ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ)ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ


Νέα έκδοση προγράμματος:  Υγειονομικοί όροι ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων (μόνο) Κάντε κλικ για να κατεβάσετε την εφαρμογή

Κάντε κλικ για να κατεβάσετε την εφαρμογή (Υγειονομικοί όροι & Υγειονομική μηχανική)

Για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την οnline εγκατάσταση μπορείτε να κετεβάσετε το παρακάτω αρχείο ,  να το τρέξετε (αυτοαποσυμπιεζόμενο αρχείο) και να τρέξετε το e-mechanic.exe απο τον φάκελο e mechanic που θα έχει δημιουργηθεί .
Κατεβάστε το αρχείο ( Σε αυτή την περίπτωση δεν θα λειτουργεί το αυτόματο update)

Ενώ αρχικά ξεκίνησε σαν ένα πρόγραμμα που υπολογίζει εάν μια μελέτη μπορεί να εγκριθεί με τρόπο διάθεσης απορροφητικό βόθρο , μετά από το ενδιαφέρον που έδειξαν συνάδελφοι αλλά και μηχανικοί αποφάσισα να το μετατρέψω σε ένα πρόγραμμα που θα παρέχει πληροφορίες και για άλλα θέματα πχ. προδιαγραφές καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

33 Responses to ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ)ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

  1. Ο/Η Δημήτρης Μπέντος λέει:

    Καλησπέρα είμαι ο Δημήτρης Μπέντος, καθηγητής εφαρμογών στον τομέα Υγειονομικής Μηχανικής και Περιβάλλοντος του τμήματος Δημόσιας Υγιεινής.
    Καταρχήν συγχαρητήρια για το πρόγραμμα για τον υπολογισμό του απορροφητικού βόθρου. Αν σε ενδιαφέρει μπορώ να σου στείλω τις φόρμες (αεχείο excel) για υπολογισμούς σηπτικού βόθρου και στεγανής δεξαμενής. Επίσης πολύ εύκολα μπορώ να σου δώσω διαστάσεις για ορθογωνικό απορροφητικό βόθρο.
    Περιμένω νέα σου

  2. Με μεγάλη μας χαρά περιμένουμε τα αρχεία από τον καθηγητή κ. Δημήτρη Μπέντο έτσι ώστε το πρόγραμμα υπολογισμού απορροφητικού βόθρου να συμπληρωθεί και έτσι να εκπληρώσουμε και την απαίτηση πολλών μηχανικών που ζητούν υπολογισμό και σε περίπτωση ορθογωνικού βόθρου αλλά και σηπτικής δεξαμενής

  3. Ο/Η Μαγγλάρας Χρήστος λέει:

    Καλημέρα. Συγχαρητήρια για το site. Έχετε κάνει μια εξαιρετική δουλειά.

  4. Ο/Η fotiny λέει:

    Καλημέρα. Μπράβο σας για το site, είναι εύχρηστο και προσωπικά, με βοήθησε ιδιαίτερα. Συγχαρητήρια!

  5. Ο/Η Μανώλης Κ. λέει:

    Συγχαρητήρια και απο μένα

  6. Ο/Η Μανώλης Κ. λέει:

    Ήθελα να σας ρωτήσω σε περίπτωση που έχω μικτή χρήση καφετέριας – μπαρ – εστιατορίου πάω σε κάποια κατηγορία μικτή ή χρησιμοποιώ αυτήν του εστιατορίου που (μήπως) συμπεριλαμβάνει και τις άλλες δύο? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  7. Καλημέρα

    εφόσον έχετε άδεια καφετέριας – μπαρ – εστιατορίου είστε νόμιμος και δεν χρειάζεται να αλλάξετε κάτι . Τα νέα καταστήματα που ιδρύονται χαρακτηρίζονται με τις νέες κατηγορίες που για τα συγκεκριμένα ανήκουν στην ιδια κατηγορία αλλά διαφέρουν στην υποκατηγορία .
    Είμαι στη διάθεσή σας για επιπλέον πληροφορίες .
    ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
    ΥΓΙΕΙΝΟΛΟΓΟΣ – ΕΠΟΠΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

  8. Ο/Η Μανώλης Κ. λέει:

    ευχαριστώ πολύ. πρόκειται για νέα υπό ίδρυση επιχείρηση. αν προκύψει κάποιο θέμα θα σας ενοχλήσω και πάλι!

  9. Ο/Η dimitris λέει:

    καλημερα το συγκεκριμενο προγραμμα μπορω να το χρησιμοποιω και για την ισχυουσα υγειονομικη διαταξη ως μηχανικος?

