ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Απαγόρευση του καπνίσματος κοντά σε υπαίθριους παιχνιδότοπους και παιδικές χαρές


Θέμα: ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.

Έχοντας κατά νου τα δικαιώματα των παιδιών σε δημόσιους χώρους αναψυχής και διασκέδασης όπως είναι οι παιδικές χαρές , και την μέγιστη ασφάλεια αυτών , παρακαλούμε να ελεγχθεί σοβαρά το γεγονός πως υπάρχουν ενήλικες καπνίζοντες συνοδοί (γονείς, κοντινοί συγγενείς, φροντιστές κλπ ) όπου καταπατούν και δεν τηρούν μια ικανοποιητική απόσταση ασφαλείας από τα παιδιά όσον αφορά το κάπνισμα. ( Σε χώρες όπου εφαρμόζεται ο νόμος, ισχύει η απόσταση των 10 εώς και 20 μέτρων )

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε άπειρες ιατρικές μελέτες και στατιστικά στοιχεία όπου αποδεικνύουν τις συνέπειες του παθητικού καπνίσματος . Και τα παιδιά δυστυχώς ανήκουν στην πρώτη θέση των πιο ευάλωτων και ευπαθών ομάδων .

Επίσης, προκύπτει το ζήτημα των αποτσίγαρων όπου είναι διάσπαρτα στο χώρο όπου παίζουν νήπια και παιδιά. Είναι άκρως επικίνδυνη η μάσηση και κατάποση τους και έχουν καταγραφεί ακόμη και μοιραία περιστατικά . Ένας χώρος χαλάρωσης και διασκέδασης μετατρέπεται αυτομάτως σε «ναρκοπέδιο». Επιπλέον προκύπτει περιβαλλοντολογικό ζήτημα αλλά και αισθητικό με τα αποτσίγαρα/ απορρίμματα στο χώρο.

Το κάπνισμα για όλους τους αρνητικούς λόγους που το συνοδεύουν , θα πρέπει να μην γίνεται ορατό σε παιδιά. Ο μιμητισμός είναι ένας σημαντικός λόγος, και η εικόνα του ενήλικα που καπνίζει είναι ισχυρή και δημιουργεί οικειοποίηση.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε τον αντικαπνιστικό νόμο στην Αυστραλία όπου απαγορεύει το κάπνισμα σε έναν αριθμό υπαίθριων δημόσιων χώρων συμπεριλαμβανόμενων των παιδικών χαρών. Όπως και, τους λόγους που ψηφίστηκε αυτός ο νέος νόμος.

http://www.health.nsw.gov.au/…/greek-smoking-playgrounds.pdf

Αιτούμαστε να εφαρμοστεί και στην χώρα μας ανάλογος αντικαπνιστικός νόμος σε όλες τις παιδικές χαρές όπως και σε δημόσιους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης όπου απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά.

HEALTH.NSW.GOV.AU

Από τις 7 Ιανουαρίου 2013, απαγορεύεται το κάπνισμα εντός ακτίνας 10 μέτρων από παιχνιδοκατασκευές για παιδιά σε υπαίθριους δημόσιους χώρους στη ΝΝΟ.

Ο Νόμος ισχύει για παιχνιδοκατασκευές σε κατά τόπους πάρκα και χώρους πρασίνου καθώς και παιχνιδοκατασκευές σε ‘ταχυφαγεία’, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, γήπεδα και οικήματα που διαθέτουν άδεια.

Ο Νόμος δεν ισχύει:

4 για παιχνιδοκατασκευές/όργανα παιδικής χαράς που βρίσκονται σε ιδιωτικές αυλές ή κτίρια, ή

4 στον υπόλοιπο χώρο του πάρκου ή του χώρου πρασίνου στο οποίο βρίσκεται ένας παιχνιδότοπος (εκτός αν το δημοτικό συμβούλιο έχει επιβάλει τέτοια απαγόρευση βάσει του νόμου Local Government Act 1993 (Νόμος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 1993).

