέρες, αφότου ολοκληρωθεί η ανωτέρω διαδικασία με την επιστροφή του φακέλου στον οικείο Δήμο
    και εφόσον πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις.
    Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των τριάντα (30) ημερών, λογίζεται ότι η άδεια έχει εκδοθεί. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί με αίτησή του να ζητήσει τη χορήγηση
    σχετικής βεβαίωσης από το Δήμο.

    Επομένως αν δεν είναι δικιά σας υπαιτιότητα ότι δεν προχώρησε η αδειοδότηση όχι μόνο έπρεπε ο Δήμος να σας σφραγίσει αλλά έπρεπε να σας χορηγήσει την άδεια. Δεν ξέρω όμως αν σας σφραγίζει για άλλη περίπτωση πχ Κίνδυνο της Δημόσιας Υγείας ή ουσιώδη τροποποίηση .

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
    ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  11. Σωστά καταλάβατε άλλωστε δεν ονομάζονται έτσι οι επιχειρήσεις πλέον .Βέβαια υπάρχουν νέες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:
    Η νέα υγειονομική διάταξη φέρνει στην καθημερινότητα, τόσο των επιθεωρητών όσο και των επιχειρηματιών και χειριστών τροφίμων αυτό που χρόνια τώρα η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία προβλέπει : τον αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων και την εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας – υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων .
    Τι αλλαγές φέρνει η νέα υγειονομική διάταξη επιγραμματικά :
    • Από τώρα και μετά ,με πλέον επίσημο τρόπο όσο αφορά και την αδειοδότηση των καταστημάτων , θα γίνεται έλεγχος σε σχέση με την εφαρμογή των συστημάτων αυτοελέγχου όπως είναι το HACCP . Το σύστημα HACCP (Ανάλυση Επικινδυνότητας-Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, Hazard Analysis Critical Control Points ) είναι ένα σύστημα ελέγχου τροφίμων που στηρίζεται στην πρόληψη. Ο εκ των προτέρων προσδιορισμός, ανίχνευση και εκτίμηση των διαδικασίας δίνει την ευκαιρία για τη λήψη προληπτικών μέτρων με σκοπό την αποφυγή τους. Αυτού του είδους η προσέγγιση υποστηρίζει – σε αντίθεση με την παραδοσιακή προσέγγιση – μια αντίληψη προληπτικής ασφάλειας και ποιότητας του προϊόντος. Απόρροια του παραπάνω είναι και οι επόμενες νέες απαιτήσεις:
    • Πιστοποιημένης Εκπαίδευσης του προσωπικού.
    • Αρχειοθετημένες όλες οι διαδικασίες όπως αυτής της απεντόμωσης μυοκτονίας , καταγραφής θερμοκρασιών , αναλύσεων (μικροβιολογικών , χημικών κλπ ) που αφορούν τον αυτοέλεγχο των επιχειρήσεων .
    • Οι απαιτήσεις σε χώρους , δεν θα ορίζονται με τον καθορισμό ελάχιστων τετραγωνικών στα παρασκευαστήρια , αριθμό συστημάτων πλύσεως σκευών και σε τουαλέτες , αλλά σε σχέση με τις προδιαγραφές των συστημάτων αυτοελέγχου αποτέλεσμα του οποίου είναι πλέον η ύπαρξη αποδυτηρίων προσωπικού που πλέον είναι νομοθετική απαίτηση .
    • Πέρα από τα σχεδιαγράμματα που απαιτούσε η παλιά Νομοθεσία Α1β 8577/83 απαιτείται και η προσκόμιση διαγράμματος ροής της επιχείρησης .
    • Γίνεται πρόβλεψη για νέες επιχειρηματικές δράσεις όπως είναι τα Logistics και το ηλεκτρονικό εμπόριο .
    • Αλλάζει ριζικά η φιλοσοφία της αδειοδότησης με την ελεύθερη ανάπτυξη διαφορετικών δραστηριοτήτων πχ τρόφιμα με κατάστημα μη τροφίμων πχ Βιβλιοπωλείο και καφετέρια , σούπερ μάρκετ ή και μίνι μάρκετ θα μπορούν να τεμαχίζουν, να συσκευάζουν και να πωλούν κρέατα ή τυροκομικά, να πωλούν φρεσκοστυμμένους χυμούς, χύμα κρασί, αλλά και να έχουν στους χώρους τους καφέ ή σνακ μπαρ.
    • Δεν θα απαιτούνται πια επιπλέον άδειες και άλλες διοικητικές διαδικασίες. Ένα κρεοπωλείο θα μπορεί χωρίς περιττές άδειες και γραφειοκρατία να διαθέτει τυροκομικά προϊόντα, ένα καφεκοπτείο ή ένα ζαχαροπλαστείο ξηρούς καρπούς κλπ. με μοναδική προϋπόθεση, σε κάθε περίπτωση, να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των προϊόντων.
    • Τέλος η κατηγοριοποίηση των καταστημάτων αλλάζει και από ένα πολύπλοκο σύστημα με πολλές κατηγορίες έχουμε πλέον τις εξής κατηγορίες :
    1. Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών
    2. Αποθήκευση – Διανομείς & Μεταφορείς
    3. Επιχειρήσεις Λιανικού & Χονδρικού Εμπορίου
    4. Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών
    5. Επιχειρήσεις Αρτοποιητικής Νομοθεσίας

