Γ1β/Γ.Π/96379/15: Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ισόγεια πολυκατοικιών και χρησιμοποιούν υπόγειους χώρους ως τμήμα του καταστήματος


Πηγή : ΟΕΝΕΤ.GR

Το έγγραφο

Σχετ: α) Η με αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967/2012 Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων & ποτών και άλλες διατάξεις.
β) Το με αριθμ. πρωτ. 9637914-12-2015 έγγραφο προς την υπηρεσία μας.

Μετά το σχετ.(β) αναφορικά με ερώτημα που τέθηκε στην Υπηρεσία μας και προκειμένου να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση – εφαρμογή, σας ενημερώνουμε τα ακόλουθα:

Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ισόγεια πολυκατοικιών έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν υπόγειους χώρους ως τμήματα των καταστημάτων τους εφόσον η κατασκευή αυτών έχει γίνει με οικοδομική άδεια ή έχει γίνει νομιμοποίηση με το Ν. 4014/2011 ή άλλο συναφές νόμο» και είναι σε άμεση εσωτερική επικοινωνία μέσω σκάλας με το κατάστημα, για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, την διασφάλιση της υγιεινής, την ασφάλεια των τροφίμων και την αποφυγή του κινδύνου της διασταυρούμενης επιμόλυνσης. Όλα τα ανωτέρω θα αποτυπώνονται αναλυτικά στα σχεδιαγράμματα κάτοψης και τομής και θα υφίσταται νόμιμη χρήση του χώρου.

Κατά τα λοιπά, τα ανωτέρω σχεδιαγράμματα κάτοψης και τομής θα περιλαμβάνουν ότι και κατά την μέχρι τώρα διαδικασία. (αναλυτική εμβαδομέτρηση, χρήση χώρων, διαγράμματα ροής εργασιών, συγκρότηση – εξοπλισμός κλπ). Τα ανωτέρω καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο, και δεν θα επικοινωνούν με κοινόχρηστους χώρους (είσοδο πολυκατοικίας, κλιμακοστάσιο, διαδρόμους, υπόγειο, κλπ).

28.01.2016

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος. Bookmark the permalink.

2 Responses to Γ1β/Γ.Π/96379/15: Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ισόγεια πολυκατοικιών και χρησιμοποιούν υπόγειους χώρους ως τμήμα του καταστήματος

 1. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

  Έχω σωρεία αποριών και ενστάσεων σε αυτό το τόσο μικρής έκτασης έγγραφο:
  1) Θέλω το όνομα αυτού που τα σκέφτηκε όλα αυτά, για να ξέρω στο μέλλον ποιον θα δείχνω όταν έχω προβλήματα εφαρμογής επί της πραγματικότητας και επί της ουσίας, και που δυσκολεύουν τον πολίτη και τον Δημόσιο Υπάλληλο που χτυπιέται ματαίως και ασκόπως να τα εφαρμόσει.
  2) Όταν λέμε χρήση Υπόγειου χώρου, εννοούμε μόνο κύριας χρήσης, ή και ως βοηθητικής? (π.χ. αποθήκη, αποχωρητήριο, αποδυτήριο). Διότι αν π.χ. τα αποχωρητήρια, που όπως γνωρίζουμε, δεν απαγορεύεται να βρίσκονται σε άλλο κτίριο έστω κι αν η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μέσω υπαίθριου χώρου, πόσο μάλλον δεν θα μας ενοχλούσε να βρίσκονται στο υπόγειο έστω κι αν δεν έχει εσωτερική σκάλα αλλά η πρόσβαση γίνεται από άλλη σκάλα, εξωτερική. Αν πάλι πρόκειται για υπόγεια αποθήκη που δεν επικοινωνεί με εσωτερική σκάλα, τότε σύμφωνα με τη «λογική» του νομοθέτη, θα πρέπει η αποθήκη να βγάλει χωριστή άδεια λειτουργίας (δεν έχω καταλάβει ακόμα αν θα πρέπει να της φτιάξουμε και δικό της αποχωρητήριο και αποδυτήριο !!). Και ας μου εξηγήσει κάποιος (οποιοσδήποτε, εγώ ακούω ταπεινά τους πάντες και μαθαίνω), τι μας πειράζει που δεν επικοινωνεί εσωτερικά η υπόγεια αποθήκη ώστε να μην μπορούμε να τη συμπεριλάβουμε στην άδεια λειτουργίας του ισόγειου καταστήματος ? Δηλαδή με χωριστή άδεια είναι ασφαλή τα τρόφιμα και με ενιαία άδεια …κινδυνεύουν?? Εγώ έχω δώσει καταλληλότητα σε πάνω από 10 τέτοιες περιπτώσεις, και βεβαίως πολύ καλά έκανα, και πάλι θα το κάνω στο μέλλον. Κι αν ακόμα μου βρείτε ένα λόγο, πόσο πια σοβαρός μπορεί να είναι ώστε να υπερισχύει της απλούστευσης και ευελιξίας των κριτηρίων καταλληλότητος?
  3) Υποθέτω ότι όπου αναφέρεται «εσωτερική σκάλα», μπορεί να αντικατασταθεί και με «Ανελκυστήρα». Εγώ έχω δώσει 2-3 τέτοια καταστήματα και εργαστήρια που είχαν μόνο ανελκυστήρα και εξωτερική σκάλα επικοινωνίας, και πολύ καλά έκανα (και θα το ξανακάνω).
  4) Δεν είναι όλη η Ελλάδα κατασκευασμένη πολεοδομικώς, ρυμοτομικώς και κτιριοδομικώς με τον ίδιο τρόπο, ως εκ τούτου τυχαίνει να υπάρχουν διάφορες υποπεριπτώσεις, είτε ενδιάμεσες, είτε πιο περίπλοκες, είτε πιο ακραίες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή ή/και να μην είναι αναγκαία και ουσιαστική η ομοιόμορφη εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις για ένα τόσο επουσιώδες και ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία ζήτημα (το αν δηλ. θα επικοινωνεί εσωτερικά ή εξωτερικά το ισόγειο με το υπόγειο).
  5) Για ποιον ακριβώς λόγο τα καταστήματα δεν θα επικοινωνούν με κοινόχρηστους χώρους (είσοδο πολυκατοικίας, κλιμακοστάσιο, διαδρόμους, υπόγειο, κλπ)? Και ποια είναι αυτά τα «κ.λπ.» ?? Το «κ.λπ.» θα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρώς να χρησιμοποιείται σε νόμους, σε εγκυκλίους και σε απαντήσεις ερωτημάτων. Τι θα πει «κ.λπ.» ??
  Εγώ έχω δώσει καταλληλότητα σε καταστήματα που επικοινωνούν από την πίσω πόρτα με γκαράζ, με κοινόχρηστο κήπο ή βεράντα, με κοινόχρηστο ημιυπαίθριο διάδρομο εισόδου, εξόδου κινδύνου σε κοινόχρηστο χώρο, κοινόχρηστο φωταγωγό και άλλα περίεργα που ούτε τα θυμάμαι πλέον, ούτε ο νομοθέτης μπορεί να τα φανταστεί και να τα προβλέψει. Και όταν λέμε «επικοινωνία» των χώρων, μιλάμε μόνο για πόρτα ή μήπως μας πειράζουν π.χ. και τα παράθυρα ή και τα ανοίγματα αερισμού?

