Άρθρο 27 Απαγωγή καπνών, αερίων καύσεως κλπ.


1.   Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών, που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, το ψήσιμο κρέατος κλπ. θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι. Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας.

2.   Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται ιδιαίτεροι εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από τη στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος 0,50 μ. ψηλότερα από αυτήν ή αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

3.   Στα καταστήματα ή εργαστήρια, στα οποία χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο ή φωταέριο, αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση ειδικού συστήματος φίλτρων, κατάλληλου για την πλήρη εξουδετέρωση των αερίων, οσμών κλπ., το οποίο θα συντηρείται ανελλιπώς, για να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα αυτής. Για την εξακρίβωση του βαθμού αποδόσεως και γενικά της καταλληλότητας του ανωτέρω συστήματος φίλτρων, η Υγειονομική Υπηρεσία ζητεί από τον ενδιαφερόμενο να της προσκομίσει σχετική δήλωση Ν.Δ. 105/69 του εγκαταστάτη τεχνικού ή / και να ζητήσει τον έλεγχο τούτου από την αρμόδια Μηχανολογική Υπηρεσία.

4.   Εξαιρούνται από την υποχρέωση να διαθέτουν το ανωτέρω απαγωγικό σύστημα ή το σύστημα φίλτρων εξουδετερώσεως των αερίων, οσμών κλπ. ορισμένα καταστήματα, εφόσον τούτο αναφέρεται ρητώς στα οικεία άρθρα της παρούσης ή σε άλλη Υγειονομική Διάταξη. 

27 Responses to Άρθρο 27 Απαγωγή καπνών, αερίων καύσεως κλπ.

  1. Ο/Η Anestis Tostaras λέει:

    Αγαπητέ κ. Παπαδάκη καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά που παρουσιάζεται στον εν λόγω ιστότοπο.
    Σχετικά με τον ανωτέρω κανονισμό περί απαγωγής αερίων καύσεως θα ήθελα την αποψή σας σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζω:
    Δίπλα στην οικία μου λειτουργεί ψησταριά-ταβέρνα της οποίας οι εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες αερίων καύσεων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Αποτέλεσμα της ανωτέρω παραβατικής συπεριφοράς είναι να καθίσταται αδύνατη η παραμονή μας στην οικία μας αφού οι διαχυόμενοι καπνοί δημιουργούν μια κατάσταση αποπνικτική τόσο εκτός της οικίας μου όσο και εντός αυτής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που λόγω ζέστης τα παράθυρα της οικίας μου ήταν ανοιχτά.Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου προς τον ιδιοκτήτη της ταβέρνας δεν έχει προβεί σε επιδιόρθωση της καπνοδόχου του καταστήματος.
    Αποτάνθηκα στην Υγειονομική Υπηρεσία η οποία διενήργησε σχετική αυτοψία τρείς φορές και βεβαίωσε τις ανωτέρω παραβάσεις με την αποστολή επιστολών στον ιδιοκτήτη.
    Την τελευταία φορά που διενεργήθηκε αυτοψία, ο υπάλληλος του Υγιειονομικού με ενημέρωσε ότι πλέον θα προβεί στην κατάθεση μηνυτήριας αγωγής εναντίον του.
    Επειδή όμως η εκδίκαση των υποθέσεων καθυστερεί αρκετά θα ήθελα να παρακαλέσω να με ενημερώσετε εάν υπάρχουν περαιτέρω ενέργειες στις οποίες μπορώ να προβώ προκειμένου να σταματήσει η λειτοουργία του καταστήματος έως την επιδιόρθωση της καπνοδόχου.
    Σας ευχαριστώ πολύ,
    Υ.Γ. Επειδή όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να παραθέσω λεπτομέρειες επί της ανωτέρω υποθέσεως εάν έχετε την καλοσύνη στείλτε μου το email σας ή κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας για να σας παραθέσω λοιπές λεπτομέρειες.

