Περιφέρεια Κρήτης αρ. πρωτ. 152436/21/7/2017 Εφαρμογή κανόνων Διακίνηση και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ)


Όπως γνωρίζετε με την με αριθμ. Α2-861 (ΦΕΚ Β’ 2044/2013) Απόφαση του ΥΠΑΑΤ, που αφορά στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.), στα εστιατόρια και λοιπούς χώρους εστίασης ορίζεται η υποχρεωτική αναγραφή στον τιμοκατάλογό τους, της χώρας προέλευσης του οίνου, καθώς και η αναγραφή του παραγωγού ή εμφιαλωτή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 91 παρ. 4στ. της παραπάνω απόφασης: «Ειδικότερα για τους οίνους
και τα προϊόντα απόσταξης, που προσψέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η συσκευασία τους, αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους όπως αυτό αναφέρονται στην επισήμανση (ετικέτα) των εν λόγω οίνων ή των προϊόντων απόσταξης, σύμφωνα με τους Κανονισμούς 1234/2007(όρθρο 118κε) και 607/2009 (άρθρα 55 και 56)».

Μολαταύτα, έχει διαπιστωθεί ότι η παραπάνω διάταξη δεν τηρείται σε μεγάλο αριθμό εστιατορίων και χώρων εστίασης και διατίθεται ανεξέλεγκτα χύμα οίνος στις περισσότερες περιπτώσεις αγνώστου προελεύσεως. Για το θέμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί ο ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) αλλά και οι Περιφερειακές Ενώσεις ή Δίκτυα Οινοποιών (συνημμένο έγγραφο του Δικτύου Οινοποιών Ηρακλείου προς το Περιφερειάρχη Κρήτης της 5-7- 2017), με στόχο την ενημέρωση Φορέων και Υπηρεσιών, με σκοπό την προστασία του επώνυμου Ελληνικού κρασιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και δεδομένης της συνεισφοράς του Ελληνικού Κρασιού στην τοπική και Εθνική Οικονομία είναι αναγκαία η ενεργοποίηση σας, ως αρμόδιες Υπηρεσίες, που επιτελούν σχετικούς επιτόπιους ελέγχους.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Πρωτογενή Τομέα

Μανόλης ς Χνάρης

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Εγκύκλιοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.