Σοφοκλής Κουρτίδης: Σχόλια επί προτάσεων συναδέλφων


Αγαπητοί συνάδελφοι,

με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνω ότι συνεχίζουν να υπάρχουν άτομα που ενδιαφέρονται και ανησυχούν για το παρόν και μέλλον του επαγγελματικού μας κλάδου.

Να είναι καλά και ο συνάδελφος ο Αντώνης Παπαδάκης με την εξαιρετικά μεγάλης επισκεψιμότητας ιστοσελίδα του (2,512,976 προβολές ως σήμερα !!!) που μας δίνει πληροφορίας άμεσα και από «πρώτο χέρι», αλλά και βήμα για την έκθεση απόψεων. Τον ευχαριστούμε !

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής των συναδέλφων Αθηνάς Μπλουγουρά, Ηλία Χαϊδούτη και Σοφίας Τσακιρίδου, θεωρώ ότι μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Η συνυπογραφή και τα θετικά μας σχόλια είναι αυτονόητα και πρέπει να γίνονται, διότι δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς μας. Άλλωστε, έτσι θα εμπνεύσουν διάθεση για πρωτοβουλίες τόσο στους συντάκτες όσο σε άλλους συναδέλφους.

Πέραν όμως της κυρίως “συνδικαλιστικού τύπου” προσέγγισης που προτείνουν οι συνάδελφοι για τη μη υποβάθμιση του κλάδου μας που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, θα επιθυμούσα να προσθέσω και την ανάγκη να αναβαθμίσουμε παραπέρα εμείς οι ίδιοι την ποιότητα στην εργασία μας και ταυτόχρονα να την προβάλλουμε άμεσα και καθημερινά με οποιοδήποτε τρόπο. Έτσι, επιβάλλουμε την παρουσία μας μεθοδικά εκεί όπου σήμερα η αναγκαιότητά της αμφισβητείται.

Η αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και του κλάδου μας, με τη βελτίωση της ποιότητάς μας θα προκύψουν κατά τη γνώμη μου με τα εξής :

Βελτίωση του επιπέδου θεωρητικής κατάρτισης των ΕΔΥ με συνεχές διάβασμα και καθημερινή χρήση του διαδικτύου ως βασικής και επίκαιρης πηγής πληροφορίας, πρόθυμη και ενεργή συμμετοχή σε επιμορφωτικά σεμινάρια, ημερίδες κτλ.

Προμήθεια των Υπηρεσιών μας με σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα τεκμηρίωσης των εργασιών μας (μέτρησης παραμέτρων ποιότητας νερού και αποβλήτων, οργανικού φορτίου επιφανειών, θερμόμετρα, ηχόμετρα, gps κτλ). Πλήρης μηχανοργάνωση των υπηρεσιών μας και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δικτύων και διαδικτύου για την έκδοση και αξιοποίηση στατιστικών στοιχείων ελέγχων.

Αξιοποίηση στη δουλειά μας των ειδικών θεωρητικών γνώσεων και πρακτικών που έχουν αποκτήσει συνάδελφοι που έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, με πρωτοβουλίες σε σοβαρά θέματα δημόσιας υγείας που απασχολούν τον πληθυσμό.

Παρουσία και ενεργή συμμετοχή των ΕΔΥ σε κάθε σοβαρή δημόσια εκδήλωση (ενημερωτικές συγκεντρώσεις, ημερίδες, forum κτλ) λαμβάνει χώρα τοπικά και στα μεγάλα κέντρα και αφορά θέματα δημόσιας υγείας και λοιπές αρμοδιότητές μας.

Σύνταξη και αποστολή επώνυμων επιστημονικών και τεχνικών άρθρων και σχολίων στα ΜΜΕ και στον ειδικό τύπο, σε ενδιαφέροντα για τον πολίτη θέματα δημόσιας υγείας. Έκδοση δελτίων Τύπου προς τις τοπικές Κοινωνίες με οδηγίες προς τους πολίτες για κρίσιμα υγειονομικά θέματα, τακτικά (λ.χ. προ των εορτών κτλ) και εκτάκτως,

Τόνωση της συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ. Υιοθέτηση των θεσμικά επιβαλλόμενων κοινών πρακτικών ελέγχου και χρήση των κοινών εντύπων.

Κοινοποίηση στοιχείων των ελέγχων και εκδήλωση ενδιαφέροντος ανάληψης πρωτοβουλιών για ελέγχους στα πλαίσια του νέου Πολυετούς Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ελέγχου. Προτροπή προς διοίκηση της Περιφέρειας για τη σύνταξη πρωτοκόλλων συνεργασίας.

Μεθοδευμένη και επιμελής εφαρμογή του κυρωτικού πλαισίου (Ν. 4235 κτλ) για τα τρόφιμα, του οποίου είμαστε τυπικά συναρμόδια Αρχή. Απομένει να γίνουμε και ουσιαστικά !! Κοινοποίηση και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχων στα πλαίσια του «Επίσημου Ελέγχου».

Παραγωγική και άριστη συνεργασία με τις συναρμόδιες Περιφερειακές Αρχές (Αγροτικής Ανάπτυξης – Κτηνιατρικής, Ανάπτυξης –Εμπορίου) και τους Δήμους, όταν απαιτείται ή προβλέπεται, με την κατάθεση σαφούς και επιστημονικά τεκμηριωμένης άποψή μας.

Καθιέρωση ευέλικτου τρόπου διαχείρισης της εργασίας μας προς όφελος του πολίτη και αξιοποίησή του επικοινωνιακά (συντόμευση διαδικασιών όπου μπορούμε, διευκόλυνση μελετητών και υπευθύνων καταστημάτων, πιστή εφαρμογή της Εγκυκλίου 2 για την αποφυγή υπερβολών ή απαγορεύσεων που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων κτλ)

Τέλος, να πάψουμε να λειτουργούμε με την κλασσική δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και να δούμε τη δουλειά μας σαν «το σπίτι μας», δίνοντας όλοι κάτι παραπάνω σε αυτή. Μπορούμε !! Να κάνουμε επίσης και …λίγη αυτοκριτική, με λιγότερη …γκρίνια και διαρκή προσπάθεια από όλους τους συναδέλφους και τους προϊσταμένους ΕΔΥ για την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας μεταξύ μας (όπου αυτή δεν υφίσταται, και …δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις !!). Συνεργασία και στήριξη των συναδέλφων του αρμόδιου Τμήματος του Υπουργείου και υποβολή προτάσεων για έκδοση Εγκυκλίων και νομοθετημάτων όταν απαιτείται (όχι μόνο τυπικά και ανούσια ερωτήματα).

Συνάδελφοι, συγχωρέστε τις παραινέσεις μου !

 

Είμαι παλιός συνάδελφος που αγαπά τον κλάδο…..!! Άλλωστε, γνωστά πράγματα επανέλαβα ..! Έτσι δεν είναι ?

Με τους χαιρετισμούς μου,

Σοφοκλής Κουρτίδης

Θεσσαλονίκη

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Bookmark the permalink.