  2. Καλημέρα

    δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος από την δικαστική οδό . Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι με τα έγγραφα της Υγειονομικής Υπηρεσίας να επισκεφθείτε τον εισαγγελέα προκειμένου να ξεκινήσουν πιο γρήγορα οι διαδικασίες . Η Υγειονομική Υπηρεσία σωστά έχει πράξει μιας και αυτή τη δυνατότητα της παρέχει η Νομοθεσία . Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο που κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ η Δημόσια Υγεία μπορεί να κλείσει την επιχείρηση .

  3. Ο/Η Anestis Tostaras λέει:

    Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας,

    Ανέστης Τοσταράς

  4. Ο/Η Jim λέει:

    Καλησπέρα κ Παπαδακη θέλω να ανοίξω ενα εστιατοριο σε ενα κτήριο στο οποιο πριν απο εμένα λειτουργούσε ήδη άλλο εστιατοριο το οποιο έκλεισε. Σημερα που συζήτησα με τον ιδιοκτήτη, του ξέφυγε η φραςη ´´ευτυχώς που δεν ξήλωσα το φουγάρο απο τον προηγούμενο, τωρα με την καινουρια διάταξη πρέπει να το ανεβάσεις στο απέναντι κτήριο.´´
    Διάβασα το άρθρο 27 και δεν καταλαβαίνω τι ορίζεται ως γειτονικό κτήριο.
    Ήθελα να ενοικίασω το συγκεκριμένο κατάστημα επειδή σε αυτο υπαρχει φουγάρο ήδη, όμως εαν εαν χρειαστεί να κανω περαιτέρω διαδικασίες δεν θέλω να επιλέξω.
    Ειμαι πολυ κοντα στο να ενοικίαςω το κατάστημα και θα ήθελα να με βεβαιώσει κάποιος ότι δεν χρειαζεται να κανω καμία επέκταση με το υπάρχων φουγάρο.

  5. Καλημέρα διαβάσατε την διάταξη που έχει καταργηθεί . Αυτό που ισχύει σήμερα είναι :
    ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΩΝ- ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΕΩΣ .

    Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών, που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, το ψήσιμο κρέατος κλπ., θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι.

    Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας. Τοαπαγωγικό σύστημα θα πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία του και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

    Στις περιπτώσεις αυτές η επιχείρηση θα πρέπει να διαθέτει αποδεικτικό συντήρησης και καθαρισμού του συστήματος.

    Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από την στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος 0,50 μ. ψηλότερα από αυτήν ή, αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

    Στις περιπτώσεις που παρόλα αυτά δημιουργούνται οχλήσεις στους περίοικους η επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά μέτρα( φίλτρα, κ.λπ.) ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή οχλήσεων στους περίοικους. Στις επιχειρήσεις τις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι, ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο , αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκαταστάτη ειδικού συστήματος φίλτρων κατάλληλων για την εξουδετέρωση των αερίων οσμών κ.λπ. και το οποίο να συντηρείται ανελλιπώς για να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα της όλης εγκατάστασης.
    Το είδος των φίλτρων και του όλου εν γένει συστήματος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί από υπεύθυνο μηχανικό και θα πρέπει επίσης να συντηρείται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

  6. Ο/Η matina boumpas λέει:

