Γ1β/Γ.Π/48419 – 5/7/2017 Λειτουργία Καντίνας σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο


Η εγκύκλιος

Με αφορμή ερωτήματα που διαβιβάστηκαν στην Υπηρεσία μας (σχετ. στ, ζ), αναφορικά με την λειτουργία καντινών και το νέο νομοθετικό πλαίσιο ,σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Σύμφωνα με τον ορισμό της νέας υγειονομικής διάταξης (σχετ.ε),οι κινητές καντίνες(αυτοκινούμενες ή μη) και η παρασκευή και προσφορά τροφίμων & ποτών σε σκηνές , πάγκους, περίπτερα εκθέσεων κλπ ορίζονται ως «επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους» της κατηγορίας iv(άρθρο 14) και τηρούν τις διατάξεις περί πλανόδιου /υπαίθριου εμπορίου ,όπως κάθε φορά ισχύουν.
Ειδικότερα για την λειτουργία τροχήλατου αναψυκτηρίου(καντίνα) με δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας δεν απαιτείται για τον ενδιαφερόμενο άδεια υπαίθριου/πλανόδιου εμπορίου σύμφωνα με την σχετ.(δ).
Η έναρξη λειτουργίας τους γίνεται με την διαδικασία της γνωστοποίησης (σχετ.γ).
Προκειμένου να εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας της αυτοκινούμενης κινητής καντίνας ή η ταξινόμηση της ρυμουλκούμενης κινητής καντίνας από τη Δ/νση Μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση με συνημμένο εις διπλούν σχεδιάγραμμα κάτοψης της κινητής ή ρυμουλκούμενης καντίνας στην αντίστοιχη Υγειονομική Υπηρεσία, για τη χορήγηση της βεβαίωση καταλληλότητας μετά από υγειονομικό έλεγχο.
Όσον αφορά την εγκατάσταση για την λειτουργία του αναφερομένου οχήματος ο ενδιαφερόμενος προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προς την αρμόδια αρχή (Δήμος κλπ) ,σύμφωνα με τις ειδικότερες διατάξεις.
Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που απαιτείται άδεια υπαίθριου/πλανόδιου εμπορίου, εφαρμόζονται οι διατάξεις του σχετ.(β) κεφάλαιο ΣΤ΄ άρθρο 23, 26 σύμφωνα με τις όποιες ένα από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την απόκτηση της ανωτέρω άδειας είναι και, « η βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων/ ποτών»..
Στο ερώτημα που τέθηκε αναφορικά με την δυνατότητα ανάπτυξης καθισμάτων από τις καντίνες καθώς και τη δυνατότητα χρήσης σκευών σερβιρίσματος που να μην ανήκουν στην κατηγορία «σκεύη μιας χρήσης» λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκεκριμένης δραστηριότητας (π.χ έλλειψη συνεχούς υδροδότησης καθώς και πλήρους αποχετευτικού συστήματος , συγκρότησης ,τρόπου λειτουργίας κλπ), δεν είναι εφικτή.
Το παρόν με συνημμένα ερωτήματα των Δήμων (Χίου, Άνδρου),(σχετ.ζ), κοινοποιείται στα συναρμόδια Υπουργεία και παρακαλούμε για τυχόν ενέργειές τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε τυχόν περαιτέρω διευκρίνιση επί του θέματος στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας.

 

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ

Δ/ΝΣΗΣ ΔΗΜ. ΥΓΕΙΑΣ

ΒΑΣ. ΚΑΡΑΟΥΛΗ

About Αντώνης Παπαδάκης

Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Εγκύκλιοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.