ΚΕΔΕ: Αφαιρείται από τους δήμους η αρμοδιότητα αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος


Την έντονη αντίθεση της, εκφράζει εκφράζει με ανακοίνωση της, η ΚΕΔΕ «στη σχεδιαζόμενη», όπως την χαρακτηρίζει «αφαίρεση από τους δήμους της αρμοδιότητας αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Για άλλη μια φορά, σημειώνει η ΚΕΔΕ «και χωρίς να ερωτηθεί η Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού, η Κυβέρνηση προχωρεί εν κρυπτό στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων».

Σειρά, συνεχίζεται στην ανακοίνωση “αυτή τη φορά έχει η αφαίρεση από τους δήμους της αρμοδιότητας αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις»”. Πρόκειται για σχέδιο νόμου, προσθέτει η ΚΕΔΕ, που έχει καταρτιστεί από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Οπως τονίζει η ΚΕΔΕ «η αφαίρεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στα οικονομικά των δήμων, οι οποίοι ήδη έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές».

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι έχει δοθεί για διαβούλευση σχέδιο νόμου που αφαιρεί σημαντικές αρμοδιότητες από τους δήμους. Για άλλη μια φορά, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση και διαβούλευση, η αυτοδιοίκηση αιφνιδιάζεται. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου.

Ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι άμεσα θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες από τα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ προκειμένου να ξεκαθαριστεί στη Κυβέρνηση ότι οι δήμοι δε θα μείνουν απλοί θεατές στην προσπάθεια της θεσμικής και ουσιαστικής υποβάθμισης του ρόλου της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η ΚΕΔΕ κρίνει ότι, «το ζήτημα δεν είναι να αφαιρεθεί μια αρμοδιότητα από τους δήμους, αλλά να ληφθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παθογένεια του συστήματος. Μεταξύ άλλων, για να επιτευχθεί η επιτάχυνση των διαδικασιών είναι απαραίτητο να γίνουν προσλήψεις στα αρμόδια τμήματα των δήμων και τα συναρμόδια Υπουργεία να λάβουν απόφαση για μείωση του όγκου των απαιτούμενων δικαιολογητικών».

Επί του νομοσχεδίου, η ΚΕΔΕ όπως σημειώνει στην ανακοίνωση της: «Εκφράζει πρωταρχικά τις αντιρρήσεις της καθώς στο άρθρ. 28 (όπως και τα άρθρα που ακολουθούν ) του σχεδίου νόμου φαίνεται να καταργείται μια θεσμοθετημένη αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του άρθρου 80 του Δημοτικού Κώδικα καθώς και τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας θεάτρων, κινηματογράφων και άλλων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων (τσίρκο-πίστες αυτοκινήτων κλπ.).

Επίσης καταργείται η αρμοδιότητα χορήγησης άδειας μουσικής και χρήσης μουσικών οργάνων, που ανήκει στους Δήμους.

Η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων αυτών από τους Δήμους θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα που σχετίζονται με την αλόγιστη επιβάρυνση των Δήμων μας με πάσης φύσεως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς και πρόκληση υπερβολικής ηχορύπανσης. Οι επιγενόμενοι έλεγχοι, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας γνωστοποίησης και στην ουσία της αδειοδότησης, δεν θα είναι αποτελεσματικοί και θα επιφέρουν τεράστια βλάβη στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Δήμοι για προστασία των κατοίκων και ευταξία των πόλεων από την αλόγιστη ανάπτυξη μπαρ, καφέ και άλλων οχλουσών δραστηριοτήτων.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης του επίμαχου νομοσχεδίου τα αρμόδια όργανα της ΚΕΔΕ θα υποβάλλουν συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις».

http://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/kede-afaireitai-apo-tous-dimous-i-armodiotita-adeiodotisis-katastimaton-igeionomikou-endiaferontos/

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Bookmark the permalink.

