Τι Πρέπει να διατίθεται από τα Σχολικά Κυλικεία;


Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας Εθνικής Διατροφικής Πολιτικής η οποία έχει ως στόχο την προστασία και προαγωγή της υγείας του ευαίσθητου μαθητικού πληθυσμού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος που συμβάλλει στις ορθές διατροφικές επιλογές των μαθητών, εξέδωσε την Υγειονομική Διάταξη (Υ1γ/ Γ.Π/οικ 81025/27.08.2013) σχετικά με τον καθορισμό των προϊόντων που πρέπει να διατίθενται από τα κυλικεία δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων. Η προαναφερόμενη Υγειονομική Διάταξη (που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2135/29.08.2013 τεύχος Β’) εκδόθηκε έπειτα από εκτεταμένη μελέτη και επεξεργασία από Ομάδα Εργασίας, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες υγείας.

Ο καθορισμός των προϊόντων που επιτρέπεται να πωλούνται από τα σχολικά κυλικεία, καθώς και των προδιαγραφών που αυτά πρέπει να έχουν έγινε λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς και εθνικές διατροφικές συστάσεις. Συγκεκριμένα, από τα  σχολικά κυλικεία πρέπει να διατίθενται:

ΦΡΟΥΤΑ – ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • Φρέσκα φρούτα ανάλογα με την εποχή (π.χ. μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι, μανταρίνια, μπανάνα, σταφύλι, βερίκοκα, ροδάκινο κλπ), καλά πλυμένα και συσκευασμένα σε ατομική μερίδα.
  • Αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, μπανάνες κλπ) χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Συσκευασμένα σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
  • Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζαχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών. Συστήνεται να είναι δυνατή η κατανάλωση του άμεσα μετά την παρασκευή του σε ποτήρια μιας χρήσης ανακυκλώσιμου υλικού.
  • Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων ή άλλων γλυκαντικών ουσιών.
  • Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων–καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου,  ξυδιού ή λεμονιού.
  • Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250ml.

 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

  • Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5% – 1,8% λιπαρά).
  • Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max. 1,8%) σε συσκευασία έως 250ml.
  • Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα έως 200γρ.
  • Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων αναλόγων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
  • Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και Ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά με αλειφώδη υφή.

ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό.
  • Κριτσίνια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες σε φυτικές ίνες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
  • Κράκερς ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες ή λευκά, σε ατομική συσκευασία έως 50γρ.
  • Τα παραπάνω απλά αρτοπαρασκευάσματα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προδιαγραφές:
    Κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1 %, νάτριο έως 0,5%.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Μουστοκούλουρα σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
  • Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60γρ.
  • Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληρεί τις ακόλουθες προδιαγραφές:
    Κορεσμένα λιπαρά έως 3%,  τράνς λιπαρά έως 0,1%, νάτριο έως 0,5%.
  • Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας-πίτας λαχανικών σε ατομικές μερίδες των 120 γρ. και με συγκεκριμένες προδιαγραφές:
    Α) Η λιπαρή ύλη για τη ζύμη-φύλλο πρέπει να είναι αποκλειστικά ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας. Β) Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους. Συστήνονται τυριά παραδοσιακά και ελληνικά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Απαγορεύεται η χρήση τετηγμένων τυριών.
  • Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
    Για τη βάση τα επιτρεπόμενα υλικά είναι αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονο-νάτριο. Για τη γέμιση τα επιτρεπόμενα προϊόντα είναι τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

  • Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν.
  • Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Συστήνεται το ψωμί ολικής άλεσης. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
    α) Κορεσμένα λιπαρά έως 1 %
    β) Νάτριο έως 1 %
  • Λαχανικά όλων των ειδών.
  • Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς.
  • Αβγό καλά βρασμένο.
  • Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.
  • Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

  • Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ. (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
  • Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.
  • Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.
  • Μέλι σε ατομική μερίδα.
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

  • Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης σε ατομική συσκευασία έως 50γρ. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

  • Εμφιαλωμένο νερό.
  • Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή σύνθετων γλυκαντικών.
  • Καφές μόνο για το προσωπικό.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.

Τέλος, επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» όπως αυτά ορίζονται στους Κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, με την προϋπόθεση ότι αυτά εμπίπτουν στον ανωτέρω κατάλογο.
Δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς όπως επίσης δεν επιτρέπεται και η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα Υγειονομική Διάταξη.

http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/Teachers/Teachers_ArticlesSV.aspx?ArticleID=4#.V9j8StSLTGg

About Αντώνης Παπαδάκης

Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Gallery | This entry was posted in Σχολική υγιεινή. Bookmark the permalink.