    Kαλησπέρα σας κ.Παπαδάκη,

    Πριν κάποιους μήνες άνοιξε δίπλα το σπίτι μου, μαγαζί που προσφέρει καφέ και ναργιλέδες.Το θέμα είναι ότι πλέον δεν μπορούμε οι γείτονες να ανοίγουμε τα παράθυρά μας ,εξαιτίας της μυρωδιάς ναργιλέ που υπάρχει παντού.Σαν να μην έφτανε αυτό,τοποθετούν και έξω στο δρόμο (δίπλα στην πόρτα της εισόδου μας) και στην πλατειούλα που βρίσκεται από κάτω, πιατάκια με κάρβουνα και μας θυμιάζουν κανονικά!Η κατάσταση είναι πραγματικά αφόρητη,ειδικά τώρα που έφτιαξε ο καιρός και θέλουμε να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα για δροσιά.Μέχρι τώρα τους έχουμε ζητήσει ευγενικά να σταματήσουν αυτήν την πρακτική,αλλά χωρίς αποτέλεσμα.Μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι έχουν ένα είδος απορροφητήρα τον οποίο όμως αν ανοίξουν, θα μας έρχετε ακόμα περισσότερο η μυρωδιά, επειδή είναι τοποθετημένος πάνω από την πόρτα της εισόδου του μαγαζιού,σημείο που γειτνιάζει με το μπαλκόνι μας.Τάχα ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω και ότι αφού τους έδωσε άδεια η υγειονομική υπηρεσία δεν μπορούμε να παραπονιόμαστε.Θα ήθελα να ξέρω ποιά είναι τα διακαιώματα μας σ αυτήν την περίπτωση,και κυρίως τι επιχειρήματα μπορώ να τους αντιτάξω σ αυτά που ισχυρίζονται περί απορροφητήρα κτλ.

  7. Ο/Η pukuvu λέει:

    Γεια σας Κύριε Παπαδάκη
    Μετά από έρευνα δεν έχω πάρει καμία σίγουρη απάντηση για το θέμα της pellet σόμπας εντός του καφενείου μας. Ο κατασκευαστής μου λέει πως το οι ρύποι της είναι οικολογικοί οπότε και δε θα χρειαστεί να βγάλω μπουρί στα 15 μέτρα που είναι το τελευταίο διαμέρισμα στην πολυκατοικία. Αληθεύει;

  8. Η νομοθεσία που ισχύει ανήκει στην Δ/νση Περιβάλλοντος και όχι στην υγειονομική οπότε δεν γνωρίζω να σας απαντήσω. Η υγειονομική νομοθεσία αναφέρετε σε θέματα καμινάδας από εστίες ψησίματος.

  9. Ο/Η Natasa Geralidou λέει:

    Καλή χρονιά με υγεία και προκοπή!.
    Θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν μπορώ σε καφέ που ήδη λειτουργεί ( πρόχειρου γεύματος) να προσθέσω μηχανή καβουρδίσματος καφέ έως 1 κιλού. Ο κατασκευαστής του λέει ότι δεν χρειάζεται καμινάδα, γιατί ψήνει μικρή ποσότητα και έχει ειδικά φίλτρα ενεργού άνθρακα για τις οσμές. Στο υγειονομικό μου είπαν να το δείξω στο υπουργείο υγείας για να βγει σχετική υγειονομική διάταξη.
    Τι πρέπει να ζητήσω από τον κατασκευαστή του για να μην έχω θέμα σε πιθανό έλεγχο;
    Επίσης, πρέπει να το δηλώσω και στο δήμο και αν χρειάζεται κάποια άλλη ιδιαίτερη διαδικασία.
    Σας ευχαριστώ πολύ.

  10. Χρόνια Πολλά και καλή χρονιά,

    Συμφωνώ και εγώ ότι για μια σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υγείας

    Το σχετικό άρθρο αναφέρει:
    ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΩΝ- ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΕΩΣ
    Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, ψήσιμο κρέατος κλπ., θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε αυτά να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι.

    Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας. Το απαγωγικό σύστημα θα πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία του και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

    Η επιχείρηση πρέπει να διαθέτει αποδεικτικό συντήρησης και καθαρισμού και καλής λειτουργίας του απαγωγικού συστήματος στο φάκελό της.

    Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από την στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος κατάλληλα ψηλότερο από αυτήν ή, αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, υψηλότερα από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

    Στις περιπτώσεις που παρά τα ανωτέρω δημιουργούνται οχλήσεις στους περίοικους η επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά μέτρα ( φίλτρα, κ.λπ.) ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή οχλήσεων στους περίοικους.

    Στις επιχειρήσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι, ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο ή φυσικό αέριο αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση ειδικού συστήματος (πχ φίλτρων ενεργού άνθρακα ή άλλου υλικού) κατάλληλου για την εξουδετέρωση των αερίων οσμών κ.λπ. και το οποίο θα πρέπει να συντηρείται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα της όλης εγκατάστασης, δηλαδή η μη δημιουργία οχλήσεων.

