ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Γ1α/Γ.Π.οικ.58894: Σχέδιο διαχείρισης των διαβιβαστών σε περίπτωση κρούσματος Δάγκειου πυρετού, λοίμωξης από ιό Chikungunya ή Ζika»


Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

ΘΕΜΑ: «Σχέδιο διαχείρισης των διαβιβαστών σε περίπτωση κρούσματος Δάγκειου πυρετού, λοίμωξης από ιό Chikungunya ή Ζika» Σχετ.: 1. Το Π.Δ.106/2014 (Φ.Ε.Κ. 173 Α’, 28-8-2014) Οργανισμός του Υπουργείου Υγείας, όπως ισχύει. 2. Το πρακτικό της από 1-7-2016 13ης Συνεδρίασης της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Τροπικών Νοσημάτων. Σκοπός του Σχεδίου Δεδομένης της τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα με απουσία εγχώριας μετάδοσης των νοσημάτων Δάγκειου πυρετού, λοίμωξης από ιό Chikungunya και Ζika, βασικός σκοπός του παρόντος σχεδίου είναι η άμεση απόκριση των αρμοδίων φορέων σε περίπτωση καταγραφής κρούσματος Δάγκειου πυρετού, λοίμωξης από ιό Chikungunya ή Ζika για την αποφυγή της μετάδοσης και εγκατάστασης στη χώρα των νοσημάτων αυτών. Ορισμοί Νοσήματα μεταδιδόμενα με διαβιβαστές (vector borne diseases, VBD): Νοσήματα που προκαλούνται από παθογόνους οργανισμούς και παράσιτα τα οποία μεταδίδονται με διαβιβαστές. Διαβιβαστής (vector): Οργανισμός φορέας (συνήθως αρθρόποδο) ο οποίος μεταδίδει το παθογόνο από έναν σπονδυλωτό ξενιστή σε έναν άλλο. Αρμποϊοί (arboviruses): Ομάδα ιών που μεταδίδονται με έντομα ή άλλα αρθρόποδα (πχ. κουνούπια, φλεβοτόμους, κρότωνες). Η ονομασία τους προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων arthropod- borne viruses. Το παρόν σχέδιο δράσης αφορά σε νοσήματα για τα οποία κύριοι διαβιβαστές είναι τα κουνούπια του γένους Aedes, δηλαδή στο Δάγκειο πυρετό και τη λοίμωξη από τον ιό Chikungunya ή Ζika.

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Εγκύκλιοι. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.