  10. Μόνο ενδεικτικά γιατί δεν προβλέπονται πλέον ελάχιστα τετραγωνικά αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας

    Αντώνης Παπαδάκης
    Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης ΠΕ Ηρακλείου
    Αντιπρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

  11. Ο/Η ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ λέει:

    κε ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
    ΘΕΛΗΣΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΩ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΜΩΣ ΟΠΟΙΟ LINK ΚΑΙ ΕΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΚΑΤΑΛΗΓΩ ΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ
    Forbidden
    You do not have permission to access this document.
    Web Server at zografaki.com
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ή ΚΑΝΩ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ?

  12. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΤΣΟΡΟΜΩΚΟΣ λέει:

    υπαρχει κάποιος που να έχει το προγραμματάκι αυτό και να μπορεί να μου το στείλει μέσω email στην διεύθυνση tsoromoki@teemail.gr???

  13. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ

    ΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΑΝΕΒΑΣΩ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΞΑΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !!!

  14. Καλημέρα

    προσπαθώ να το διορθώσω και θα σας το στείλω

  15. Ο/Η Τσαμπακησ θεοφανης λέει:

    Καλησπέρα. Συγχαρητήρια για την δουλειά σας είναι όλα πάρα πολύ χρήσιμα με έχουν βοηθήσει πολύ.
    Προσπάθησα να «κατεβάσω » το πρόγραμμα υπολογισμού βόθρων αλλά μου βγάζει ότι η σελίδα δεν υπάρχει. μπορεί να γίνει κάτι γι’ αυτό ή εγώ κάνω κάτι λάθος;
    Ευχαριστώ και πάλι.

  16. Καλησπέρα

    ναι έχετε δίκιο ο server έπεσε και έχει χάσει και τα link αλλά και τα δεδομένα . Θα προσπαθήσω να το ξαναβρώ το πρόγραμμα και θα σας το στείλω …

  17. Επίσης το πρόγραμμα κάνει υπολογισμούς σύμφωνα με Υγειονομική διάταξη που έχει σχεδόν καταργηθεί επομένως μόνο ιστορικής αξίας είναι το πρόγραμμα αυτό .

  18. Ο/Η ΗΛΙΑΣ ΤΣΟΡΟΜΩΚΟΣ λέει:

    υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσετε το νέο πρόγραμμα ?

  19. Θα το δω … αναμένουμε νέα διάταξη επομένως δεν έχει νόημα τώρα

  20. Ο/Η Johhnie λέει:

    συγχαρητήρια η δουλειά σας είναι καταπληκτική. συνεχίστε έτσι.

  21. Ο/Η Georgios Bekas λέει:

    Καλημέρα,

    Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας.

    Είναι αδύνατον να κατεβεί το πρόγραμμα.
    Υπάρχει αλλού link ή φταίει ίσως ο browser;

  22. Καλημέρα

    ναι δυστυχώς για κάποιο λόγο διαγράφτηκε και μαζί και ο κώδικας του οπότε είναι λιγάκι δύσκολο … θα προσπαθήσω να το αναζητήσω σε κάποιο backup αλλά πέρα από αυτό θεωρητικά δεν ισχύει μιας και η 221/65 στην οποία στηρίζεται έχει καταργηθεί όπως και το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο για τα καταστήματα

  23. Ο/Η Xristos Kitsios λέει:

    ΚΥΡΙΕ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ…ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΩ ΕΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΠΡΑΤΗΡΙΟ ΑΡΤΟΥ ΜΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΣΦΟΛΙΑΤΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕ (ΧΩΡΙΣ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ)….ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ 52 Τ.Μ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΤΗ ΑΔΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΝΩ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ(ΤΥΡΟΨΩΜΑ,ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ,ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ,ΚΕΙΚ,ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ)..!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ…

  24. Καλημέρα

    πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αν θα πουλάτε χονδρική ή λιανική τα είδη ζαχαροπλαστικής γιατί αυτό θα καθορίσει και την αδειοδοτουσα αρχή . Αν μιλάμε για χονδρική είναι η Δ/νση Ανάπτυξης (εργαστήριο ζαχαροπλαστικής με πρατήριο ) και αν μιλάμε για λιανική ο Δήμος (ζαχαροπλαστείο ) .
    Το πρατήριο άρτου είναι πλέον εύκολη διαδικασία

