Π.Ε.Ε.Δ.Υ.: Απολογισμός δράσης Διοικητικού Συμβούλιου


Διαβάστε  το έγγραφο σε μορφή pdf 

Απολογισμός δράσης Διοικητικού Συμβούλιου

Αγαπητοί Συνάδελφοι-ισες

Όπως σας έχει γνωστοποιηθεί στις 28 Μάη και ώρα 9:30 στο Αμφιθέατρο του Γ.Ν.Α. «ΕΛΠΙΣ» θα διενεργηθεί η Τακτική Εκλογο-απολογιστική Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του νέου Δ.Σ. της ΠΕΕΔΥ.

Η προβλεπόμενη από το καταστατικό μας κορυφαία διαδικασία πραγματοποιείται σε ένα εντεινόμενο  ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον λιτότητας και υπό το άγος επώδυνων μέτρων της αναγκαστικής συμφωνίας  με τους εταίρους δανειστές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Μία πρωτοφανής οικονομική κρίση που στα 6 χρόνια έχει αφήσει έντονα αποτυπώματα στη πολιτική σκηνή, τη κοινωνία, τους θεσμούς το περιβάλλον αλλά και την Υγεία.

Ειδικότερα τη Δημόσια Υγεία (Δ.Υ.) που δεν καλείται μόνο να αντιμετωπίσει τα «θύματα» της κρίσης αλλά και να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις που απορρέουν από την εμφάνιση εκτάκτων απειλών υγείας (ασφάλεια τροφίμων, περιβαλλοντική υγεία, ανάδυση νοσημάτων, διαβιβαστές, μετακίνηση πληθυσμών κ.α.).

Σε αυτό το ραγδαία μεταβαλλόμενο τοπίο και αυτή την αβέβαια μεταβατική περίοδο, ο κλάδος μας ως σημαντικό πεδίο εφαρμογής της Δ.Υ. και οργανικό τμήμα της οφείλει και καλείται να μην ακολουθήσει παθητικά το επιβαλλόμενο πεπρωμένο, αλλά να αντιδράσει , να αγωνιστεί και να «υπάρξει», να έχει δηλαδή ουσιαστικό ρόλο και λόγο στα νέα δεδομένα.

Συναδέλφισες-οι

Όλοι γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες ανέλαβε το απερχόμενο Δ.Σ. Μετά την αποχώρηση πολλών έμπειρων, και καταξιωμένων συνάδελφων αναλάβαμε  -επιστρατευόμενοι την τελευταία στιγμή και στη πλειοψηφία μας «άπειροι» συνδικαλιστικά συνάδελφοι- «να βγάλουμε πολλά κάστανα από πολλές φωτιές». Και μάλιστα στην δυσκολότερη κατά κοινή ομολογία συνδικαλιστική περίοδο της μεταπολίτευσης.

Τόσο οι αντικειμενικές συνθήκες (μνημονιακές υποχρεώσεις, πολιτική κατάσταση) όσο και οι υποκειμενικές δυσκολίες (οικονομική αδυναμία, οργανωτικό-διοικητικές αντιξοότητες) δεν μας επέτρεψαν ως ΔΣ να έχουμε το υψηλότερο επιθυμητό αποτέλεσμα, προσαρμόζοντάς μας στη καθιερωμένη διαχείριση θεμάτων και προβλημάτων μιας απρόβλεπτης και θολής πραγματικότητας. Παρόλα αυτά τα μέλη του ΔΣ, με τις προσωπικές δυνατότητες του ο καθένας, αλλά και όλοι  μας από κοινού αντέξαμε να κρατήσουμε όρθιο τον Σύλλογο, και ζωντανό, το δικαίωμα της πρωτοβάθμιας κλαδικής μας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης, μέσω της ΠΕΕΔΥ.

Σε αυτήν την 3ετή και «χαμηλού προφίλ» θητεία μας, και παρόλη την «μοναξιά μας» δεχτήκαμε παρήγορα κάθε πρόθυμο χέρι βοηθείας, εργαζόμενοι συναδελφικά με γνώμονα τα συμφέροντα του κλάδου. Σε ανοικτή πάντα ακρόαση και επικοινωνία με τα προβλήματα συναδέλφων, ανταποκριθήκαμε άμεσα σε «κατεπείγοντα» υπηρεσιακά αιτήματα τους.

