Ο ιός Ζίκα όπως φαίνεται μετανάστευσε και στην Ευρώπη, καθώς σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας μία Ισπανίδα έγκυος βρέθηκε να κυοφορεί έμβρυο με μικροκεφαλία, εξαιτίας μόλυνσης με τον ιό.


easid-27870-media-id-7746Η ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα είχε ταξιδέψει στη Νότιο Αμερική και επιστρέφοντας στην Ισπανία υπεβλήθη σε τακτικό έλεγχο, με υπερηχογράφημα που έκανε στην 20η εβδομάδα της κυήσεως. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι το έμβρυο είχε ήδη εμφανή τα σημάδια της μικροκεφαλίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της Καταλονίας, στην Ισπανία έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 105 κρούσματα μόλυνσης με τον ιό Ζίκα εκ των οποίων τα 13 αφορούν σε έγκυες. Όμως, όπως αναφέρουν, το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο στο οποίο διαπιστώνεται ότι το έμβρυο έχει μικροκεφαλία.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η νεαρή γυναίκα αποφάσισε να κρατήσει το μωρό παρότι, εκτός από μικροκεφαλία, έχει και άλλες συγγενείς δυσμορφίες.

Οι ειδικοί στη Βραζιλία, όπου είναι η πηγή του κακού, αναφέρουν ότι αν και το 1% των εγκύων που μολύνονται από τον ιό αποκτούν μωρό με μικροκεφαλία, ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, έως και 20% των εγκύων θα γεννήσουν μωρά με διάφορα άλλα νευρολογικά προβλήματα.

Τα κουνούπια που μεταφέρουν το Zika είναι πιο επικίνδυνα από ότι πίστευαν οι επιστήμονες

Πρόσφατα μάλιστα οι επιστήμονες από τη Βραζιλία, παραδέχθηκαν δημοσίως  σε συνέντευξη που έδωσαν στο BBC ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα, καθώς όπως  δήλωσαν ο ιός Ζίκα μπορεί να είναι πίσω από πολύ σοβαρές νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τα μωρά, μέχρι και το ένα πέμπτο των μολυσμένων εγκύων. Όπως επεσήμαναν, το 20% των εγκύων που έχουν τον ιό Ζίκα θα αποκτήσουν μωρά τα οποία θα υποφέρουν από άλλες μορφές εγκεφαλική βλάβης.

Οι επιστήμονες ακόμα κάνουν τα πρώτα τους βήματα σε σχέση με το εμβόλιο που θα αντιμετωπίσει τον ιό και έτσι ο Ζίκα συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις Αρχές της Βραζιλίας, τα ποσοστά αύξησης της λοίμωξης του Ζίκα σε ορισμένα μέρη της Βραζιλίας έχουν επιβραδυνθεί, χάρη στην καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με την πρόληψη της νόσου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πάντως,  λαμβάνοντας υπόψη τους υπολογισμούς των επιστημόνων, ότι μέχρι τα τέλη του 2016 θα έχουν προσβληθεί πάνω από 4 εκατ. άτομα, χαρακτήρισε την αντιμετώπιση του ιού Ζίκα ως «παγκόσμια υγειονομική ανάγκη».

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/story/1101040/embruo-me-mikrokefalia-stin-ispania

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Δημόσια Υγεία - Υγιεινή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.