Υπ. Υγείας: Γ1β/Γ.Π/93317 «Πώληση πλήρους ψημένου άρτου κατόπιν αναθέρμανσης εντός καταστήματος λιανικής διάθεσης τροφίμων/ποτών (υπεραγορά)».


Κατεβάστε το έγγραφο 

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετ.(δ) εγγράφου σας, αναφορικά με το θέμα, σας γνωρίζουμε  τα ακόλουθα:

Οι επιχειρήσεις που προμηθεύονται πλήρως ψημένα/κατεψυγμένα αρτοσκευάσματα τα οποία αναθερμαίνονται εντός του καταστήματος, δεν αποτελούν  εγκατάσταση περάτωσης έψησης σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.3526(ΦΕΚ 24Α ).

Τα ανωτέρω αφορούν διαδικασία κατά την οποία τα προϊόντα αρτοποιίας ήδη έχουν ακολουθήσει όλα τα στάδια της αρτοποιητικής διαδικασίας μέχρι την τελική έψηση. Τα παραγόμενα πλήρως ψημένα προϊόντα καταψύχονται άμεσα, αποθηκεύονται σε ψυκτικούς θαλάμους και διατίθενται στον καταναλωτή μετά από διαδικασία αναθέρμανσης.

Για την  υγιεινή του χώρου πώλησης εφαρμόζονται  οι διατάξεις του παραρτήματος ΙΙ (απαιτήσεις εξοπλισμού) του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004 (σχετ. α) καθώς και οι ειδικότερες διατάξεις που τίθενται στην υπουργική απόφαση Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/2012 (σχετ. β).

Οι επιφάνειες (συμπεριλαμβανομένων των επιφανειών εξοπλισμού) που βρίσκονται σε χώρους όπου γίνεται ο χειρισμός τροφίμων, και ιδίως αυτές που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα ,πρέπει να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να μπορούν να καθαρίζονται ,και όταν είναι αναγκαίο, να απολυμαίνονται εύκολα. Αυτό απαιτεί την χρήση λείων ,μη τοξικών υλικών που είναι ανθεκτικά στην διάβρωση και να μπορούν να πλένονται ,εκτός εάν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης τροφίμων μπορούν να αποδείξουν στις αρμόδιες αρχές ότι τυχόν άλλα χρησιμοποιούμενα υλικά είναι κατάλληλα.

Για την  αναθέρμανση του πλήρως ψημένου άρτου δεν απαιτείται καμία προετοιμασία του προϊόντος, εφόσον ολοκληρωθεί η αναθέρμανση και το προϊόν αποκτήσει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε κατάλληλο εξοπλισμό για τρόφιμα, τοποθετείται προς πώληση.

Επίσης σημειώνεται ότι o Κανονισμός (ΕΚ) 852/2004 (όπως επισημαίνεται και στο άρθρο 5 της ανωτέρω σχετ.(β)), παρέχει την δυνατότητα στην επιχείρηση για ευέλικτη εφαρμογή του συστήματος αυτοελέγχου, προκειμένου να παράγει υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα. Επομένως, κατά τον υγειονομικό έλεγχο των εγκαταστάσεων θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις τηρούν τους κανόνες ορθής παρασκευαστικής και υγιεινής πρακτικής (είδος προϊόντος, διαδικασία  που ακολουθείται, διατήρηση ψυκτικής αλυσίδας, διαδικασία καθαρισμού κλπ) και τεκμηριώνονται οι διαδικασίες αυτοελέγχου που ακολουθεί.

 

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.(c) Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Νομοθεσία. Bookmark the permalink.

One Response to Υπ. Υγείας: Γ1β/Γ.Π/93317 «Πώληση πλήρους ψημένου άρτου κατόπιν αναθέρμανσης εντός καταστήματος λιανικής διάθεσης τροφίμων/ποτών (υπεραγορά)».

  1. Παράθεμα: Αναδημοσίευση: Υπουργείο Υγείας: «Πώληση πλήρους ψημένου άρτου κατόπιν αναθέρμανσης εντός καταστήματος λιανικής διάθεσης τροφίμων/ποτών

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s