Αύξηση των εκπομπών άνθρακα που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας


EMH-CO2Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με βάση τις πρώτες επίσημες εκτιμήσεις.

Από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, το 2015 η ρύπανση αυξήθηκε στα 17, μειώθηκε σε οκτώ και παρέμεινε αμετάβλητη στη Γερμανία και την Τσεχία.

Τα δεδομένα από τη Σουηδία εξετάζονται ακόμα και δεν περιλαμβάνονται στις στατιστικές.

Η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έλαβε χώρα στη Σλοβακία, όπου οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 9,5% σε σύγκριση με το 2014, σύμφωνα με την Eurostat.

Ακολούθησαν η Πορτογαλία και η Ουγγαρία, με τις εκπομπές από την καύση ορυκτών καυσίμων να αυξάνονται κατά 8,6% και 6,7%, αντίστοιχα.

«Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συμβάλλουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη και αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνόλου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η ανακοίνωση της Eurostat.

Στη Μάλτα και την Εσθονία, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 26,9% και 16%, αντίστοιχα, χωρίς όμως οι μειώσεις στις 17 χώρες να αντισταθμίζουν την αύξηση των εκπομπών από χώρες όπως η Σλοβακία.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι εισαγωγές και εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων επηρεάζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της χώρας όπου το καύσιμο καίγεται. Για παράδειγμα, οι εισαγωγές άνθρακα αυξάνουν τις εκπομπές, ενώ οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας όχι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Μέχρι σήμερα, οι συνολικές εκπομπές έχουν μειωθεί κατά 23%, σύμφωνα με τα δεδομένα για το 2015.

Η μέτρια αύξηση των εκπομπών ακολουθεί την επιβράδυνση που σημειώθηκε στον τομέα των καθαρών ενεργειακών επενδύσεων στην Ευρώπη πέρυσι, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο σημειώνει επίπεδα ρεκόρ.

http://www.naftemporiki.gr/story/1100416/ee-auksisi-ton-ekpompon-anthraka-pou-sundeontai-me-tin-paragogi-energeias

About Αντώνης Παπαδάκης

Δρ. Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Φαινόμενο Θερμοκηπίου. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.