Ερώτημα στη Βουλή με θέμα την επαρκή στελέχωση των υγειονομικών Υπηρεσιών με επόπτες Δημόσιας Υγείας


Μετά τη συνέντευξή μου στην εφημερίδα Νέα Κρήτη όπου παρουσίασα τις θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας για την νέα Υγειονομική διάταξη και τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό, ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου της Κ.Ο. της Δημοκρατικής συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ανεξάρτητα από το σκοπό αλλά και το  αποτέλεσμα που θα έχει η ερώτηση θεωρώ ότι αναγνωρίζει και  αναδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζουν οι Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας καθώς και οι επόπτες Δημόσιας Υγείας  στην Προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.  Δυστυχώς κάποιοι άλλοι κλάδοι επιστημόνων αλλά και επαγγελματιών δεν το αναγνωρίζουν και το γεγονός αυτό με θλίβει.

Αντώνης Παπαδάκης
Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c.
Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας

ΤΟ  ΕΡΩΤΗΜΑ:

Κ.Ο. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Αριθ. Πρωτ. ΕΠΙΚ.ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ: 7315

Ημερομηνία καταθέσεως: 17-07-2017

Προς τους Υπουργούς:

-Εσωτερικών, κ. Π. Σκουρλέτη

-Υγείας, κ. Α. Ξανθό.

ΘΕΜΑ: «Επαρκή στελέχωση των υγειονομικών Υπηρεσιών με επόπτες δημόσιας Υγείας».

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες είναι η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή και τον έλεγχο της νομοθεσίας για την λειτουργία επιχειρήσεων του κλάδου τροφίμων και ποτών και γενικότερα επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και γι’ αυτό και σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να αναπτύσσεται μια ενιαία και ολοκληρωμένη πολιτική για την διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων , των ποτών κλπ.

Με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έρχεται στο προσκήνιο το θέμα της περαιτέρω στελέχωσης των υγειονομικών υπηρεσιών, ως συνοδευτική ενέργεια προκειμένου αυτές να καταστούν πιο αποτελεσματικές και να προστατεύονται επαρκώς οι πολίτες σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Επειδή οι υγειονομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες έχουν αρμοδιότητα για την εφαρμογή και παρακολούθηση της νομοθεσίας και λήψη μέτρων ενώ άλλες δραστηριότητες όπως, η πρόληψη και διερεύνηση κρουσμάτων μολυσματικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και τροφικών δηλητηριάσεων και διενέργεια επιδημιολογικών ερευνών για εντοπισμό της πηγής μόλυνσης και για αποφυγή εκδήλωσης νέων κρουσμάτων, ο έλεγχος της ποιότητας των ακτών κολύμβησης και κολυμβητικών δεξαμενών  είναι απολύτως απαραίτητες προκειμένου να προστατεύονται οι πολίτες.

Επειδή, όπως υποστηρίζει και ο κλάδος των εποπτών δημόσιας Υγείας, προκειμένου οι κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ελέγχων είναι αναγκαία η περαιτέρω στελέχωση τους  με επόπτες δημόσιας Υγείας.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

-Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε, προκειμένου να στελεχωθούν περαιτέρω με επόπτες δημόσιας υγείας οι κατά τόπους υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας;

-Ποιος ο γενικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός και ποια μέτρα στήριξης-ενίσχυσης του έργου των εποπτών δημόσιας υγείας προτίθεστε να λάβετε;

Ο ερωτών βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.