ΥΠ. Υγείας Εγκύκλιος Γ1δ/ ΓΠ οικ. 39789 Έλεγχος ποιότητας υδάτων κολύμβησης και έκδοση αποφάσεων καταλληλότητας


Κατεβάστε την εγκύκλιο

Ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου και με δεδομένη την ανάγκη λήψης μέτρων για τη διασφάλιση της ποιότητας των νερών κολύμβησης και την προστασία της υγείας των λουομένων παρακαλούμε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας για την προστασία και διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, όπως:

θέσετε   σε   άμεση   προτεραιότητα   το   πρόγραμμα   συστηματικών   δειγματοληπτικών ελέγχων ποιότητας νερών κολύμβησης από τα σημεία που έχουν αρμοδίως καθορισθεί, με τελικό στόχο την έκδοση Αποφάσεων των Περιφερειαρχών  περί χαρακτηρισμού της καταλληλότητας ή μη των νερών κολύμβησης, σε συσχετισμό και με τις επικρατούσες τοπικές συνθήκες.

Διευκρινίζεται ότι το ως άνω πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων διενεργείται με σκοπό την προστασία της υγείας των κολυμβητών και της Δημόσιας Υγείας γενικότερα και θα πρέπει να ενταχθεί   στους   ευρύτερους   σχεδιασμούς   σας,   ώστε   να   υπάρχουν   εγκαίρως   αξιόπιστα αποτελέσματα, επί ικανού αριθμού δειγμάτων σε συνδυασμό με παράλληλες ενέργειες που τυχόν γίνονται από άλλους φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι οι δειγματοληψίες πραγματοποιούνται από τους υπεύθυνους υγειονομικούς υπαλλήλους.

Οι κ.κ. Περιφερειάρχες παρακαλούνται για το συντονισμό των ενεργειών των συναρμόδιων Υπηρεσιών, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα η εφαρμογή του προγράμματος δειγματοληψιών, καθώς επίσης να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στις υπηρεσίες Υγιεινής, τόσο  για τις εκτός έδρας μετακινήσεις του προσωπικού (πιστώσεις, ημέρες, μέσα μετακίνησης κ.λπ.) όσο και για την διακίνηση, μεταφορά δειγμάτων κ.λπ.

Οι Υπηρεσίες των ΠΕ Αττικής παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν ώστε οι απαραίτητοι έλεγχοι ποιότητας νερών κολύμβησης αρμοδιότητας τους  και η συγκέντρωση των ζητούμενων στοιχείων να γίνει το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αξιολόγηση τους σε σύσκεψη που προγραμματίζεται για τον Ιούνιο 2017 με τελικό στόχο την έγκαιρη έκδοση της Υπουργικής Απόφασης χαρακτηρισμού καταλληλότητας ακτών κολύμβησης της Περιφέρειας Αττικής.

Τέλος παρακαλούμε, για την ενημέρωση του αρχείου της Υπηρεσίας μας, όπως μας αποστείλετε τις αποφάσεις χαρακτηρισμού που θα εκδοθούν το αργότερο έως 15.7.2017.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Εγκύκλιοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.