ΠΟΥ: Πάνω από 26.000 άνθρωποι μολύνθηκαν με Έμπολα – Πειραματικό φάρμακο θεράπευσε από τον Έμπολα


ebola-head-590x330Πάνω από 26.000 έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα μετά το ξέσπασμα της επιδημίας και οι 10.823 εξ αυτών απεβίωσαν, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την Τετάρτη.

Ο ΠΟΥ επισήμανε παράλληλα ότι ο ρυθμός της μείωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μοιάζει να έχει περιέλθει σε τέλμα, καλώντας να ενταθούν οι προσπάθειες για να σταματήσει εντελώς η μετάδοση του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό.

Συνολικά 26.079 έχουν μολυνθεί από τον ιό τους τελευταίους 16 μήνες, εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους 10.823, στη συντριπτική τους πλειονότητα στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε, τις τρεις χώρες οι οποίες επλήγησαν περισσότερο, στη δυτική Αφρική.

Την εβδομάδα ως την 19η Απριλίου επιβεβαιώθηκαν 33 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 21 στη Γουινέα και τα 12 στη Σιέρα Λεόνε.

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα είχαν αναφερθεί 37 επιβεβαιωμένα κρούσματα και την προηγούμενη από εκείνη 30.

“Η πτώση του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει σταματήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων”, επισήμανε ο ΠΟΥ στον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποίησε.

“Για να επισπευσθεί το τέλος της επιδημίας και να φθάσουμε στα μηδέν κρούσματα, χρειάζεται μια πιο σθεναρή δέσμευση από μέρους της διεθνούς κοινότητας, να βελτιωθεί η διερεύνηση των επαφών (των ανθρώπων που μολύνθηκαν) και η έγκαιρη ανίχνευση” των κρουσμάτων, πρόσθεσε ο οργανισμός.

 

Ένα πειραματικό φάρμακο θεράπευσε πειραματόζωα (μαϊμούδες) που είχαν μολυνθεί με τον ιό Έμπολα, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Η θεραπεία, γνωστή ως «ΤΚΜ-Έμπολα-Γουινέα», στοχεύει στο στέλεχος «Μακόνα» του ιού, αυτό που είχε προκαλέσει την επιδημία στη Δυτική Αφρική.

Η θεραπεία άρχισε τρεις μέρες μετά την λοίμωξη με τον ιό.
Τα τρία ζώα που πήραν το φάρμακο, είχαν ηπιότερα συμπτώματα και ήσαν υγιή, όταν τελείωσε η θεραπεία τους μετά από 28 μέρες. Αντίθετα, τρία άλλα ζώα που δεν πήραν το φάρμακο, είχαν πεθάνει μέσα σε εννέα μέρες. Οι επιστήμονες πάντως επεσήμαναν πως δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στους ανθρώπους.

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλια που αποδεδειγμένα να θεραπεύουν τον ιό στους ανθρώπους. Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους του πειραματικού φαρμάκου, γνωστού και ως «Τεκμίρα», επειδή παράγεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Tekmira Pharmaceuticals, αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 (η δοκιμή ξεκίνησε στη Σιέρα Λεόνε πριν ένα μήνα).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τόμας Γκέισμπερτ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τέξας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσαν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει πως είναι δυνατό ένα φάρμακο να παρέχει προστασία μετά τη λοίμωξη από το στέλεχος «Μακόνα» του ιού.

Οι επιστήμονες δήλωσαν αισιόδοξοι ότι το φάρμακο μπορεί μελλοντικά να προσαρμοσθεί, έτσι ώστε να καλύψει οποιοδήποτε στέλεχος του ιού Έμπολα, ενώ υπογράμμισαν ότι μπορεί να παραχθεί μέσα σε μόνο οκτώ εβδομάδες. Συγκριτικά, ένα άλλο πειραματικό φάρμακο, το Zmapp της εταιρείας Mapp Biopharmaceutical, το οποίο θεράπευσε μαϊμούδες από ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού, θέλει πολύ περισσότερους μήνες για να παραχθεί.

Το φάρμακο Tekmira δουλεύει μπλοκάροντας δύο από τα επτά γονίδια του ιού, εμποδίζοντας έτσι τον ιό να αναπαραχθεί. Υπενθυμίζεται ότι αυτό τον μήνα άλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν πως ένα εμβόλιο που αρχικά δημιούργησαν οι εταιρείες NewLink Genetics Corp και Merck & Co και στη συνέχεια βελτίωσε η εταιρεία Profectus BioSciences, προστάτευσε και τα οκτώ πειραματόζωα που είχαν μολυνθεί με τον Έμπολα.

Από τον Μάρτιο του 2014, πάνω από 10.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Έμπολα σε έξι χώρες της Δυτικής Αφρικής, ενώ ο συνολικός αριθμός των περιστατικών φθάνει τα 25.600. Πρόκειται για το φονικότερο ξέσπασμα της νόσου από την ανακάλυψή της το 1976.

http://www.nooz.gr

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Δημόσια Υγεία - Υγιεινή. Bookmark the permalink.