Υπ. Υγείας: Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της Ηπατίτιδας C


Η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα για την Ηπατίτιδα C καθώς και η κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη νόσο, αποτελούν προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας, τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός μιλώντας την Τετάρτη στην ημερίδα «Ηπατίτιδα C και Χρήση Ναρκωτικών στην Ελλάδα».

image

Συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι στην πρόσφατα αναμορφωθείσα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, τα σκευάσματα για την ηπατίτιδα πήραν απόλυτη προτεραιότητα και έχουν πραγματοποιηθεί συμβουλευτικού χαρακτήρα συναντήσεις με την επιστημονική κοινότητα και τους συλλόγους ασθενών, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στις θεραπείες για όλους.

Ο επιπολασμός της ηπατίτιδας C στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,16% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 133.000 πάσχοντες εκ των οποίων το 1/3 βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ίνωσης (F3, F4). Τα νέα κρούσματα υπολογίζονται στα 3.500 ετησίως ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση των του επιπολασμού στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ).

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε την ηπατίτιδα C και την ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών ως τα σημαντικότερα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και γι’ αυτό είπε ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη να ανταποκριθούμε, προωθώντας την ισότητα και ελαττώνοντας το φορτίο της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του στίγματος, των διακρίσεων, του κοινωνικού αποκλεισμού και των δυσχερειών πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση συντάσσεται με την πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη της νόσου ως το 2030 και στο πλαίσιο αυτό εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ηπατίτιδα C το οποίο στηρίζεται σε 7 άξονες:

Πρωτογενής πρόληψη με επικέντρωση στους ΧΕΝ (μείωση βλάβης, υποκατάσταση, απεξάρτηση)
Αγωγή υγείας και κοινωνική ευαισθητοποίηση
Προσυμπτωματικός έλεγχος με στόχο την έγκαιρη διάγνωση
Θεραπεία βάσει ενδείξεων/ μητρώο ασθενών
Μακροχρόνια φροντίδα και παρακολούθηση
Διαπραγμάτευση στις τιμές των φαρμάκων (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ και Κοινή Διαπραγμάτευση μεταξύ κρατών- μελών της ΕΕ και της φαρμακοβιομηχανίας για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στη φαρμακευτική καινοτομία).
Φαρμακευτική καινοτομία/ πρόσβαση των ασθενών στη σύγχρονη θεραπεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την πολιτική συνεννόηση και την αποτελεσματική πολιτική υγείας.

Μαίρη Μπιμπή
Www.in.gr

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Δημόσια Υγεία - Υγιεινή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.