2 Responses to ΚΕΔΕ: Αφαιρείται από τους δήμους η αρμοδιότητα αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος

  1. Ο/Η Elena Grintzali λέει:

    Το παλιό Ναύπλιο είναι προστατευμένο με Π.Δ. για τις χρήσεις γης, έγινε μελέτη από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο, η κα Μαΐστρου και το team της την παρουσίασαν το 2009 για όλους και με όλους. Έτσι ξεκίνησε η εφαρμογή της με έργα ανάπλασης. Όμως ένα τμήμα του έγινε με ΕΣΠΑ και έπρεπε να χαρακτηριστεί πεζόδρομος (όρος ΕΣΠΑ). Στην πορεία -πρόσφατα- φτιάχτηκε & ψηφίστηκε Κανονιστική από το Δ.Σ.-χωρίς προτάσεις της Αρχαιολογίας!- και ενώ υπήρχαν/λειτουργούσαν αποφάσεις Δ.Σ. για 1,20μ. εκατέρωθεν όπου επιτρεπόταν απ’την Πυροσβεστική η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πλέον τραπεζοκαθίσματα & σταντς είναι παντού με δικαιολογία ότι είναι πεζόδρομος! και σε στενά με 3μ. ίσως και λιγότερο φάρδος. Το αποτέλεσμα είναι να εφάπτονται καθίσματα των μπαρ σε ναούς, να γίνονται κηδείες και η απέναντι πανσιόν να σερβίρει έξω φραπέ στον πελάτη της!, απλά ο Δήμος εισπράττει για την ανάπτυξη που δίνει! Δημοτική Αστυνομία δεν υπάρχει πλέον! λέγεται γραφείο ελέγχου κοινοχρήστων χώρων που περνάει -όταν περνάει!- και βεβαιώνει επιπλέον μέτρα και βάζουν χρηματική ποινή! Με λίγα λόγια το μπαλάκι πέφτει στον «κακό» κάτοικο να τηλεφωνάει στην αστυνομία, να τρέχει να παίρνει αντίγραφο απ το βιβλίο συμβάντων για να «κυνηγήσει» δικαστικά τον Δήμαρχο; ή παρακολουθεί τα Συμβούλια, κάνει προσφυγές στην Περιφέρεια ή την Αποκεντρωμένη! Το ερώτημα είναι γιατί τα εγκρίνουν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή η Περιφέρεια Πελοποννήσου; Συνεργαζόμενους νομικούς έχουν άπαντες & ο ρόλος τους είναι εφαρμογή του Νόμου, όχι ερμηνεία του Νόμου κατά το δοκούν! -άλλωστε οι καινούριοι Νόμοι αναφέρουν «εκτός αν υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις». Ήδη βρίσκομαι σε διένεξη γιατί ιδιοκτήτης σπιτιού «ξηλώνει» απ τον πεζόδρομο βουκαμβίλια, κλείνει αυθαίρετα χωρίς έγγραφα με εργάτη το χώρο του φυτού με πλάκα, τσιμεντώνει γύρω-γύρω τον κορμό στην άλλη γωνία τη άλλη βουκαμβίλια, βάζει σιδερόβεργες! (το Ναύπλιο έχει βουκαμβίλιες με απόφαση παλιότερου Δημάρχου) κανείς δεν «βλέπει» & κάποιος είναι ο …κακός που ανοίγει μέτωπα! Καμία πιο ταχύρυθμη αποτελεσματική λύση έχετε;

  2. Ο/Η eva λέει:

    Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω για υπάρχον κατάστημα σε τουριστική ζώνη που ήδη πουλάει διακοσμητικό αντικείμενο και θέλει να προσθέσει αποκλειστικά συσκευασμένα τρόφιμα, deli, όπως μαρμελάδα, λουκούμι, λάδι κτλ. Χρειάζεται βεβαίωση κύριας χρήσης ή αλλαγή χρήσης από απλό κατάστημα σε ΚΥΕ; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s