Διφασικά Ελαιουργεία


 

Για τους συναδέλφους από την επαρχία σας ενημερώνω για την νομαρχιακή απόφαση που πήραμε στο Ηράκλειο Κρήτης για την μετατροπή των ελαιουργείων σε διφασικά .

  Αρ. Πρωτ.: οικ. 7464

ΘΕΜΑ:  ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΦΑΣΙΚΑ ΣΕ ΔΙΦΑΣΙΚΑ, ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΣΙΓΑΡΟΥΣ

 
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    

            Έχοντας υπόψη

  1. Την υπ’ άριθμ.21288/21-10-99 Απόφαση Νομάρχη.
  2. Την Ε1β/221/65 Υγειονομική Διάταξη περί διαθέσεως λυμάτων.
  3. Το Νόμο 1650/86 και  3010/2002 για την προστασία του περιβάλλοντος.
  4. Το Α.Ν. 2520/40 περί υγειονομικών διατάξεων.
  5. Την ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του Περιβάλλοντος λόγω των προβλημάτων που παρατηρούνται κάθε ελαιοκομική περίοδο από τα απόβλητα των ελαιουργείων.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

Την Μετατροπή των σύγχρονων ΤΡΙΦΑΣΙΚΩΝ Ελαιουργείων (παράγουν λάδι – πυρήνα – κατσίγαρο) σε ΔΙΦΑΣΙΚΑ (παράγουν λάδι – πούλπα) και ιδιαίτερα εκείνων των οποίων τα λυματοστάσια βρίσκονται κοντά σε φράγματα, θάλασσες, ακτές, ποτάμια, εφόσον δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα.

Η Μετατροπή αυτή γίνεται με σχετικά μικρό κόστος.

Τα Ελαιουργεία παλαιού τύπου με τρεις φάσεις και του παραδοσιακού τύπου (με μποξάδες) θα εξακολουθούν να λειτουργούν ως έχουν και σύμφωνα με την υπ΄αριθμ.21288/21-10-99 Απόφαση Νομάρχη.

ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΦΑΣΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ:

Τα απόβλητα μετά το φυγοκεντρικό μηχάνημα των διφασικών Ελαιουργείων (πούλπα) θα συγκεντρώνονται στον περιβάλλοντα χώρο του ελαιουργείου σε όρυγμα, επικλινές, διαστάσεων ανάλογα με τη δυναμικότητα του ελαιουργείου και θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα αποφυγής ρύπανσης του περιβάλλοντος κατά τη φόρτωση και τη μεταφορά τους ή σε ειδικά διαμορφωμένα σιλό απολύτως στεγανά ανάλογης χωρητικότητας.

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ:

Η μεταφορά των αποβλήτων (πούλπα) θα γίνεται με απολύτως στεγανά αυτοκίνητα σε πυρηνελαιουργείο ή στο εγκεκριμένο όρυγμα, όπου θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για τα στραγγίσματα (κατασκευή μικρού αναχώματος στραγγισμάτων) και θα λαμβάνεται η κατάλληλη μέριμνα για την αποφυγή δυσοσμίας (διασκορπισμός ασβέστη ανά 15 ημέρες ή με άλλα χημικά).

Τα νερά του πλυντηρίου θα οδηγούνται στη δεξαμενή καθίζησης στη συνέχεια στη δεξαμενή εξουδετέρωσης που υπάρχουν στο ελαιουργείο,  θα ανακυκλώνονται   και θα απορρίπτονται τελικώς μαζί με την πούλπα στο όρυγμα, στο σιλό, ή στο λυματοστάσιο, ή θα χρησιμοποιούνται για άρδευση εφόσον αυτό είναι εφικτό.

Για την κατάταξη σε βαθμό όχλησης της δραστηριότητας των Ελαιουργείων θα λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα σε 8ωρη λειτουργία.  Για τον υπολογισμό του Λυματοστασίου για λόγους ασφαλείας της κατασκευής και προστασίας του περιβάλλοντος θα λαμβάνεται υπόψη η παραγωγικότητα ανά 8ωρο προσαυξημένη κατά 25%. 

Τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν από την εφαρμογή της παρούσας θα αντιμετωπίζονται, κατά περίπτωση, από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας Δ/νση Δημόσιας Υγείας –  Δ/νση Ανάδειξης και Προστασίας Περιβάλλοντος.

Ο  ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κ. ΣΑΡΡΗΣ

1 Responses to Διφασικά Ελαιουργεία

  1. Ο/Η Athanasios Anthis λέει:

    ΤΑ ΔΙΦΑΣΙΚΑ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΟΠΩΣ ΒΛΕΠΩ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΠΟΥ ΩΡΥΟΝΤΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ , ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ , ΠΡΩΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΟΣΜΕΣ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΦΑΣΔΙΚΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΟΤΑΝ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΟΙ ΟΣΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ, ΤΟ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΟΥΡΑΝΟΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗΣ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΕ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ΠΟΥ ΧΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΠΟΤΑΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΡΩΜΕ ΤΑ ΑΡΔΡΥΟΜΕΝΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΜΕ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΙ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΓΗ ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΩΣΕΙ ΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΜΕ , ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΕΓΝΩΣΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΓΝΩΣΤΟΥ ΣΕ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΘΩΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΜΕ ., ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ , ΤΙΣ ΟΡΜΟΝΕΣ , ΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ Ε ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΜΕ, ΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΝΕΚΡΟΚΕΦΑΛΕΣ ΕΝΩ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΑΙΟΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗΡΩΝ ΟΧΙ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΜΕ., ΕΡΩΤΩ ΕΧΕΙ ΒΗΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ, ΕΑΝ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε,Ε ΑΥΤΗ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ, ΕΓΩ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΣΚΟΠΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΘΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΙΝΕΖΟΣ,!1!!!!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.