4 απαντήσεις στο Τι Πρέπει να διατίθεται από τα Σχολικά Κυλικεία;

  1. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

    Η λίστα αυτή θα ήταν λογικότερο να υπάρχει μεν, αλλά να είναι προτεινόμενη και όχι υποχρεωτική. Κανένα Υπουργείο δεν έχει δικαίωμα ή εξουσία να υποχρεώνει τα ελεύθερα παιδιά τι θα φάνε. Υπουργείο με ακούς ή τα δικτατορικά σου αυτάκια είναι επίτηδες (ή και άνωθεν) σφραγισμένα με βουλοκέρι?

  2. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

    …και μην μου πει κανείς αντι-αντιδραστικός ότι είμαι αντιδραστικός και θεωρώ καλό να πουλάνε γαριδάκια τα κυλικεία ή τηγανητούς ξηρούς καρπούς (ούτε καν ήξερα ότι υπήρχαν τέτοιοι)…. Όμως υπάρχουν δεκάδες προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο που έτσι κι αλλιώς τα καταβροχθίζουν λυσσωδώς (συγγνώμη, τα καταναλώνουν ήθελα να πω) τα παιδιά (μικρά τε και μεγαλύτερα) με τις ευλογίες των γονέων και κηδεμόνων τους και με την αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας (να δω πότε το Παιδείας θα καταλάβει ότι η διατροφή των νέων είναι κυρίως δική του ευθύνη και όχι απ΄ ευθείας του Υγείας – συνεργαστείτε επιτέλους σεις οι αγαπώντες τα παιδιά και την υγεία τους !!!). (Τα είχα πει με e-mail που είχα στείλει παλιότερα και στο Λοβέρδο και στον Άδωνη, αλλά σιγά μην τα διάβασαν).

    Βεβαίως υπάρχουν και τα διάτρητα κάγκελα των σχολείων, που διαπερνούν τα συναλλασσόμενα χέρια των μαθητών και των deliverάδων που προμηθεύουν την μαθητιώσα νεολαία με κάθε τι που απαγορεύεται να παρέχει το κυλικείο. Αλλά και ακόμα και αν τα παρέχουν, τα παραγγέλλουν μέσω κινητού διότι έξω τα βρίσκουν φθηνότερα, αφού το κυλικείο με τους περιορισμούς της λίστας αναγκάζεται να διατηρεί αξιοπρεπείς τις τιμές του για να μπορέσει να πληρώσει τον ΟΑΕΕ, την εφορία, το χαράτσι και τελευταίος να επιβιώσει και ο κυλικειάρχης.

    Τα έχω ξαναπεί και μπορεί να τα ξαναπώ….

    Α! by the way!!, θέλουμε στη νέα διάταξη να επιτραπούν και τα ψυγεία και θερμοθάλαμοι – βιτρίνες και το self service και στους εξωτερικούς χώρους όλων των καταστημάτων εστίασης και λιανικής διάθεσης τροφίμων (υπαίθριους, ημιυπαίθριους, πρόχειρους ή μη, ιδιωτικούς ή κοινόχρηστους και πάντα σκιερούς). Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο (άνωθεν ή κάτωθεν), είναι οπισθοδρομικός, αντιδραστικός και στενόμυαλος έως και πεισματάρης αγυριστοκέφαλος φασιστοδικτατορίσκος που χρησιμοποιεί εγωιστικά την όποια εξουσία έχει στα χέρια του.

    Το έχω πει ότι δεν πρέπει να δίνουν εξουσία σε όσους τους πέφτει βαριά, αλλά δεν με ακούν.

    Μόλις φτιάξετε τους νόμους σύμφωνα με τη φύση και την πραγματικότητα, όλα θα εξομαλυνθούν και θα απαλλαγούμε από δεκάδες προβλήματα που έχετε δημιουργήσει σε εμάς και στους επαγγελματίες. Με το να φτιάχνετε ανάποδους νόμους, μόνο προβλήματα θα μας δημιουργείτε.

    Πάω τώρα στο Μεξικό να φάω σκουληκάκια τουρσί και ψητές ακρίδες…… και μετά στην Ταϋλάνδη για τηγανητούς μεταξοσκώληκες….
    Ασε δε μια ωραία σάλτσα που φτιάχνουν στην Αφρική με τα έντομα που μαζεύουν από αυτά που πετάνε κατά χιλιάδες γύρω από τις λάμπες.

    Ουφ!!!!

  3. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

    Υφαντής VS Υπουργείων Υγείας και Παιδείας : 1 – 0

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s