Οι εργαζόμενοι που είναι δέκτες αγένειας και αδικίας κινδυνεύουν από εργασιακό στρες και κατ’ επέκταση να εμφανίσουν ένα καρδιαγγειακό νόσημα ή να πάθουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο, όπως επεσήμαναν Βρετανοί επιστήμονες


A cropped shot of a handsome businessman under strain as colleagues request various things from him

Συγκεκριμένα, η επιρροή της συμπεριφοράς των ατόμων που προΐστανται των εργαζομένων μπήκε στο μικροσκόπιο των ερευνητών, οι οποίοι θέλησαν να εξακριβώσουν το κατά πόσο η συμπεριφορά του προϊσταμένου προς τον εργαζόμενο, ευθύνεται για την αυξημένη νοσηρότητα από καρδιαγγειακά και κατ’ επέκταση για τα μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας.

Για να λύσουν αυτές τις απορίες οι επιστήμονες στη Μεγάλη Βρετανία εξέτασαν την επιρροή της συμπεριφοράς των προϊσταμένων σε 28 εργαζόμενες. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 18-45 ετών και εργάζονταν στην παροχή βοήθειας στον τομέα υγείας.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια για το πώς βιώνουν την προσωπικότητα του προϊσταμένου τους και τη σχέση τους μαζί του. Δηλαδή αν ένιωθαν ότι είναι ευγενικός, δίκαιος συνεργάσιμος κ.λπ. Επιπλέον, οι ειδικοί παρακολούθησαν για 3 ημέρες αυτές τις γυναίκες την ώρα της εργασίας τους, ενώ ταυτόχρονα μετρούσαν την αρτηριακή τους πίεση κάθε 30 λεπτά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι γυναίκες που θεωρούσαν ότι ο προϊστάμενος τους δεν ήταν ευγενικός και προπαντός δεν ήταν δίκαιος παρουσίαζαν αυξημένη πίεση συστολική 15 mmHg και διαστολική 7 mmHg. Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυτή η αύξηση οι ειδικοί σημειώνουν ότι μια αύξηση των 10 mmHg στη συστολική πίεση και μια αύξηση των 5 mmHg στη διαστολική πίεση αυξάνουν κατά 16% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και κατά 38% τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπροσθέτως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες εργαζόμενες θεωρούσαν ότι ο προϊστάμενος τους ήταν και ευγενικός και δίκαιος, και προπαντός λογικός αυτές είχαν μια μικρή πτώση της αρτηριακής τους πίεσης τους.

Οι επιστήμονες τόνισαν, ότι είναι πολύ σημαντικό ο εργαζόμενος να νιώθει θετικά συναισθήματα απέναντι στον προϊστάμενο του. Αν επικρατεί η ευγένεια, η δικαιοσύνη, η εκτίμηση και ο σεβασμός μεταξύ τους τότε η επίδραση στην υγεία του εργαζομένου είναι πολύ θετική, ενώ στην αντίθετη περίπτωση ελοχεύει ο κίνδυνος του εργασιακού στρες με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία της καρδιάς του.

http://www.naftemporiki.gr/story/1105496/i-kaki-sumperifora-tou-proistamenou-auksanei-to-ergasiako-stres

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία & Ασφάλεια Εργασίας. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.