Περιφέρεια Αττικής: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε καταστήματα τροφίμων για την προστασία της υγείας των πολιτών


Συγχαρητήρια στους συναδέλφους του Κεντρικού τομέα, καθώς και στην Περιφέρεια που ξεκίνησε την κοινοποίηση των δράσεων των Υπηρεσιών, μιας και αντίστοιχες επιτυχίες και δράσεις στο παρελθόν δεν κοινοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστο σε πολλούς το σημαντικό κομμάτι του λειτουργήματος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας  με απώτερο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Α. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

ΤΟ ΔΕΛΤΊΟ ΤΎΠΟΥ ΑΝΑΦΈΡΕΙ:

Σε εκτεταμένη αιφνιδιαστική επιχείρηση ελέγχου προχώρησε σήμερα, η Περιφέρεια Αττικής, σε καταστήματα εντός στοών της οδού Σοφοκλέους, στο κέντρο της Αθήνας, με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την ασφάλεια των τροφίμων για την προστασία των πολιτών.
Ειδικότερα, διενεργήθηκαν έκτακτοι και επισταμένοι έλεγχοι σε καταστήματα τροφίμων που εμπορεύονται, κυρίως, κρέατα, λαχανικά αλλά και τυποποιημένα προϊόντα (π.χ. όσπρια και ξηρούς καρπούς), με επικεφαλής τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας, Κοσμά Παπαχρυσοβέργη, και παρουσία κλιμακίων ελέγχου των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κεντρικού Τομέα, της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Κεντρικού Τομέα και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Κεντρικού Τομέα – Τμήμα Εμπορίου.
Συγκεκριμένα, κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο, σε δύο καταστήματα, εντοπίστηκαν:
1. Παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ασφάλειας τροφίμων (ν.4235/2014) αλλά και πλήθος παραβιάσεων υγειονομικών διατάξεων.
2. Ακατάλληλοι χώροι (πατάρια) που χρησιμοποιούνταν ως χώροι διαμονής, και στους οποίους βρέθηκαν κλινοσκεπάσματα, ρυπαροί πάγκοι, ακατάλληλα ξύλα για κοπή κρέατος, ψυγεία-βιτρίνες με σπασμένα και ρυπαρά τζάμια, ακατάλληλα αποχωρητήρια, ακόμη και χωρίς νιπτήρες.
3. Υπόγειοι χώροι με εξοπλισμό για πρόχειρη παρασκευή τροφίμων, εντός των οποίων υπήρχαν ακατάλληλα αντικείμενα, που δημιουργούν ανθυγιεινές εστίες (απλωμένα ρούχα, παλαιά έπιπλα κ.ά.).
4. Αυθαίρετη συνένωση καταστήματος με όμορο κλειστό κατάστημα, που χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος. Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Κεντρικού Τομέα θα εισηγηθεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, την ανάκληση της άδειάς του.
Σημειώνεται ότι σε ένα από τα καταστήματα, οι εργαζόμενοι δεν επέδειξαν τα σχετικά πιστοποιητικά υγείας.
Επιπλέον, κατά την επιχείρηση, σε κρεοπωλεία που επισημάνθηκαν χθες, 04/04/2016, σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού (STAR – Βαγγέλης Γκούμας), οι αρμόδιοι προχώρησαν στην κατάσχεση:
1. Ποσότητας 400 κιλών περίπου κρεάτων, εντός κατάψυξης λόγω παντελούς έλλειψης σήμανσης καταλληλόλητας ή αναγνώρισης και λόγω αλλοίωσης.
2. Μεγάλης ποσότητας παρανόμως τυποποιημένων προϊόντων χωρίς ενδείξεις προέλευσης, ημερομηνίας παραγωγής ή συσκευασίας και ημερομηνίας λήξης.
Σημειώνεται δε ότι, επιτόπου, επιβλήθηκαν πρόστιμα, κατασχέθηκε για καταστροφή ποσότητα κρεάτων και τυποποιημένα προϊόντα και συντάχθηκαν εκθέσεις υγειονομικής συμμόρφωσης.
Τέλος, επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι της Περιφέρειας θα εντατικοποιηθούν με την ίδια καθημερινή συχνότητα και την επίδειξη μηδενικής ανοχής, ενόψει μάλιστα και των εορτών του Πάσχα, και με σεβασμό στην προστασία του πολίτη, καθώς και στις νόμιμες επιχειρήσεις που τηρούν πιστά τις προβλεπόμενες υγειονομικές διατάξεις.

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Bookmark the permalink.

One Response to Περιφέρεια Αττικής: Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε καταστήματα τροφίμων για την προστασία της υγείας των πολιτών

  1. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

    Ενός μόνο κακού, μύρια έπονται….

    Γενεά διεστραμμένη το ένα, ιδού και τα μύρια:
    Ολα αυτά και πολλά χειρότερα συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Θα μας πουλάνε, θα τους πουλάμε, θα μας ταΐζουν, θα τους ταΐζουμε ό,τι μπορεί ο καθένας, είτε κατάλληλο είτε όχι, είτε καλό είτε κακό, είτε χρήσιμο είτε άχρηστο, είτε αληθινό είτε ψεύτικο, είτε ευχώνευτο είτε δυσχώνευτο, είτε υλικό είτε πνευματικό, θα μας κοροϊδεύουν, θα τους κοροϊδεύουμε, μπροστά στα μάτια, πίσω απ΄ την πλάτη, οι κρεοπώλες, οι παντοπώλες, οι ανθοπώλες, οι εστιάτορες, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι ελεγκτές, οι ελεγχόμενοι, οι δικηγόροι, οι θεραπευτές, οι δικαστές, οι δικαζόμενοι, οι πρώην, οι επόμενοι, οι φαρμακευτικές, οι διαφημιστές, οι τραπεζίτες, οι έφοροι, οι γραμματείς, οι φαρισαίοι, οι ασφαλιστές, οι γραμματισμένοι, οι αγράμματοι, οι ωραίοι, οι μοιραίοι, οι παντογνώστες, οι αναγνώστες, οι ποιητές, οι ζωγράφοι, οι σκιτσογράφοι, οι τραγουδούσες, οι θρηνούσες, οι καπνοπώλες, οι ευαίσθητοι, οι αναίσθητοι, οι προστάτες, οι αναβάτες, οι θρησκείες, οι μαγείες, οι περιβαλλοντολόγοι, οι ουρολόγοι, οι σεξολόγοι, οι «σώστε τη χελώνα καρέτα καρέτα», οι Μ.Κ.Ο, η ίδια η «Ο», οι «φίλοι του Ζωρό», οι φίλοι των κύκνων, ο Σάρας, ο Μάρας, το καλό και το κακό συναπάντημα, η Μαλλίνα, η Παυλίνα, η κυρά Κατίνα, και μερικές χιλιάδες ακόμα που θα τους θυμηθούμε όταν τους δούμε, που θα τους μάθουμε όταν θα πάθουμε, που όταν μας θάψουν θα ησυχάσουμε.

    Θα ονομάζουμε τρόφιμα τα χημικά κατασκευάσματα, πνευματική ιδιοκτησία την κάθε αηδία, τα άσπρα μαύρα, τα άχρηστα χρήσιμα, θα τα αγοράζουμε, θα τα πουλάμε, ευτυχισμένοι σαν ρομποτάκια, για το καλό μας, για το καλό μας, ώσπου εσάπισε στο τέλος το μυαλό μας, θα τα δεχόμαστε ως σωτηρία, και θα τα βλέπουμε ως ευλογία, κι ως ευτυχία τη δυστυχία, κι έτσι θα μείνουμε στην ιστορία.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.