Γ1β/Γ.Π/73081/22/11/2016 «Νομοθετικό πλαίσιο περί διάθεσης προϊόντων εγκατάστασης περάτωσης έψησης( bake off)».


ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Σε συνέχεια των  ανωτέρω σχετ.  (κ) εγγράφων  της εταιρίας LIDL, αναφορικά με τις συνθήκες  διάθεσης των προϊόντων bake off  και λαμβάνοντας υπόψη ότι, η συγκεκριμένη εταιρεία εγκαθιστά στα καταστήματά της σύστημα αυτοεξυπηρέτησης πελατών για προϊόντα bake-off  δίχως να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

Λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά( θ) έγγραφά μας καθώς επίσης και την έκθεση υγειονομικού ελέγχου σε σύστημα αυτοεξυπηρέτησης της  Δ/νσης Υγείας  της Π.Ε Θεσσαλονίκης( σχετ. Ι το οποίο σας κοινοποιήθηκε)   και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας υπενθυμίζουμε  ότι,

Σύμφωνα με το άρθρο 13  παρ. 3 του σχετ. (α) επισημαίνεται ότι, «Τα κράτη μέλη μπορούν, χωρίς να διακυβεύεται η επίτευξη των στόχων του παρόντος κανονισμού, να θεσπίζουν, σύμφωνα με τις παραγράφους 4 έως 7 του παρόντος άρθρου, εθνικά μέτρα για την προσαρμογή των απαιτήσεων που καθορίζονται στο παράρτημα ΙΙ»

Ο ανωτέρω κανονισμός αποτελεί οριζόντια ρύθμιση για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Η προσαρμογή των κρατών μελών στο ανωτέρω νομοθετικό πλαίσιο γίνεται με την λήψη εθνικών μέτρων.

  • Με το νομοθετικό πλαίσιο (σχετ.γ,δ,ε) ρυθμίζονται θέματα παραγωγής και διάθεσης προϊόντων αρτοποιίας καθώς επίσης και θέματα bake- off με επισπεύδουσα αρχή τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας
  •  Επίσης  στην Ενότητα 4.4 «Άρτος & Αρτοπαρασκευάσματα» άρθρο 36 παρ. 1 του ανωτέρω σχετ. (ζ), (επισπεύδουσα αρχή τη Γ.Γ .Εμπορίου), επισημαίνεται ότι:«Πέραν των Γενικών Διατάξεων ………..για την διάθεση του άρτου, των    αρτοπαρασκευασμάτων, των διατηρημένων προϊόντων αρτοποιίας και αρτοπαρασκευασμάτων,των ενδιάμεσων προϊόντων αρτοποιίας και του άρτου από ενδιάμεσα προϊόντα αρτοποιίας, εφαρμόζονται τα άρθρα 9 έως 14 του ν. 3526/2007 όπως κάθε φορά ισχύει».

Το Υπουργείο Υγείας (αρμόδιο για την έκδοση υγειονομικών διατάξεων) εξέδωσε  την ανωτέρω σχετική (β) Υ.Α με την οποία  θεσπίζονται οι υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος  και ειδικότερα επί του θέματος με την ΑΔΑ: ΩΕ0Ε465ΦΥΟ-3Μ7 εγκύκλιο παρέχονται διευκρινήσεις για τις συνθήκες διατήρησης και διάθεσης των προϊόντων αρτοποιίας (ειδικά αρτοσκευάσματα).

Με το αριθμ Γ1β/ΓΠ/24909/21-4-2016 έγγραφό μας,  έχουμε ήδη απαντήσει  ως προς το   αίτημά  της εταιρείας LIDL για κατάργηση της  με ΑΔΑ: ΑΔΑ:ΩΕ0Ε465ΦΥΟ-3Μ7 εγκυκλίου μας.

Υπενθυμίζεται επίσης  ότι,  απόψεις της Υπηρεσίας μας  εκφράζονται  μόνο επί θεμάτων που είναι νομολογιακά λυμένα και σε  κάθε περίπτωση εντός των διατάξεων του  ανωτέρω σχετικού (η).

Παρακαλούμε ως επισπεύδουσα αρχή του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου(γ,δ,ε) και λαμβάνοντας υπόψη το ανωτέρω σχετ.(ι) για τις ενέργειές και την αντίστοιχη ενημέρωση του Υπουργείου μας , προκειμένου να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του θέματος.

Η ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ    ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΚΑΡΑΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.