Σοκάρουν τα περιστατικά πνιγμών σε πισίνες στην Ελλάδα


Με αφορμή τους πνιγμούς σε πισίνα οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται αυστηρά καθώς οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, ειδικά στα παιδιά κάτω των 14 ετών ειδικά αν αναλογιστούμε, το περιστατικό της 8χρονης που πνίγηκε σε πισίνα στην Χερσόνησο και το ότι το 25% σχεδόν των πνιγμών και παρ’ ολίγων πνιγμών διαδραματίζονται σε πισίνες. 

Σύμφωνα με τον Δρ. Αντώνιο Παπαδάκη Αντιπρόεδρο Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας πρέπει να τηρούνται οι συμβουλές ασφαλείας για όσους επισκέπτονται τις πισίνες. Συγκεκριμένα πρέπει να απαγορεύεται η κολύμβηση σε όσους παρουσιάζουν προβλήματα υγείας , όσοι επισκέπτονται τις πισίνες πρέπει να χρησιμοποιούν το ντους πριν εισέλθουν στη δεξαμενή,να μην τρέχουν στα σημεία που υπάρχει νερό, να μην κολυμπούν εάν πρόσφατα (εντός 3 ωρών) έχουν φάει ή καταναλώσει αλκοόλ
και να αποφεύγουν την επαφή με τα στόμια αναρρόφησης του νερού της πισίνας.

“Σκοπός της ενημέρωσης δεν είναι τρομάξουμε τον κόσμο αλλά να προλάβουμε κάποιες καταστάσεις”επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης. “Δεν μπορούμε όμως να αγνοήσουμε και τους μικροβιολογικούς κινδύνους – “βόμβες” που ελλοχεύουν στις πισίνες καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε έστω οι βασικοί κανόνες που αφορούν στην λειτουργία αυτών των χώρων. Γι αυτό και θα πρέπει να δίνεται προσοχή απ όλους μας στον Υπεύθυνο λειτουργίας .  Το «Υπεύθυνο πρόσωπο» ή «υπεύθυνος» καλείται το φυσικό πρόσωπο ηλικίας τουλάχιστον 21 ετών, το οποίο μεριμνά για τη λειτουργία της δεξαμενής. Ο υπεύθυνος λειτουργίας σύμφωνα με το αρθ. 15 είναι αρμόδιος πέραν των άλλων για την παρουσία του προσωπικού εποπτείας των λουσμένων όπως προβλέπεται από το αρθ.21, βάσει του μεγέθους της δεξαμενής. Το προσωπικό εποπτείας αποτελείται από υπεύθυνο επόπτη ασφάλειας ή και ειδικευμένο επόπτη, και κατά περίπτωση από ειδικευμένο στην παροχή πρώτων βοηθειών διοικητικό υπάλληλο”.

“Το παλιό νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε για την έναρξη λειτουργίας μιας κολυμβητικής δεξαμενής επέβαλε τον έλεγχο να προηγείται της αδειοδότησης κάτι που άφηνε μεγαλύτερα ποσοστά ασφάλειας για την δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου για το κοινό και που πληρούσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δυστυχώς η αλλαγή του νόμου όπου μία απλή υπεύθυνη δήλωση στο διαδίκτυο αρκεί δημιουργεί σοβαρά ζητήματα ως προς την λειτουργία αυτών των χώρων προς κάθε κατεύθυνση και επίπεδο, αυτό σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του τμήματος εποπτών δημόσιας υγείας για το Ηράκλειο αντιλαμβάνεστε” επισημαίνει ο κ. Παπαδάκης πως “δημιουργεί εύλογα ζητήματα ανησυχίας γι αυτούς τους χώρους . Παρόλες τις επισημάνσεις μας ως επίσημο όργανο εποπτών δημόσιας υγείας, παρ όλες τις εργατοώρες βουλευτών και από τον νομό Ηρακλείου απάντηση έως σήμερα δεν έχει δοθεί”. 