    Το είδος των φίλτρων και του όλου εν γένει συστήματος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί από υπεύθυνο μηχανικό και θα πρέπει να συντηρείται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

    Να τηρούνται σχετικά αρχεία συντήρησης και καθαρισμού του συστήματος.

    Από τα ανωτέρω εξαιρούνται συστήματα έψησης νέων τεχνολογιών που από τις προδιαγραφές τους δεν απαιτούν απαγωγικό σύστημα σύμφωνα με σχετική βεβαίωση του κατασκευαστή ή αρμόδιου μηχανικού

  11. Ο/Η ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙΔΗΣ λέει:

    Καλησπέρα έχω ένα κατάστημα καφέ δίπλα έχει ένα καφενείο που έχει κουζίνα και το φουγάρο το έχει ακριβός στην είσοδο στην εξώπορτα της.δεν το έχει ανεβάσει στο προβλεπόμενο ύψος. Με αποτέλεσμα να μυρίζουν την τηγανιλα η πελάτες μου.επισεις κάθε Κυριακή ψινη στην κεντρική πλατιά με κινούμενη ψησταριά με αποτέλεσμα όσοι κάθονται στα τραπέζια μας στην πλατιά να
    φεύγουν από την κάπνα.σας παρακαλώ βοηθήστε με τι πρέπει να κάνω.

  12. Καλησπέρα,

    έγγραφη αναφορά στην Δνση Δημόσιας Υγείας και Δνση Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια που ανήκει η δραστηριότητα

  13. Ο/Η mariamariapa λέει:

    Καλησπέρα σας, σήμερα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία εξαιρούνται από την εγκατάσταση απαγωγικού συστήματος καταστήματα και αν ναι βάση ποιας νομοθεσίας; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  14. Ο/Η Vicky Pap λέει:

    καλημέρα σας..που μπορώ να απευθυνθώ γιατί πήγαμε με την παρέα μου στο εστιατόριο να φάμε κ δίπλα είχε ψησταριά με το που ανοίγει την φούσκα του κ ο αέρας φυσούσε προς την μεριά μας ντουμάνιασε όλη η περιοχή κ ενώ κάναμε παρατήρηση στο κατάστημα που πήγαμε μας είπαν ότι του το έχει επισημάνει αρκετές φορές ακόμα κ να το πληρώσει ο ίδιος να ανεβάσει τον σωλήνα της φούσκας αυτός δεν έχει κάνει καμμία ενέργεια ..είναι ανεπίτρεπτο το 2019 να γεμίζουν τα δίπλα καταστήματα κ αυτός να μην έχει ούτε σημάδι καπνού στον χώρο του..Προσωπικά ενώ έχει πολύ καλό φαγητό το εστιατόριο δεν θα ξαναπάμε..Είναι άδικο αυτό..το τηλέφωνο κ αν γίνεται ανώνυμα να ενημερώσω κ τον ίδιο που έχει το κατάστημα..Αυτός με το ψητοπωλείο έχει γνωστούς στην υγειονομική υπηρεσία..

  15. Πρέπει να κάνετε αναφορά στην υγειονομική υπηρεσία που υπάγεται το κατάστημα δεν γνωρίζω σε ποια περιοχή είναι αλλά και ούτε τα τηλέφωνα όλων των υπηρεσιών.. Ισως να το αναζητουσατε μέσω της ιστοσελίδας της περιφέρειας

  16. Ο/Η Vicky Pap λέει:

    Ευχαριστώ για την απάντησή σας

  17. Ο/Η Nightmare Night λέει:

    Καλησπέρα κύριε Παπαδάκη. Θα ήθελα να με ενημερώσετε για το αν είναι υποχρεωμένο ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ψήνει ψάρια να τοποθετήσει φίλτρα έτσι ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι. Να σας ενημερώσω ότι έχει γίνει καταγγελία από ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας στο υγειονομικό ωστόσο το υγειονομικό έκρινε (χωρίς να ανέβει πάνω στην πολυκατοικία να μυρίσει την ψαρίλα) ότι μόνο ο εξωτερικός απαγωγικός σωλήνας έπρεπε να σηκωθεί πιο ψηλά για να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι.

