Έρχεται ο φόρος λίπους ,σε ποια τρόφιμα σχεδιάζεται να επιβληθεί


hum-708Αύξηση τουλάχιστον κατά 1 λεπτό του ευρώ σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο να επιβάλει σε προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και λίπος.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group, περιλαμβάνεται και ο λεγόμενος fat tax.

Αυτός μεταφράζεται στην τσέπη του καταναλωτή σε επιβάρυνση όταν αγοράζει προϊόντα πλούσια σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος, όπως τα αναψυκτικά, τα γλυκά και άλλα φαγητά πλούσια σε λιπαρά.

Ο φόρος λίπους είναι κάτι που έχει εφαρμοστεί σε ΗΠΑ αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης με στόχο (τουλάχιστον επίσημα) τον περιορισμό της κατανάλωσης των ανθυγιεινών προϊόντων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η πρόταση είχε «πέσει» από την Τρόικα και το καλοκαίρι του 2014 προς το οικονομικό επιτελείο, να υπολογίσει πόσα θα ήταν τα δημόσια έσοδα από μια τέτοια αύξηση σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή τέτοιων μέτρων έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία πολλών χωρών. Οχι όμως όλων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», επιτυχημένες είναι μόνο οι χώρες που παράλληλα με την αύξηση του φόρου λιπαρών και καπνού μείωσαν τον φόρο και την τιμή σε φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Δηλαδή, το μέτρο επιτυγχάνει μόνο όπου η αύξηση έγινε για την υγεία των πολιτών και όχι για τη συγκέντρωση χρημάτων από φόρους.

Στην Ελλάδα, προειδοποιούν οι ειδικοί, το μέτρο θα πλήξει σοβαρά την ασθενέστερη οικονομικά τάξη. Την επιβολή ειδικού φόρου στα προϊόντα καπνού και στις ανθυγιεινές τροφές που «κολυμπάνε» στο λίπος και στο αλάτι είχε προτείνει πριν από περίπου δύο χρόνια και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της, τα ετήσια έσοδα από αυτά τα μέτρα θα άγγιζαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

«Βέβαια η πρότασή μου η ολοκληρωμένη είναι να υπάρξει παράλληλα και αρνητική ή και μηδενική φορολογία στα λαχανικά, τα φρούτα και τα λιπαρά ψάρια. Επιπλέον, εκτός από τον φόρο του λίπους, να μπει φόρος στα ζαχαρούχα και αεριούχα ποτά και στις συσκευασμένες τροφές που είναι πλούσιες σε αλάτι, όπως είναι τα γαριδάκια, πατατάκια, κ.λπ. σνακ» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Γιάννης Κυριόπουλος, καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Πώς φορολόγησαν τις ανθυγιεινές συνήθειες σε 9 χώρες
ΗΠΑ: Ποτά με προσθήκη ζάχαρης. Φόρος: 1%-8%
Σαμόα: Αναψυκτικά. Φόρος:0,14 ευρώ
Αυστραλία: Αναψυκτικά, γλυκίσματα, μπισκότα, αρτοποιήματα. Φόρος: 10%
Νησιά Φίτζι: Αναψυκτικά. Φόρος: 5% στα εισαγόμενα
Ναούρου: Αναψυκτικά, γλυκίσματα, ανθρακούχα και ενεργειακά ποτά, προσθήκη αρωματικών. Φόρος: 30%
Φινλανδία: Αναψυκτικά, γλυκά, χυμοί. Φόρος: €0,075/ λίτρο
Ουγγαρία: Τρόφιμα με πολλή ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι και αναψυκτικά με ζάχαρη. Φόρος: €0,04 ανά προϊόν
Δανία: Προϊόντα με περισσότερα από 2,3% κορεσμένα λιπαρά, κρέας, γαλακτοκομικά €2,15 επί του κορεσμένου λίπους
Σοκολάτες και γλυκά, παγωτά, αναψυκτικά και χυμοί: Προσαρμοσμένα
Γαλλία: Ποτά με προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών, ενεργειακά ποτά. Φόρος: €0,72/ λίτρο.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Advertisements

About Αντώνης Παπαδάκης

Αντώνιος Παπαδάκης Υγιεινολόγος M.Sc., M.Sc., Ph.D.c. Επόπτης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ιστολόγιο: Περιβαλλοντική Υγιεινή & Δημόσια Υγεία
Gallery | This entry was posted in Διατροφή, Υγεία. Bookmark the permalink.