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
    ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  12. Ο/Η Κουτσονίκας Νικόλαος λέει:

    Κε Παπαδάκη

    Θα ήθελα να με κατατοπίσετε αν μπορώ να έχω την κουζίνα καταστήματος εστιατορίου στο υπόγειο.
    Κουτσονίκας Νικόλαος
    Πολιτικός Μηχανικός

  13. Καλημέρα

    ο χώρος του παρασκευαστηρίου πρέπει να είναι χαρακτηρισμένος ως κυρίας χρήσεως και αν ναι να έχει επαρκή φυσικό ή τεχνητό φωτισμό και αερισμό πέραν των άλλων απαιτήσεων πλακάκια κλπ .

    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
    ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  14. Ο/Η inter-optics λέει:

    καλησπέρα σας ! Θα ήθελα να ρωτήσω σε ένα κατάστημα 35 τ.μ (άδεια οικοδομής 1968) αργότερα προστέθηκε μεταλλικό πατάρι περίπου 10 τ.μ σαν βοηθητικός χώρος (από έναν νοικάρη) χωρίς να έχει δηλωθεί. Το προορίζω για οπτικό κατάστημα και φυσικά χρειάζομαι την κάτοψη του καταστήματος. Τι κάνω? Ευχαριστώ πολυ

  15. Καλησπέρα

    τα καταστήματα οπτικών δεν ανήκουν στην δικαιοδοσία μας και δεν μπορώ να σας πω υπεύθυνα .Αν όμως κρίνω από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα παράνομα πατάρια είναι πρόβλημα

  16. Ο/Η inter-optics λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
    Δεν είναι κλειστό, αλλά σαν μπαλκόνι… και περίπου 1,90 ύψος. Τι πρέπει να κάνω σε αυτήν τη περίπτωση ? Μπορεί να δηλωθεί τώρα?

  17. Ο/Η sotiris λέει:

    kalispera1!thelv na anoiksw ena magazi pou tha poulaw pswmia krua santouits sfoliates kai mpougatses kai thelw na kanw ena paraskeuastirio peripou sta 150 metra apo to magazi gt den exw xoro…ginete kai an nai posa tetragwnika thelw?mono gia to magazi mou na paraskeuazw mpougatses kai sfoliates.

  18. Το παρασκευαστήριο δηλαδή θα είναι αλλού ? Θεωρώ (προσωπική μου άποψη ) ότι αυτό Νομοθετικά δεν προβλέπεται

  19. Ο/Η sotiris λέει:

    nai thelw to ergastirio na to kanw se allo xoro gt den mou ftanei sto magazi pou exw kai na to kanw san pararthma…an den ginete gia ena paraskeuastirio posa tetragwnika thelw kai gia ena magazi (mpoygatsa,sfoliata)me paraskeuastirio posa thelw?