Εκπέμψαμε το ευκρινές στίγμα του κλάδου σε κάθε ευκαιρία. Είτε σε δημόσιες εκδηλώσεις (συνέδρια, ημερίδες) είτε στο χώρο των Επαγγελμάτων Υγείας, είτε σε θεσμικές συναντήσεις, είτε σε παρεμβάσεις και παραστάσεις μας με Υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τις εκάστοτε (ουκ ολίγες)αρμόδιες Πολιτικές ηγεσίες, που συναντήσαμε στη 3ετή θητεία μας.

Απολογιστικά αξίζει να αναφερθούμε σε παρεμβάσεις και ενέργειες μας όπως:

 • Στο Ν. 4235 , με την προσθήκη, από τη Υφυπουργό κα Ζ.Μακρή, στο άρθρο 2 (Αρμόδιες αρχές)την παράγραφο γ (μη κατάργηση αρμοδιοτήτων άλλων υπουργείων ή φορέων που ρυθμίζονται από την ήδη κείμενη νομοθεσία)
 • Σε όλα τα συναρμόδια υπουργεία για το θέμα του ελεγκτικού μηχανισμού και του ρόλου του Ε.Δ.Υ. σε αυτόν ως βασική αρμοδιότητα μας
 • Στον Υφ. Εργασίας κ. Βασ. Κιγκερόγλου για την «άσκηση καθηκόντων Τεχνικών Ασφαλείας σε επιχειρήσεις Γ’ κατηγορίας» από απόφοιτους του τμήματος μας
 • Στον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη , κατάθεση υπομνήματος για το ανθυγιεινό επίδομα (δεν υπεγράφη λόγω εκλογών)
 • Στην Ε.Σ.Δ.Υ. για τη συμπερίληψη μας ως ειδικότητα, στους υποψήφιους φοίτησης στο Μ.Π.Σ. της ΕΣΔΥ, Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγιεινή
 • Σε πολιτικά πρόσωπα, υπηρεσιακούς παράγοντες και φορείς υπέρ της παραμονής του Τμήματος Υγειονομικών Κανονισμών Δημόσιας Υγείας, ενόψει του προς έκδοση οργανισμού του Υπουργείου που περιελάμβανε συγχωνεύσεις Δ/νσεων και Τμημάτων
 • Στους εμπλεκόμενους φορείς και Υπουργεία, για το θέμα απόλυσης των υπηρετούντων στη Β’θμια εκπαίδευση, συναδέλφων Ε.Δ.Υ.(διαθεσιμότητα, επανατοποθέτηση)
 • Στο Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γ.Μπασκόζο , για την θεσμική αναβάθμιση της πολιτικής ηγεσίας για ίδρυση ΝΠΔΔ ΕΔΥ (σε επικείμενο νομοσχέδιο)

Ιδιαίτερα για τον εξελισσόμενο τομέα των Νοσοκομειακών Εποπτών Δημόσιας Υγείας, την τελευταία 3ετία:

 • Πραγματοποιήθηκαν 11 συναντήσεις για θέματα του κλάδου και επείγουσες καταστάσεις των νοσοκομείων
 • Έγιναν δυναμικές παρεμβάσεις και άμεσες ενέργειες, για σοβαρά θέματα των υπηρετούντων συναδέλφων (ανθυγιεινό επίδομα, έλλειψη προσωπικού, ιατρικά απόβλητα)
 • Τέθησαν εκ νέου στην Πολιτική Ηγεσία τα θέματα καθηκοντολογίου και η οργανική ανάγκη στελέχωσης (με ΕΔΥ) των άνω των 200 κλινών Νοσοκομείων, αλλά και η ολοκληρωμένη ένταξη υπό τον Διοικητή κάθε υγειονομικής μονάδας.

Συναδέλφισες-οι

Ως ΠΕΕΔΥ, για την επόμενη περίοδο, μαθαίνοντας από τις αδυναμίες και τα λάθη μας, διαβάζοντας σωστά τα νέα δεδομένα και ανταποκρινόμενοι στα μηνύματα των καιρών οφείλουμε να λειτουργήσουμε συλλογικά, ενωτικά και αποφασιστικά.

