Ενημερωτικό δελτίο Π.Ε.Ε.Δ.Υ.


Ο Γ. Γραμματέας της  Δ.Ε. της Π.Ε.Ε.Δ.Υ. Γ. Καντεράκης απέστειλε  το παρακάτω ενημερωτικό δελτίο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ  ΥΠ.ΥΕΙΑΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Την Πέμπτη 9/1/2020 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας προγραμματισμένη συνάντηση της Δ.Ε. της Π.Ε.Ε.Δ.Υ. με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κο Παναγιώτη Πρεζεράκο. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν, οι συνεργάτες του Γ.Γ.Δ.Υ.: Ι.Φαρόπουλος και Σ.Κουπίδης, και εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής της Π.Ε.Ε.Δ.Υ. οι: Α.Δημητρούλη, Γ.Καντεράκης, Γ.Μακρυνός, Δ.Μπέντος, Ε.Μπουλταδάκη, Κ.Τσιαπάλη και η προϊσταμένη του Τμήματος Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, η συνάδελφος Β. Κωστούλα (μετά από πρόσκληση της Δ.Ε. της ΠΕΕΔΥ).
Στη γόνιμη συζήτηση που διήρκεσε περί τη μιάμιση ώρα, τα μέλη της Δ.Ε. της Π.Ε.Ε.Δ.Υ. είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν αναλυτικότερα τα θέματα που κωδικοποιημένα κατατέθηκαν σε σχετικό υπόμνημα.
Ειδικότερα ετέθησαν οι επείγουσες εκκρεμότητες που κληρονόμησε η παρούσα Πολιτική Ηγεσία από την προηγούμενη, και που αφορούσε:

1. στη θεσμοθέτηση του ώριμου (κατατεθειμένου από καιρό) και ζωτικού αιτήματος μας, για σύσταση ΝΠΔΔ του κλάδου

2. στην άμεση υπογραφή και θεσμοθέτηση των προτυποποιημένων εντύπων ελέγχου (check -lists) και των κατευθυντήριων οδηγιών για τους Επαγγελματίες που έχει επεξεργαστεί (από καιρό) το αρμόδιο τμήμα Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων του Υπ. Υγείας

3. στην οριστική διευθέτηση του κατ’ επανάληψη προβληματικού – για τις Υγειονομικές Υπηρεσίες – φαινομένου αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών (ΕΦΕΤ)

4. στην εφαρμογή της πρόβλεψης του Ν.3370/2005(αρ.22 παρ.1,2) για τη σύσταση «Σώματος Λειτουργών Δημόσιας Υγείας»

Υπήρξε ειδική αναφορά για τους συναδέλφους Ε.Δ.Υ. που υπηρετούν στα Νοσοκομεία και ετέθησαν υπόψη, τόσο το αντικείμενο και οι συνθήκες εργασίας τους, όσο και τα χρόνια αιτήματα τους (σύσταση αυτοτελούς γραφείου, χορήγηση ειδικής ετήσιας άδειας, ανθυγιεινό επίδομα, υποστελέχωση).

Στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης ενημέρωσης απαντήθηκαν επαρκώς τα ερωτήματα του Γ.Γ.Δ.Υ. που αφορούσαν στο νέο ακαδημαϊκό status του κλάδου στο αντικείμενο σπουδών, στο προφίλ των αποφοίτων μας, και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Τέλος επισημάνθηκε το θέμα της υποστελέχωσης των Υγειονομικών Υπηρεσιών (ΟΤΑ Α΄ & Β´ βαθμού) και δη στις διαρκώς αυξανόμενες (τακτικές και έκτακτες) υγειονομικές ανάγκες της χώρας (υγειονομικοί έλεγχοι, προσφυγικό, κάπνισμα, διαβιβαστές, τουριστικά καταλύματα, κολυμβητικές δεξαμενές, επιθεωρήσεις πλοίων, ανθυγιεινές εστίες κ.α) και αναδείχθηκε η αναγκαιότητα προκήρυξης θέσεων Εποπτών Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα δε στις περιπτώσεις πρόσληψης Υγειονομικού Προσωπικού (πέραν των Ιατρονοσηλευτικων ειδικοτήτων).

Από την πλευρά του ο Γ.Γ.Δ.Υ. κος Πρεζεράκος αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο των Ε.Δ.Υ. και τη συμβολή τους στην Προστασία της Δημόσιας Υγείας, επιβεβαίωσε το δίκαιο του αιτήματος για σύσταση του ΝΠΔΔ, δεσμεύτηκε να εξετάσει άμεσα όλα τα θέματα που του υποβλήθηκαν και έδειξε πρόθυμος με τους συνεργάτες του για περαιτέρω και ειλικρινή συνεργασία.

Για τη Διοικούσα Επιτροπή της Π.Ε.Ε.Δ.Υ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΚΡΥΝΟΣ                                  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΤΕΡΑΚΗΣ

 

About Αντώνης Παπαδάκης

Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.