  6) Λύσσα κακιά πια με τις απαγορεύσεις, τις παραξενιές και τις πεισματικές προσκολλήσεις σε ανούσια πράγματα που δυσκολεύουν τη ζωή και την επιβίωση. Τόσα χρόνια απαγορευόταν από την 8577/83 ο συνδυασμός Open Bar με εστιατόριο, και κανένας φωστήρας δεν διαμαρτυρήθηκε ούτε το διόρθωσε. Τελικά έμαθα ότι δεν υπήρχε λόγος γι αυτήν την απαγόρευση, ενώ η 96967/2012 επέτρεψε τα πάντα να συνδυάζονται με (σχεδόν) τα πάντα. Εν τω μεταξύ είχαμε καταλήξει στους νευρολόγους όλοι εμείς οι ελεγκτές και προστάτες της Δημόσιας υγείας από τις συγκρούσεις με τους εστιάτορες, ειδικά στις παραλίες, που όλοι άνοιγαν παράνομα υπαίθρια μπαρ έξω από το εστιατόριό τους (δεν ξέρω αν οι νομοθέτες κάνουν ποτέ διακοπές στη Μύκονο). Τελικά αποδείχθηκε περιτράνως ότι ο νόμος ήταν ανούσιος και παράλογος, οι δε νομοθέτες θα πρέπει να μας αποζημιώσουν για ψυχική οδύνη για όλα αυτά που τραβάμε εξαιτίας τους.

  Και ένα τελευταίο (7): Μια τοπική εφημερίδα που υπάρχει εδώ στην περιοχή μου, εκτός από δημοσιογράφους (που εξ ορισμού πλην εξαιρέσεων είναι σχεδόν αγράμματοι) έχει και έναν άνθρωπο γνώστη της γλώσσας, της ορθογραφίας, του συντακτικού και της γραμματικής, που διορθώνει τα κείμενα πριν δημοσιοποιηθούν. Πάντως εγώ δεν το αντέχω να βλέπω τέτοιες ατέλειες (πλην βεβαίως εμφανώς τυπογραφικών σφαλμάτων) σε κείμενα, έστω κι αν αυτά είναι γραμμένα με spray στους τοίχους (…και δεν θα απαντήσω στο ερώτημα «πού είναι το λάθος στο έγγραφο»….. βρείτε το).
  Ξέρω ότι με αγαπάτε, και γι αυτό σας τα λέω εγώ.
  Μάρκος.

 2. Ο/Η Μάρκος Καπίρης λέει:

  Είδα μόνο ένα dislike στο σχόλιό μου. Αρα όλοι οι υπόλοιποι συμφωνείτε αλλά δεν μιλάτε?

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s