  18. Σας παραθέτω την ισχύουσα υγειονομική νομοθεσία:

    ΑΠΑΓΩΓΗ ΚΑΠΝΩΝ- ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΕΩΣ
    Η απαγωγή των καπνών, της αιθάλης και των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, καθώς και των αερίων και οσμών που παράγονται κατά την παρασκευή φαγητών, ψήσιμο κρέατος κλπ., θα γίνεται πλήρως με ειδικό απορροφητικό σύστημα, ώστε αυτά να μη διαχέονται στο περιβάλλον και να μην ενοχλούνται οι πελάτες, οι εργαζόμενοι και οι περίοικοι.

    Η χοάνη του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος θα βρίσκεται πάνω από την εστία πυρός και θα είναι επαρκών διαστάσεων, ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια της εστίας. Το απαγωγικό σύστημα θα πρέπει να συντηρείται και να καθαρίζεται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία του και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

    Η επιχείρηση πρέπει να διαθέτει αποδεικτικό συντήρησης και καθαρισμού και καλής λειτουργίας του απαγωγικού συστήματος στο φάκελό της.

    Η απαγωγή των αερίων καύσεως της καύσιμης ύλης, του καπνού κλπ. θα γίνεται μέσω της κεντρικής καπνοδόχου του κτιρίου, άλλως, αν αυτό δεν είναι δυνατό, θα τοποθετούνται εξωτερικοί απαγωγοί σωλήνες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία, οι οποίοι θα φθάνουν πάνω από την στέγη του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται το κατάστημα ή εργαστήριο, και σε ύψος κατάλληλα ψηλότερο από αυτήν ή, αν υπάρχει ψηλότερο γειτονικό κτίριο, υψηλότερα από τη στέγη του γειτονικού τούτου κτιρίου, ώστε να μην ενοχλούνται οι περίοικοι γενικά.

    Στις περιπτώσεις που παρά τα ανωτέρω δημιουργούνται οχλήσεις στους περίοικους η επιχείρηση θα πρέπει να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά μέτρα ( φίλτρα, κ.λπ.) ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή οχλήσεων στους περίοικους.

    Στις επιχειρήσεις στις οποίες χρησιμοποιούνται ηλεκτρικές εστίες ή ηλεκτρικοί κλίβανοι, ή ως καύσιμη ύλη χρησιμοποιείται υγραέριο ή φυσικό αέριο αντί του ανωτέρω απαγωγικού συστήματος μπορεί να επιτραπεί η εγκατάσταση ειδικού συστήματος (πχ φίλτρων ενεργού άνθρακα ή άλλου υλικού) κατάλληλου για την εξουδετέρωση των αερίων οσμών κ.λπ. και το οποίο θα πρέπει να συντηρείται ανελλιπώς ώστε να εξασφαλίζεται η κανονική λειτουργία του και το επιθυμητό αποτέλεσμα της όλης εγκατάστασης, δηλαδή η μη δημιουργία οχλήσεων.

    Το είδος των φίλτρων και του όλου εν γένει συστήματος θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί από υπεύθυνο μηχανικό και θα πρέπει να συντηρείται τακτικά, ώστε να εξασφαλίζεται η ικανοποιητική λειτουργία και να αποτρέπονται κίνδυνοι επιμόλυνσης των τροφίμων.

    Να τηρούνται σχετικά αρχεία συντήρησης και καθαρισμού του συστήματος.

