Επιστολή συναδέλφων – κάλεσμα


Η επιστολή

Αγαπητέ κ. Παπαδάκη

Σας αποστέλλουμε την παρακάτω επιστολή σχετικά με την επιβεβλημένη
ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο των Εποπτών Δημόσιας Υγείας σε
νομοθετικό  επίπεδο με στόχο τη συλλογή υπογραφών από τους συναδέλφους
που συμφωνούν με το περιεχόμενο της.
Η τελική της μορφή με όλους τους συνυπογράφοντες συναδέλφους θα
αποσταλεί στην Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας με σκοπό την
εκκίνηση των διαδικασιών δημοσίου διαλόγου σχετικά με τα μείζονα
ζητήματα που μας αφορούν.
Προσβλέπουμε στην άμεση δημοσίευση της παρακάτω επιστολής στην
ιστοσελίδα σας καθώς και στην υποστήριξή σας.

Μετά τιμής, οι συνάδελφοι
Ηλίας Χαϊδούτης
Αθηνά Μπλουγουρά

Οι συνάδελφοι μπορούν να συνυπογράφουν μέσω σχολίου στην σελίδα σας ή
μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (echaidoutis@gmail.com,
athina_mplougoura@yahoo.gr)

Ανοικτή επιστολή μελών της ΠΕΕΔΥ

Προς  : Πανελλήνια ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας, Γλάδστωνος 10 Αθήνα Τ.Κ 10667

Θέμα : Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο σε νομοθετικό  επίπεδο.

Αξιότιμα μέλη του Δ.Σ.

Από την ημερομηνία ανάδειξης του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου έχουν προκύψει πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον επαγγελματικό μας γίγνεσθαι χωρίς την παρουσία της ΠΕΕΔΥ. Ενδεικτικά παρατίθενται τα παρακάτω :

  • Εκδόθηκε ο Ν. 4235/2014 που αφορά συνολικά τον τομέα των τροφίμων, τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που ασκούν ελέγχους χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε παρέμβαση ή παρουσία της ΠΕΕΔΥ ως προς τη διασφάλιση των επαγγελματικών μας αρμοδιοτήτων.
  • Έχουν αφαιρεθεί αρμοδιότητες από τις διευθύνσεις υγείας και έχουν μεταφερθεί σε άλλες υπηρεσίες (πχ υπουργείο περιβάλλοντος).
  • Οι επισκέπτες υγείας εγείρουν ζητήματα άσκησης ελέγχου στα τρόφιμα.
  • Οι Διευθύνσεις Υγείας δεν εφαρμόζουν την υφιστάμενη νομοθεσία στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους (ΚΥΑ 1553/2006) με συνέπεια την απουσία των αρμόδιων υγειονομικών υπηρεσιών από την άσκηση του επισήμου ελέγχου των τροφίμων.
  • Τα επαγγελματικά μας δικαιώματα καταπατούνται στην καθημερινή πράξη από άλλους κλάδους συστηματικά παραβιάζοντας βασικές διατάξεις νόμων που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους.
  • Η σύνταξη εγγράφων (εγκυκλίων και οδηγών ορθής πρακτικής) από τον ΕΦΕΤ καθ’ υπέρβαση των αρμοδιοτήτων εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών δημόσιας υγείας μένει θεσμικά αναπάντητη.
  • Η απουσία της ΠΕΕΔΥ σε οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση υπέρ του κλάδου που εκπροσωπεί (π.χ. οργανισμοί δήμων και περιφερειών, εκπαιδευτές σε β’ θμια εκπαίδευση).
  • Καλούμε το Δ.Σ. να συνεδριάσει ανοικτά έστω και μια φορά λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις συντεταγμένες προσπάθειες υποβάθμισης του κλάδου μας, να δώσει απαντήσεις σε όσους ανάρμοστα τοποθετούνται ως ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας (π.χ. Πανελλήνια οργάνωση Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση του δικαίου του κλάδου μας.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η συνεργασία μεταξύ των συναδέλφων και μελών της ΠΕΕΔΥ με υπηρεσιακούς παράγοντες (π.χ. τμήμα υγειονομικών κανονισμών, ΤΕΙ Αθήνας – τμήμα Δημόσιας Υγείας) πρέπει να είναι διαθέσιμη έτσι ώστε να λαμβάνονται υπ’ όψη τα πραγματικά δεδομένα στον χώρο του κλάδου των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και να αποφεύγονται οι αστοχίες. Αν μέχρι τώρα έχει διασωθεί οτιδήποτε και θεσμικά δεν μας έχουν αναιρέσει ως κλάδο αυτό οφείλεται στη φιλότιμη εξατομικευμένη προσπάθεια κάποιων συναδέλφων.  Ο κλάδος μας διαθέτει ενεργούς και επιστημονικά καταρτισμένους συναδέλφους οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην συλλογική προσπάθεια αναμόρφωσης των επαγγελματικών μας δεδομένων.

Καλούμε τα μέλη του Δ.Σ. να πραγματοποιήσουν ανοικτή συνέλευση έτσι ώστε να συζητηθούν θέματα που μας αφορούν όλους ως επαγγελματίες και επιστήμονες στον χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Οι συνάδελφοι :

Αθηνά Μπλουγουρά

Ηλίας Χαϊδούτης

Σοφία Τσακιρίδου

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Bookmark the permalink.