Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ βρήκαν έναν τρόπο να «εξουδετερώσουμε» την αρνητική επίδραση των λιπαρών ώστε να μπορούμε να απολαμβάνουμε πότε-πότε ένα απολαυστικό έδεσμα χωρίς να ανησυχούμε για την υγεία μας.


burgerΔιαπίστωσαν ότι λίγα λεπτά έντονης σωματικής άσκησης πριν την κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Συγκεκριμένα, μόλις 8 λεπτά γυμναστικής, για παράδειγμα γρήγορο τρέξιμο σε ποδήλατο, παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη για το αγγειακό σύστημα απ’ ότι 25 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης.
Η τακτική της γρήγορης γυμναστικής είναι πιθανόν πιο ελκυστική για τους νέους, εκ των οποίων πολύ λίγοι επιτυγχάνουν το ελάχιστο προτεινόμενο όριο σωματικής άσκησης (1 ώρα ήπιας άσκησης) σε ημερήσια βάση.
Η καρδιοπάθεια κοστίζει περισσότερες ζωές σε παγκόσμια κλίμακα από οποιαδήποτε άλλη πάθηση και οι υποκείμενοι μηχανισμοί εκδήλωσής της εκκινούν σε μικρή ηλικία. Η διατάραξη της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων θεωρείται το πρώτο στάδιο της διαδικασίας αυτής και είναι γνωστό πως παρατηρείται λίγες ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με πολλά λιπαρά.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ εξέτασαν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων σε μια ομάδα εφήβων (αγόρια και κορίτσια), από τους οποίους ζήτησαν να κάνουν μερικά λεπτά πολύ ήπιας, μέτριας έντασης και έντονης σωματικής άσκησης πριν καταναλώσουν ένα απολαυστικό milkshake.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, διαπίστωσαν ότι η έντονη σωματική άσκηση για 8 μόλις λεπτά όχι μόνο απέτρεψε τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων μετά την κατανάλωση των λιπαρών αλλά συνέβαλε μάλιστα στη βελτιωμένη λειτουργία του αγγειακού περισσότερο απ’ ότι η ήπια άσκηση για διάστημα 25 λεπτών.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal Of Physiology – Heart And Circulatory Physiology.

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Διατροφή, Υγεία. Bookmark the permalink.