Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων που θα αφορούν αυτή την φορά συνολικά την επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι μόνο τη μεταποίηση προετοιμάζει διυπουργική επιτροπή με συμμετοχή 15 γενικών γραμματέων υπουργείων και με τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα ενώ αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τον Ιούνιο.


Θα διατηρηθεί η βασική φιλοσοφία του ισχύοντος νόμου 4262/2014 (που προβλέπει τη λειτουργία της πλειονότητας των δραστηριοτήτων με αυτοδέσμευση των επιχειρήσεων ως προς την τήρηση της νομοθεσίας και δειγματοληπτικούς ελέγχους εκ των υστέρων από το Δημόσιο και πιστοποιημένους φορείς),θα υπάρξει ωστόσο δραστικός περιορισμός των δικαιολογητικών που απαιτούνται σήμερα από τις επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ.Ζαφείρης χθες, από την καταγραφή της νομοθεσίας που έγινε σε τέσσερις σημαντικούς κλάδους για την ελληνική οικονομία (τρόφιμα-ποτά, τουρισμός, εστίαση και ορυχεία) διαπιστώθηκε ότι ο όγκος της νομοθεσίας για κάθε έναν από αυτούς υπερβαίνει τις 80 σελίδες. Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, τα προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας που επιδιώκει η ΓΓΒ να προωθήσει ως φορέας διαχείρισης αποσκοπούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών (clusters) μεταξύ παραγωγών, μεταποιητών, μεταφορέων που θα δημιουργούν τις λεγόμενες αλυσίδες αξίας. Η κρίση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ζαφείρης απαιτεί αλλαγή της νοοτροπίας που εμπόδιζε ως τώρα τις συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων. Τα προγράμματα του ΕΣΠΑ επιδιώκεται να προκηρυχθούν μέσα στο καλοκαίρι. Τέλος, για την ΕΒΖ είναι υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό σχέδιο που θα οδηγεί σε βιώσιμη λύση για την επιχείρηση, η οποία είναι η 5η μεγαλύτερη βιομηχανία τροφίμων της χώρας. Ο κ.Ζαφείρης τόνισε ότι η εξόφληση των παραγωγών στους οποίους η επιχείρηση οφείλει περί τα 8 εκατ. ευρώ είναι διασφαλισμένη και πρόσθεσε ότι γίνεται συζήτηση με την τράπεζα Πειραιώς για αναδιάρθρωση και ενδεχόμενη απομείωση των οφειλών που φθάνουν σε 150 εκατ. ευρώ. Ένα από τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των μετοχών (82 %) ανήκει στη λεγόμενη «κακή τράπεζα» που διαχωρίστηκε από την Αγροτική αλλά και η εποχική λειτουργία των παραγωγικών εγκαταστάσεων (3-4 μήνες το χρόνο),για τη διεύρυνση της οποίας εξετάζεται η παραγωγή ζάχαρης με την εισαγωγή και κατεργασία ημικατεργασμένων ζαχαροκάλαμων. Στις λύσεις που προωθούνται για την εξεύρεση χρηματοδότησης περιλαμβάνεται και η πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας της εταιρίας στη Θεσσαλονίκη στο Δημόσιο, για τη στέγαση της Παρευξείνιας Τράπεζας. Ο κ.Ζαφείρης τόνισε τέλος ότι παρόμοιες επιχειρήσεις διεθνώς στηρίζονται και σε μετοχική συμμετοχή των αγροτών -παραγωγών.

www.dikaiologitika.gr

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Νομοθεσία υπό Διαβούλευση. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s