  25. Καλησπέρα, προσπαθω να το κατεβασω αλλα μου βγαζει error 404 αν μπορει καποιος να μου το στείλει με e-mail θα ηταν ιδιαίτερα καλό … σας ευχαριστώ … chriskant1@gmail.com

  26. Ο/Η Alesandro s λέει:

    Καλησπέρα,
    Ενδιαφέρομαι να ανοίξω ένα ζαχαροπλαστείο-παρασκευαστήριο που θα φτιάχνω & θα πουλάω 4-5 είδη γλυκών μόνο και κάποιους χυμούς/αναψυκτικά. (Χωρίς τραπεζοκαθίσματα, ίσως μόνο 4-5 σκαμπώ)
    Οι απορίες που έχω είναι οι εξής:
    1) Πόσα τετραγωνικά χώρο θα χρειαστώ;
    2) Ποιες είναι οι απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμός που πρέπει να υπάρχουν;
    3) Τι άδεια πρέπει να βγάλω και απο ποιά υπηρεσία;

  27. Ο/Η Kwstantinos Paspatis λέει:

    Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω για μια άδεια ζαχαροπλαστείου, το οποίο θα έχει και καθίσματα, και θα πουλώ και καφέ, επίσης εκεί μέσα θέλω να φτιάχνω τα γλυκά, δλδ παρασκευαστήριο, με εργαστήριο ποια είναι η διαφορά, και που μπορώ να βρω πληροφορίες γι όλα τα παραπάνω, το κατάστημα που έχω βρει είναι 78 τ.μ.
    Πασπάτης Κωνσταντίνος

  28. Ανήκει στην κατηγορία της υγειονομικής διάταξης του ΑΡΘΡΟΥ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣΑ. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
    Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ταξινομούνται, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους ως ακολούθως:

    1. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πρόχειρου γεύματος.

    Από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής διατίθενται σε καθήμενους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, ροφήματα πάσης φύσεως, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη ποτά, γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) που δεν απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία και σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

    Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να διαθέτουν γλυκίσματα, και πρόχειρα γεύματα που παρασκευάζονται από άλλες επιχειρήσεις και που πληρούν τους όρους της παρούσας.

  29. καλησπέρα, ο σύνδεσμος του αρχείου δε λειτουργεί πλέον, μπορώ να το βρω από κάπου?

  30. Καλημέρα

    έχει κατέβει το λινκ γιατί δεν ισχύει πλέον η νομοθεσία βάσει της οποίας είχε σχεδιαστεί.

  31. Ο/Η Sotirios Roussis λέει:

    Κύριε Παπαδάκη καλημέρα σας και Χριστός Ανέστη .
    Το ερώτημά μου είναι :
    Εχω άδεια ιδρυσης και λειτουργιας κυε «επιχείρηση μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης προχείρου γεύματος -επιχείρηση λιανικής διάθεσης τροφίμων και ποτών (πρατήριο άρτου και ειδών ζαχαροπλαστικής με παρασκευαστήριο)» το παρασκευαστήριο μου βρίσκεται στον 1ο όροφο κτιρίου μαζί με την τουαλέτα και συνδέονται με το κύριο κατάστημα το οποίο είναι ισόγειο με εσωτερικό ασανσέρ εντός του καταστήματος και με σκάλες απο την κοινοχρηστη είσοδο του κτιρίου – πολυκατοικίας.
    Μπορώ να ζητήσω τραπεζοκαθίσματα στο έξω απο το κατάστημά μου χώρο απο τον Δήμο ?
    Επιτρέπεται α) η χρήση του ασανσέρ για τους ιδιώτες β) η χρήση των κοιν/των σκαλιών απο την παράπλευρη είσοδο του κτιρίου όταν επιθυμούν να πάνε στην τουαλέτα οι πελάτες ?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας .

  32. Ο/Η crispod λέει:

    Καλημέρα και σας ευχαριστούμε για την βοήθεια.
    Ανοίγω καφέ – Τυρόπιταδικο και σάντουιτς με τραπεζοκαθισματα σε 60τμ κατάστημα.
    Το ωφέλιμο είναι 22-25τμ (εκεί που θα είναι το καθηστικο μου).
    Δεν ξέρει ο μηχανικός μου όπως κ η υπεύθυνη στον Δήμο να μου πούνε αν χρειάζεται να έχω 10τμ λάντζα παραασκευαστηριο, και αν χρειάζομαι 2 τουαλέτες…
    Το μοναδικό που μου είπαν ότι θα έχω 20 καρεκλες…
    Σας ευχαριστώ πολύ