Καταδικάζοντας απαξιωτικές συμπεριφορές έναντι καταξιωμένων συναδέλφων μας,  απομονώνοντας ιδιοτελείς και καριερίστικες συμπεριφορές και αποδοκιμάζοντας υπονομευτικές για την ενότητα του κλάδου πρωτοβουλίες.

Το νέο ΔΣ της ΠΕΕΔΥ καλείται

α) να προβεί άμεσα στις αναγκαίες οργανωτικές και καταστατικές αλλαγές (επικαιροποίηση, εκσυγχρονισμός)για τη διασφάλιση ευρύτερης συμμετοχής και αντιπροσώπευσης όλων των μελών αλλά και τη δυνατότητα ενιαίας έκφρασης όλου του κλάδου (Δημόσιο-Ιδιώτες, Απόφοιτοι)

β) να μεριμνήσει για την καλύτερη ενημέρωση- επικοινωνία και συντονισμό όλων των συναδέλφων.

Συντονισμός που εκτός των άλλων αφορά και:

 • Στην διεκδίκηση προσλήψεων και αναβάθμισης των υπηρεσιών Δ.Υ.
 • Στην επαναδιεκδίκηση του ανθυγιεινού επιδόματος
 • Στην υπεράσπιση του ρόλου μας βάσει των κεκτημένων αρμοδιοτήτων και επαγγελματικών δικαιωμάτων μας
 • Στην πάλη για την εκπαιδευτική ενδυνάμωση του τμήματός μας στο ΤΕΙ, και την μεταπτυχιακή κινητικότητα των αποφοίτων μας
 • Στην υλοποίηση προγραμμάτων επιμόρφωσης και κατάρτισης των συναδέλφων (ΕΣΔΥ,SHIPSUN κ.α.)
 • Στην επαναφορά της πρόβλεψης σύστασης «Σώματος Λειτουργών Δημοσιάς Υγείας»
 • Στην αναβάθμιση της θεσμικής μας εκπροσώπησης και αναγνώρισης (ΝΠΔΔ-Επιμελητήριο)

Συναδέλφισες-οι

Όρος βασικός, θεμελιώδης και ιστορικά αποδεδειγμένος για την αποτελεσματικότερη διεκδίκηση των αιτημάτων μας αποτελεί η ισχυροποίηση και αποφασιστικότητα του κλάδου που προϋποθέτει ενότητα, συμμετοχή και συσπείρωση γύρω από την πρωτοβάθμια κλαδικής μας Ένωση. Στην Ένωση που διαχρονικά όλοι μας ανατρέξαμε και στηριχτήκαμε, την Ένωση που όλοι μας -σε αυτήν την οριακή και «υπαρξιακή» για το κλάδο στιγμή – οφείλουμε να στηρίξουμε: την Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας.

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

Μακρυνός Γεώργιος

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Bookmark the permalink.

One Response to Π.Ε.Ε.Δ.Υ.: Απολογισμός δράσης Διοικητικού Συμβούλιου

 1. Ο/Η Elias Ch. λέει:

  Κύριε Παπαδάκη συγχαρητήρια για τη δράση σας. Μήπως μπορείτε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος σε ότι αφορά το θέμα με την προσθήκη, από τη Υφυπουργό κα Ζ.Μακρή, στο άρθρο 2 του Ν. 4235/2014 (Αρμόδιες αρχές) την παράγραφο γ (μη κατάργηση αρμοδιοτήτων άλλων υπουργείων ή φορέων που ρυθμίζονται από την ήδη κείμενη νομοθεσία)? Ποιοι συνάδερφοι από το ΔΣ πήραν αυτή την πρωτοβουλία και προχώρησαν σε ενέργειες? Επίσης θα επιθυμούσα να μάθω για το εισηγητικό έγγραφο σχετικά με το ΝΠΔΔ ΕΔΥ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και εύχομαι καλή θητεία.

  Ηλίας Χαϊδούτης
  Επόπτης Δημόσιας Υγείας

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.