Αναφέροντας τα παραπάνω πριν από λίγες μέρες στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας απέστειλε τις :Απαιτήσεις νομοθεσίας Γ1/443/73 Υγειονομική Διάταξη (ΦΕΚ 87/Β/73) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει

Οι επόπτες ασφάλειας της δεξαμενής πρέπει να βρίσκονται σε υπηρεσία σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας της δεξαμενής (Άρθρο 21)

Αναρτημένες πινακίδες σε εμφανή σημεία, στις οποίες να αναγράφονται οδηγίες για την υγιεινή των λουομένων, την ορθή χρήση της δεξαμενής και τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας (Άρθρο 23)

Τα τμήματα της δεξαμενής που έχουν βάθος μικρότερο από 0,90 m, πρέπει να διαχωρίζονται με εμφανή γραμμή ασφάλειας, η οποία θα είναι χαραγμένη στον πυθμένα ή εφόσον κρίνεται αναγκαίο με πλωτήρες με σημαίες ανά 10 m (Άρθρο 4)

Στις μεγάλες δεξαμενές (επιφάνειας μεγαλύτερης των 1250 m2), πρέπει να υπάρχει πλοιάριο με τετραγωνισμένη πλώρη, εφοδιασμένο με κουπιά, κυκλικό σωσίβιο και ράβδο αγκίστρου (εκτός από την περιοχή κολύμβησης μόνο για περίπτωση ανάγκης ή άσκησης (Άρθρο 23)

Κουτί Πρώτων Βοηθειών Το κουτί αυτό πρέπει να περιέχει βάμμα ιωδίου, αποστειρωμένες γάζες, υδρόφιλο βαμβάκι, λευκοπλάστη, επιδέσμους σε διάφορα μεγέθη, αμμωνία, αποστειρωμένες λαβίδες, αιμοστατικούς επιδέσμους, καρδιοτονωτικά – αναληπτικά και αναλγητικά φάρμακα.

Πρέπει να υπάρχει ένας χώρος ο οποίος να προορίζεται για επείγουσα περίθαλψη ατυχηματιών στις μεγάλες δεξαμενές με κατάλληλο εξοπλισμό (κουτί Πρώτων Βοηθειών, κρεβάτι για εξέταση, συσκευή παροχής οξυγόνου, φορείο και κλινοσκεπάσματα) (Άρθρο 23)

Ο αριθμός των σωσιβίων καθορίζεται έτσι ώστε να αντιστοιχεί ένα σωσίβιο ανά 60 m. Ο ράβδοι που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι ικανής αντοχής και μήκους μεγαλύτερου του μισού πλάτους της δεξαμενής και να φέρουν, μη αιχμηρό άγκιστρο με άνοιγμα 0,50 m τουλάχιστον ή βρόγχο διαμέτρου 15 cm τουλάχιστον (Άρθρο 23)

Το υπεύθυνο άτομο για τη λειτουργία της δεξαμενής πρέπει να κάνει έλεγχο του υπολειμματικού χλωρίου 2 φορές την ημέρα (Άρθρο 19)

Φάκελος: Σοκάρουν οι πνιγμοί στην Κρήτη – Οι αιτίες και οι ευθύνες

Το έλλειμμα του Νόμου, οι πλημμεληματικές ευθύνες του ποινικού κώδικα, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι μερικές από τις αιτίες που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν δραματικά των αριθμό των θυμάτων από πνιγμό στην χώρα μας σε ακτές και πισίνες. 

Με αφορμή των πνιγμό των 3 νέων ανθρώπων σε μόλις ένα 24ωρο στην Ελλάδα, σε Ρόδο και Κρήτη, το politica.gr επιχείρησε να αναζητήσει τα αίτια που οδηγούν στην έλλειψη παρουσίας επαγγελματιών ναυαγοσωστών στις πισίνες της Κρήτης συνομιλώντας με εμπλεκόμενους φορείς.

