Νέα μελέτη που ανακοινώθηκε στο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αντικαρκινικής Έρευνας, δείχνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος, ειδικά αν αυτό είναι ξεροψημένο, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου.


60_mainΌπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο τρόπος μαγειρέματος δεν έχει σημασία. Είτε τηγανητό, είτε στο φούρνο, είτε στην ψησταριά, όταν το κρέας παραψηθεί, εκλύονται χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι τρεις βασικοί τύποι καρκινογόνων χημικών ουσιών, που ονομάζονται «ετεροκυκλικές αμίνες», αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου πάνω από δυόμισι φορές.
Στο πλαίσιο της έρευνας που έγινε από ειδικούς του πανεπιστημίου του Τέξας, μελετήθηκαν 1.700 άτομα για 12 χρόνια και διαπιστώθηκε πως όσοι άνθρωποι καταναλώνουν συχνά καλοψημένο κρέας, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο, σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο κρέας και μέτρια ψημένο.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA όλων των συμμετεχόντων, αναζητώντας διαφορές στον τρόπο που τα άτομα μεταβολίζουν το μαγειρεμένο κρέας. Ανακάλυψαν ότι κάποια άτομα έχουν γονίδια που τους καθιστούν μέχρι και πέντε φορές πιο πιθανούς να αναπτύξουν καρκίνο, όταν τρώνε πολύ κόκκινο κρέας.
Όμως, όχι μόνο το κόκκινο κρέας, αλλά και το ψάρι ή το κοτόπουλο, όταν ήταν παρα-τηγανισμένα, ενέχουν κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Πάντως ειδικοί στον καρκίνο εξήγησαν ότι χρειάζονται και άλλες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρέατος όντως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Υγεία. Bookmark the permalink.