  20. Ο/Η sotiris λέει:

    ΚΎΡΙΕ ΠΑΠΑΔΆΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΑ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΎΡΙΑ ΔΙΆΤΑΞΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΆΘΩ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΆ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΜΑΓΑΖΙΟΎ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟΥ?ΓΙΑΤΊ ΕΔΏ ΠΟΥ ΕΊΜΑΙ ΔΕΝ ΒΓΆΖΩ ΝΌΗΜΑ ΜΕ ΚΑΝΈΝΑΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΛΈΕΙ ΤΑ ΔΙΚΆ ΤΟΥ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΈΡΩΝ. .

  21. Καλημέρα

    ζητώ συγγνώμη που δεν σας απάντησα … δεν υπάρχει θεωρητικά δικαιολογία .. όμως από την μια η παραμονή στον Έβρο αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου μου με απέτρεψαν να απαντήσω ως όφειλα .
    Σύμφωνα με τη νέα υγειονομική διάταξη δεν προβλέπονται πλέον ελάχιστα τετραγωνικά αλλά μια σειρά από άλλα προαπαιτούμενα για τα οποία θα σας ενημερώσει η Υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

  22. Καλημέρα

    ζητώ συγγνώμη που δεν σας απάντησα … δεν υπάρχει θεωρητικά δικαιολογία .. όμως από την μια η παραμονή στον Έβρο αλλά και τα τρέχοντα ζητήματα του κλάδου μου με απέτρεψαν να απαντήσω ως όφειλα .

    Ελάχιστα τετραγωνικά πλέον δεν υπάρχουν .. τα υπόλοιπα είναι Πολεοδομικά θέματα και πρέπει να ρωτήσετε μηχανικό .

  23. Ο/Η Νικολάου Δεσποινα λέει:

    Γεία σας. Έχω ένα κατάστημα 14τμ, το οποίο εχει ένα πολύ μικρό wc και θέλω να το κάνω ένα σουβλάτζιδικο, μόνο για περαστικούς. δηλ. να μην έχουν πρόσβαση οι πελάτες στο εσωτερίκο του και να παράλαμβάνουν τα τρόφιμα στην είσοδο του κατάστηματος, που θα εχει ανοιγόμενες τζαμαρίες. Αρκούν τα 14τμ? Ευχαριστώ πολύ.

  24. Καλημέρα

    υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις και δεν θα σας έλεγα κάτι χωρίς να είναι σωστό . Πρέπει να ρωτήσετε την υγειονομική Υπηρεσία της περιοχής σας .

  25. Ο/Η Νικολάου Δεσποινα λέει:

    Ευχαρίστω πολύ κ.Παπαδακη.

  26. Ο/Η Λευτέρης Παπασιμάκης λέει:

    Καλησπέρα!!!
    Σε εστιατόριο μέχρι 50 άτομα, πόσο πρέπει να είναι το εμβαδόν του παρασκευαστηρίου, λάντζας, και ψυγείου+μπουφέ+ταμείου; Η διάταξη Α1β/8577/83 άρθρο 38 ισχύει ή έχει τροποποιηθεί; Ευχαριστώ για την απάντηση.

  27. Καλημέρα

    ζητώ συγγνώμη που καθυστέρησα να σας απαντήσω αλλά βρισκόμουν εκτός για μια εβδομάδα χωρίς υπολογιστή λόγω εκπαιδευτικών υποχρεώσεων …….
    Έχει καταργηθεί με την Υ.Α. Υ1γ/Γ.Π/ οικ. 96967/8-10-2012 (ΦΕΚ 2718, τ.β΄, 8-10-2012)

  28. Ο/Η Λευτέρης Παπασιμάκης λέει:

    Ευχαριστώ πολύ! Εξαιρετικά χρήσιμη η απάντηση,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.