Ξεχάστε τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων για την ασφάλεια ενός τροφίμου που μας έπεσε κάτω: Το τρόφιμο που έπεσε στο πάτωμα μαζεύει βακτηρίδια σε ένα μόλις δευτερόλεπτο


Αναδημοσίευση και μετάφραση από την ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ DAILY MAIL

3111

 

  • Ο «Κανόνας» καταρρίπτεται από μελέτη  ερευνητών στις  ΗΠΑ χαρακτηρίζοντάς τον ως αστικό μύθο 
  • Η μεταφορά των βακτηρίων από επιφάνειες στα τρόφιμα επηρεάζεται  περισσότερο από την υγρασία
  • Ωστόσο, όσο περισσότερο χρόνο  παραμένει το  φαγητό στο πάτωμα, τόσα περισσότερα βακτήρια μεταφέρονται από την επιφάνεια προς αυτό.

Πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές την επόμενη φορά που θα επικαλεστείτε τον κανόνα πέντε δευτερόλεπτα για τα τρόφιμα που είναι πεσμένα στο πάτωμα.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη στις ΗΠΑ, αρκεί λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για  να μολυνθεί από βακτήρια ένα τρόφιμο που έπεσε στο πάτωμα.

Οι ερευνητές λένε ότι οι άνθρωποι κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους όταν προσποιούνται ότι δεν έγινε τίποτα  και γρήγορα μαζεύουν  το φαγητό από το πάτωμα και το καταναλώνουν.

Την απομυθοποίηση του κανόνα ως αστικό μύθο, έκανε ο Donald Schaffner, καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Jersey, ο οποίος επιμένει ότι:  ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων αποτελεί μια σημαντική υπεραπλούστευση του τι πραγματικά συμβαίνει όταν τα βακτήρια μετακινούνται από μια επιφάνεια στα τρόφιμα. Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν ακαριαία. »

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσό της παρούσας υγρασία, το είδος της επιφάνειας, και πόσο καιρό το φαγητό παραμένει στο πάτωμα,  συμβάλλουν όλα μαζί  στην διασταυρούμενη μόλυνση του τροφίμου.

«Η λαϊκή αντίληψη του« κανόνα των πέντε δευτερολέπτων »είναι ότι τα τρόφιμα που έπεσαν στο πάτωμα, αν τα σηκώσουμε  γρήγορα, είναι ασφαλή για κατανάλωση, επειδή τα βακτήρια χρειάζονται χρόνο για να τα επιμολύνουν.,« δήλωσε ο καθηγητής Schaffner και συνέχισε, «Αποφασίσαμε να εξετάσουμε αυτόν τον κανόνα, διότι η πρακτική αυτή είναι τόσο διαδεδομένη. Το θέμα μπορεί να φαίνεται ως εύκολο πλην όμως, όμως θέλαμε τα αποτελέσματά μας να στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα».

Το πείραμα: 

Οι επιστήμονες δοκίμασαν τέσσερις επιφάνειες – από ανοξείδωτο χάλυβα, κεραμικά πλακίδια, ξύλο και τάπητα – και τέσσερις διαφορετικές τροφές: καρπούζι,  ψωμί,  ψωμί με βούτυρο και κολλώδη γλυκά.

Επικάλυψαν  τις διάφορες επιφάνειες με Enterobacter aerogenes, ένα μικροοργανισμό που είναι παρόμοιος με τη Salmonella.

Και στη συνέχεια εξέτασαν τέσσερις διαφορετικούς χρόνους επαφής: λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, πέντε δευτερόλεπτα,  30 δευτερόλεπτα και 300 δευτερόλεπτα.

Το καρπούζι συγκέντρωσε την περισσότερη μόλυνση, ενώ, κάπως αναπάντεχα, τα γλυκά είχαν τη λιγότερη.

Το βουτυρωμένο αλλά και το απλό ψωμί είχαν παρόμοια επίπεδα μεταφοράς, που σημαίνει ότι δεν έχει τόση σημασία πέσει από ποια μεριά θα πέσει (με βούτυρο ή  χωρίς).

2

Το χαλί είχε πολύ χαμηλά ποσοστά μεταφοράς  μόλυνσης σε σύγκριση με την  κεραμική επιφάνεια και τον  ανοξείδωτο χάλυβα.

Αντίθετα έρευνα με επικεφαλής τον Anthony Hilton, καθηγητή  εφαρμοσμένης μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Aston στο Birmingham, δείχνει ότι το  87 τοις εκατό των ανθρώπων που λένε ότι θα έτρωγαν φαγητό πού  έπεσε στο πάτωμα, ή το έχουν ήδη  πράξει. Η πλειοψηφία τους ακολουθεί τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων.

Τότε γιατί στο  Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν εμφανιστεί μεγάλες επιδημίες εξαιτίας αυτού του κανόνα; Ο Καθηγητής Hilton αισθάνεται βέβαιος ότι είναι ασφαλές να καταναλώσουμε φαγητό που μας έπεσε στο  σπίτι – αρκεί αυτό να γίνει  αρκετά γρήγορα.

«Έχω τρία νεαρά αγόρια που έχουν μεγαλώσει καταναλώνοντας τοστ που έπεσαν στο πάτωμα », είπε. «Στο σπίτι μου, που ξέρω ότι είναι υγειονομικά  καθαρό, ο κίνδυνος να είναι πολύ, πολύ χαμηλός.»

Η ερευνητική ομάδα του απέδειξε ότι ενώ ορισμένα βακτήρια μεταφέρονται άμεσα στα τρόφιμα μόλις αυτά προσγειώνονται στο πάτωμα, χρειάζεται χρόνος για να μεταφερθούν  σε αρκετά μεγάλο αριθμό ώστε να προκαλέσουν την ασθένεια.

«Η αρχική μεταφορά των βακτηρίων είναι ανεπαρκής για να μολύνει τα τρόφιμα», λέει η έκθεσή του.

Ως εκ τούτου, καταλήγει, ότι ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων ισχύει  για τα δάπεδα των σπιτιών όπου εφαρμόζονται οι συνθήκες υγιεινής – ενώ αναφορικά με  τα πεζοδρόμια πρόσθεσε ότι αποτελούν άλλη κατηγορία.

«Η μεταφορά των βακτηρίων από επιφάνειες στα τρόφιμα φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από την υγρασία», είπε ο καθηγητής Schaffner.

«Τα βακτήρια δεν έχουν πόδια, κινούνται με την υγρασία, και όσο πιο υγρό ένα φαγητό τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος  μεταφοράς.»

Σημειώνει ωστόσο, ότι οι αυξημένοι χρόνοι  επαφής  των τροφίμων με τις επιφάνειες  έχουν συνήθως ως αποτέλεσμα τη μεταφορά περισσότερων βακτηρίων από την κάθε επιφάνεια σε αυτά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο American Society for περιοδικό Μικροβιολογίας, Εφαρμοσμένη και Περιβαλλοντική Μικροβιολογία.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3781829/Forget-five-second-rule-Food-dropped-floor-picks-bacteria-just-ONE-second.html#ixzz4KA3UWcaq
Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook

 

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Ασφάλεια τροφίμων. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.