«Όπου υπάρχει πολύς κόσμος υπάρχουν ατυχήματα»

Ο Ν. Χαλκιαδάκης πρόεδρος της Ένωσης ξενοδοχείων Ηρακλείου ανέφερε πως «δυστυχώς όπου υπάρχει πολύς κόσμος υπάρχουν ατυχήματα», ενώ επεσήμανε ότι οι όροι ασφαλείας μέσα στα ξενοδοχεία επιβάλλεται να τηρούνται. Είναι συγκεκριμένοι και κανείς δεν μπορεί να τους παραβλέπει. Ο κ. Χαλκιαδάκης τονίζει ότι «οι ναυαγοσώστες, που επιβάλλεται να βρίσκονται, στις πισίνες δεν έχουν διακοσμητικό ρόλο και προσθέτει: «Είναι απαραίτητοι και όντως έχει αποδειχθεί ότι σώζουν ζωές. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι με έναν ή δυο ναυαγοσώστες σε μια πισίνα δεν θα γίνει το κακό, καθώς δεν γίνεται δίπλα σε κάθε πελάτη να υπάρχει κι ένας υπάλληλος. Γι’ αυτό κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά, πρέπει οι γονείς να φροντίζουν για την επίβλεψή τους. Ο κ. Χαλκιαδάκης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες.

Ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Πρόεδρο Ναυαγωσωστών Νομού Ηρακλείου κ. Μακρυδάκη υπόκειται στην νομοθεσία που πλέον δίνει άδεια σε υπαλλήλους ξενοδοχείου κι σε όποιον θέλει οριζόμενο από τον ιδιοκτήτη πάντοτε της επιχείρησης να παρακολουθήσει σεμινάρια αξίας 250 ευρώ, σε σχολή ναυαγοσωστικής, διάρκειας περίπου 15 ημερών δίδοντας το δικαίωμα στην επιχείρηση να εμφανίζει στα χαρτιά και μόνο ότι στο προσωπικό του συμπεριλαμβάνεται και επαγγελματίας ναυαγοσώστης κάτι το όποιο όμως δεν ισχύει σύμφωνα με τον κ. Μακρυδάκη αφού η πραγματική ενασχόληση του ατόμου αυτού μπορεί να είναι στην θέση του κηπουρού του συντηρητή ή ακόμα και της καμαριέρας!!! “Νομότυπο μεν αφού αυτό προβλέπει ο Νόμος αφύλακτες όμως πισίνες και ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο δηλώνει ο κ. Μακρυδάκης.

Η νομοθεσία όσον αφορά το θέμα της ασφαλείας και συγκεκριμένα στο θέμα υπευθύνου ασφαλείας της κολυμβητικής δεξαμενής είναι συγκεκριμένη. Στα ξενοδοχεία πρέπει να υπάρχει υπεύθυνος ασφαλείας, ο οποίος ορίζεται αφού έχει περάσει με επιτυχία σχετικό σεμινάριο ή πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης. Είναι δύο στοιχεία που πρέπει να πληρούνται οπωσδήποτε. Από εκεί και πέρα δεν προβλέπεται στη νομοθεσία τι συμβαίνει με το ωράριο λειτουργίας για τους πελάτες. Δεν υπάρχει νομοθεσία που να ορίζει τις ώρες λειτουργίας. Αυτό οριοθετείται από τις ανάγκες που έχει το κάθε ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον κ. Μακρυδάκη.

Σε παραλίες απασχολούνται περίπου 170 ναυαγοσώστες στην Κρήτη, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω πόσοι απασχολούνται στις πισίνες οι οποίες αριθμού γύρω στις 4.000 μόνο στον Νομό Ηρακλείου. Στο Ηράκλειο οι ναυαγοσώστες είναι 55 άτομα με το ωράριο τους να είναι καθημερινό από τις 10:30 έως τις 17:30 κι είναι κι αυτό άλλο ένα κομμάτι που θέλουμε ο Νόμος να αλλάξει καθώς μετά τις 5μιση δεν έχει ευθύνη κανείς για ότι συμβεί στην παραλία, όμως αρκετός κόσμος επιλέγει να βρεθεί στην παραλία μετά τις 5 το απόγευμα, γι αυτό κι εμείς ζητούμε διπλή βάρδια στις παραλίες της χώρας μας, μία για το πρωί και μία για το απόγευμα.

