Περί Νομοθεσίας


Τυχαία έπεσα πάνω σε μία γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με το αν ισχύει μια υγειονομική διάταξη που έρχεται σε αντίθεση με νόμο άλλου Υπουργείου που στην ουσία την καταργεί. Πέρα από την απόφαση όμως αυτή και διαβάζοντας το σκεπτικό της σκέφτομαι μήπως η λύση που είναι και νομοθετικά ορθή είναι η έκδοση νέων υγειονομικών διατάξεων που θα είναι υπερισχύουν ως νεώτερες?

Απόσπασμα της απόφασης

  1. Από τα έως τώρα προεκτεθέντα συνάγεται ότι με τη νεώτερη διάταξη του άρθρου 23 του ν.4039/2012 καταργήθηκε ρητώς τόσο η διάταξη του άρθρου 6 του ν.3170/2003, όσο και η διάταξη του άρθρου 17 της υπ’ αριθμ. 2000/1995 Υγειονομικής Διατάξεως ως ρυθμΐζουσας ειδικώς τα περί διατηρήσεως κατοικίδιων (δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς) ζητήματα. Εν προκειμένω, η διάταξη του άρθρου 2 παρ.3 του α.ν.2520/1940 δεν εισάγει αποκλειστική διαδικασία κατάργησης υγειονομικών διατάξεων από άλλες, κατά τον αυτό τρόπο, εκδιδόμενες υγειονομικές διατάξεις, αφού οι κανόνες που θεσπίζονται με κανονιστικές πράξεις οι οποίες εκδίδονται βάσει νομοθετικής εξουσιοδότησης μπορούν να τροποποιηθούν ή να καταργηθούν, όχι μόνον από διατάξεις νεότερων όμοιων πράξεων (εφ’ όσον εξακολουθεί να ισχύει η σχετική κανονιστική αρμοδιότητα) αλλά ακόμη και από διατάξεις νεότερων νομοθετικών κειμένων (Ε. Σπηλιωτόπουλος, Εγχειρίδιο Διοικητικού Δικαίου, Τόμος 1,13η έκδοση, σ. 61). Επομένως και εξ αυτού του λόγου δε γεννάται ζήτημα αμφισβητήσεως περί της ισχύος ή μη του άρθρου 17 της υπ’ αριθμ. 2000/1995 Υγειονομικής Διατάξεως, ενόψει μάλιστα της νεότερης αυτής νομοθετικής διάταξης του άρθρου 23 του ν.4039/2012, που ρυθμίζει με διαφορετικό τρόπο τα αφορώντα με τον αριθμητικό προσδιορισμό ζητήματα των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.
  2. Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στη διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων και

προστίμων, καθώς και από ποια αρχή αυτά θα επιβάλλονται, παρατηρητέο, ότι σύμφωνα με το άρθρο 21 παρ.3 του ν.4039/2012 αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων του εν λόγω νόμου είναι τα όργανα της Δημοτικής Αστυνομίας, της Θηροφυλακής των κυνηγετικών συλλόγων και οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ). Σε περίπτωση κατά την οποία δεν λειτουργεί σε ένα Δήμο υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από όργανα άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου. Στη συνέχεια του ίδιου άρθρου (παρ.4 και επόμενα) ρυθμίζεται και η ακολουθητέα διαδικασία, η σχετική με τη βεβαίωση και την είσπραξη των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων. Επομένως, η ερωτώσα υπηρεσία δεν υποχρεούται σε έκδοση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης, ενόψει της ήδη υφιστάμενης, η οποία ρυθμίζει αναλυτικά τα περί διατήρησης ζώων.

 

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Νομοθεσία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s