Η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών με πολλά λιπαρά προκαλεί βλάβες στα νευρικά κύτταρα που βρίσκονται στο στομάχι και δίνουν στον εγκέφαλο το σήμα του κορεσμού.


friesΣύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, η υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού διατροφικού προγράμματος μπορεί να αλλάξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο -ενθαρρύνοντας τον πολλαπλασιασμό εκείνων που ευδοκιμούν στο λίπος και σκοτώνοντας εκείνα που προτιμούν τις πιο υγιεινές τροφές.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές των νεύρων, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην λαμβάνει πια τα σήματα του κορεσμού.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Τζόρτζια διεξήγαγαν έρευνες σε ποντίκια και βρήκαν ότι η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά αλλοίωνε τον εγκέφαλό τους.

«Όταν αλλάξαμε τη διατροφή των ποντικιών και προσθέσαμε πολλά λιπαρά, διαπιστώσαμε μια αναδιοργάνωση των εγκεφαλικών κυκλωμάτων. Αυτό προκαλεί φλεγμονές στις περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για τη διατροφική συμπεριφορά» εξήγησε ο Dr Krzystof Czaja, λέγοντας πως τα αναδιοργανωμένα κυκλώματα και οι φλεγμονές μπορεί να τροποποιούν τη σηματοδότηση του αισθήματος του κορεσμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε «προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ εντέρων-εγκεφάλου», με αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται πείνα, παρότι έχει φάει αρκετά.

*πηγή: onmed.gr

About Αντώνης Παπαδάκης

Υγιεινολόγος- Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Δ.Σ Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας
Gallery | This entry was posted in Διατροφή. Bookmark the permalink.