    Από τα ανωτέρω εξαιρούνται συστήματα έψησης νέων τεχνολογιών που από τις προδιαγραφές τους δεν απαιτούν απαγωγικό σύστημα σύμφωνα με σχετική βεβαίωση του κατασκευαστή ή αρμόδιου μηχανικού

  19. Ο/Η George Petr λέει:

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας, νομίζω έχει βοηθηθεί πολύς κόσμος. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής θα ανοίξω κάτι σαν ζαχαροπλαστείο, η απορία μου είναι η εξής το παρασκευαστηριο μου μπορεί να πάρει άδεια χωρίς σύστημα απαγωγής αερίων αν έχω μόνο επαγωγική εστία και δεν έχω φούρνο; Υπάρχει κάποιος τρόπος να έχω open kitchen τηρώντας τις προδιαγραφές αλλά να είναι ενιαίο κομμάτι του μαγαζιού;η πρέπει έστω και τυπικά να έχω έναν κλειστό χώρο που να είναι παρασκευαστηριο;

  20. Ο/Η Nikos Superfour λέει:

    Καλησπέρα
    Θα ήθελα να ρωτήσω σε πιτσαρία με φούρνο που θα ψήνει πίτσες με χρήση υγραερίου/φυσικού αερίου είναι υποχρεωτική η κατασκευή καμινάδας για την απαγωγή των αερίων του φούρνου; Μπορεί να γίνει σύνδεση της καπνοδόχου στο απαγωγικό σύστημα των εστιών της κουζίνας που θα δουλεύουν και αυτά με χρήση υγραερίου/φυσικού αερίου όπου βάσει των υγειονομικών όρων (ΦΕΚ 2161Β/2017) προβλέπεται η χρήση του με εγκατάσταση ειδικού συστήματος για εξουδετέρωση αερίων οσμών; Πιο συγκεκριμένα για την κατασκευή φούρνου απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας με τεχνική έκθεση για την καπνοδόχο που πρέπει να πληροί τις διατάξεις κτιριοδομικού κανονισμού Υ.Α.3046/304/1989 δηλαδή να βγαίνει η καπνοδόχος πάνω από το δώμα, ωστόσο θα μπορούσα να στηριχθώ στο ΦΕΚ 2161Β/2017 και να μην κάνω εξωτερική καπνοδόχο ;

    Ευχαριστώ πολύ

  21. Ο/Η tatianaki1234 λέει:

    καλησπέρα, ειδα οτι ασχολείστε με νομοθεσίες για καμινάδες. Εχω bbq στον κήπο του σπιτιού μου στην μαντρα που με χωρίζει απο το γειτονικό σπίτι. Η απόσταση των σπιτιών απο την μάντρα είναι 4m. πρέπει να εχω καμινάδα?? Γενικά ποια είναι η νομοθεσία?
    ευχαριστώ πολύ!

  22. Καλημέρα,

    Το άρθρο που διαβάζετε αφορά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

    Σύμφωνα με τον ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
    ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΟΒΟΙΩΤΙΑΣ της 14 Νοεμ./10 Δεκ. 1938 (ΦΕΚ Β ́275)

    α. Εφόσον κατά την καύση της θερμαντικής ύλης των οικιών, καταστημάτων, εργαστηρίων, εργοστασίων κλπ. παράγεται αιθάλη ή καπνός δέον όπως τοποθετηθούν εις την στέγη τούτων αιθαλοσυλλέκτες καλώς λειτουργούντες και καλώς συντηρούμενοι δια την παρακράτηση ή την μείωσιν των δημιουργουμένων οχλήσεων.

    Οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των ακινήτων υποχρεούνται όπως εγκαταστήσουν φίλτρον εναντίον του καπνού δια τον περιορισμό των καταλοίπων.

    β) Ομοίως δέον να λαμβάνονται μέτρα υπό των ιδιοκτητών ή ενοικιαστών οικιών, καταστημάτων, εργαστηρίων, εργοστασίων κ.λ.π. εξουδετερώσεως των τυχόν παραγομένων υπ’ αυτών, κόνεων, αερίων, ατμών ως και του οιουδήποτε προκαλουμένου θορύβου, δυναμένων να προκαλέσουν βλάβη ή όχληση των περιοίκων ή ενοίκων ή εργαζομένων σε αυτά.

