ΠΑΚΟΕ έκδοση Περιβάλλον: ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ… Η ΑΜΑΡΤΙΑ (αναδημοσίευση από το τεύχος ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2017)


Αναδημοσιεύω μετά από την ενημέρωση του συναδέλφου  Ιακώβου Τίγκα
Επόπτη Δημόσιας Υγείας με βαθμό Α

Το Περιβάλλον απαιτεί την προσοχή και τον σεβασμό όλων μας, μιας και κάθε ανθρώπινη παρέμβαση έχει ολέθριες επιπτώσεις. Σύμφωνα με την Ευρωπαική Επιτροπή:

«Το νερό στηρίζει τη ζωή. Είναι καθοριστικός πόρος για την ανθρωπότητα, παράγοντας και διατηρώντας οικονοµική και κοινωνική ευηµερία. Αποτελεί επίσης τον πυρήνα των φυσικών οικοσυστηµάτων και της ρύθµισης του κλίµατος.
Η οδηγία πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα (ΟΠΥ), η οποία εγκρίθηκε το 2000, υιοθετεί µια πρωτοπόρο προσέγγιση για την προστασία του νερού µε βάση φυσικούς γεωγραφικούς σχηµατισµούς: τις λεκάνες απορροής ποταµών. Καθορίζει συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα,
θέτοντας το 2015 ως το καταληκτικό έτος για την επαναφορά όλων των ευρωπαϊκών υδάτων σε καλή κατάσταση.
Τα ευρωπαϊκά ύδατα δέχονται πιέσεις. Οι οικονοµικές δραστηριότητες, η αύξηση του πληθυσµού και η αστικοποίηση ασκούν ολοένα και αυξανόµενη πίεση στα γλυκά ύδατα παντού στην Ευρώπη. Εάν δεν αναληφθεί δυναµικότερη δράση, το 47 % των επιφανειακών υδάτων της ΕΕ δεν θα βρίσκονται σε καλή οικολογική κατάσταση
µέχρι το 2015.
Περίπου το 25% των υπόγειων υδάτων είναι κακής χηµικής κατάστασης λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η χηµική κατάσταση του 40 % των επιφανειακών υδάτων δεν είναι γνωστή, κάτι που καταδεικνύει τον ανεπαρκή έλεγχο σε πολλά κράτη µέλη.
Το Προσχέδιο για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων της Ευρώπης του 2012 αναγνωρίζει τους φραγµούς που υπάρχουν για την καλύτερη διαχείριση των υδάτων, προσφέρει απτές λύσεις και προσδιορίζει την  ηµερήσια διάταξη της πολιτικής των υδάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επερχόµενα έτη.»

About Αντώνης Παπαδάκης

Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
This entry was posted in Περιβάλλον. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.