  33. Καλημέρα

    ΥΑ Υ1γ/Γ.Π/οικ. 47829/21-06-2017 (ΦΕΚ 2161/τ.Β’/23-06-2017) ΑΡΘΡΟ 14
    Rate This

    ΑΡΘΡΟ 14

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

    Όπως ορίζεται στα άρθρα 2 και 10 της παρούσας, στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται όλοι οι τύποι επιχειρήσεων μαζικής εστίασης.
    Η κατηγορία των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης ταξινομείται ως ακολούθως:

    Α.ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

    Οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ταξινομούνται, ανάλογα με τη δραστηριότητά τους ως ακολούθως:

    1. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης πλήρους επεξεργασίας ,(πλήρους γεύματος)
    2. Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και διάθεσης μερικής επεξεργασίας ,(πρόχειρου γεύματος)

    ΑΠΟΧΩΡΗΤΗΡΙΑ
    Σε κάθε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος πρέπει να υπάρχει ανάλογος αριθμός αποχωρητήριων για την εξυπηρέτηση του προσωπικού και των πελατών της.

    Τα αποχωρητήρια και οι προθάλαμοι (επιτρέπεται κοινός προθάλαμος) πρέπει να διαθέτουν υδραυλική εγκατάσταση, συνδεδεμένη με κατάλληλο αποχετευτικό σύστημα.

    Θα υπάρχει επαρκής αριθμός νιπτήρων με υγειονομικά αποδεκτό μηχανισμό, οι οποίοι θα είναι εγκατεστημένοι στους προθαλάμους των αποχωρητηρίων και εφοδιασμένοι με τα απαραίτητα για το πλύσιμο και το στέγνωμα των χεριών καθώς και κατάλληλοι κάδοι απορριμμάτων.

    Σε μικρές επιχειρήσεις που δεν εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες δύναται η λειτουργία αποχωρητηρίου χωρίς προθάλαμο με την προϋπόθεση ο νιπτήρας για το πλύσιμο των χεριών να βρίσκεται εντός του αποχωρητηρίου.

    Στα αποχωρητήρια να υπάρχουν κατάλληλοι κάδοι απορριμμάτων με ποδοκίνητο μηχανισμό καθώς και άγκιστρο για τοποθέτηση προσωπικών αντικειμένων.

    Η κατασκευή των χώρων των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους πρέπει να είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι χώροι αυτοί να διατηρούνται σε καλή κατάσταση, να είναι καθαροί, απαλλαγμένοι από μύγες και άλλα βλαβερά έντομα και οι τοίχοι τους να είναι υπενδεδυμένοι με λεία και αδιαπότιστα υλικά.

    Τα παράθυρα να καλύπτονται μόνιμα με κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα για να εμποδίζεται η είσοδος εντόμων υγειονομικής σημασίας.

    Ο καθαρισμός και η απολύμανση των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους να γίνεται με ευθύνη του καταστηματάρχη ή του νόμιμου εκπροσώπου του.

    Όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους να φωτίζονται και να αερίζονται επαρκώς, είτε φυσικά είτε τεχνητά. Για τον τεχνητό αερισμό θα τοποθετείται υποχρεωτικά κατάλληλη εγκατάσταση αερισμού (σωλήνας απαγωγής επαρκούς διαμέτρου με εξαεριστήρα).

    Από την υποχρέωση να διαθέτουν αποχωρητήρια απαλλάσσονται:

    α. Οι μικρές επιχειρήσεις , που λειτουργούν σε μέγαρα, απασχολούν μέχρι τρία άτομα προσωπικό και εξυπηρετούν το προσωπικό των γραφείων και καταστημάτων, που στεγάζονται σ’ αυτά, εφόσον δεν διαθέτουν τραπέζια και καθίσματα για την παραμονή των πελατών και υπάρχει δυνατότητα εξυπηρετήσεως του προσωπικού τους σε αποχωρητήρια του μεγάρου.

    β. Οι επιχειρήσεις δημοτικών ή κοινοτικών Αγορών ή εμπορικών κέντρων, το προσωπικό και οι πελάτες των οποίων μπορούν να εξυπηρετούνται στα κοινόχρηστα αποχωρητήρια, εφόσον το δικαίωμα χρήσης των αποχωρητηρίων προκύπτει από σύμβαση ή τον κανονισμό του κτιρίου.

