ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Εγκύκλιος 21130/29-12-2016 Ενημέρωση εργοδοτών και εργαζομένων σχετικά με την πρόληψη της εποχικής γρίπης


Η εγκύκλιος

Όπως είναι γνωστό, τα τελευταία έτη, η Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένα προγράμματα ενημέρωσης και ελέγχου σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ή εργασίες που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, αποσκοπώντας, μέσω συστηματικής παρέμβασης, στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων για την πρόληψη των κινδύνων και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ενημερωτική δράση για την προστασία των εργαζομένων που, λόγω της φύσης της εργασίας τους, ενδέχεται να εκτεθούν στον ιό της γρίπης. Για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης λαμβάνονται υπόψη οι εκάστοτε οδηγίες και κατευθύνσεις που εκδίδονται από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από τη διαχρονική παρακολούθηση της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα προκύπτει ότι η δραστηριότητά της συνήθως αυξάνεται τον Ιανουάριο και κορυφώνεται στους επόμενους δύο μήνες, Φεβρουάριο- Μάρτιο, ενώ από την αξιολόγηση της καταγραφής των κρουσμάτων εποχικής γρίπης κατά τη χειμερινή περίοδο 2015/2016 προέκυψε αύξηση τόσο στο συνολικό αριθμό, όσο και στη βαρύτητα- θνητότητά τους. Για τους παραπάνω λόγους, σε ενημερωτική συνάντηση που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας, επισημάνθηκε ότι, με δεδομένο το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των  εργαζομένων  στα  νοσηλευτικά  ιδρύματα  είναι  διαχρονικά  αρκετά  χαμηλό  σε  σχέση  με  το επιθυμητό επίπεδο, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων σχετικά με τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης.

Σε συνέχεια των προεκτεθέντων, καλούνται οι Επιθεωρητές των Περιφερειακών Υπηρεσιών Επιθεώρησης   Ασφάλειας   και   Υγείας   στην   Εργασία   του   Σώματος   Επιθεώρησης   Εργασίας (Π.Δ.Ε.Α.Υ.Ε. και Τ.Ε.Α.Υ.Ε.), κατά τη διεξαγωγή των ελέγχων, να ενημερώνουν τους εργοδότες ως προς τις υποχρεώσεις τους για τα σχετικά μέτρα πρόληψης των κινδύνων και προστασίας της υγείας των εργαζομένων και τους εργαζόμενους για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους από την εποχική γρίπη. Ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται  σε χώρους εργασίας όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος έκθεσης στον ιό της γρίπης, όπως είναι τα νοσηλευτικά ιδρύματα, στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ανεπαρκής αερισμός των χώρων εργασίας ή απασχόληση εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επισυνάπτεται το έντυπο με τίτλο «ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ», που συντάχθηκε από τη Δ/νση Προγραμματισμού & Συντονισμού της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία του Σ.ΕΠ.Ε. και παρακαλούμε να αναρτηθεί στις υπηρεσίες και να διατίθεται, κατά τους ελέγχους, σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Εγκύκλιοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.