ΑΡΘΡΟ 8 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ


Όσοι ασκούν ή επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμα του χειριστή τροφίμων ή ποτών, ή να εργαστούν σε επιχει­ρήσεις τροφίμων και ποτών, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό υγείας σύμφωνα με την Υγειονομική διάταξη υπ» αριθμ. Υ1γ/ΓΠ/οικ 35797(ΦΕΚ1199/11-4-2012)

Αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ 35797 Πιστοποιητικό υγείας εργαζομένων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος ( ΦΕΚ 1199 Β11-4-2012). Πιστοποιητικό Υγείας, ΦΕΚ 1199,11-4-2012

όπως κάθε φορά ισχύει. Επιπλέον θα πρέπει:

•   Να φροντίζουν την υγεία τους.

•    Να αναφέρουν στον προϊστάμενο τους τυχούσα ασθένεια τους (γαστρεντερικά προβλήματα, πονόλαιμο, βήχα, εκκρίσεις από μύτη ή μάτια, τροφική δηλητηρίαση). Σε αυτές τις περιπτώσεις απαγορεύεται η παραμονή σε χώρους που διαχειρίζονται τρόφιμα (π. χ. προετοιμασία, επεξεργασία, διάθεση).

•   Όταν αισθανθούν αδιαθεσία, να μην έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ιδίως αυτά που είναι σε ανοιχτές συσκευασίες.

•   Να επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με ιατρική βεβαίωση.

•   Να καλύπτουν τις πληγές, καψίματα, δερματικές μο­λύνσεις, με έντονα χρωματιστό αδιάβροχο επίδεσμο.

Σύμφωνα με το Κεφάλαιο VIII του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 απαιτείται υψηλός βαθμός ατομικής καθαρι­ότητας από κάθε πρόσωπο που εργάζεται σε χώρους τροφίμων και θα πρέπει:

•    Να φορά κατάλληλο, καθαρό και, όταν είναι ανα­γκαίο, προστατευτικό ρουχισμό.

•    Να τηρεί τους κανόνες και διαδικασίες ατομικής υγιεινής με σκοπό τη μείωση της πιθανότητας επιμό­λυνσης των τροφίμων (μικροβιολογική, φυσική, χημική επιμόλυνση) άμεσα ή έμμεσα.

•    Να έχει καλές συνήθειες (να πλένει τα χέρια πριν αναλάβει εργασία, να φορά πάντα καθαρή ποδιά, να μη φορά κοσμήματα (ρολόγια, σκουλαρίκια, δακτυλί­δια, βραχιόλια κα), να έχει κοντά και καθαρά νύχια. Όχι βαμμένα ή πρόσθετα νύχια.

•   Να χειρίζεται σωστά τα τρόφιμα και να συνεργάζε­ται προς όφελος της υγιεινής και ασφάλειας αυτών.

•   Όταν χρησιμοποιούνται γάντια αυτά δεν υποκαθι­στούν το πλύσιμο των χεριών, ενώ συνιστάται να τα αλλάζει κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ή όταν λερω­θούν ή σχιστούν, ή όταν αλλάξει η εργασία ή είδους του τροφίμου που χειρίζεται (πχ από ωμό κρέας σε έτοιμο για κατανάλωση τρόφιμο).

3 Responses to ΑΡΘΡΟ 8 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

  1. Ο/Η Mακρή Ανθή λέει:

    ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΉ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ…!
    ΑΜ
    ΥΓΙΕΙΟΝΟΛΟΓΟΣ

  2. Ο/Η Mακρή Ανθή λέει:

    Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιο λόγο στο Νοσοκομείο Αγρινίου όπου πρόσφατα έγιναν τα εγκαίνια δεν έχει προκηρύξει θέσεις για Επόπτες Δημόσιας Υγείας
    και για ποιο λόγο τα δικά μας καθήκοντα να τα ασκούν οι νοσηλευτές?
    Εμείς τι θα κάνουμε?
    Με εκτίμηση,
    Άνθη Μακρή
    Υγιεινολόγος.

  3. Ανθή καλησπέρα

    δυστυχώς εγώ δεν έχω ούτε την δύναμη ούτε τις γνώσεις για να σου απαντήσω !!!!!

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.