Το Brexit μπορεί να αντιστρέψει ή ακυρώσει νομοθεσίες για την περιβαλλοντική προστασία και την κλιματική αλλαγή


eurozone_2140474b-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwZwVSIA7rSIkPn18jgFKEo0Το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με μια σειρά από επιπτώσεις στις χρηματιστηριακές αγορές και την πολιτική ζωή τόσο στη Βρετανία όσο και στην Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις του λεγόμενου Brexit ωστόσο συμπεριλαμβάνουν επίσης δυνητικά καταστροφικές εξελίξεις για συγκεκριμένες περιβαλλοντικές πολιτικές και πρωτοβουλίες.

Την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, οι προσπάθειες της Βρετανίας για την προώθηση της περιβαλλοντικής προστασίας είχαν επιβραδυνθεί, περνώντας σε δεύτερη μοίρα. Τώρα, αυξάνονται οι ανησυχίες για τις μελλοντικές δεσμεύσεις της χώρας σχετικά με τη μείωση της ρύπανσης και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, με την επιβεβαίωση ή αναθεώρηση των υφιστάμενων πολιτικών να είναι απαραίτητη.

Με την αναίρεση της ισχύος των κοινοτικών οδηγιών, είναι πλέον άγνωστη η στάση της μελλοντικής ηγεσίας για τα μέτρα προστασίας για την άγρια ζωή, την υποστήριξη για τη γεωργία, και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειώσει πρόοδο στην πράσινη ενέργεια, ιδιαίτερα στην υπεράκτια αιολική ενέργεια καθώς και στην ηλιακή ενέργεια, η οποία παρήγαγε τον περασμένο μήνα 50% περισσότερη ενέργεια από τις μονάδες παραγωγής με καύση άνθρακα.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις των αγορών, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια θα μειωθούν, επιβραδύνοντας έναν αναπτυσσόμενο τομέα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του UKIP Νάιτζελ Φάρατζ, ένας εκ των ηγετών του κινήματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας γνωστός αρνητής της κλιματικής αλλαγής και έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι η ατζέντα του περιλαμβάνει την κατάργηση περιορισμών σχετικά με τη ρύπανση από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Γενικά. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.