Θα υπάρχει σήμανση για να υποδεικνύει πού δεν επιτρέπεται το κάπνισμα;

Εξ αιτίας της ποικιλίας του σχεδιασμού δημόσιων παιχνιδότοπων, ο νόμος δεν απαιτεί την ανάρτηση πινακίδων που θα υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα απαγορεύεται εντός ακτίνας 10 μέτρων από τις παιχνιδοκατασκευές/τα όργανα παιδικής χαράς. Εν τούτοις, μπορούν να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν ‘No Smoking’ (Μην καπνίζετε) ή ‘Smoking Prohibited’ (Απαγορεύεται το Κάπνισμα) για να υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα δεν επιτρέπεται εντός ακτίνας 10 μέτρων από τον εξοπλισμό του παιχνιδότοπου. Κατάλληλες πινακίδες θα διατίθενται από το Υπουργείο Υγείας ΝΝΟ γι’ αυτόν το σκοπό.

Πώς θα περιφρουρείται αυτό;

Το Υπουργείο Υγείας ΝΝΟ είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και περιφρούρηση του νόμου Smoke-free Environment Act 2000. Επιθεωρητές του Υπουργείου Υγείας ΝΝΟ είναι εξουσιοδοτημένοι να επιβάλλουν την εφαρμογή της απαγόρευσης κοντά σε παιχνιδοκατασκευές σε υπαίθριους δημόσιους χώρους.

Πρόστιμα μέχρι $550 ισχύουν για όποιον δεν συμμορφώνεται με το νόμο.

Γιατί ψηφίστηκε αυτός ο νέος Νόμος;

Τα δημόσια πάρκα και οι παιχνιδότοποι συχνά προσελκύουν πολύ κόσμο, προπάντων οικογένειες με παιδιά.

Δεν υπάρχει ασφαλές όριο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα. Πρόκειται για τον καπνό που εκπνέουν οι καπνιστές αφού εισπνεύσουν καπνό από αναμμένο τσιγάρο.

Στους ενήλικες, η παθητική εισπνοή καπνού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου του πνεύμονα και άλλων ασθενειών των πνευμόνων. Μπορεί να επιδεινώσει τις επιδράσεις άλλων νόσων όπως το άσθμα και η βρογχίτιδα. Η έκθεση πρώην καπνιστών στον καπνό άλλων καπνιστών αυξάνει τις πιθανότητες να ξαναρχίσουν το κάπνισμα.

Για τα παιδιά, η παθητική εισπνοή καπνού είναι ακόμα πιο επικίνδυνη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αεραγωγοί των παιδιών είναι μικρότεροι και το ανοσοποιητικό τους σύστημα λιγότερο αναπτυγμένο, πράγμα που αυξάνει τις πιθανότητές τους να υποστούν αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους όπως βρογχίτιδα, πνευμονία και άσθμα, ως αποτέλεσμα του παθητικού καπνίσματος.

Η δημιουργία υπαίθριων χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα όπως οι παιχνιδότοποι ή παιδικές χαρές μπορεί να παρέχουν ένα περιβάλλον στήριξης σε όσους έχουν κόψει το τσιγάρο και καθιστούν το κάπνισμα λιγότερο ορατό στα παιδιά και τους νέους.

Πώς επηρεάζει αυτό τις απαγορεύσεις καπνίσματος των Δημοτικών Συμβουλίων;
Πολλοί δήμοι της ΝΝΟ, με βάση τις διατάξεις του νόμου Local Government Act 1993 (Νόμος Τοπικής Αυτοδιοίκησης του 1993), έχουν εισαγάγει σταδιακά τις δικές τους απαγορεύσεις καπνίσματος. Όπου υπάρχουν αυτές οι απαγορεύσεις, μπορούν να εξακολουθήσουν να περιφρουρούνται από τους φύλακες των Δημοτικών Συμβουλίων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η απαγόρευση του καπνίσματος σε εμπορικούς εξωτερικούς χώρους εστίασης και εντός ακτίνας 4 μέτρων από μια είσοδο ή έξοδο πεζών από αδειούχα καταστήματα, εστιατόρια και καφεστιατόρια δεν ισχύει πριν από τις 6 Ιουλίου 2015.

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Κάπνισμα. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.