Περί των όρων διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων


ΣΧΕΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:

Περί διαθέσεως λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΕΠΟΠΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΚΟ ΚΑΠΙΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΚΥΚΛΙΟ . Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΚΑΤΕΒΑΣΜΑ Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ.

ΛΥΜΑΤΑ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Εγκύκλιος ΥΥΠ και ΚΑ με αρ. Α5/314/εγκ.6/11.3.88

Επεξεργασία και διάθεση λυμάτων μικρών καταστημάτων (καφενείων, ζαχαροπλαστείων κ.λ.π.)

Αναφορικά με σύστημα επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων μικρών καταστημάτων, σας θέτουμε συμπληρωματικά υπόψη τα παρακάτω, για ανάλογη χρήση, σε συσχετισμό πάντοτε και με τις τοπικές συνθήκες και τις τυχόν ιδιαιτερότητες των καταστημάτων

1. H μέση ημερήσια παροχή των λυμάτων για καταστήματα (καφενεία, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π.) κυμαίνεται γενικά από 20 έως 50 λίτρα ανά άτομο, ανάλογα με τις τοπικές κ.λ.π. συνθήκες της περιοχής (τουριστική κίνηση, ποιότητα και επάρκεια πόσιμου νερού κ.λ.π.) Συγκεκριμένα και υπό την προύπόθεση επάρκειας υγιεινού πόσιμου νερού, συστήνεται να λαμβάνονται οι ακόλουθες τιμές της μέσης ημερήσιας παροχής:

20 lit/άτομο για τα διερχόμενα άτομα, και

50 lit/άτομο για το μόνιμο προσωπικό.

2. Ο χρόνος συγκράτησης λαμβάνεται συνήθως 24 ώρες, εφόσον η σηπτική δεξαμενή αποτελεί μόνο το προστάδιο επεξεργασίας λυμάτων.

3. Ο όγκος για τη συγκέντρωση της λάσπης λαμβάνεται ίσος με 25 lit/άτομο/εξάμηνο για το μόνιμο προσωπικό και 15 lit./άτομο /ημέρα για τα διερχόμενα άτομα.

4. Ο υπολογισμός της χωρητικότητας της σηπτικής δεξαμενής γίνεται σύμφωνα με τα παραπάνω, ενώ ο καθορισμός των διαστάσεων της πρέπει να προσαρμόζεται στη σχέση μήκος προς πλάτος ίσον 2 έως 3 και το ελάχιστο ύψος να είναι 1,20μ., όπως ορίζεται από την (α) σχετική Υγ.Διάταξη.

5. Η κατασκευή πολυθαλάμου δεξαμενής (τριθαλάμου, Imhoff είναι απαραίτητη, εφόσον ο χρόνος παραμονής των λυμάτων προβλέπεται να είναι  σημαντικός (πέραν των 5 ημερών).

6. Για τη διάθεση των λυμάτων, μετά τη διέλευσή τους από σηπτική δεξαμενή, προτείνεται η κατασκευή απορροφητικής τάφρου ή άλλου υπεδάφιου και οριζόντιου συστήματος διάθεσης, που εφαρμόζονται αντί του απορροφητικού βόθρου, σε περιπτώσεις με υψηλή στάθμη υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Πρέπει να επισημανθεί ότι για ειδικές περιπτώσεις καταστημάτων που γειτνιάζουν με θάλασσα, λίμνες, ποτάμια και λοιπά επιφανειακά ή υπόγεια νερά, το  θέμα είναι σοβαρό και η κατασκευή απορροφητικού βόθρου, τάφρου κ.λ.π. εγκυμονεί γενικώτερους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και κατά συνέπεια, αφού συνεκτιμηθούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προβλεφθεί η  κατασκευή στεγανού αποχετευτικού συστήματος με δίκτυο σωληνώσεων, λιποσυλλέκτες, φρεάτια, μηχανοσίφωνες, σηπτικές δεξαμενές κ.λ.π. και με προβλεπόμενη διάθεση των βοθρολυμάτων, δια μεταφοράς, σε χώρο που θα προκαθοριστεί και από τις περιφερειακές Υπηρεσίες Υγιεινής (άρθρο 11 της Ε1β/221/65 Υγ.Διάταξ.)

1 Responses to Περί των όρων διάθεσης λυμάτων και υγρών αποβλήτων

  1. Ο/Η Keskinidhw Givrgow λέει:

    Είναι λύση η χρήση τεχνητών υδροβιότοπων για την επεξεργασία των λυμάτων? Μπορεί να αναγνωριστεί από τις δημόσιες υπηρεσίες?
    Με εκτίμηση
    Κεσκινιδης Γιωργος
    Υ.Γ. Παρεμπιπτωντος συγχαρητηρια για την δουλεια σας, ειναι φανταστικη και εκτιμω μια καλη μουντζα σε οσους πανε να καταστρεψουν με συκοφαντιες το ελληνικο δημοσιο

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.