    γ. Οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες, όσον αφορά στην ύπαρξη αποχωρητηρίου προσωπικού, αν απασχολούνται σ’ αυτές λιγότερα από 5 (πέντε) άτομα( ανά βάρδια) το προσωπικό θα μπορεί να χρησιμοποιεί τα αποχωρητήρια των πελατών.

    δ. Επιχειρήσεις ενταγμένες σε συγκροτήματα (εμπορικά κέντρα, συγκροτήματα ομοειδών δραστηριοτήτων ή άλλες μορφές πολλαπλής εγκατάστασης ) που παρέχουν γενικές διευκολύνσεις και βοηθητικούς χώρους (αποχωρητήρια κ.λπ.), εφόσον υπάρχει σχετική σύμφωνη γνώμη από τον εκπροσωπούντα το συγκρότημα, και οι χώροι αυτοί επαρκούν για το εξυπηρετούμενο κοινό και προσωπικό . Δεν απαιτείται σύμφωνη γνώμη εφόσον το δικαίωμα χρήσης των αποχωρητηρίων κ.λ.π. προκύπτει από σύμβαση ή κανονισμό του κτιρίου. ε. Οι επιχειρήσεις αρκετά περιορισμένης έκτασης χωρίς καθήμενους πελάτες με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό τους θα εξυπηρετείται σε υπάρχον εντός του ιδίου κτιρίου ή σε μικρή απόσταση από αυτό αποχωρητήριο, ιδιωτικό ή κοινόχρηστο, για το οποίο ο επιχειρηματίας έχει δικαίωμα χρήσης.

    Γενικά, όλοι οι χώροι των αποχωρητηρίων και των προθαλάμων τους να είναι επαρκών διαστάσεων ώστε να εξασφαλίζονται οι όροι υγιεινής και να είναι κατασκευασμένοι σύμφωνα με τις ισχύουσες Διατάξεις της πολεοδομικής και Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

    Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όταν δεν είναι τεχνικά δυνατή η κατασκευή αποχωρητηρίων μέσα στην επιχείρηση επιτρέπεται η κατασκευή αυτών εκτός της επιχείρησης σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Τα αποχωρητήρια αυτά θα αποτυπώνονται στο σχεδιάγραμμα κάτοψης της επιχείρησης και η λειτουργία τους θα αφορά αποκλειστικά την συγκεκριμένη επιχείρηση.

    Οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που εξυπηρετούν καθήμενους πελάτες πρέπει να διαθέτουν και αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με την ισχύουσα Πολεοδομική Νομοθεσία όπου αυτό προβλέπεται , τα οποία δύναται να συνυπολογίζονται στον συνολικό αριθμό χώρων υγιεινής που επιβάλλονται ανά χρήση.

    Ο αριθμός αποχωρητηρίων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των καθήμενων πελατών, που είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν στην επιχείρηση (δυναμικότητα) ή των απασχολουμένων στην επιχείρηση, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα:

    Από 501 και πάνω εξυπηρετούμενα άτομα, για κάθε μια επί πλέον 500/άδα ατόμων, ή μέρος αυτής, δύο αποχωρητήρια επί πλέον των απαιτουμένων για τα 500 άτομα. Ως μέρος της 500/άδας ατόμων θα θεωρείται ο αριθμός ατόμων μεταξύ 100 και 500.

    Αν τα αποχωρητήρια ανδρών υπερβαίνουν τα δύο, η Υγειονομική Υπηρεσία μπορεί, κατά την κρίση της, να επιτρέψει την αντικατάσταση κατά το ένα τρίτο αυτών με ουρητήρια υγιεινού τύπου.

    Τα αποχωρητήρια του προσωπικού θα είναι ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων ατόμων κατά βάρδια.

    Μέχρι 15 άτομα: 1 αποχωρητήριο

    Από 16 – 40 άτομα: 2 αποχωρητήρια

    Από 41 – 70 άτομα: 3 αποχωρητήρια Από 71 – 100 άτομα: 4 αποχωρητήρια

    Πάνω από 100 άτομα και για κάθε επιπλέον 50αδα, ένα αποχωρητήριο πέραν των προβλεπόμενων για τα 100 άτομα.

    Η κατά φύλο κατανομή του αριθμού των αποχωρητηρίων θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των συνήθως απασχολουμένων στην επιχείρηση.

    Οι ανωτέρω αριθμοί επιδέχονται αυξομείωση κατά προσέγγιση έως 5%.

Αφήστε απάντηση στον/στην Αντώνης Παπαδάκης

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.