  23. Ο/Η loytos λέει:

    καλημέρα σας.
    για ψήσιμο κρέατος
    σε κλειστό επαγγελματικό φούρνο που θα λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα
    ο οποιος θα ειναι σε ισόγειο κατάστημα
    απαιτείται να υπάρχει καμινάδα?

  24. Ο/Η rafaelagri λέει:

    καλημερα .μένω σε μια τριώροφη οικοδομή και έχω βγάλει μπουριά έξω στον τοίχο τα οποία φτάνουν μέχρι πάνω από την σκεπή .ο νοικάρης από πάνω μας απείλησε ότι θα φέρει δημοτική αστυνομία αν δεν κάνουμε κάτι επειδή λέει καπνίζει έξω και δεν μπορεί να ανασάνει ούτε να ανοίξει να αερίσει το σπίτι του .τι προβλέπει ο νόμος ;αν σε περίπτωση ψηλώσουμε τα μπουριά ένα μέτρο ακόμα θα έχω πάλι θέμα ;

  25. Ο/Η dynasteast λέει:

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας σε αυτό το site.
    Υπάρχει κάποιος τρόπος αντί της καμινάδας των καυσαερίων επαγγελματικού φούρνου πετρελαίου να τοποθετηθεί ειδικό σύστημα φίλτρων?
    Το απόσπασμα που παραθέτετε πολλές φορές παραπάνω το έχω υπόψιν μου είναι η ΥΔ 47829 και ξέρω πως δεν προβλέπει κάτι σχετικό με αυτό που σας ρωτώ.
    Απλώς επειδή είναι του 2017 αναρωτιόμουν αν έχει αλλάξει κάτι.

    Θα χαρώ πολύ να λάβω απάντησή σας.

  26. Ο/Η Maria Karali λέει:

    Αγαπητέ κύριε Παπαδάκη καλημέρα σας,
    Σε ισόγειο ζαχαροπλαστείο (πρατήριο-παρασκευαστήριο) θα τοποθετηθεί φούρνος πετρελαίου. Στο κτήριο δεν υπάρχει κεντρική καμινάδα και επομένως θα κατασκευαστεί μια εξωτερική.

    Η ερώτησή μου είναι αν επιτρέπεται οι χοάνες απαγωγής από τις άλλες συσκευές μαγειρέματος (ηλεκτρικές, υγραερίου) να συνδεθούν στην εξωτερική καμινάδα που σας λέω παραπάνω. Και αν ναι, αν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για το σημείο (αν θα είναι εντός ή εκτός του καταστήματος) σύνδεσης και τον τρόπο σύνδεσης.

    Θέλουμε να αποφύγουμε την κατασκευή και δεύτερης καμινάδας ή την τοποθέτηση μονάδας ενεργού άνθρακα όπως καταλαβαίνετε.

    Ευχαριστώ πολύ προκαταβολικά,
    Μαρία

  27. Ο/Η kaminada29 λέει:

    Καλησπέρα σας,
    ήθελα να με συμβουλεύσετε πως να διαχειριστώ ένα πρόβλημα που έχουμε στην πολυκατοικία.
    Σε μήνες καλοκαιριού κατά την οποία απουσίαζαν πολλοί ένοικοι, ο ενοικιαστής της ψησταριάς που λειτουργεί στο ισόγειο της πολυκατοικίας πέρασε καμινάδα μέσα από τον μικρό φωταγωγό της πολυκατοικίας έως την ταράτσα. Ο φωταγωγός ίσα που χωράει την καμινάδα και όταν λειτουργεί δονείται και τρίζουν οι παρακείμενοι τοίχοι. Το καταστατικό της πολυκατοικίας αναφέρει ρητά πως απαγορεύεται η τοποθέτηση καμινάδας. Ο ιδιοκτήτης ειναι άφαντος και ο εκάστοτε ενοικιαστής λειτουργεί την καμινάδα έως να φωνάξουμε αστυνομία και να κλείσει προσωρινά.
    Που πρέπει να απευθυνθούμε για καταγγελία ή τι κινήσεις πρέπει να κάνουμε για να ξηλωθεί η καμινάδα?

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.