Αναρτημένα σχόλια επί του σχεδίου Νόμου «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις»


1 Αυγούστου 2016, 08:28 | υγιεινολόγος

Καλό το Δημόσιο συμφέρον αλλά προηγείται η Δημόσια Υγεία.
Ο Υπουργός Υγείας είναι ο καθ ύλην αρμόδιος Υπουργός για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.( σύνταγμα-Α.Ν 2520/40).
Η έκδοση των Κ.Υ.Α που προβλέπονται δεν είναι πάντα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης. Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει διευκρίνηση για τα ρυθμιζόμενα θέματα και να υπάρχει σαφής αναφορά των διατάξεων που θα ρυθμίζονται με βάση την αρμοδιότητα του κάθε Υπουργείου

1 Αυγούστου 2016, 07:11 | Κατερίνα

Νομίζω ότι έχει ξεχαστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο (άρθρο 21 παρ.3α του Συντάγματος) δικαίωμα των πολιτών στην υγεία. Συγκεκριμένα «το Κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών».Η προστασία της δημόσιας υγείας θα πρέπει να είναι το πρώτο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας όπως είναι τα ΚΥΕ ή η παραγωγή προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωσηΗ παρ.5 πρέπει να συμπληρωθεί ως εξής:«Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται και ερμηνεύονται με σκοπό τη διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού, της αρχής της αειφορίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ασφάλειας του δικαίου και της προστασίας της δημόσιας υγείας»

10 Αυγούστου 2016, 12:08 | Παπακωνσταντίνου Δημητριος

Σημείο 20.3 Βλέπουμε την αποθέωση της συντεχνιακής λογικής στο σημείο αυτό, όπου έμμεσα θέλει να περνά η γνωστοποίηση λειτουργίας των μονάδων τροφίμων μέσω του Τ.Ε.Ε και των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων!Είναι σε αντίθεση με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου που εκφράζεται στην εισαγωγή του ν.σ στο άρθρο 1.6 «οι διατάξεις του παρόντος (νόμου) εφαρμόζονται με σκοπό την διασφάλιση του ελεύθερου ανταγωνισμού ,….»Προτείνεται να διαγραφεί το ΤΕΕ και Επαγγελματικά Επιμελητήρια Γιατί με την ίδια λογική πρέπει να προστεθεί ότι μπορεί η γνωστοποίηση λειτουργίας των Μονάδων τροφίμων να γίνεται και από το ΓΕΩΤΕΕ ως πιο οικέιος χώρος στις οικοτεχνίες τροφίμων ή τα ίδια μπορεί να ισχυριστεί και το Οικονομικό Επιμελητήριο.!!Δεν νομοθετούμε πλέον για τις συντεχνίες αυτό πρέπει να γίνεται καθαρό στο ν.σ που πραγματικά βλέπουμε να εισάγει καινοτομίες και να μας εξισώνει με σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις.

11 Αυγούστου 2016, 07:22 | Αρβανίτης Δημήτριος

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να αναγραφεί πως είναι υποχρεωτική η εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου (HACCP), ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Αυτό να αποτελεί υποχρέωση της επιχείρησης και προαπαιτούμενο για την αδειοδότησή της.Με το άρθρο αυτό, αν παραμείνει ως έχει, οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα θεωρήσουν πως μπορούν απλά με τη γνωστοποίηση να εκκινούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς πρότιστα να έχουν εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων (καταλληλότητα υποδομών, εκπαίδευση προσωπικού) και να έχουν αναλύσει και λάβει μέτρα για όλους τους δυνητικούς κινδύνους (Σχέδιο HACCP), ώστε τα τροφιμα που θα παραξουν, να είναι ασφαλή και συμμορφούμενα με τη νομοθεσία.

9 Αυγούστου 2016, 22:06 | Γιωργος

Αν ειναι δυνατον…. Ειναι που ειναι μεσα στη βρωμα …. Να τα αφησουμε ανεξελεγκτα….

10 Αυγούστου 2016, 17:46 | ΕΛΕΝΗ ΒΑΒΟΥΡΑΚΗ

Τι σημαίνει «απλή γνωστοποίηση»; Η έκδοση αδείας είχε τη λογική ότι τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις (κλειστό κατάστημα, ηχομόνωση, συγκεκριμένες αποστάσεις από κατοικίες για τα υπαίθρια κλπ). Ποιός καταστηματάρχης δεν θα θέλει άδεια χρήσης μουσικών οργάνων; Πως προβλέπεται η διαφύλαξη του έννομου συμφέροντος των περιοίκων για προστασία από την ηχορύπανση;

Έχουμε εξοχικό σε ένα κολπίσκο και επί 9 χρόνια ταλαιπωρούμαστε από την ηχορύπανση ΚΥΕ που λειτουργούν χωρίς άδεια χρήσης μουσικής, με αποτέλεσμα να καταφύγουμε στο ΣΕΕΔΔ, για να βγάλουμε άκρη. Το ότι μέχρι σήμερα χρειαζόταν άδεια για τη χρήση μουσικής, μας έχει δώσει τη δυνατότητα αυτής της προσφυγής και την ελπίδα να τελειώσει το μαρτύριό μας έστω και τώρα. Τώρα όμως μας λέτε ότι μια γνωστοποίηση φτάνει, χωρίς να προσδιορίζετε καν δικαιολογητικά (κλειστοί χώροι, ηχομόνωση, απόσταση από κατοικίες κλπ), και αφήνεται το θέμα σε μετέπειτα ελέγχους. Ποιός θα ελέγξει στην περιοχή μας; Το αστυνομικό τμήμα Βαγίων με 7 (επτά) συνολικά άτομα για την τήρηση της τάξης σε 15 χωριά; Με ένα μοναδικό όργανο μέτρησης έντασης ήχου στη Λειβαδιά; Με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από τα καταστήματα; Με τις υπηρεσίες των Δήμων που σε όλη την επικράτεια δείχνουν μια – επιεικώς- «ανοχή» στα ΚΥΕ που ηχορυπαίνουν; Και ποια επιχειρηματικότητα προστατεύετε; Το ΚΥΕ που πουλά 2,5 ευρώ τον καφέ – χωρίς απόδειξη πάντα- και προσπαθεί, στο πιο «φτωχό» σενάριο να βγάλει σε 2 μήνες λειτουργίας αφορολόγητα όσα είναι το ετήσιο οικογενειακό, αγρίως φορολογούμενο, εισόδημα μιας οικογένειας που έχει ακόμα την τύχη να δουλεύουν όλα τα ενήλικα μέλη της; Ως πολίτης νοιώθω βαθειά θλίψη και απογοήτευση. Ελπίζω, έστω και την τελευταία στιγμή,να υπερισχύσει η προστασία του δημοσίου συμφέροντος γιατί η ηχορύπανση από τα ΚΥΕ είναι ένα μέγιστο πρόβλημα στην Ελλάδα και όποιος δεν το βλέπει ή δεν θέλει να το δει ή ζει σε άλλη χώρα.

 

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Απόψεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s