Υπ. Υγείας: Γ1β/Γ.Π/9850 Περί διενέργειας ελέγχου σε Παιδικό Σταθμό – αρμόδια ελεγκτική αρχή


Κατεβάστε το έγγραφο

Σε συνέχεια   του  ανωτέρω σχετ.(η)  έγγραφου, αναφορικά με  διενέργεια  έλεγχου στο Α΄ Παιδικό σταθμό του Δήμου Βριλησσίων  από το  Τμήμα Κτηνιατρικής  της Γεν. Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (Π.Ε. Ενότητα βορείου τομέα) , σας ενημερώνουμε  τα ακόλουθα :

Το Ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων, καθώς και τη διεξαγωγή των επισήμων ελέγχων στον τομέα των τροφίμων (σχετ. α) θέτει τις απαιτήσεις για τον έλεγχο των επιχειρήσεων και των τροφίμων σε όλη την παραγωγική αλυσίδα των τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή, όλα τα ενδιάμεσα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, διακίνησης και τελικής διάθεσης.

Σύμφωνα με τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής των Κανονισμών για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων (σχετ. δ) τίθενται με απόλυτη σαφήνεια οι αρμοδιότητες  των υπηρεσιών ελέγχου στον τομέα των τροφίμων σε όλα τα στάδια.

Πιο συγκεκριμένα «οι Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (νυν Περιφερειακών Ενοτήτων), έχουν την ευθύνη εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) υπαριθμ. 178/2002, του Κανονισμού (ΕΚ) 882/2004 και του Κανονισμού (ΕΚ) υπαριθμ. 852/2004, στην διάρκεια των υγειονομικών ελέγχων που γίνονται στις επιχειρήσεις της Υγειονομικής Διάταξης όπως ισχύει κάθε φορά» (σχετ. ε.).

Οι παιδικοί σταθµοί δηµόσιοι ή ιδιωτικοί, εμπίπτουν στις υγειονομικές διατάξεις (σχετ.ε.)παρουσιάζουν υγειονομικό ενδιαφέρον (προστασία ευπαθών πληθυσμών, μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων κλπ.) ρυθμίζονται από τις κείμενες υγειονομικές διατάξεις οι οποίες επιβάλλουν μέτρα για την καταλληλότητα από πλευράς υγιεινής, των τροφίμων καθώς και τη λήψη μέτρων πρόληψης επιδημικών νόσων με σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας. (Σχετ. ζ)

Εξάλλου η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας δημοτικών και ιδιωτικών παιδικών ή βρεφονηπιακών σταθμών υπόκειται στις Δημοτικές υγειονομικές υπηρεσίες και ο υγειονομικός έλεγχος που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία σε περιφερειακό επίπεδο ασκείται από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας (σχετ. γ.).

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί στρατηγικό σκοπό της Γενικής Διευθύνσεως Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας (σχετ. β.) και ειδικότερα, ο καθορισμός των υγειονομικών όρων λειτουργίας και μέτρων υγειονομικού ελέγχου που αφορούν δημόσιες υπηρεσίες, και κάθε είδους επιχείρηση, που από τη λειτουργία της επηρεάζεται η Δημόσια Υγεία αποτελεί αναπόσπαστη αρμοδιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών. (σχετ δ),

παρακαλούμε για τις ενέργειες σας, ώστε να μη δημιουργούνται αναίτιες υπηρεσιακές επικαλύψεις και πρόκληση δυσφορίας στις ελεγχόμενες επιχειρήσεις, εφαρμόζοντας την ισχύουσα  νομοθεσία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων των προβλεπομένων για τις αρμόδιες αρχές ελέγχου (σχετ.δ).

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Εγκύκλιοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s