Σε δημόσια διαβούλευση η νέα Υγειονομική Διάταξη: Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος).


Εδώ μπορείτε να δείτε την νέα διάταξη

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΘΕΜΑ: Σχέδιο Υγειονομικής Διάταξης «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Υγειονομικού ενδιαφέροντος» για διαβούλευση. Το έτος 2012 κατ εξουσιοδότηση του ΑΝ 2520/40 «Περί Υγειονομικών Διατάξεων» και του ν. 4025/2011(ΦΕΚ Α΄228) όπως τροποποιήθηκε, εκδόθηκε η Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967(ΦΕΚ2718/τβ/2012) «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις» Υγειονομική Διάταξη. H Υγειονομική Διάταξη 96967/12, κατά το χρόνο έκδοσής της, αποτέλεσε νέο κανονιστικό πλαίσιο για την υγειονομική κατάσταση των καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στη χώρα μας. Κατά την διάρκεια των τριών και πλέον χρόνων εφαρμογής της, λόγω των νέων δεδομένων στην αγορά των επιχειρήσεων, των αιτημάτων πολλών σωματείων και συναφών ομοσπονδιών, φορέων και υπηρεσιών και στο πλαίσιο του γενικότερου κυβερνητικού έργου απλούστευσης διαδικασιών, άρση εμποδίων και μείωση της γραφειοκρατίας διατηρώντας πάντα την ισορροπία με τις αρχές της προστασίας της υγείας του πληθυσμού, προέκυψε η ανάγκη αναμόρφωσης και επικαιροποίηση αυτής. Το Τμήμα Υγειονομικών Κανονισμών και Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσια Υγείας προχώρησε στη σύνταξη σχεδίου Υγειονομικής Διάταξης «Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών Υγειονομικού ενδιαφέροντος» ώστε να θεσμοθετηθεί νέα Υγειονομική Διάταξη, η οποία θα είναι πλήρης, λειτουργική, θα ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και η οποία θα έχει προοπτική. Η νέα Διάταξη αποτελείται από 24 άρθρα και σε σχέση με την Υ.Δ 96967/12 έχουμε: Νέα κατηγοριοποίηση Επιχειρήσεων σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, υποχρέωση εφαρμογής συστήματος αυτοελέγχου, δυνατότητα προελέγχου της επιχείρησης, συμπλήρωση με δραστηριότητες αναφορικά με Λαϊκές Αγορές, εμφιαλωτήρια, παγομηχανές , catering , διευκρινήσεις σε ειδικότερα θέματα που προέκυψαν από την εφαρμογή της Υγειονομικής Διάταξης Υ1γ/Γ.Π οικ 96967 (ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012) καθώς και άρθρο για τις κυρώσεις. Η νέα Υγειονομική Διάταξη στόχο έχει: Τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη & των παρεχομένων υπηρεσιών προς αυτόν. Την έμφαση στον τρόπο ουσιαστικού υγειονομικού ελέγχου από τις υγειονομικές υπηρεσίες Την επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας και της ζωής των ανθρώπων, Θεμελιώδης στόχος της Νομοθεσίας περί της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Προτείνεται η Δημόσια διαβούλευση του συνημμένου σχεδίου.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Νομοθεσία υπό Διαβούλευση. Bookmark the permalink.

3 Responses to Σε δημόσια διαβούλευση η νέα Υγειονομική Διάταξη: Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων Υγειονομικού ενδιαφέροντος (επιχειρήσεις τροφίμων & ποτών και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος).

  1. Ο/Η Eudoxia Katrana λέει:

    παρακαλώ να διευκρινιστεί το κομμάτι εκείνο που αναφέρετε σε υγειονομικούς ελέγχους σε περίπτωση ανθυγιεινής εστίας σε κατοικίες ,αναφερόμαστε εντός κατοικιών ή περιμετρικά?? , διότι από όσο γνωρίζω εντός απαιτεί εισαγγελική παρέμβαση .ευχαριστώ

  2. Ο/Η ntrosxos λέει:

    Εάν κάποιος αποφασίσει να ανοίξει ένα ΚΥΕ τους προσεχείς 3 μήνες θα πρέπει να συμβουλευτεί την ανωτέρω διάταξη ή το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο του 2012? Ευχαριστώ.

  3. Αν δεν εκδοθεί ΦΕΚ ισχύει η διάταξη 96967/2012 και η Υ.Α. ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/2013, (ΦΕΚ 3106/Β/9.12.2013) «Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Καταστήματος Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, Θεάτρου και Κινηματογράφου»

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.