Προς κύρωση στην Βουλή η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή


Κατατέθηκε την Τρίτη στην Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων, την παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς η ραγδαία άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη εξαιτίας ανθρωπογενών παρεμβάσεων, αποτελεί κατά κοινή ομολογία τη σημαντικότερη σύγχρονη απειλή.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, «η Συμφωνία των Παρισίων, στην οποία η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον αν. ΥΠΕΝ Γιάννη Τσιρώνη, δημιουργεί ένα διαρκές, δεσμευτικό και διαφανές νομικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».

Κεντρικός στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η αύξηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε πολύ κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου και να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον ενάμιση βαθμό.

Η συμφωνία περιέχει ένα μηχανισμό επανεξέτασης που την καθιστά φιλόδοξη, διότι σημαίνει ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να επανεξετάζουν και να αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κάθε 5 χρόνια, προκειμένου να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος της κλιματικής ουδετερότητας κατά το δεύτερο μισό του αιώνα, που επίσης έχει τεθεί στην συμφωνία.

Επισημαίνεται ότι η Συμφωνία των Παρισίων θα τεθεί σε ισχύ μόνο εφ’ όσον, τουλάχιστον 55 χώρες, που θα αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν καταθέσει στον ΟΗΕ τα έγγραφα επικύρωσης της.

Μέχρι στιγμής, από τις χώρες που θεωρούνται ως σημαντικές οικονομίες που έχουν παράλληλα και υψηλά ποσοστά των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι ΗΠΑ και η Κίνα ανακοίνωσαν -από κοινού- την κύρωση της συμφωνίας στις 3 Σεπτεμβρίου 2016.

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, «είναι πολύ σημαντικό να κυρώσει την Συμφωνία όσο το δυνατόν πιο σύντομα και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ε.Ε. που φέρνει σχετικό νομοσχέδιο στην Βουλή για κύρωση».

Πηγή http://www.in.gr

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Φαινόμενο Θερμοκηπίου. Bookmark the permalink.

One Response to Προς κύρωση στην Βουλή η Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή

  1. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

    Ωραία…. δεν ξέρω τι γράφει αυτό το σχέδιο νόμου, αλλά όπως είναι το αγαπημένο τους σπορ, μάλλον θα μας βάλουν επιπλέον φόρους στα πάντα. Η δε εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι και συνάρτηση της αύξησης του πληθυσμού, άρα θα μας πουν να πάμε να αυτοκτονήσουμε ή να σταματήσουμε να αναπαραγόμαστε….. περιμένετε και θα δούμε και χειρότερα από αυτά που λέω….. είναι η ευκαιρία τους.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.