Υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από πέντε τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού που επιπλέουν στους ωκεανούς της Γης, πολλά εκ των οποίων είναι μικροπλαστικά, μεγέθους μικρότερου από πέντε χιλιοστά. Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια προσλαμβάνονται από τα ψάρια και τα σκοτώνουν ταχύτερα από ό,τι μπορούν να αναπαραχθούν.


marine+plasticΜια νέα μελέτη Σουηδών ερευνητών ανακάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση πλαστικών επιβραδύνει τα ψάρια και επηρεάζει τις φυσικές τους ικανότητες για τον εντοπισμό επερχόμενων αρπακτικών.

Οι ερευνητές εξέτασαν προνύμφες πέρκας και τις διατροφικές τους συνήθειες. Όταν υπήρχε παρουσία μικροπλαστικών, τα μικρά ψάρια προτιμούσαν να καταναλώνουν αυτά τα επιβλαβή σωματίδια αντί για το συνηθισμένο πλαγκτόν. Η κατάποση των πλαστικών επιβράδυνε την ανάπτυξή του και επηρέαζε αρνητικά τα χημικά σήματα στα οποία στηρίζονται τα ψάρια για να αισθανθούν την παρουσία θανατηφόρων αρπακτικών κοντά τους. Όταν οι ερευνητές εισήγαγαν αρπακτικά ψάρια σε βιοτόπους όπου οι πέρκες κατανάλωναν μικροπλαστικά, οι τελευταίες ήταν τέσσερις φορές πιο πιθανό να φαγωθούν από ό,τι αν βρίσκονταν σε ένα πιο φυσικό περιβάλλον.

Ο συνδυασμός όλων αυτών των επιδράσεων, στο πεπτικό σύστημα, την ανάπτυξη και την αίσθηση παρουσίας άλλων ψαριών, οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Μάλιστα, όλα τα ψάρια που εκτέθηκαν σε μικροπλαστικά για τη μελέτη ήταν νεκρά μέσα σε 48 ώρες.

«Αν τα αρχικά στάδια του κύκλου ζωής άλλων ειδών επηρεάζονται κατά παρόμοιο τρόπο από τα μικροπλαστικά, και οδηγεί επίσης σε αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, τότε οι επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα θα είναι τεράστιες», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Όνα Λένστεντ.

http://www.naftemporiki.gr/story/1113868/ta-mikroplastika-ston-okeano-skotonoun-ta-psaria-grigorotera-apo-oti-anaparagontai

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Περιβάλλον. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.