Νέα έρευνα: Πώς μπορείτε να κρατήσετε μακριά τα κιλά της ηλικίας


Fruit-DietΌσο μεγαλώνει κάποιος και ειδικά μετά την ηλικία των 40, αυξάνονται οι πιθανότητες πρόσληψης βάρους.

Αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση τροφής, η έλλειψη άσκησης και το άγχος.

Οι ερευνητές βρήκαν ποιες είναι οι τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κρατήσετε μακριά τα κιλά της ηλικίας.

Η νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε με την ανάλυση του σωματικού βάρους και της διατροφής 124.086 ανδρών και γυναικών, έδειξε ότι την αύξηση του βάρους εμποδίζουν κυρίως τρία είδη φλαβονοειδών: οι ανθοκυανίνες, οι φλαβονόλες και τα φλαβονοειδικά παράγωγα όπως οι τανίνες.

Όπως εξηγούν στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε τρεις ομάδες εθελοντών οι οποίοι συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε ισάριθμα ερευνητικά προγράμματα των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους εθελοντές τους επί 24 χρόνια, ενώ ανά τετραετία τους ζητούσαν να συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και ανά διετία να αναφέρουν πόσο ήταν το σωματικό βάρος τους.

Κατά την έναρξη της περιόδου παρακολούθησης, η μέση ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 36,3 έως 48,5 ετών, αναλόγως με το ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών μετά τα 40 μπορεί να προστατεύει από τη συσσώρευση περιττών κιλών λόγω ηλικίας.

Ωστόσο έχει σημασία ποια είδη τρώει κανείς, καθώς τη σιλουέτα μας ως φαίνεται ωφελούν όσα περιέχουν συγκεκριμένα είδη φλαβονοειδών.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά θρεπτικά συστατικά, τα οποία περιέχουν σε διάφορες συγκεντρώσεις τα περισσότερα φυτά και, επομένως, φυτικής προελεύσεως τρόφιμα. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, στις οποίες αποδίδονται πολλές από τις ευεργετικές επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών.

Οι ανθοκυανίνες είναι οι φυτοχημικές ουσίες που προσδίδουν χαρακτηριστικό κόκκινο, μπλε ή μωβ χρώμα σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα μπλε μούρα, τα μαύρα και κόκκινα σμέουρα, τα βατόμουρα, οι μαύρες και κόκκινες σταφίδες, οι φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο λάχανο κ.λπ.

Στην παρούσα μελέτη, οι ανθοκυανίνες που κατανάλωναν οι εθελοντές προέρχονταν κυρίως από βατόμουρα και φράουλες.

Αντίστοιχα, τα άλλα φλαβονοειδή υπάρχουν σε αφθονία σε φρούτα και λαχανικά όπως το κρεμμύδι, το μπρόκολο, τα μήλα, τα κεράσια, τα μούρα και το τσάι, αλλά στην συγκεκριμένη μελέτη προέρχονταν κυρίως από το τσάι και τα μήλα.

Βατόμουρα, κουνουπίδι και αποξηραμένα δαμάσκηνα, είναι επίσης τρεις τροφές που ευνοούν το αδυνάτισμα, ενώ καλαμπόκι, αρακάς και πατάτες το υπονομεύουν.

Πηγή: onmed.gr

About Αντώνης Παπαδάκης

Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Gallery | This entry was posted in Διατροφή. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s