Την διασφάλιση της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων αναγνώρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.


Ο κ. Μπασκόζος επανέλαβε ότι είναι μύθος ότι οι πρόσφυγες αποτελούν «υγειονομικής βόμβας», υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. Ήδη στην Ειδομένη βρίσκονται δύο μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες υγείας στους ανθρώπους που παραμένουν εκεί.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Περιφερειακή Διαβούλευση, Η Υγεία καθ’ όλη τη Διαδικασία Υποδοχής, Διατομεακός Διάλογος» που συνδιοργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα πράγματα αλλάζουν, και η Ελλάδα, από χώρα απλής διόδου τώρα μετατρέπεται σε χώρα προσωρινής ή πιο μόνιμης εγκατάστασης. Αναμένοντας και τις αποφάσεις και γνωρίζοντας τις όποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή τους, θα πρέπει να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των 30-40 και ίσως και 60 χιλιάδων ανθρώπων. Ως εκ τούτου αλλάζει η τακτική υπηρεσιών υγείας».

Ο κ. Μπασκόζος εξήγησε ότι στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλιστεί η παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων, η επιδημιολογική επιτήρηση, η υγιεινή στους χώρους αυτούς «και βεβαίως δίνουμε το δικαίωμα με το Παράλληλο Πρόγραμμα που ψηφίστηκε να έχουν και αυτοί οι πληθυσμοί πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας». 

Επανέλαβε ότι δεν αποτελούν υγειονομικό κίνδυνο οι πρόσφυγες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας. «Η προπαγάνδα περί ‘υγειονομικής βόμβας’, είναι ένας μύθος, και θα ήθελα από τη θέση μου για ακόμη μια φορά να το υπογραμμίσω, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας δεν αποτελούν υγειονομική βόμβα, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παρασχεθούν οι απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και κάνουμε το παν για να τους παρασχεθούν» υπογράμμισε.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας υπενθύμισε ότι προκειμένου να αποκλείστει το ενδεχόμενο εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων γίνεται πλήρης καταγραφή του επιδημιολογικού προφίλ και της σύνθεση των πληθυσμών των προσφύγων, που αποτελείται κυρίως από παιδιά, έγκυες γυναίκες, νέες γυναίκες, ηλικιωμένους.

Να σημειωθεί ότι, ήδη δύο μονάδες υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται στην Ειδομένη, προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες υγείας στους ανθρώπους που παραμένουν εκεί, με τη συμμετοχή παιδιάτρων και γενικών γιατρών.

Αύριο Τετάρτη στην περιοχή της Ειδομένης θα βρεθεί και ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής Χειρουργικής, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία για τη σωστή διαχείριση της υγειονομικής επιχείρησης που συντελείται στη περιοχή.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Εικόνα | This entry was posted in Δημόσια Υγεία - Υγιεινή. Bookmark the permalink.

2 Responses to Την διασφάλιση της παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα σημεία σημεία πολύ προσωρινής ή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων αναγνώρισε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης.

  1. Ο/Η Αννα Φωτιαδου λέει:

    καλημέρα σας κύριε ΠΑΠΑΔΑΚΙθέλω να ανοίξω ένα παρασκευαστηριο με vegan διατροφή π.χ. πιτογυρο απο σογια ,χαμπουρκερ απο μανιταρια κτλ.θα ήθελα να μάθω τι ορίζει η υγειονομικη διάταξη για άδεια αυτό του καταστήματος.θα το δουλεύω καθαρά με παραγγελιες τηλεφωνικές για το σπίτι( Delivery.)Σας ευχαριστω πολυ

  2. Καλημέρα

    Επιχειρήσεις μαζικής εστίασης παρασκευής και προσφοράς πλήρους γεύματος.

    Στις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής παρασκευάζονται και διατίθενται σε καθισμένους ή περαστικούς πελάτες ή διανέμονται κατ’ οίκον, πλήρη γεύματα (ζεστής ή κρύας κουζίνας) τα οποία περιλαμβάνουν κάθε είδος τροφίμου, γλυκίσματος, ροφήματος, αναψυκτικού ή αλκοολούχου ποτού, σύμφωνα με το διάγραμμα ροής της επιχείρησης και με την προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις αυτές διαθέτουν επαρκείς και κατάλληλους χώρους ώστε να διασφαλίζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s