“Οι ξενοδόχοι δεν δίνουν σημασία”

Την άποψη πως οι ξενοδόχοι δεν δίδουν απαιτούμενη σημασία που πρέπει και δεν τηρείται το νομοθετικό πλαίσιο εξέφρασε ο κ. Μιχάλης Δασκαλάκης, διευθυντής της σχολής ναυαγοσωστών Κρήτης, μιλώντας στην εκπομπή «Δημοσίως» του Νίκου Παπαδάκη.

«Οι κανόνες ασφαλείας πρέπει να τηρούνται, έχουμε τραγικά περιστατικά κάθε χρόνο. Το φαινόμενο δεν παρατηρείται μόνο στις πισίνες αλλά και στις οργανωμένες παραλίες.

“Δεν δίδουν την σημασία οι ξενοδόχοι να στελεχώσουν με προσωπικό τους χώρους, αλλά και οι ελεγκτικοί φορείς πρέπει να ελέγχουν τα ξενοδοχεία και τους χώρους όπου υπάρχουν πισίνες”.

“Στις παραλίες υπάρχει ένα διαφορετικό νομικό καθεστώς, καθώς δεν υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας αλλά στο Λιμεναρχείο”.

“Οι ναυαγοσώστες απορροφώνται στο 100% αλλά υπάρχουν παραλίες που δεν καλύπτονται όπως πρέπει, ωστόσο από τις 6 και μετά το απόγευμα υπάρχει ένα νομοθετικό κενό που τους επιτρέπει να φεύγουν από την θάλασσα χωρίς να φέρουν ευθύνη για την παραλία από εκείνη την ώρα κι έπειτα”.

“Είναι λάθος η νομοθεσία προβλέπει ο νόμος να καλύπτονται οι παραλίες που έχουν κόσμο ανάλογα με αριθμό επισκεπτών, υπάρχουν ναυαγοσώστες για κάποιες μέρες και κάποιες ώρες στις πιο επισκέψιμες παραλίες” τονίζει ο κ. Δασκαλάκης.

“Δεν πάνε επαγγελματίες ναυαγοσώστες στις ιδιωτικές πισίνες”

Για εργαζόμενους που “βγάζουν” απλά σεμινάρια και θεωρούνται ναυαγοσώστες στις ξενοδοχειακές μονάδες έκανε λόγο ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Ξενοδοχειακών Μονάδων Ζαχαρίας Χνάρη.

Παρόλ αυτά  δεν θεωρείται παράνομο όμως κάτι τέτοιο εφόσον ο ίδιος ο νόμος επιτρέπει σε υπαλλήλους ξενοδοχείων να προσλαμβάνονται ως ναυαγοσώστες πληρώνοντας σεμινάρια 10 ημερών με κόστος 250 ευρώ. Γι αυτό όμως πρέπει οι κυβερνώντες να ασχοληθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Τα λέμε εδώ και χρόνια ζητώντας το αυτονόητο, να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή να δείξουμε στους επισκέπτες μας ότι σεβόμαστε που διάλεξαν την χώρα μας , η παρουσία ενός ναυαγοσώστη εκτός από το αυτονόητο την προστασία δηλαδή της ανθρώπινης ζωής συμπεριλαμβάνεται στις παροχές ενός ξενοδοχείου στο λεγόμενο service. Κι όταν λέμε service θα πρέπει να εννοούμε υπηρεσίες Ευρωπαϊκού προτύπου και επιπέδου κι όχι τριτοκοσμικών χωρών ” 

Πηγή 

About Αντώνης Παπαδάκης

Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Κολυμβητικές δεξαμενές. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.